Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, yacenty napisał(a):

Do każdego zabiegu nalistnego daje adiuwant

Ale niby do regulatorów się nie dodaje???

Teraz, magtom36 napisał(a):

Ale niby do regulatorów się nie dodaje???

Nie wiem czy czasem w sobie nie mają??? 

Opublikowano

Witam ile dni musi być ciepło żeby zadziałało skracanie. Bo teraz trochę wilgotno a potem będzie zimno i zostaje 2 dni. A potem ma być chłodną pogoda przez prawie 2 tygodnie... Czyli starać się zrobić rzepak w środę? Mam dwie operacje metkonazol + tebukonazol lub toprex (przepraszam jak z błędami) mój rzepak na zdjęciu czy doczeka dobrej pogody ?

IMG_20250329_210509.jpg

IMG_20250329_210547.jpg

IMG_20250329_210509.jpg

Opublikowano
13 minut temu, farmer1236 napisał(a):

Lubelskie kiedy skracanie rzepak ? Trafia się o kilka chowaczy i słodyszki 

Wyjątkowo dzisiaj zrobione - mógł jeszcze poczekać z 2 dni ale u mnie do wtorku nadają małe opady

Opublikowano

Jak u Ciebie z prognozą na przyszły tydzień? Fajnie jakby ze 3 dni przed przymrozkami udało Ci się zrobić.

Od środy cieplej ale w sobotę mróz 

Screenshot_20250330-181356.jpg

Opublikowano
49 minut temu, odrion napisał(a):

Boskalid oczywiście działa na czerń. Strobiluryna wzmacnia jego efekt. Wg mnie odpowiednią dawka boskalidu będzie wystarczająca. Poza tym skoro kerokzysym to strobi,  to tez cos pewnie podziala. A jak ktoś chce się super zabezpieczyć przed czernią, to niech doda tebu, które samo wykazywało takie działanie jak boskalid+piraklostrobina. 

Tak samo jest z propulse gdzie oczywiście też można spokojnie dawać na pszenicę. 

Chyba jednak Ascra w pszenicy wyjdzie korzystniej finansowo..  Cholera, to może by Ascrą w rzepak ?? 🤔

Opublikowano
10 minut temu, MaXtzTS napisał(a):

Jak u Ciebie z prognozą na przyszły tydzień? Fajnie jakby ze 3 dni przed przymrozkami udało Ci się zrobić.

Od środy cieplej ale w sobotę mróz 

Screenshot_20250330-181356.jpg

Witam to znaczy że jak zrobić T 1  we wtorek lub środę to powinno być dobrze? I co lepsze Toprex czy metkonazol i tebukonazol ( a może jeszcze dodać mepik). Był bym wdzięczny za odpowiedź 

Opublikowano
23 minuty temu, magtom36 napisał(a):

T1 chlorek mepikwat 100 + metkonazol 30 czy coś byście dodali? np tebukonazol lub difenokonazol.

Rzepak dość ładny 

Difenokonazol może być, wzmocni ochronę a nie zwiększy regulacji 

Opublikowano
27 minut temu, magtom36 napisał(a):

T1 chlorek mepikwat 100 + metkonazol 30 czy coś byście dodali? np tebukonazol lub difenokonazol.

Rzepak dość ładny 

O ile dobrze  kojarzę to zalecana dawka Mepiku 0,6-0,7 l/ha ( z 300 ) nieco mniej w mieszaninie np.

Screenshot_20250330-215716.png

Opublikowano
Godzinę temu, Michal0111 napisał(a):

Witam to znaczy że jak zrobić T 1  we wtorek lub środę to powinno być dobrze? I co lepsze Toprex czy metkonazol i tebukonazol ( a może jeszcze dodać mepik). Był bym wdzięczny za odpowiedź 

Powinno być OK 

Ciężko coś doradzić nie znając kondycji plantacji - jaka odmiana obsada i ile ma pęd główny. Toprexu czy metko z tebukonazolem to dobre rozwiązania aby tylko dawki były odpowiednie. 

Opublikowano
2 godziny temu, boogie7 napisał(a):

Chyba jednak Ascra w pszenicy wyjdzie korzystniej finansowo..  Cholera, to może by Ascrą w rzepak ??

Propulse vs ascra to wymiana połowy dawki fluopyramu na biksafen. Skoro aviator xpro wypada bardzo dobrze w badaniach to kto wie czy ascra nie byłaby najlepsza kosa w zabiegu na platek.

Opublikowano
16 godzin temu, boogie7 napisał(a):

A ile liści wykształciły jesienią te "duże", a ile Twój ? 

mój miał 4-6 liści. obsada 55 szt populacja. siałem z myślą że na glinie będę miał około połowy obsady bo tam zawsze mam ciężkie wschody. duże spokojnie 10-12 liści i grubą szyjkę.

Opublikowano

KWS Lauros, prawie zawsze skracałem wiosną toprexem, ale ten mocno chce piąć sie w górę, czym regulować go? Caryx z jakimś tebu? Jakie dawki stosujecie na plantacje z potencjałem? 

20250330_112140.jpg

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, ansu napisał(a):

I tak do połowy kwietnia 

IMG_0364.jpeg

I ty w to wierzysz? Wróżbici od pogody mają spory problem w sprawdzalności powyżej jednego dnia do przodu a prognozy długoterminowe to już w ogóle w ich wykonaniu bajki z mchu i paproci.

Tylko przypomnę że tydzień temu o tej porze wieścili od poniedziałku przymrozki i śnieg tylko zapomnieli powiedzieć od którego bo cudownie się prognozy o tydzień przesunęły 

Edytowane przez arnoldino
Opublikowano
14 minut temu, ansu napisał(a):

I tak do połowy kwietnia 

IMG_0364.jpeg

No właśnie i u mnie podobnie pokazuje LBI

A miałem jutro na wieczór skracać + micro bo do piątku ciepło i teraz sam nie wiem, znając życie ta zimnica się przedłuży 

Opublikowano
cris10 napisał:

KWS Lauros, prawie zawsze skracałem wiosną toprexem, ale ten mocno chce piąć sie w górę, czym regulować go? Caryx z jakimś tebu? Jakie dawki stosujecie na plantacje z potencjałem? 

20250330_112140.jpg

Miałeś już tą odmianę i co możesz o niej powiedzieć?

Opublikowano

Co się stanie jak toprexem opryska się zbyt mały rzepak? Bo mam pole takie, że w jednym końcu pola rośliny duże a w drugim bardzo  malutkie?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, marulekk napisał(a):

No właśnie i u mnie podobnie pokazuje LBI

A miałem jutro na wieczór skracać + micro bo do piątku ciepło i teraz sam nie wiem, znając życie ta zimnica się przedłuży 

Jutro jest wtorek a te niby chlody od soboty niedzieli. Wiec nad czym ty sie zastanawiasz? Sam bede jutro albo w środę pryskal

Edytowane przez kamil800
  • Thanks 1