Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

No mowie wlasnie

Pierwsze 4 miesiąca tamtego roku byly super.

A potem jest naprawde ciezko.

Liczac od maja do grudnia mam strate.

Przy wysokich cenach naprawde bardzo jest trudno znalesc klienta.

Ja patrze z punktu widzenia handlu. Przy cenie 5e mialem 3ch chetnych n jednego byka, dzis przy cenie 6,8... Lipa.

Zycze wam aby ceny zywca nie spadly, bo nie jest w moim interesie aby bylo wam zle. Bo jak wy nie bedziecie hodować to ja nie bede mial co sprzedawac.

Natomiast jesli beda tak wysokie,ze mi sie nie oplaca sprzedawac to wtedy no coz... Zmiana zawodu

Widze te branze z innego punktu niz wy, i widze jak rosna stany magazynowe, jak sie kształtują ceny i zapotrzebowanie i bazujący na tym wszystkim twierdze, ze to sie zle skonczy.

Edytowane przez Karol8885
Opublikowano
6 minut temu, Karol8885 napisał(a):

No mowie wlasnie

Pierwsze 4 miesiąca tamtego roku byly super.

A potem jest naprawde ciezko.

Liczac od maja do grudnia mam strate.

Przy wysokich cenach naprawde bardzo jest trudno znalesc klienta.

Ja patrze z punktu widzenia handlu. Przy cenie 5e mialem 3ch chetnych n jednego byka, dzis przy cenie 6,8... Lipa.

Zycze wam aby ceny zywca nie spadly, bo nie jest w moim interesie aby bylo wam zle. Bo jak wy nie bedziecie hodować to ja nie bede mial co sprzedawac.

Natomiast jesli beda tak wysokie,ze mi sie nie oplaca sprzedawac to wtedy no coz... Zmiana zawodu

Od maja do grudnia masz stratę? To znaczy że dokładasz do interesu? 

To od stycznia do kwietnia tyle zarobiłeś że masz z czego dokładać do interesu i jeszcze masz za co żyć? 

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

Tak prze pierwsze 4 miechy tamtego roku podczas tego dynamicznego rajdu z 5,20e do 7 e zarobilem naprawde sporo kasy.

Okolo 40% z tego co zarobilem , stracilem od maja do grudnia.

To nie jest takie proste tez zamknąć lub nie robic jak zatrudniasz 20+ osob. Styczen w tym roku tez jest w plecy ale to bardziej przez kalendarz.

Sprzedaz z tamtego tygodni byla ładowana 31.01 i dojedzie do klientow juz w lutym wiec wypadla z podsumowania

A od 1 do 7 wiadomo jak co roku pusty czas

Wiesz zarobki to sa relatywne. W wolowinie zarabia sie 1-1,5% co jest tak naprawde bardzo niska marza. Ale wolowina jest droga o generuje ogromne obroty.

Jak wszystko dobrze idzie, wszyscy placa na czas to jest to super. Ale jak cos nie chodzi to noe wiem czy wszystkie ryzyka zwiazane ze sprzedaza np za 100 milionow aby zarobic 1 milion to jest tak super. Bo wystarczy ze 1 klient nie zaplaci za jeden tir i jestes 700 kola w plecy

Opublikowano (edytowane)

To jak już piszesz, że będzie ciężko i w dół to dodawaj jeszcze czy dla Ciebie czy dla nas.

Bo od długiego czasu piszesz że bańka pęknie za chwilę i te ceny zaraz się skończą, a teraz próbujesz się migać.

Nie jest wstyd się mylić, wstyd się nie przyznać.

Od kilku miesięcy piszesz o tym jak w Pl towar jest dużo droższy niż w eu, że to coś niespotykanego. 

Więc sam widzisz, że nie ma co wróżyć bo ciężko przewidzieć.

Nie od wczoraj gospodarzę, kiedyś normalne były cykliczne trendy w handlu czymkolwiek. Czy to bydło, czy zboże w żniwa tanie, zima wczesna wiosną sporo droższe, nawozy. Dało się na podstawie ostatnich lat przewidzieć mniej więcej bo było to dziwnie cykliczne.

