Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, dołączę się do tematu. Trzeba kupić jeden rodzaj wapna na działkę czy można więcej? Chciałbym na wiosne rozsypac węglanowe a na jesień tlenkowe bo teraz boje się że tlenkowe popali na wiosne

Opublikowano
FarmerDyzio napisał:

z każdej działki musi być próbka czy jak ? Mam sporo działek po np 50a podzielonych drogami

z tego co mi tłumaczyła z OSCHR to jak jest przedzielona drogą lub rowem to oddzielne próbki, jak jedno pole składa się np z 4 działek to może być jedna próbka do 4 ha.

Opublikowano

Ja brałem jedną próbkę z trzech działek ,a przedzielone były kilkoma innymi działkami które nie należą do mnie . 60arów,1.20 ha,70arów (razem 7 numerów działek bo przedziela dwie z nich droga )

Opublikowano
1 godzinę temu, Kula7 napisał:

Witam, dołączę się do tematu. Trzeba kupić jeden rodzaj wapna na działkę czy można więcej? Chciałbym na wiosne rozsypac węglanowe a na jesień tlenkowe bo teraz boje się że tlenkowe popali na wiosne

Możesz kupić wiecej rodzajów, ja miałem  dwa.

Opublikowano

Dzisiaj dostałem wyniki z OSChR Lublin czas oczekiwania około 3msc, pokierujcie mnie co dalej mam poczynić według analizy mogę zakupić 48,5Tony wapna ale tu mowa o czystym składniku czy jak >? Mam zamiar zastosować je po żniwach wapno które ma szybkie działanie, wniosek składać będę mógł dopiero jak dokonam zakupu i razem z FV i wynikami próbek >?

Opublikowano

Jakie wapno polecacie rozsypac na wiosne? Czy jak pole nie jest na mnie tylko dwie działki są na brata i siostre to mogę wypełnić wniosek na siebie czy oni muszą to zrobić?

Opublikowano

Zwrot pieniędzy za wapno okazał się nie taki prosty. Z urzędniczą biurokracją trudno wygrać. Dwa podmioty obsługują wniosek i każdy z nich po swojemu interpretuje a ty masz być ofiarą tej interpretacji.

Zakupiłem wapno dobrej jakości wydałem kupę kasy niepotrzebnie i mało z tego skorzystałem. Oprócz swojej działki użytkuję również pole należące do mojej siostry. Zrobiłem analizy gleb, zakupiłem wapno, wysiałem go i w międzyczasie złożyłem dwa wnioski ( swój i siostry) w OSCHR. Oczywiście pierwsze schody to było wypełnienie wniosku bo nie można było otworzyć pliku. Po konsultacji z OSCHR udało się wypełnić. Mogłem wysłać wniosek pocztą ale pojechałem osobiście tracąc cały dzień na podróż. Wróciłem nastawiony optymistycznie bo okazało się że wnioski trzeba  było jeszcze raz poprawić. Nie powiem że zostałem źle obsłużony bo uzyskałem na miejscu w OSCHR fachową pomoc i nawet zmienili mi przeliczniki co było dla mnie korzystnym rozwiązaniem. Wnioski złożyłem we wrześniu i wysiałem wapno bo termin narzuca automatycznie system we wniosku.

Rozczarowanie po miesiącu. Listonosz przynosi koperty a w nich komplety dokumentów które odesłała OSCHR. Podczas rozpatrywania Pani Dyrektor dopatrzyła się małych błędów. Musiałem skorygować jedną fakturę bo źle wg niej była napisana forma zapłaty. Na fakturze napis gotówka a musi być zapłacono gotówką. Takie małe pierdolety a już termin rozpatrywania się wydłuża. Miałem inne roboty i zanim się zebrałem do poprawienia wszystkiego i odesłania minęło trochę czasu.

