Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Badwolf napisał(a):

Od jakich ryzyk i na jaką stawkę?

cały pakiet zimowo wiosenny+od pożaru. 3,5t/ha po 2tyś. Zależy w jakiej grupie jesteś to też ma wpływ 

Edytowane przez Skowron16
Opublikowano
5 godzin temu, Andpol napisał(a):

Na LHS za tydzień przyjedź to zobaczysz sianie w ścierń bo ma siać u mnie.

Moja bida zaczyna powoli rosnąć i można powiedzieć że siany w połowie września a faktycznie koniec sierpnia.

IMG_20251013_114705.jpg

IMG_20251013_114744.jpg

E no może nie jest wybujały, ale w miarę równy i za tydzień nie poznasz, zobaczysz, trochę ciepła mu trzeba. Chwastów nie ma, samosiewów też nie widać, czego chcieć 

Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał(a):

Na dzień  dzisiejszy wyglada to mniej więcej tak . Tu  PT 303 ( swój) 

Jak by się jeszcze kiedyś zrobiły upały to dałbym Po 0.6 L CCC 

20251013_115115.jpg

20251013_115136.jpg

20251013_124034.jpg

Siałem już swoimi nasionami? Czy pierwszy rok. Jak z planowaniem ze swoich nasion? Duża jest różnica w płonie, pomiędzy swoimi a z worka kwalifikat?

Opublikowano
56 minut temu, androproteam napisał(a):

Siałem już swoimi nasionami? Czy pierwszy rok. Jak z planowaniem ze swoich nasion? Duża jest różnica w płonie, pomiędzy swoimi a z worka kwalifikat?

Cały czas sieję swoim . Różnica w plonie jest pewnie taka ze czasami trochę lepiej sypnie orginał a czasami lepiej sypnie z własnych nasion , a jeszcze innym razem sypnie tyle samo 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Rowan napisał(a):

Do tej Szewery aż taka moc trzeba? Mzuri 3m na ciężkiej ziemi 230km wystarcza. Kolega DFem 270km lata z 4m Mzuri. Jaka cena wogóle tej maszyny?

U mnie bocian 4m to ponad 300km

Opublikowano
20 minut temu, mysza103 napisał(a):

Cały czas sieję swoim . Różnica w plonie jest pewnie taka ze czasami trochę lepiej sypnie orginał a czasami lepiej sypnie z własnych nasion , a jeszcze innym razem sypnie tyle samo 

Od grzyba czymś doprawiasz?

Opublikowano
7 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

U mnie bocian 4m to ponad 300km

Generalnie jak z tym kolegą jeździłem, to nie wpuszcza bardzo głęboko tego Mzuri na ziemiach w mojej okolicy, więc jakoś sobie radzi, a tam w jego okolicy są o wiele lżejsze ziemie. Tak jak u mnie, to do 3m, to te 230-250km to minimum. 

Tak na marginesie, to po bocianie sporo osób przynajmniej w mojej okolicy narzeka na wschody. Nie wiem czy to wina konkretnego operatora czy maszyny.

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
19 minut temu, Dastan napisał(a):

Labrador i tym podobne zadziałają w takich temp? I chyba nie ma sensu dawać tebukonazol już?

2 lata temu robiłem poprawkę w listopadzie, zadziałało elegancko.

Wiadomo będzie to działać wolniej ale robotę zrobi.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

No nie wiem. Ja nadal utrzymuje, że nie warto nim pryskać. Ja w zeszlym roku chyba też w listopadzie lub końcem października robiłem poprawke, potem kolejną chyba w marcu, a finalnie miałem dużo pszenicy w rzepaku.

Opublikowano (edytowane)

Warto jeszcze pojechać ze skracaniem według was o  porze? Na pierwsze skracanie  ponad trzy tyg temu zastosowałem toprex. Rzepak wyrośnięty, nie ma przymrozków. Mam zamiar dać 0,65l caryx + bor.

Edytowane przez casefarmer
  • Root Admin
Opublikowano
25 minut temu, Rowan napisał(a):

No nie wiem. Ja nadal utrzymuje, że nie warto nim pryskać. Ja w zeszlym roku chyba też w listopadzie lub końcem października robiłem poprawke, potem kolejną chyba w marcu, a finalnie miałem dużo pszenicy w rzepaku.

nie palił czy wychodziła nowa?

Opublikowano

W poniedziałek (wczoraj) poszedł Navigator + Metazanex. 

W środę mają być warunki na zabiegi. Chciałbym pojechać Agilem na jednoliscienne ale w etykiecie Agila piszą, żeby zrobić przerwę 3 dni minimum. Jechać jutro czy czekać do przyszłego tygodnia? Praktykował ktoś? 

Czwartek odpada bo wiatr i na koniec tygodnia przymrozki. 

Opublikowano

W noc z soboty na niedziele spodziewamy się przymrozków
A mam do poprawki chwasty Navigatorem
Zabieg chce zrobić w czwartek rano
Ma to sens wgl czy czekać na inne okienko pogodowe 
Temp czwartek piątek 13/8 , sobota już tylko 9 i noc z przymrozkiem.
Czy już tylko zostaje wiosna i Korvetto ?
Mam do poprawy komosę i przytulię.

Opublikowano
11 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Ja dosiewałem swoimi nasionami jest różnica duża może nie widać tego jesienią ale późną wiosną i podczas kwitnienia jest już widać ale może to zależy od odmiany na większy areał nie próbowałem siać swoim więc się nie wypowiem co do wydajności 

Opublikowano
Godzinę temu, Lubeelskirolnik napisał(a):

W noc z soboty na niedziele spodziewamy się przymrozków
A mam do poprawki chwasty Navigatorem
Zabieg chce zrobić w czwartek rano
Ma to sens wgl czy czekać na inne okienko pogodowe 
Temp czwartek piątek 13/8 , sobota już tylko 9 i noc z przymrozkiem.
Czy już tylko zostaje wiosna i Korvetto ?
Mam do poprawy komosę i przytulię.

Pryskać. Tez planuje jutro albo czwartek. Poprawki na wiosnę to bym unikał 

Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał(a):

nie palił czy wychodziła nowa?

Nie palił. Taka sytuacja byla juz dwa lata temu, a rok temu już wogóle nie było efektów. Od kilkunastu osob w okolicy slyszalem te samą opinie.