Dzisiaj przychodzi październik, biorę nawozy. Ryzyk fizyk, teraz coś mówią, że w związku z mercosur puszczą chłopom w nagrodę import nawozów ze wschodu, jeśli puszczą to mogę być w plecy. Bydło sprzedaję jak przychodzi na nie czas, nie wydziwiam czy w grudniu lepiej zaczekać i po 3 króli sprzedać bo reguła już się skończyła.

Dzisiaj wystarczy, że Tramp postawi klocka w majty i już giełdy szaleją, paliwa w górę.

Edytowane przez pedro2
  • Like 4
Opublikowano
7 minut temu, pedro2 napisał(a):

To jak już piszesz, że będzie ciężko i w dół to dodawaj jeszcze czy dla Ciebie czy dla nas.

Bo od długiego czasu piszesz że bańka pęknie za chwilę i te ceny zaraz się skończą, a teraz próbujesz się migać.

Nie jest wstyd się mylić, wstyd się nie przyznać.

Od kilku miesięcy piszesz o tym jak w Pl towar jest dużo droższy niż w eu, że to coś niespotykanego. 

Więc sam widzisz, że nie ma co wróżyć bo ciężko przewidzieć.

Nie od wczoraj gospodarzę, kiedyś normalne były cykliczne trendy w handlu czymkolwiek. Czy to bydło, czy zboże w żniwa tanie, zima wczesna wiosną sporo droższe, nawozy. Dało się na podstawie ostatnich lat przewidzieć mniej więcej bo było to dziwnie cykliczne.

Dzisiaj przychodzi październik, biorę nawozy. Ryzyk fizyk, teraz coś mówią, że w związku z mercosur puszczą chłopom w nagrodę import nawozów ze wschodu, jeśli puszczą to mogę być w plecy. Bydło sprzedaję jak przychodzi na nie czas, nie wydziwiam czy w grudniu lepiej zaczekać i po 3 króli sprzedać bo reguła już się skończyła.

Dzisiaj wystarczy, że Tramp postawi klocka w majty i już giełdy szaleją, paliwa w górę.

Wiesz, najgorsze co sie stalo , to odwrocenie sie klienta koncowego.

Tz ja to widze tak. Przez ostatnie 2 lata, wolowina zaczęła tracic rynek masowy, i jest to widoczne wszedzie. Jesli ktos zwraca uwage na wolowine, to zauwazyl ze np z 3 m w ladzie sklepowej powoeszchnia sprzedazowa spadla do 1,2m. To wynik braku zainteresowania.

Brak zainteresowania z powodu wysokiej ceny i jednoczesnym dostepie duzo tanszej wieprzowiny czy kurczaka. Mamusia we wloszech czy hiszpanii duzo zadziej robinteraz nie wiem pieczen wolowa. Woli schab ktory jest 5 razy tanszy niz wolowina. Przy zmniejszonym budzecie, ktory poszedl na prad, moeszkanie etc, nie ma sie co dziwic ze woli 5 kg schabu niz 1 kg zrazowej gornej.

I ta bardzo duza roznica trwa juz na tyle dlugo, ze ta kobieta przestala wogole patrzec na czeac wolowa w supermarkecie, a patrzy na kurczaka i wieprzowine.

Trendy te sa oczywiscie zachwiane przez zwiekszone zapotrzebowanie na tryming do hamburgera czy kebaba. I to tryming trzyma wysoka cene calej sztuki. Natomiast oni tez juz nie wytrzymuja bo zestaw w mcdonalds za 42 pln to nie jest juz tanie, szybkie zarcie.

Ja jestem bardziej w temacie premium, sezonowanej wolowiny, restauracji itd. tam w segmentach super premium cena jest bez znaczenia, ale to jest w kg 7-9% sprzedazy, a pozostale 90% to wolowina tak zwana przemyslowa( supermarket itd) ktora zaliczyla kolosalny zjazd sprzedazy. I problem polega na tym ze bez tych 90% coraz trudniej sprzedac te 7-9% bo nie zbierzesz 20 ton towaru premium zeby wyslac tira.

