Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, Narko napisał:

Podeslij e-maila to Ci wysle… RCW 3,naped z walka.

Kolego @Narko wysłałem Ci na priv. Jak będziesz miał chwilę to wyślij.

Edytowane przez derek2223
Opublikowano
6 godzin temu, angry napisał:

Te badanie próbek to jedna wielka lipa. Mam dwie działki, które wapna nie widziały od lat, działki obok siebie. Jedna działka ph 6,8 a druga 3,8 wg ich badania.

He mam jedna dzialke 3ha i ph na niej od 3.5 do 6.8 także laboratorium bym nie obwiniał. 

Po 10 mc w placach z 3.5 jest już ponad 5 takze kreda robotę robi

Proponuje każdemu zaopatrzyć się w draminskiego, najlepsza inwestycja z możliwych i zwrot xx krotny i szybki :)

Opublikowano

siema! jakie wapno polecicie na gleby lekkie odczyn 4.6 i 4.8 potas średnio magnez srednio i wysoko fosfor nisko oraz średnio mam mętlik w głowie jakie wapno zastosować

Opublikowano
17 minut temu, Kinimod napisał:

siema! jakie wapno polecicie na gleby lekkie odczyn 4.6 i 4.8 potas średnio magnez srednio i wysoko fosfor nisko oraz średnio mam mętlik w głowie jakie wapno zastosować

Takie ktore masz blisko zeby transport byl najtanszy. Jak magnezu nie potrzeba to bierz np z Morawicy. 

Opublikowano
niezlygagatek napisał:

17 minut temu, Kinimod napisał:

Takie ktore masz blisko zeby transport byl najtanszy. Jak magnezu nie potrzeba to bierz np z Morawicy. 

właśnie mieszkam na mazurach i nwm czy lepiej kupić sypkie i zabulić dużo za rozsianie czy kupić granulat bo na jesieni kupiłem kilka ton granulatu z Halmira a właściwie mi je wcisnęli za 400 zł 96CaCo3 i niby min.50%CaO ale nie jestem przekonany co do niego co polecicie?

Opublikowano
19 godzin temu, bartlomiej456 napisał:

witam co sądzicie o kredzie nawozowej z firmy minerał Trębaczew . stosował ktoś ?

stosowałem od nich krede paszową w żywieniu kur niosek i dziękuję więcej nie chcę 

ma ktoś z was rcw 5  jakieś opinie o tym modelu?

Opublikowano

o oba mam rnp 1  chce kupić większy zastanawiam sie nad rcw3 albo rcw 5  o rcw 3 jest sporo informacji w necie a o rcw 5 praktycznie nie ma żadnych opinii 

Opublikowano

UWAGA WAŻNE:

Składając wniosek o dofinansowanie do wapna od 07.05 jesteśmy zmuszeni korzystać z specjalnego kalkulatora którego wydruk załączamy do wniosku. Aby mieć pełną refundację trzeba poprosić sprzedającego wapno alby na fakturze ilość wapna opowiadała tez z ZDW.

• Confused 1
Opublikowano

Ok Jeśli będę potrzebował na jedną działkę jakieś 15 ton liczone prosto z samochodu. A wiadomo przyjedzie 25. To jak to rozliczyć. Wiadomo chcę zużyć tyle ile na zaleceniu tak aby to co na zaleceniu mi zrefundowali a to co poza zleceniem zapłacę za swoje.

Jeśli zaś chodzi o wniosek z zeszłego roku to właśnie przysłali mi decyzję. 6,5 tys za trzy wywrotki płatne do 30-09-2020 i podziękowali, że skorzystałem z programu heheh.

Opublikowano

BARTEK ja też  jakoś  nie mogę  złapać dlaczego masz pomniejszoną kwotę, za dużo  wapna kupileś czy jak🤔 Normalnie powinieneś dostać tyle ile masz w zaleceniach zwrotu, i jeszcze pytanie co na fakturze miałeś?

Opublikowano

Już się zorientowałem gdzie zrobiłem błąd. Ale mimo wszystko dofinansowanie obniżyło mi się o 847,03zł. Wynika to że na jednej pozycji zapotrzebowanie na wapno jest większe niż wartość z faktury

Edit:

Aż wstyd. Wpisane wszystkie wartości ''na raz'' i kalkulator głupieję, dopisywanie po kolei i jest wynik jaki powinien być.

Opublikowano

kiedys tu pisalem i ktos mnie oswiecil ze dziadostwo kupilem

mam z agrii ich wapno granulat,  srodek wapnujacy wapien rozdrobniony , typ G.1.1B      

Wiecie co to jest ?  Bo kreda to chyba nie jest prawda?

Opublikowano

Mam kilka pytań odnośnie składania wniosków o dotacje do wapnowania: 

1. W jaki sposób opisywać pobrane próbki? Numerem działki? 

2. Co w przypadku jeśli z jednego 2ha pola zrobiłem jedną próbkę ale jest ono podzielone na kilka działek ewidencyjnych? Czy dla każdej działki musi być osobna próbka?

3. I odwrotna sytuacja, mam pole w jednej działce ewidencyjnej ale zrobiłem z niego kilka próbek, bo występują tam różne typy gleb. Jak to należy rozpisać?

Opublikowano

1. Tak. Numerem działki

2. wynik z tej próbki przypiszesz do 4 działek i proporcjonalnie do wielkości każdej z nich wyliczą ci dawkę.

3. podajesz z jakiej powierzchni pobrałeś próbkę, dostajesz wyniki i zalecenia i na podstawie tych zaleceń, sumujesz wartości dla jednej działki.

• Thanks 1