Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Shaun napisał(a):

Czym i w jakich dawkach skutecznie wciągnąć szyjkę korzeniową w ziemię?? 10-15 mm wystaje, 2-4 listki kapustki. Oprócz doglebówki nic nie robione. 

Niewiem skad jesteś ale u siebie to teraz litr tebukonazolu, caramby nawet 0.8 czy po 0.5 jednego i drugiego starczy aż aż. 

Opublikowano
20 minut temu, Shaun napisał(a):

@Tomek90 centrum lubelskiego. Ze 30 km na południe od Lublina. Mam caryx i tebu 250 ew. Zabieg po niedzieli bo na razie to kiepsko z pogodą. 

U mnie zamiennik caryxa + tebu po 0.5 położyło rzepak plackiem, ale zabieg z 2 czy 3 tyg temu. Juz się nie podniósł. 

Opublikowano (edytowane)

Łódzkie dzisiaj w nocy pokazuje -1. Ladiva naszykowany ale trzeba czekac.  Rzepak od 2 do 5 liści. 

Dzisiaj łowczy z koła na szacowanie zniszczeń po dzikach. Wyliczył 18ar zniszczone i propozycja odszkodowania 200zl...

Edytowane przez dexter1908
Opublikowano
W dniu 1.10.2025 o 09:59, lukasz493 napisał(a):

macie jeszcze nie opryskany rzepak od dwuliściennych? przymrozki deszcze i dopiero w poniedziałek może się uda , myślicie że dawki belkar kliper warto zwiększać ? rzepak siany strip till ale jeszcze do zakrycia rządków sporo czasu

Ja mam. Siałem 9 września. Jest zimno i nie rośnie. W nocy koło 0 więc opryski na przyszły tydzień. Teraz sieję zboża. Mam co robić. 

Po niedzieli pójdzie pierwsza dawka graminicydu. Albo Navigator z czymś. 

Opublikowano

@Tomek90 ja siałem piątego września w suchą glebę, z godzinę po siewie poszedł solidny deszcz i jakieś półtorej doby później za***ista, krótkotrwała ulewa. tam gdzie bryły to wschody są w miarę ok a gdzie ładnie doprawiona ziemia to katastrofa. u sąsiada Derrick męczy się jeszcze bardziej-kolega czeka do 10 października bo naprawdę słabo to wygląda. dzienki ;) 

Opublikowano (edytowane)

Pryskać Toprexem w takie chłody gdzie w dzień koło 12 a noc 2-3 czy poczekać? Niby ma się ocieplić po niedzieli. Rzepak około 5 - 6 liści. 

Edytowane przez tobago
Opublikowano

Nie popełniaj mojego błędu i rzepak 5-6 liści potraktuj caryx-em/ mixem z caryx-em a toprex zostaw na wiosne.

U mnie poszedł Toprex w większej dawce (0,4) i już sobie nie poradził w tej fazie- czeka mnie poprawka w przyszłym tygodniu.  

• Like 1
Opublikowano

Ja jeszcze nie robiłem skracania . Dałem w dwóch dawkach ok 1,1 l na jednoliścienne i pościło na przyszły tydzień poprawka. Dziś zamierzam jechać mocznik odżywka 12-12-36 do tego cynk mangan i delikatnie boru ok 0,5 l i aminokwasy plus robal bo puściło mi.  

• Root Admin
Opublikowano

co ci puściło? przymrozek w nocy czy co?

Podziwiam, robić zabiegi niewiele wnoszące dla uprawy przy nocnych przymrozkach, chyba ze ochłodzenie dotkneło tylko południe Polski.

Opublikowano

Rzepak po rzepaku siany coś ok 25 sierpnia +/- . 

Zdjęcie z 27 września 

Słabe wschody . 

Pole w moich rękach drugi rok będzie dopiero.

Zrobię foto z innych działek . Ta sama odmiana termin siewu nawożenie . 

IMG_20250927_112526.jpg

Teraz, yacenty napisał(a):

co ci puściło? przymrozek w nocy czy co?

Podziwiam, robić zabiegi niewiele wnoszące dla uprawy przy nocnych przymrozkach, chyba ze ochłodzenie dotkneło tylko południe Polski.

Jednoliścienne. Pierwszy zabieg zrobiłem jak rzepak był mały w dawce ok 0,5 l niestety przez dłuższy czas było sucho za 1.5 tygodnia poprawiłem resztą ale pszenicy nie do końca zlikwidowało . 

Noce teraz są chłodne dlatego od chwastu czekam do przyszłego 

Opublikowano (edytowane)

To co lepiej Caryxem potraktować rzepak w 6 liściu? 

Mam toprex i metkonazol, nie dadzą rady? Po 0.4 jednego i drugiego? 

Żaden problem kliknąć Caryx i we wtorek będzie, tylko opryskam za tydzień dopiero

1 godzinę temu, ziomekq napisał(a):

Nie popełniaj mojego błędu i rzepak 5-6 liści potraktuj caryx-em/ mixem z caryx-em a toprex zostaw na wiosne.

U mnie poszedł Toprex w większej dawce (0,4) i już sobie nie poradził w tej fazie- czeka mnie poprawka w przyszłym tygodniu.  

Edytowane przez ravoj
Opublikowano

Ja jutro albo po niedzieli jak się zrobi cieplej też będę poprawiał jednoliścienne bo po ostatnich deszczach wyszło ich sporo. Pierwszy zabieg spalił samosiewy bardzo ładnie.

W ekstremalnych przypadkach mogę dać w jednym zabiegu jednoliścienne + dr green rzepak?

Opublikowano
4 minuty temu, Zetix napisał(a):

Jaką dawkę caryxu z tebu 250 przy 5/6 liściach. Ładować po 0.7 czy dołożyć caryxu jeszcze?

Zależy jaką odmiana . Ja przy sequelu jak tyle dałem to liście przykleił do ziemi 🙈

Opublikowano

W końcu spaliło samosiewy jęczmienia i wyszła dość uboga obsada, jakieś 30 roślin na metr. Będzie doświadczenie niezamierzone jak sobie poradzi. Na wiosnę na pewno poprawka na chwasty, kawałek gdzie warunki do kiełkowania chwaściorów są wręcz idealne. Obok nawet kukurydza ma problem je skutecznie zagłuszyć a pod 2,5 ma.

Opublikowano
ziomekq napisał:

Toprex 0.4 dawałem na 5-6 liść i ładnie go przytrzymało więc zależy od zależności jak widać xd

no może nawet 0.43 wyszło

Opublikowano
15 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

U mnie zamiennik caryxa + tebu po 0.5 położyło rzepak plackiem, ale zabieg z 2 czy 3 tyg temu. Juz się nie podniósł. 

Ale będzie coś z niego 🤔😉

4 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Jak ktos ma rzepak dopiero w 5-6 liściu to straczy tebukonazol, on juz nie wyrośnie , dużego ciepła w tym roku juz nie będzie , pszenica jak wolno wschodzi

No pszenica wolno strasznie, tak samo jęczmień czy pszenżyto ścianę 25 września j dopiero Kiełki z ziemi wychodzą.  Ale kto wie może jeszcze być złota polska jesień, dopiero pazdziernik i liście na drzewach zielone .

Opublikowano
Godzinę temu, Lubeelskirolnik napisał(a):

Pryskałeś już takim stężeniem ?
Ja chce dać 20 kg bo trochę boję się więcej

To daj 300 wody, będziesz miał mniejsze