I teraz przerwac lub zmienic taki trend jest bardzo trudno.

Zaklady np jak Zakrzewscy czy Lukow, ktorzy przy bardzo niskiej cenie wp. Moga tworzyc kielbasy szynki itd z kosmiczna marza obecnie, sa wstanie dokladac do wolowiny i to dlugo. Ale ci co sa tylko w wolowinie... Juz ciezej.

Mysle, ze gdyby wolowina staniala do 24-25 pln za byka wbc, serio mysle, ze bylo by to naprawde w dlugim terminie korzystne dla wszystkich.

A z polskich zakladow czysto wolowych, moze ich pokonac cashflow. Maja bardzo duze stany mrozni, bo nie dalo sie sprzedac aby pokryc koszty. Wiec zamrozili. Na mrozni wpisali soboe cene jaka chcieli, aby na koniec roku przedstawic bankom dodatnie bilanse. Ale termin przydatnoaci leci. I tryming ktory kosztowal w pazdzierniku 7,20 euro obecnie jest po 6.

Wiec jak oni to wypuszcza a maja tysiace ton, to bedzie po 5. I wez wtedy odpisz 2 euro straty przy 1000 ton. A takich zakladow jest bardzo duzo.

Jak macie poplacone za bydlo to aie nie musicie martwic, ale mysle ze kondycja wolowa jest gorsza niz sie wydaje

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Tak czytam i czytam i już wiem czemu ludzie ciągną te firmy. To wszystko dla pracownika, szef robi to po to żeby ludzie mieli pracę...

Kondycja mojego kręgosłupa jest jeszcze gorsza niż branży mięsnej i to mnie bardziej martwi...

Edytowane przez wojak1986
Poprawka
Opublikowano (edytowane)

Nom a jak masz, leasingi na maszyny, samochody, ludzi ktorym nalezy sie odprawa przy likwidacji miejsca pracy, kredyty, zobowiazania, faktury na ktore czekasz, zusy  podatki vaty itd. to pewnie wydaje Ci sie ze nawet w przypadku trudnych czasow podejmoesz decyzje np po roku , hu...zamykamy.?? To tak nie dziala.

Pozatym to sa miliardowe obroty. Wiec zanim przestaniesz placic to masz 200 baniek dlugu.

Ale przychodzi dzien.... Pini Beef....Skare...Vion...

Opublikowano

Szkoda tylko, że handlarz nigdy nie pochwali się kiedy i ile ma zysku, zawsze tylko problemy, pracownicy, podatki.

A co roku nowe żywcówki i posiadłości, stadniny nad jeziorem pan Stanisław podarował. 

• Like 3
Opublikowano
19 minut temu, pedro2 napisał(a):

Szkoda tylko, że handlarz nigdy nie pochwali się kiedy i ile ma zysku, zawsze tylko problemy, pracownicy, podatki.

A co roku nowe żywcówki i posiadłości, stadniny nad jeziorem pan Stanisław podarował. 

Dlaczego nie zostaniesz jednym z nich skoro to taki rarytas?

• Like 3
Opublikowano
2 minuty temu, Baks00 napisał(a):

Bo jest już rolnikiem, tak samo narzeka 🫣 

Taka to Polaka mentalność 🤷 wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. 

Ja tam nikomu nie zazdroszczę ani nie współczuję. Ale słuchanie że na stratach się jedzie 99% czasu to jest bardzo słabe. 

• Like 4
Opublikowano

Przepraszam, ze przedstawilem swoj punkt widzenia. Mam nadzieje ,ze cielaki beda po 500 pln dla tych ktorzy je kupuja, ale i po 4000 dla tych ktorzy je sprzedaja.

Ze bedzie zboze po 300 dla kupujacych i po 1500 dla sprzedajacych.

Mam nadzieje ,ze zaklady beda placic w tym roku 30+ za wbc.

Mam tez nadzieje ze jak zaklady beda mi sprzedawac to po 20 pln

Mam nadzieje, ze pogodzilem wszystkich zainteresowanych.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, szymon09875 napisał(a):

Bo jest już rolnikiem, tak samo narzeka 🫣 

Taka to Polaka mentalność 🤷 wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. 

