Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

nie wiem, ale z tego co widzę to nikt tego wodą wcześniej nie zlewa, po prostu jest parowane i wyrzutka, może zależy od tego kiedy tam pieczarka zebrana i kiedy było podlewane ostatnio. Tam gdzie biorę to jedna półka waży 3-3,5 tony, bo nie raz ważone, może tam gdzie nie parują to lżejszy towar.

Na tym składzie 5 półek , na siwej przyczepie ugniatane nogami i widełkami rozpychane. Jak ciągam siwą przyczepę ciapkiem to biorę jedną półkę, bo więcej to zaraz się zakopuje na polu albo przy kiprowaniu.

Opublikowano

O wodę z parowania chodzi.

Jak parę dni na pryźmie poleży to odparuje trochę. Tak mi się wydaje. Kiedyś chciałem kupić to inna cena była za świeże a inna za taki odleżały towar.

Opublikowano

ja wiozłem w piątek po pieczarkach ten humus to na wanne 40 m3 weszło z małymi górkami prawie 25 ton  , spod Holandii do polski. rolnik  trochę wku...ny bo miał przyjechać ponoć po gęsiach

Opublikowano

Zaplac za patelnie pieczarkowego podłoża 600 zł jak nie masz ładowacza to 200 zł usługa jednym rozrzutnikiem to huk nie robota a paliwo i to wszystko na 1 ha. To po mojemu lepiej jak jest możliwość posiać poplon gorczyce z łubinem i owsem, słomę pociąć i bedzie prawie to samo a taniej. A za pieniądze ktore napewno zostana dac 50 kg wiecej npk.  

Opublikowano

Jak ktoś ma pod nosem i może sam odebrać podkład to się opłaca. Ja 2 lata temu placiłem 400 zł za patelnię 40m3 to i tak spory koszt bo cała szła na ha plus robota. Sadownicy widzę biorą tego sporo bo cały czas to wożą koło mnie. I mają dalszą odległość to pewnie koło 700-900 zł ich taka patelnia wynosi.

Opublikowano
19 minut temu, Huberto89 napisał:

Jak ktoś ma pod nosem i może sam odebrać podkład to się opłaca. Ja 2 lata temu placiłem 400 zł za patelnię 40m3 to i tak spory koszt bo cała szła na ha plus robota. Sadownicy widzę biorą tego sporo bo cały czas to wożą koło mnie. I mają dalszą odległość to pewnie koło 700-900 zł ich taka patelnia wynosi.

Od 1000 w górę w okolicach Grójca za patelnie

Opublikowano
Ja jak liczyłem rozwiezienie na 1 ha to mi bardziej się opłaca sprzedać z tego 1 ha słomę i rozwiesc ten towar. Ale jakbym miał za to płacić to wolę dać nawóz, albo jak mówisz dać poplon.
Opublikowano
Dnia 25.11.2018 o 08:06, jarecki napisał:

A co    ,   jak  wczesniej nawozy importowane kupowaliscie to i w tym roku kupcie  a nie sory wy jestescie patrioci ikupujecie polskie tylko :D dziwią mie te wasze pisania   poprzednie 2 sezony były tanie a teraz to jest srednia wieloletnia  policzcie sobie srednią z 7 lat wstecz na saletre  pewno 1050 netto wyjdzie . ja wiem ze zyc z gospodarstwa jest coraz ćiężej ale jak myslicie ze bedzie kiedys lepiej to sie rozczarujecie.

2015 rok marzec 3 saletra bb/ t 1395zl 

2015 rok 15 grudzien - saletra 1270zl bb / t czyli dokladnie tyle samo co dziś w Agroloku .

30 listopad 2016 saletra 1090zl bb /t 

2017 1 marzec. 1135zl bb/t 

2018 rok 26 marzec. Saletra 1120zl bb /t 

Ceny brutto , pulan , ten sam dystrybutor .

Tylko po ile wtedy byla ropa , zboze , rzepak i zywiec ... ?

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, tommy66692 napisał:

gdzies juz wczesniej pisałem o tym że kilka lat temu kupowałem paliwko po 6 zł za litr

To ja az takiej ceny nie pamiętam, bylo 5,85 a lpg najwyzsza cena 2,99 ale 6zl za rope czy 3 za lpg to jeszcze nie było. 

Opublikowano
4 godziny temu, tommy66692 napisał:

no nie wiem, zboże w tym roku cena ok, rzepak też ładnie sprzedany, gdzies juz wczesniej pisałem o tym że kilka lat temu kupowałem paliwko po 6 zł za litr

Powiedz to ludziom którym wysuszyło  i kosili po 2 ton .Cieszą się ci których susza omineła i zyskali na podwyszce cen .

• Like 1
Opublikowano

Ja nie narzekam ani na plony ani na cenę . Nawet cena nawozow bylaby spoko , ale denerwuje mnie to ze sprzedawcy podnoszą ceny wykorzustując sytuacje ot co .

Kupilem saletrę Puławską w woreczkach po 1220zl brutto , wzialem ostatnie 2610 kg , stara bo wyprodukowanacw grudniu 2017 no ale cena bezkonkurencyjna w mojej okolicy .

Saletrosan w woreczkach po 1150zl brutto , u innych 60zl drozej .

Opublikowano

LPG było już po ponad 3 pln. Co do cen nawozów, to na dziś: saletra bb 1220 pln, saletrzak bb 1100 pln (gruby 1080 pln), mocznik bb 1500 pln, polifoska 6 w bb po 1700 pln. Wszystkie ceny brutto. Rejon: 90km na płn od Warszawy.

Opublikowano (edytowane)

Ja na wiosnę zasialem pierwszy raz  saletrzak ruski pod buraki i plony u mnie rekordowe 😃

Teraz kupiłem węgierski...

Z polskiego to praktycznie tylko rsm, niech dalej podnoszą ceny to większość będzie odchodzić od nich

Edytowane przez skywalker89
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez sumek666
      Witam, 
      Czy ktoś użytkuje lub planuje używać płynny nawóz ASL? Co sądzicie na ten temat? 
      http://agrotrader.pl/oferta/asl-plynny-nawoz-organiczno-mineralny-ID244225.html
      Pozdrawiam 
      Sumek
    • Przez gosciu506
      Witam 
      Czy używa ktoś nawozu Alzon neo 46 czy wart jest swojej ceny  i czy zeczywiscie sa niższe straty azotu czy to tylko dobry bajer wymyslony przez handlowców?
      Cena na tą chwilę 1720-1740zł brutto  gdzi emocznik mozna kupić po 1620zł 
    • Przez Ramzes1987x
      Witam panowie co sądzicie to tym nawozie?producent niby Yara i jest to ponoć import z Norwegi czy Niemiec i sprowadzany luzem a u nas przesiewany (bo przywożony jest nie do końca dobrze zgranulowany a ten odsiew osobno sprzedawany głównie sadownikom) i pakowany w BigBagi.Cena okazyjna bo 1300zł netto.Sprzedawca się zarzeka że skład w 100% prawdziwy i z wysoką przyswajalnością i że musi być wszystko byc prawdziwe bo już nie jedną kontrolę miał dzięki uprzejmości konkurencji i bez problemu może dać próbki nawozu

• Przez hesus37
      Witam nie wiem czy było już na forum, ale chciałbym rozpocząć temat dotyczący melasy buraczanej jako nawozu dolistnego. Może ma ktoś doświadczenie w tyn temacie?
  • Dodaj nową pozycję...
v