Rzepak
-
Podobna zawartość
-
Przez petro11
Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
-
Przez huliszek1990
Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
-
Przez mf387
Witam. Przymierzam się do zakupu stołu do rzepaku do mojego john deere 1055. Mam jednak problem bo przeglądajać ogloszenia widziałem same duże stoły (powyżej 3,9m) a mój heder ma coś koło 3m koszenia. Znalazłem firme która by dorobiła stół lecz musze im dowieżć heder ponad 400km i kosztuje ponad 15tys zł. Czy ktoś z was dorabiał gdzieś może taniej? A może ktoś planuje sprzedaż podobnego stołu w rozsądnych pieniądzach
-
Przez azzadek
Miał ktoś taki problem z Bizonem? Mianowicie chodzi o czystość nasion rzepaku w zbiorniku. Pole jest lekko pod górkę, dosłownie niewielkie wzniesienie, ale jak kosiłem dzisiaj to jadąc z górki to leciało sporo syfu do zbiornika (kawałki łodyg, połamane łuszczyny). Natomiast pod górkę czyste ziarno. Da się to jakoś "naprawić"? Na płaskim również leci syf. Z górki sporo kawałów łuszczyn, pod górkę czysto. Na płaskim tak samo, brudne. Moje ustawienie na rzepak:
- obroty bębna 450
- wiatr 1,5 (i tak przy tym wietrze wyrzucał rzepak z tyłu)
- obie kierownice wiatru na dół
- szczelina 4cm (ok 23 na skali)
- sita oba otwarte na pierwszy ząb (były też oba zamknięte i żadnej różnicy w zbiorniku)
- wrzucał mi kawałki suchych łuszczyn to napiąłem łańcuch podajnika kłosowego, to było lepiej.
Co z nim robić? To pierwszy rok gdy miałem rzepak, za rok też będę miał i chciałbym sobie poradzić z tym problemem bo rzepak będzie na płaskim polu ;/
-
Przez BercikFarm
Witam !
Jakie stosujecie opryski w Rzepaku "? (agrotechnikę , na co pryskacie ) ?
Jakie macie plony ? jakie odmiany siejecie ?
-

Rekomendowane odpowiedzi
Gęstość pszenicy.
Chroń rzepak!
PT 312 25.09.2025