Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, waldii1 napisał:

Tebukonazol to tak srednio działa jako regulator. Są inne środki działające lepiej bez zakwaszania wody czy innych szamańskich zaklęć.

Wiem że są typowe substancje regulujące. 
Rozmowa jest o tebukonazolu. 
Czy dodanie cynku w uprawie rzepaku lub nawozu mikroelementowego to są jakieś szamańskie zaklęcia? 

Edytowane przez loquito
Opublikowano (edytowane)

Ja stosowałem na wiosnę 1l Tebu i 0.5 Mepiku i muszę powiedzieć że ładnie skrócił, ale nawałnice go położyły miejscami. Na Jesieni planuję dać 1l Tebu i 0.7 Mepiku.

Edytowane przez Audi213
Opublikowano
19 godzin temu, Raptus902 napisał:

Wiecie może jaki wigor jesienny ma rzepak choroby

Dość dobry, znajomy posiał rok temu na Mazurach 27 sierpnia i 3-5 września to o dziwo jak na ten rok (w sensie 2018 plonowanie) jest bardzo zadowolony. A ten siew był też taki średni bo padało ciągle... aczkolwiek no właśnie - padało :)

Opublikowano

hardkor113 napisał:

Zasiałem rzepak przyszedł deszcz z 10 litrów może mniej.Można zaraz po deszczu z doglebówką jechać? Zalecane jest żeby pryskać na wilgotną glebe także jak najbardziej możesz

Opublikowano
Dnia 16.08.2018 o 06:29, 20CBR12 napisał:

Że trzy lata sialem wapno przed siewem rzepaku i za każdym razem ogromne problemy ze wschodami, tak że definitywnie zrezygnowałem z tej praktyki, słabe pH = działka nie pod rzepak 

No to zobaczymy co będzie u mnie. Tydzień temu poszło wapno w ilości 2t, Skład wapna to CaO>50%, reaktywność 90% po tym poszedł gruber. Wczoraj NPK i orka. Dziś siew rzepaku. Ciekaw jestem dlaczego wapno miałoby ograniczać wschody. Bardziej martwi mnie fosfor. 

Opublikowano (edytowane)

Na dzisiaj rzepak juz wzszedl, siany we wtorek na wieczor. Nawoz, agregat i odrazu siew.

Natomiast siany w poniedzialek czeka na deszcz. Rano nawoz i agregat, a nad wieczorem dopiero siew, czesc we wtorek rano.

Edytowane przez ahten
Opublikowano
4 godziny temu, hardkor113 napisał:

Zasiałem rzepak przyszedł deszcz z 10 litrów może mniej.Można zaraz po deszczu z doglebówką jechać?

Jasne że można, środek lepiej się wchłonie w glebe, co innego jak opryskasz i spadnie mocny deszcz to potem rzepak może mieć białe liści. Dziś u mnie spadło może 2l i dopiero zjechałem z pola, a na innym kawałku pryskałem z lekką mżawką.

Opublikowano
5 godzin temu, Cihu napisał:

No to zobaczymy co będzie u mnie. Tydzień temu poszło wapno w ilości 2t, Skład wapna to CaO>50%, reaktywność 90% po tym poszedł gruber. Wczoraj NPK i orka. Dziś siew rzepaku. Ciekaw jestem dlaczego wapno miałoby ograniczać wschody. Bardziej martwi mnie fosfor. 

Według mnie wapno wyciąga wilgoć z ziemi której i tak jest mało o tej porze 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, nie napisał:

nie za wczesne te siewy? ciepło jest do tego trochę popada i będziecie go 3 razy przed zimą skracać

Popada? 

A nie to że Cao może palić młode kiełki rzepaku? 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
10 godzin temu, nie napisał:

nie za wczesne te siewy? ciepło jest do tego trochę popada i będziecie go 3 razy przed zimą skracać

Lepiej go skracac niz pozniej przyspieszac. Zwlaszcza ze na wschodzie Polski mieszkam. Narazie opadów brakuje temperatury sa wysokie. A wystarczy ze zamiast zapowiadanej ladnej temepratury na wrzesień zrobi sie 10-15 stopni w dzien i juz rzepak nie bedzie sie tak rozwijal

Opublikowano
18 godzin temu, kamil2963 napisał:

Przez źle ustawienie siewnika wysialo się Z mało nasion. Wychodzi 22 rośliny  na metr. Dosiewac ?  Rzepak mieszaniec. 

Był wcześniej rzepak na tym polu?Jeśli był to samosiewy nadrobią braki.Poczekaj do wschodów

Opublikowano
44 minuty temu, slawek2209 napisał:

Był wcześniej rzepak na tym polu?Jeśli był to samosiewy nadrobią braki.Poczekaj do wschodów

Nie było. Dosialem drugie tyle. Biorąc pod uwagę że cześć nie wzejdzie bo redlice mogły wyciągnąć wcześniejsze nasiona powinienem osiągnąć zamierzona obsadę czyli jakieś 40 roślin 

Opublikowano

Witam , jak to jest z połączeniem navigator metazanex. Podobno przepuszcza taszniki i tobołki . Podobno rozwiązaniem na to jest dawka 2 l metazanexu. Jakie macie z tym doświadczenia 

Opublikowano

Rzepak atora siany 18 sierpnia wyszedl nam ok 35-37 sztuk/m2. Siany co druga redlice. Rzepaku nie bylo tam dawno wiec na samosiewy nie ma co liczyc, moim zdaniem dobrze, Tata twierdzi ze za rzadko, jak myslicie?

Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

Witam , jak to jest z połączeniem navigator metazanex. Podobno przepuszcza taszniki i tobołki . Podobno rozwiązaniem na to jest dawka 2 l metazanexu. Jakie macie z tym doświadczenia 

powiem tak, coś patrzę że dawkowanie jest 0,3+1,25 niby ale ja w zeszłym roku chyba lałem po 1,6metazachloru (niestety rzepak wymarzł). Właśnie teraz też się zastanawiam jak zrobić z ochroną bo na pewno pójdą te dwa środki. Rozmawiałem w zeszłym roku z koleżanką i mówiła mi o 1,6 metazachloru bo właśnie niższe dawki coś przepuszczają. Może koledzy się coś wypowiedzą.

No i martwi mnie wczorajszy deszcz - 30mm łącznie, kilka dni temu tez spadło z 15mm a jak kuźwa orałem to skała i dłuta się ścierały (ale rzepaczek pierwszy raz od dawna posiany 17 sierpnia ;) ).

Opublikowano
Dnia 16.08.2018 o 06:29, 20CBR12 napisał:

Że trzy lata sialem wapno przed siewem rzepaku i za każdym razem ogromne problemy ze wschodami, tak że definitywnie zrezygnowałem z tej praktyki, słabe pH = działka nie pod rzepak 

Nie do końca się z tym zgodzę, kilka lat temu na kupionej działce pH 2,5 do 3 i poszedł rzepak plon był bardzo dobry, tylko na tej działce nie było rzepaku z 15 lat pewnie.

Ale rzepak ogólnie nie lubi kwaśnej ziemi.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v