Naniosłem poprawki i mając przygotowane dokumenty miałem już wysłać pocztą ale coś mi podpowiedziało aby zadzwonić do OSCHR. Miła Pani poinformowała mnie że w międzyczasie zmienił się numer wniosku i trochę są zmiany w załącznikach. Pomogła mi telefonicznie wszystko wypełnić i wysłałem pocztą komplety dwóch wniosków, była połowa grudnia. Na początku lutego WFOSiGW powiadomił mnie o zrealizowaniu przelewu na konto. Jest ok. wszystko się zgadza. Dzwonię do siostry czy otrzymała przelew okazuje się że nie. Okazało się że WFOSi GW nie otrzymał do rozpatrzenia dokumentacji od OSCHR. Próbowaliśmy sprawę wyjaśnić z panią dyr. ale cwane babsko nie poczuwa się do winy zrzucając ją na nas że wniosek został późno dosłany i w międzyczasie kasa się skończyła. Nie odesłała dokumentów ale zaznaczyła że obecnie obowiązuje już kolejny wzór wniosku. Na nic pytania dlaczego jeden wniosek został zaakceptowany a drugi wstrzymany. Teraz czekam na uruchomienie nowego programu może w marcu i może te zaległe wnioski się załapią na zwrot kasy. Rozmawiałem z osobą obsługującą program w WFOSiGW opowiedziałem mu że musiałem przepisywać wnioski a dostałem odpowiedź że ważność miał cały czas wniosek w pierwszej wersji. Mało tego zaznaczył że wapno mam mieć zmagazynowane i będę je mógł wysiać dopiero po rozpatrzeniu wniosku. Dwie instytucje pracujące w jednej sprawie a każda działa na własną rękę interpretując po swojemu sprawę.

Jestem dobrej myśli że jeszcze kasa na wapnowanie się znajdzie. Mają 2 miliardy na telewizję i i jakiś grosz na wapno rzucą.

• Like 1
Opublikowano

Podejrzewam, że te różnice w wymaganiach co do dokumentów do dopłat za wapno dotyczą nie tylko dwóch instytucji ale w ogóle wygląda to różnie w różnych województwach.

To co pisał kolega wyżej, że na fakturze słowo "gotówka" musiał zmienić na "zapłacono gotówką" to czysta złośliwość albo raczej głupota urzędnika.

Opublikowano
Dnia 18.02.2020 o 14:45, marluk napisał:

Bez problemu.

Nie do końca bo zapotrzebowanie musi ci się pokrywać z wysianym wapnem a to jest raczej niemożliwe i na część wapna po prostu nie dostaniesz dotacji

Dnia 18.02.2020 o 14:37, FarmerDyzio napisał:

czyli można zrobić tak że przebadać wszystkie działki za jednym razem, i np w pierwszym roku wapnowac połowę i na drugi rok resztę ?

A po co dzielić nie lepiej za jednym razem rozliczyć zwracają 100% to na co czekać jak jest potrzeba wapnowania

Opublikowano
Dnia 18.02.2020 o 19:55, GRZES1545 napisał:

Możesz kupić wiecej rodzajów, ja miałem  dwa.

A jaką zawartość wapna miałeś. Taką samą czy różną, bo ja chciałem wysiać na jadną działkę 25% i 30% i musiałem zmieniać bo wg nich nie darady tego przeliczyć😨.

Opublikowano
5 godzin temu, ZYLA napisał:

Mam badania gleby z przed roku. Muszę teraz określić potrzeby wapnowania. Jak mam to zrobic? Muszę naginać do Warszawy z badaniami? 

Ja zrobiłem to mailowo. Wystarczy do badań które posiadasz podać powierzchnię danej próbki, a na tej podstawie określą ile wapna potrzebujesz w czystym składniku w przeliczeniu na deklarowana powierzchnię działki. Plus opłata coś koło 2 zł za 1 próbkę.

• Thanks 1
Opublikowano

https://www.agrofoto.pl/finanse/dotacje-i-doplaty/od-niektorych-dotacji-na-wapnowanie-trzeba-zaplacic-podatek-dochodowy,92383.html

FARMER

to dali dotacje ,kto się pospieszył zapłaci podatek