Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może i nie powinienem chwalić dnia przed zachodem słońca, ale jako 130 w kolejce z wnioskiem oschr lublin, dzisiaj dostałem zwrot wniosku z wypełnioną datą wypłaty. Przed świętami powinny być na koncie :)

Opublikowano

Wielkanocnym i owszem. 

Myślałeś że w tym roku jeszcze coś dostaniesz?

Wszystkie pomoce będą płacone po nowym roku z nowego budżetu.

Opublikowano

Witam, mam jeszcze jedno pytanie odnoście składania wniosku. Czy pierwszym razem mogę złożyć wniosek na 2 działki z 8 kwalifikujących się, następnie bliżej żniw, domówić wapna na resztę i złożyć drugi raz wniosek na pozostałe działki. 

Pozdrawiam 

Opublikowano

Dziś przyszły wyniki analizy z Kielc, czas oczekiwania to około miesiąc. Jak to teraz rozegrać bo wapno wysiane tuż po żniwach, próbki były pobrane jeszcze przed wysiewem wapna ale tak sobie leżały więc w razie jakiejś kontroli mogły by być jakieś kłopoty. 

Opublikowano
21 minut temu, thor1984 napisał:

Dziś przyszły wyniki analizy z Kielc, czas oczekiwania to około miesiąc. Jak to teraz rozegrać bo wapno wysiane tuż po żniwach, próbki były pobrane jeszcze przed wysiewem wapna ale tak sobie leżały więc w razie jakiejś kontroli mogły by być jakieś kłopoty. 

Niby jakie? 

Kto ci udowodni kiedy wysiales wapno? 

• Like 1
Opublikowano

Składaj wniosek póki śniegu nie ma. Bo jak złożysz w styczniu i zechcą sprawdzić w lutym to ciężko będzie wytłumaczyć, że w styczniu posiałeś. Aczkolwiek to jest możliwe i nie zabronione. Wysyłasz poleconym. Liczy się data stempla pocztowego. Zanim ktoś zacznie obrabiać minie parę dni. Ja swój wysłałem w piątek to w czwartek dzwonił pan z zapytaniem o poprawkę. Czyli jak by co mogłem powiedzieć, że przez te kilka dni własnie posiałem.

Opublikowano

Trochę tak, bo to udzielenie wsparcia raz na 4 lata na daną działkę pewnie jest liczone od dnia decyzji, a ta będzie po Nowym Roku

17 godzin temu, thor1984 napisał:

Nie ma co się bać. Też tak zrobiłem a czekam jeszcze na wyniki i złożę wniosek jak je dostanę. Jak Ci mają udowodnić, że nie wysiałeś wapna po złożeniu wniosku tylko przed?

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Pamięta ktoś  Jaki jest maksymalny czas na wysiew wapna od momentu złożenia wniosku, mam zamiar kupić jeszcze w zimie wapno a rozsiać dopiero po żniwach.

Też mi się wydaje że 365dni, tylko nie pamiętam czy to może nie było od daty zakupu?

Edytowane przez Roxer
Opublikowano

Jest ktoś kto składał wniosek w Bydgoszczy i dostał już zwrot? Bo u mnie na razie cisza w wniosek składałem na początku października. Trochę się obawiam bo wysłałem najpierw trochę źle wypełniony elektroniczny wniosek do Torunia, dopiero później poprawny i nie wiem jak to będą rozpatrywać. 

Opublikowano

@hubertussu Ciebie też w tabeli z wyliczeniem kwoty dofinans. tekst wyświetlał się na zielono? Zmieniłem to na czarny.

Jeszcze jedno - na jednej działce ewidencyjnej o powierzchni 25ha pobrałem 8 próbek. Na jednej próbce (3,2ha ) pH 6,3 więc zalecenie z OSCHR wapnowanie 1t/ha. Pozostałe działki pH<5. Więc muszę tą jedną działkę (3,2 ha) wyrzucić z dofinansowania i samodzielnie obliczyć Średnmią dawkę CaO (t/ha) na powierzchni 21,8ha. Bo ta średnia wyliczona przez OSCHR jest błędna - wyliczona z pow 25ha.

Ostatnie pytanie - jak mam wysłać wniosek skoro muszę dostarczyć FV, a jestem vatowcem.

Opublikowano
11 godzin temu, soltys147 napisał:

@hubertussu Ciebie też w tabeli z wyliczeniem kwoty dofinans. tekst wyświetlał się na zielono? Zmieniłem to na czarny.

Jeszcze jedno - na jednej działce ewidencyjnej o powierzchni 25ha pobrałem 8 próbek. Na jednej próbce (3,2ha ) pH 6,3 więc zalecenie z OSCHR wapnowanie 1t/ha. Pozostałe działki pH<5. Więc muszę tą jedną działkę (3,2 ha) wyrzucić z dofinansowania i samodzielnie obliczyć Średnmią dawkę CaO (t/ha) na powierzchni 21,8ha. Bo ta średnia wyliczona przez OSCHR jest błędna - wyliczona z pow 25ha.

Ostatnie pytanie - jak mam wysłać wniosek skoro muszę dostarczyć FV, a jestem vatowcem.

Też zmieniałem kolor czcionki.

Co do wyliczeń to ci nie powiem. Ja u siebie zrobiłem trochę źle. Ale uratowało mnie to, że drukowałem nie na jednej kartce dwie strony a każda strona na oddzielnej kartce. Człowiek z oschr wytłumaczył mi co jest nie tak. I powiedział, że wszystko sam wyliczy i wydrukuje i kartki zamieni. Gdybym wydrukował dwie strony na kartce. To na odwrocie tej z tabelką z wyliczeniami miał bym podpisy. 

Co do FV zapytaj może można dołączyć kopię potwierdzoną zgodność z oryginałem u notariusza.

• Like 1