Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

Za przeproszeniem gówno prawda, mocny plon i na niezbyt dobry kombajn to ST pcha się i ściąga kupy. Niema idealnej maszyny 

Może nie miałeś warunków, ja na technopyth też nie widzę potrzeby bo to też cudo 🤪

U mnie przed ST kolega jeździł broną mulczową po ukosie, nic się nie pchało. W moim rejonie już kilka gospodarstw tak robi. Brona bez talerzy tylko pazury. Duża prędkość i fajnie porozciagana jest słoma. Sam myślę zrobić takiego 3m drapaka.

• Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

Za przeproszeniem gówno prawda, mocny plon i na niezbyt dobry kombajn to ST pcha się i ściąga kupy. Niema idealnej maszyny 

Może nie miałeś warunków, ja na technopyth też nie widzę potrzeby bo to też cudo 🤪

3 godziny temu, anto napisał(a):

Jakim siewnikiem? 

Ja mam Szewerę  301   , nic się nie zapycha , rama jest wysoko, słupice długie , horszowskie

Opublikowano

Co do dysz to jak miałem Albuzy AVI  to często ułamałem. Teraz mam Teejety dwu strumieniowe i żadnej nie uszkodziłem od 7 lat. Takie kupiłem z opryskiwaczem i dwa lata temu kupiłem takie same nowe. Miałem opryskiwacz Blanchard  że dał max 4 bary, przy wysiłku. teraz Hardi 6 bez problemu. 

Agrotop Rozpylacz Dysza TurboDrop HiSpeed 03 ma też te dysze, ale 0,3 a ja na 04 pryskam. 

Widziałem jakiś filmik teraz że rolnik zamawiał opryskiwacz z dyszami co 25 cm  i  mieszał jedna dwu strumieniowa, druga jedno strumieniowa. Teaż fajna opcja. 

Co do rzepaku, gorszy mam dzisiaj  2-6 liści tydzień temu poszło 0,3 Tebu, Navi Mikro, bor, siarczan magnezu 6,5 kg. adiuwanty .robak  

Dzisiaj 15 litrów RSM bor amonowy octan cynku, adiuwanty. robak,  180 wody, zawsze tak daje wody.  Tydzień temu  2 ha przesiałem, dziś ma liscień, to też tym opryskany, tylko wody 220 litrów. 

Za tydzień może regulacja  Tebu- Metko,RSM Bor,  potem na chwasty to co nie opryskane. 

Opublikowano
25 minut temu, Wicherek napisał(a):

Ja mam Szewerę  301   , nic się nie zapycha , rama jest wysoko, słupice długie , horszowskie

Specjalnie pojechałem do poznania żeby ją zobaczyć i nie znalazlem. Rozmawiałem tylko z grizzli, agro osek, mzuri, horsch i Czajkowski 

1 godzinę temu, wilkołak napisał(a):

U mnie obniża ph i poprawia pokrycie oraz wchłanianie środka, po 2-3 mimutach liść sie świeci i jest suchy

To samo robi produkt który stosuje @yacenty tylko 2.5 razy tańszy. 

2 godziny temu, SawekBraczyk napisał(a):

Ale po co mi to stosować? Ja takich cudów nie stosowałem i nie zamierzam. 

Żadne cudo kto stosował ten wie bo długo na rynku. Cudo to może być nplus. 

Opublikowano
Godzinę temu, akmaly napisał(a):

Umyłem samochód w sobotę, zrobione może 100 km przy prędkości do 160km/u, wczoraj patrzę a on cały zawlony jakimś robactwem. Także pewnie nie tylko u Ciebie 😁

To jakie temperatury są u was że tyle robactwa ? U nas zimno , wietrznie , na robactwo nie ma szans żeby se latały , jeśli już są to na razie póki co pochowane 

Opublikowano
49 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Specjalnie pojechałem do poznania żeby ją zobaczyć i nie znalazlem. Rozmawiałem tylko z grizzli, agro osek, mzuri, horsch i Czajkowski 

Szewera wystawia się tylko na targach w Sitnie ,  ma tyle zamówień że nigdzie nie musi jeździć

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

20 zł litr kosztuje , oj coś przesadziłeś

Wicherek w naszych stronach nikt nie zna takiej maszyny, zresztą mało jest siane w striptill

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano
21 minut temu, wilkołak napisał(a):

Wicherek w naszych stronach nikt nie zna takiej maszyny, zresztą mało jest siane w striptill

Co kosztuje 20zl liter? Technopyth? 

• Root Admin
Opublikowano
23 minuty temu, wilkołak napisał(a):

czemu ja widze 400zł za 5l? jakiś inny produkt?

• Like 1
Opublikowano
22 minuty temu, Wicherek napisał(a):

Szewera wystawia się tylko na targach w Sitnie ,  ma tyle zamówień że nigdzie nie musi jeździć

Nie widać żeby gdzieś pracowało, mzuri, dużo horsch focus, Czajkowski a tego rzemieślnika nie widziałem ani razu, nawet na yt ledwo jedeno nagranie. Chyba mówimy o innej maszynie. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Tomek90 napisał(a):

Wiem że jest to długo na rynku. Ja tam wolę uprawę orkowa. Ale te Grizzly ma nawet fajne agregaty. U nas od Świerkot dużo robi takich usług StripTill. 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano
Godzinę temu, Tomek90 napisał(a):

Cudo to może być nplus. 

