Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nareszcie laskawie doszly wyniki oraz zalecana dawka. Proby wysylanie byly w sierpniu...

Troche juz jestem nie w temacie. Nadal skladacie wnioski i dostajecie zwroty ? 

Jak to sie ma do tego, ze de minimis jest juz wykorzystany w 100% ? "Aktualne wykorzystanie limitu pomocy de minimis w rolnictwie na dzień 13.11.2019 wynosi 295 932 125,00 euro, co stanowi 100,00%"

Opublikowano

Będę składał i ja na to wapnowanie ale nie wiem ile czego kupić. Jak mam 30 ton CaO to jeśli chcę w BB granulat  to jak to się liczy?

Opublikowano

Nie, były dwie młode Panie, blondynka i brunetka, nawet pomogły przy zmianie bo miałem mała pomyłkę, a że miałem swój laptop ze sobą i zapisany elektronicznie wniosek to u nich poprawiłem i wydrukowałem.

Opublikowano
15 godzin temu, gustaww napisał:

Będę składał i ja na to wapnowanie ale nie wiem ile czego kupić. Jak mam 30 ton CaO to jeśli chcę w BB granulat  to jak to się liczy?

Do dotacji kwalifikują się wszystkie wapna legalnie sprzedawane w Polsce więc granulat też.

Co do ilości, zależy jaki granulat chcesz kupić. Większość granulatów to po prostu wapno węglanowe, które ma ok 50 CaO. Czyli masz ok 60 ton granulatu.

Jeśli chodzi o skład chemiczny, granulaty niczym nie różnią się od wapna luzem. Zalecane dawki są identyczne, po kilka ton na ha.

• Like 1
Opublikowano

Jaki najlepiej zastosować granulat teraz pogłównie na oziminy? Chce dosłownie punktowo na najgorsze miejsca dać w przeliczeniu tone na hektar i zalezy mi na takim granulacie, z którego wapń zacznie jak najszybciej wnikac w głąb gleby i działać 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, mariuszzz napisał:

Do dotacji kwalifikują się wszystkie wapna legalnie sprzedawane w Polsce więc granulat też.

Co do ilości, zależy jaki granulat chcesz kupić. Większość granulatów to po prostu wapno węglanowe, które ma ok 50 CaO. Czyli masz ok 60 ton granulatu.

Jeśli chodzi o skład chemiczny, granulaty niczym nie różnią się od wapna luzem. Zalecane dawki są identyczne, po kilka ton na ha.

Jeśli jesteś taki tego pewien, kup sobie np atri-gtan i sprawdź co masz na fakturze i zapytaj w OSCHR czy takie wapno może być.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Pytanie do praktyków, którzy ostatnio wysiewali wapno z morawicy i bukowej? Który węglan jest bardziej zmielony? Słyszałem opinie że ostatnio Bukowa ma lepiej zmieloną frakcję niż morawica. Ktoś to może potwierdzić? Wiem że na papierze wygląda to tak samo ale czy widać róźnice gołym okiem jak porównamy oba wapna? 

Drugie pytanie.

Stosował ktoś wapno Nordkalk Standard calc? Jest sens płacić za nie o połowę więcej? Widać różnice w porównaniu do zwykłego węglanu czy to tylko dobra polityka marketingowa?

Opublikowano

co do wapnowania to są różni geniusze... moi starsi koledzy (wydawało mi się, że kumaci) patrzą tylko na zalecenia producenta... jak kupiłem krede luzem i dałem 4t/ha powiedzieli, że to się nie opłaca i lepiej kupić granulat, bo tam "każą dawać" tylko 1t/ha i wg nich tak samo zadziała :D

Opublikowano
4 godziny temu, the1mati1 napisał:

Pytanie do praktyków, którzy ostatnio wysiewali wapno z morawicy i bukowej? Który węglan jest bardziej zmielony? Słyszałem opinie że ostatnio Bukowa ma lepiej zmieloną frakcję niż morawica. Ktoś to może potwierdzić? Wiem że na papierze wygląda to tak samo ale czy widać róźnice gołym okiem jak porównamy oba wapna? 

