Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
damian12345 napisał:

jak jest liczona powierzchnia gospodarstwa? bo powierzchnie badanych gruntów mam powyżej 25 ha, a powierzchnia dopuszczona do dofinansowania poniżej 25 ha. Jak wysyłałem próbki to wpisałem powierzchnię 19 ha, czyli tyle ile brałem dopłat. Ale jesienią doszło trochę pola, które bede wpisywał do dopłat.

orientuje się ktoś?

Opublikowano
Dnia 5.02.2020 o 19:20, Mecha napisał:

Jakie wapno najszybciej podnosi ph? 

Warto płacić tyle za granulowane czy lepiej sypkie?

Ja rozsiewalem mieszanka tlenkowo węglanowa z Trzuskawicy.  Siałem rozsiewaczem z posuwem łańcuchowym. Bardzo fajnie szło i równo. W tym roku też mam zamiar wziąć z łódkę. 

Opublikowano

słuchajcie a jak mam jedną działke na ktorej ph jest 7 ale zawartosc magnezu jest niska , i chcialbym na to zamowic wapno magnezowe zeby uzupelnic magnez to jak na 7,5 ha pola dałbym cały samochod to nie bedzie za duzo i ph sie za bardzo nie podniesie jeszcze ? czy lepiej nie dawac wapna a magnez kizerytem czy czyms uzupelnic ? to jest ziemia glownie ciezka i srednia oraz troche piaszczystej sie trafia . 

a wapno tu lepsze by bylo jazwica ktore ma 8- 19 % magnezu ? do ktorego dostep jest bez problemu czy lepiej z Siewierza ktore wapno ma 15- 20 % magnezu ?

Opublikowano
Dnia 9.02.2020 o 22:41, sylwek23111 napisał:

Wygląda na to że najszybciej podnosi wapno tlenkowe

Oczywiście, że wapno tlenkowe podnosi pH najszybciej.

Nie wiem skąd jest ten wykres i jakie wapna tu badano ale takich porównań typu "kreda" vs "węglanowe" vs "dolomity" nie ma co analizować. To stara i zbyt ogólna informacja. Może 15 -20 lat temu to miało sens. Dziś konkurencja wśród producentów spowodowała, że rolnik może kupić wapno węglanowe czy dolomitowe bardzo dobrej jakości.

Tlenek na pewno działa najszybciej. Ale już kreda na 2 miejscu to mit. O szybkości działania wapna w bardzo dużym stopniu decyduje rozdrobnienie.  Niewiele wolniej od tlenku pH podnoszą wapna węglanowe mielone takie jak Fastcalc czy Kujawit Premium a mają tę zaletę w stosunku do tlenku, że nie są żrące, można je bez obaw stosować na każdej glebie. Również dolomit mielony taki jak np Radkowit Premium podnosi pH szybciej niż kreda. 

Kreda teoretycznie jest świetna tylko musiałaby być rozdrobniona do postaci proszku (mączki) a przeważnie jest mniej lub bardziej zbrylona.

• Thanks 1
Opublikowano
Dnia 10.02.2020 o 10:15, asus921 napisał:

Caly czas mozna skladac wnioski czy jest/byl jakis termin ? Nie jestem juz w temacie. Badania i zalecana dawke zrobilem jesienia, a wapna nie kupilem.

Termin był do 31.12.2019. Powiedziano mi że wniosek można złożyć, ale i tak zostanie rozpatrzony przy kolejnym naborze. Jakie będą zasady kolejnego naboru nie wiadomo. Kiedy ogłoszą nowy nabór też nie wiadomo. Dlatego też złożenie w tej chwili wniosku wg zasad określonych dla naboru który się zakończył może skutkować koniecznością wniesienia poprawek jak nastąpi zmiana zasad w nowych naborze. Taką informacje dostałem w OSChR i potwierdzono ją w WFOSiGW.

Chyba, że ktoś dysponuje wiedzą kiedy i na jakich zasadach wystartuje nowy nabór?

Opublikowano

Ma ktoś może porównanie wapna Radkowit do tego z Siewierza? Tzn w którym stopień zmielenia wypada lepiej, które szybciej się rozpuszcza i podniesie ph ?

Cenowo lepiej wypada to z Siewierza i mają je pod zadaszeniem.

Opublikowano

Najprościej można je porównać tak: są takie same;) 

Wapno magnezowe z Siewierza to stara, sprawdzona marka. Skład chemiczny i rozdrobnienie porównywalne ze zwykłym Radkowitem. Kolor troszkę inny, Siewierz jest jakby lekko żółtawo-pomarańczowy, Radkowit raczej beżowy.

Fakt, że Siewierz ma zadaszoną wiatę więc przy deszczowej pogodzie może być bardziej suche.

Jest jeszcze Radkowit Premium ale to inna liga. Tu już Siewierz się nie umywa. A Radkowit Premium też jest z pod dachu, zawsze idealnie suchy.

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, avens napisał:

Termin był do 31.12.2019. Powiedziano mi że wniosek można złożyć, ale i tak zostanie rozpatrzony przy kolejnym naborze. Jakie będą zasady kolejnego naboru nie wiadomo. Kiedy ogłoszą nowy nabór też nie wiadomo. 

Nabór trwa bez przerwy. Dziś składałem wniosek.