Co masz na myśli?

Nawóz eNplus?

Opublikowano
24 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

Nie widać żeby gdzieś pracowało, mzuri, dużo horsch focus, Czajkowski a tego rzemieślnika nie widziałem ani razu, nawet na yt ledwo jedeno nagranie. Chyba mówimy o innej maszynie. 

Na Lubelszczyźnie stosunkowo dużo ich pracuje 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

będzie git

Patrzę na wasze rzepaki to wielki smutek mnie bierze:(:(

Mój taki gówniany że masakra. Siany 28.08, na drugi dzień spadło 40L, co prawda pzez cały dzień ale jak widać wystarczyło.

Na ten mement zrobione jedynie samosiewy.

Wuj mnie juz strzela jak na niego patrzę. teraz ochłodzenie to już w ogóle zwolni wzrost...

Dwa zdjęcia działka nr 1 odmiana DK Excited

Dwa zdjęcia działka nr 2 odmiana Derrick

IMG20250929154811.jpg

IMG20250929154821.jpg

IMG20250929160336.jpg

IMG20250929160358.jpg

Edytowane przez panczo1922
dodanie tekstu
Opublikowano
15 minut temu, lukasz493 napisał(a):

Według mnie to nie ma tutaj żadnej tragedii chyba nie widziałeś tragicznych rzepakow w tym roku

Dobrze też nie jest, co najwyżej bardzo źle, albo źle. Z ostatniego zdjęcia coś rokuje, pozostałe brak równomiernosci rozmieszczenia roślin. 

Z drugiej strony co innego zdjęcie a co na żywo. 

Opublikowano
7 minut temu, panczo1922 napisał(a):

będzie git

Mój taki gówniany że masakra. Siany 28.08, na drugi dzień spadło 40L, co prawda pzez cały dzień ale jak widać wystarczyło.

Wuj mnie juz strzela jak na niego patrzę. teraz ochłodzenie to już w ogóle zwolni wzrost...

IMG20250929154811.jpg

IMG20250929154821.jpg

IMG20250929160336.jpg

IMG20250929160358.jpg

Ja bym się cieszył, że coś w ogóle wyszło i jest w miarę obsada, ale znam Twój ból bo w zeszłym roku miałem zalany przez powódź rzepak 

• Like 1
Opublikowano
41 minut temu, panczo1922 napisał(a):

będzie git

Dwa zdjęcia działka nr 1 odmiana DK Excited

Dwa zdjęcia działka nr 2 odmiana Derrick

IMG20250929154811.jpg

IMG20250929154821.jpg

IMG20250929160336.jpg

IMG20250929160358.jpg

czym to tak poredlone? jakiś striptill? U mnie tam gdzie rzepak od razu powschodził rośnie ładnie, z wrześniowego siewu wiadomo- mały ale widać że na polu go przybywa, z sierpnia ładna kapusta,,,, natomiast mam działki gdzie były place że czekał pare dni na deszcz to masakra, wogóle to nie rośnie, taki jak chory w tych miejscach, już ponad 4 tygodnie jak powschodził i dalej 2-3 liście i to takie dziwne.

Opublikowano
17 godzin temu, Wicherek napisał(a):

żeby słoma nie przeszkadzała rzepakowi trzeba przejść na metodę siewu  Strip till  !   łoże siewne jest zawsze czyste , słomę redlica rozpycha na boki , mam zasiane ok 100 ha rzepaku i żadnych problemów ze słomą , przed siewem była tylko płyciutko talerzówka  

Potwierdzam, oglądam takie rzepaki z podziwem, bo taki siew jak u mnie w słomę to partactwo, rośnie bo rośnie, ale nierówno 

• Like 1
Opublikowano

Na słabe rzepak teraz mocznik lub RSM dolistnie do 15 % bardzo dobrze zrobi zwłaszcza na te słabe. Ja wczoraj w liścieniu pryskałem przesiewany tydzień temu.

Jak sypać to tylko saletre, mocznika nie ma najmniejszego sensu sypać. to wyrzucenie kasy w ziemię. 

Opublikowano

37 minut temu, rocco0987 napisał(a):

czym to tak poredlone? jakiś striptill? U mnie tam gdzie rzepak od razu powschodził rośnie ładnie, z wrześniowego siewu wiadomo- mały ale widać że na polu go przybywa, z sierpnia ładna kapusta,,,, natomiast mam działki gdzie były place że czekał pare dni na deszcz to masakra, wogóle to nie rośnie, taki jak chory w tych miejscach, już ponad 4 tygodnie jak powschodził i dalej 2-3 liście i to takie dziwne.

Horsh Focuc....

U mnie to samo, te co wyszły wcześniej to jakoś dobierają masy, te późniejsze jak k**wie w deszcz...

Powiem więcej - mam wrażenie że nadal wyłazi z tej ziemi, bo świeże wschody są...

Tak myślę, że w ślad za siewnikiem oprysk chlomazon+pendimentalina+metazachlor też mu chyba  nie służy ...:):)