Ja tam nikomu nie zazdroszczę ani nie współczuję. Ale słuchanie że na stratach się jedzie 99% czasu to jest bardzo słabe. 

Dla mnie to handlarz to taki zawód -jeszcze nie widziałem by jakiś zmuszał rolnika do sprzedaży -robimy to dobrowolnie.Dlatego co nas ma interesować nie swoją du.a.Ze komuś się powodzi, że się rozwija.Zostaje pogratulować 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, pedro2 napisał(a):

Okolo 550 tys netto

Przy obrocie okolo 85milionow w tamtym roku.

Jesli wszyscy zaplaca, po wszystkich kosztach, jako wlascicielowi firmy.

Dla porownania kierowcy w tej firmie przytulaja 100-120 tys rocznie na raczke

To jest 7 baniek w obrocie miesiecznie

Upraszczajac 7 baniek na lokacie w banku masz 5% powiedzmy

Czyli 350 tys rocznie nic nie robiac.

Opublikowano
49 minut temu, Karol8885 napisał(a):

Wiesz, najgorsze co sie stalo , to odwrocenie sie klienta koncowego.

Tz ja to widze tak. Przez ostatnie 2 lata, wolowina zaczęła tracic rynek masowy, i jest to widoczne wszedzie. Jesli ktos zwraca uwage na wolowine, to zauwazyl ze np z 3 m w ladzie sklepowej powoeszchnia sprzedazowa spadla do 1,2m. To wynik braku zainteresowania.

Brak zainteresowania z powodu wysokiej ceny i jednoczesnym dostepie duzo tanszej wieprzowiny czy kurczaka. Mamusia we wloszech czy hiszpanii duzo zadziej robinteraz nie wiem pieczen wolowa. Woli schab ktory jest 5 razy tanszy niz wolowina. Przy zmniejszonym budzecie, ktory poszedl na prad, moeszkanie etc, nie ma sie co dziwic ze woli 5 kg schabu niz 1 kg zrazowej gornej.

I ta bardzo duza roznica trwa juz na tyle dlugo, ze ta kobieta przestala wogole patrzec na czeac wolowa w supermarkecie, a patrzy na kurczaka i wieprzowine.

Trendy te sa oczywiscie zachwiane przez zwiekszone zapotrzebowanie na tryming do hamburgera czy kebaba. I to tryming trzyma wysoka cene calej sztuki. Natomiast oni tez juz nie wytrzymuja bo zestaw w mcdonalds za 42 pln to nie jest juz tanie, szybkie zarcie.

Ja jestem bardziej w temacie premium, sezonowanej wolowiny, restauracji itd. tam w segmentach super premium cena jest bez znaczenia, ale to jest w kg 7-9% sprzedazy, a pozostale 90% to wolowina tak zwana przemyslowa( supermarket itd) ktora zaliczyla kolosalny zjazd sprzedazy. I problem polega na tym ze bez tych 90% coraz trudniej sprzedac te 7-9% bo nie zbierzesz 20 ton towaru premium zeby wyslac tira.

I teraz przerwac lub zmienic taki trend jest bardzo trudno.

Zaklady np jak Zakrzewscy czy Lukow, ktorzy przy bardzo niskiej cenie wp. Moga tworzyc kielbasy szynki itd z kosmiczna marza obecnie, sa wstanie dokladac do wolowiny i to dlugo. Ale ci co sa tylko w wolowinie... Juz ciezej.

Mysle, ze gdyby wolowina staniala do 24-25 pln za byka wbc, serio mysle, ze bylo by to naprawde w dlugim terminie korzystne dla wszystkich.

A z polskich zakladow czysto wolowych, moze ich pokonac cashflow. Maja bardzo duze stany mrozni, bo nie dalo sie sprzedac aby pokryc koszty. Wiec zamrozili. Na mrozni wpisali soboe cene jaka chcieli, aby na koniec roku przedstawic bankom dodatnie bilanse. Ale termin przydatnoaci leci. I tryming ktory kosztowal w pazdzierniku 7,20 euro obecnie jest po 6.