Miałem morawice i jaźwice to faktucznie morawica mia dość sporo grubszej frakcji.

Opublikowano
pieter1991 napisał:

co do wapnowania to są różni geniusze... moi starsi koledzy (wydawało mi się, że kumaci) patrzą tylko na zalecenia producenta... jak kupiłem krede luzem i dałem 4t/ha powiedzieli, że to się nie opłaca i lepiej kupić granulat, bo tam "każą dawać" tylko 1t/ha i wg nich tak samo zadziała :D

kiedyś byłem na szkoleniu gdzie Pan prowadzący właśnie zalecał stosować te dobre wapna - w domyśle te granulaty drogie...to jest fajne jak ktoś ma pH uregulowane, dać jako wapń, dobre na łąki, ale to jest to samo co kreda zwykła, ta sama zawartość, ta sama. reaktywność..ale nie napiszą że stosować 3 tony bo by z torbami człowiek poszedł..

• Like 1
Opublikowano

Radkowit: 28 zł/t netto, premium: 60 zł/t netto

Kujawit: 38 zł/t netto

Ceny z odbiorem na kopalni, zapewniam transport :)

Zamiast stosować granulaty, lepiej sypnąć wapna luzem o niskiej frakcji zmielenia, jak np. Kujawit premium lub Radkowit premium, ale to jest moje osobiste zdanie, każdy może posłuchać Pana na szkoleniu i wyrobić sobie inne :D

• Like 2
Opublikowano

radkowit premium z transportem na 21-140 ile by wyszedł? dla mnie też nie ma lepszych wapn jak te zmielone, najszybciej odkwaszają i dają efekty zwyżką plonu, ale to musi być pył, kredy zazwyczaj mają dość grubą frakcje, szeroko to leci przy rozsiewie ale tak jak ja raz spróbowałem to odkwasiła glebe tylko za rozrzutnikiem gdzie pył leciał, a tam gdzie grubsza frakcja to od posypania po 5latach zero efektu

Opublikowano
Dnia 15.11.2019 o 09:46, DamianRolnikSkup napisał:

Radkowit: 28 zł/t netto, premium: 60 zł/t netto

Kujawit: 38 zł/t netto

Ceny z odbiorem na kopalni, zapewniam transport :)

Zamiast stosować granulaty, lepiej sypnąć wapna luzem o niskiej frakcji zmielenia, jak np. Kujawit premium lub Radkowit premium, ale to jest moje osobiste zdanie, każdy może posłuchać Pana na szkoleniu i wyrobić sobie inne :D

Ja myślę, że granulat wybierają osoby, które nie mają czym posiać zmielonego. Ale jeśli wziąć ceny i jeśli ktoś ma w zaleceniach ze 3,5 tony czystego. To rcw zwróci się dość szybko w różnicy cen. Tona granulatu jest dość droga. 

12 godzin temu, farmer24 napisał:

Przyszły mi wyniki i kupiłem wapno. Teraz mogę go rozsiać a później złożyć wniosek czy po złożeniu wniosku dopiero mogę rozsiać?

Kiedy rozsiejesz to za bardzo nikt nie ma jak sprawdzić. tak jak kolega wyżej napisał data wysiewu musi być po dacie złożenia wniosku.

• Like 1
Opublikowano

Mają nie mają, teraz gdzie rynek usług jest tak rozwinięty to w promieniu 50 km nie problem jest znaleźć kogoś kto Ci taką usługę wykona. Tylko trzeba chcieć się zainteresować

Za Polcalc 340 netto na bramie +  transport, sprzedaje ten produkt, ale osobiście nikogo do tego nie namawiam. Po prostu wolę oferować wapno luzem, większa dawka i drobne zmielenie da lepszy efekt, niż te granulowane.

• Like 1