Wiec jak oni to wypuszcza a maja tysiace ton, to bedzie po 5. I wez wtedy odpisz 2 euro straty przy 1000 ton. A takich zakladow jest bardzo duzo.

Jak macie poplacone za bydlo to aie nie musicie martwic, ale mysle ze kondycja wolowa jest gorsza niz sie wydaje

Już od jesieni piszesz o braku zainteresowania wołowiną i o jej wysokiej cenie, co powoduje że od ponad pół roku dokładasz do interesu. Jeśli ty taki "mały" pośrednik już ciągniesz na minusie od dłuższego czasu, to większe zakłady już pewnie tyle w plecy są z kasą że głowa mała, z czego te zakłady dokładają? Abp otwiera lub otworzył już kolejny zakład w Polsce żeby generował jeszcze większe straty? Jak w Polsce wołowina jest najdroższa w uni jak twierdzisz to czemu inwestują w zaklad w tym kraju a nie innym?

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Abp zrezygnowalo z zakupu zbyszko

Podalem ci liczby powyzej.

Wyobraz sobie zaklad wielkosci lukowa generujacy 2 miliardy obrotu albo i wiecej, (nie chce mi sie szukac ale sa spolka wiec ich dane finansowe mozna wyjac z ekrs)

To jest 170 baniek miesiecznie, wiekszosc na terminach 30-60 dni, czyli moga wygenerowac okolo 250 baniek dlugu bez wogole zauwazenia przez kogokolwiek.

A jeszcze pamietaj jedna zlota zasade. Jak masz banke kredytu w banku to masz problem, ale jak masz 100 baniek kredytu to bank ma problem, i nie poskladaja cie tak szybko, beda ugody, rozkladanie na raty itd.

Chcemy odpowiedzi oplaca sie+ nie oplaca tylko z punktu widzenia sprzedazy a nie wielowatkowej dyskusji.

Tu bym musial napisac 15 stron zeby wyjasnic jesli ktos nie siedzi w temacie.

Dotacje np rozlicza sie 5 lat a np taka firma dostaje 80 baniek. Wiec nawet jesli w 5 lat z dzialalnosci operacyjnej straci przy inwestycji 40 to i yak jest 40.do przodu. Bo robi to aby spelnic warunki dotacji i nie musiec jej zwracac

Opublikowano
29 minut temu, Baks00 napisał(a):

Ja im ani nie zazdroszczę ani nie wypominam i nie myślę że cud miód bo wszędzie są górki i dołki i problemy.

Ale u nich wieczna strata i dokładka, wiecznie obniżki, a tego nie widać zbytnio. 

Wynajmuję bardzo często na weekendy domek na Mazurach od handlarza z którym współpracowałem kiedyś. Ma minimum 3, o których wiem bo do tych jeżdżę. Ma pokaźną stadninę koni i ładną "willę", nie wspominając ile ziemii. Brat i szwagier podobnie. 

Czy kiedyś usłyszałem od niego, że jest dobrze? 😉 Chwalić się dobytkiem bardzo lubi, ale jak zaczniesz temat bydła to wieczny jęk i dokładka. 

Oni to mają we krwi 

• Like 1
Opublikowano
37 minut temu, Karol8885 napisał(a):

Okolo 550 tys netto

Gościu nie jesteście święte krowy, zrozum to. Wszędzie jest to samo. 

Mnie z 50ha też spokojnie powinno być stać wziąć nowy ciągnik za gotówkę za 400 tys z roku bez spiny. I co? I jajco.

Mógłbym oddać w dzierżawę + dopłaty za 150 tys rocznie bez roboty. 

Przyzwycziliście się, że jak wam jest źle to jest źle, a jak chłopu jest źle to jebać chłopa, da se radę.

Nie ma co się licytować i bić piany. Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma.

• Like 3
Opublikowano
10 godzin temu, Karol8885 napisał(a):

Okolo 550 tys netto

Tylko z tych 7 baniek miesięcznie twoje jest pewnie 0.5-1 mln albo i nie. Reszta to tylko obrót czyjąś kasa.