Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, ervyn napisał(a):

Co dokładnie tak zbija Ci ph?

Ma racje, robiłem w jednym roku badania z jedną z firm skanerem glebowym, przed żniwami w jj było ph ponad 7, a późną jesienią w rzepaku spadło do około 5.5, dokladnie nie pamiętam, ale kiedyś o tym pisałem tutaj.

Edytowane przez Rowan
Opublikowano
29 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

właśnie chcialbym ,by siedzial w ziemi. robilem tebu+caryx, kusi mnie samoetko, tzn caramba. czy nie lepiej zostac przy 1 opcji?

Jeśli masz równy rzepak to 1l zrobi robotę. Rośliny mogą przybrać fioletowy odcień, ale to przemijające. Byle tylko nie dawać takiej dawki na za małe rośliny. 

Carambe solo 1l dawałem tylko na wiosnę, byłem zadowolony.

• Root Admin
Opublikowano
38 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

właśnie chcialbym ,by siedzial w ziemi. robilem tebu+caryx, kusi mnie samoetko, tzn caramba. czy nie lepiej zostac przy 1 opcji?

Zrób test porównawczy. Ja bym zrobił ale nie mam warunków. 7ha rzepaku i 7 odmian

Opublikowano
W dniu 15.09.2025 o 10:29, Tomek90 napisał(a):

Ze jak? 

Mam 5 ha, a belkar i kliper zestaw na 4 ha, chciałbym dołożyć do tego  metazanex i navigator dawkę na 1 ha, czy to nie ma sensu  ?

Opublikowano
9 godzin temu, Rowan napisał(a):

Ma racje, robiłem w jednym roku badania z jedną z firm skanerem glebowym, przed żniwami w jj było ph ponad 7, a późną jesienią w rzepaku spadło do około 5.5, dokladnie nie pamiętam, ale kiedyś o tym pisałem tutaj.

Kurde, Panie,  Tomek o pH cieczy pisał a nie gleby, co ma nawóz dolistny do pH gleby?, ło matko.... pH cieczy spada po nawozach a nie gleby he he, ale żeś to rozkminił

9 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

siarki sypiecie, czy kwas solny albo siarkowy w duzych ilosciach? z 7 do 5.5 to jakie ilosci musiałyby isc silnego kwasu, takiego nieorganicznego by az tak obnizyc ph?

O i jeszcze jeden przeczytał po swojemu

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, ravoj napisał(a):

Kurde, Panie,  Tomek o pH cieczy pisał a nie gleby, co ma nawóz dolistny do pH gleby?, ło matko.... pH cieczy spada po nawozach a nie gleby he he, ale żeś to rozkminił

Wyrwałem chyba z kontekstu, bo przeczytałem chyba trzy ostatnie posty tylko😅 Ale nie zmienia to faktu, że takie doświadczenie na glebie robiliśmy i wyniki tak bardzo zaskoczyły🙂

Edytowane przez Rowan
  • Haha 1
Opublikowano
15 godzin temu, yacenty napisał(a):

w obecnej sytuacji pyretroidami to możesz pryskać co dwa dni,

niby nie warto acetamiptrydem bo rzepak malutki, ale jednak taki acetamipryd trzyma tydzień.

Rok temu robiłem inazumą na malutki rzepak to jednak z 7-10 dni potrzymało, teraz byłem na urlopie to kumpel psiknął pyretroidem.

Po 5 dniach będąc na polu sieczka - jak na ostatniej fotce.

Jutro jade w pole i bede robił powtórkę z jednoliściennymi i od razu dam inazume tym razem

Jaka dawka Inazuma?

• Root Admin
Opublikowano
3 minuty temu, Ksawery napisał(a):

Jaka dawka Inazuma?

bede celował w 0.25kg, ale nie ważyłem tego co mi zostało w dużym opakowaniu, więc moze wyjdzie 0.23 moze 0.28

Opublikowano

Ja zawsze Caryx stosowałem, raz omyłkowo przywieźli mi Mepik, a mówie jak już jest to spróbuję. Masakra z jego działaniem, tyle ile tańszy o te 30 % to i tak działał. Dodam że praktycznie zawsze reguluje ph wody, dodaje adiuwanty, niekiedy kondycjoner. 

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, Kedar88 napisał(a):

Fajnie fajnie, można się coś o lekach dowiedzieć i żart przeczytać. 
Natomiast wniosek z Twojego monologu jest taki że mepiku nie stosowałeś i nie masz porównania. 
Rób jak uważasz, u mnie rzepak ma siedzieć w ziemi jak Niemiec w okopie. Dziękuję dobranoc.

Z invigo.

A ile ci płaca od sprzedanej butelki? Będzie z 10 groszy?

Opublikowano
2 godziny temu, kamil800 napisał(a):

W cenie inazumy 0.25kg/ha jest carnadine + cyperkill tylko, ze z 2x wieksza dawką acetamiprydu. 

No ja też tego używam i wychodzi więcej za mniej, ale zaraz tu będzie że przecież nośniki, dodatki itp...

• Haha 2
Opublikowano
4 godziny temu, Boles napisał(a):

Mam 5 ha, a belkar i kliper zestaw na 4 ha, chciałbym dołożyć do tego  metazanex i navigator dawkę na 1 ha, czy to nie ma sensu  ?

Tak sie nie robi pryskasz najpierw te 4ha a później ten 1ha metazanex i Navigator. 

Opublikowano

Robi się!!! Na własne ryzyko, ja często mieszam, bo akurat mam pola daleko i wracać po wodę na 1 ha to tak średnio. Ja to bym zmieszał zwłaszcza że te same substancje

Opublikowano (edytowane)

No nie do końca te same w belkar kliper jest arylex a tego nie ma w Navigatorze ani w metazachlorze. Więc osłabi sobie działanie. Rozumiem wymieszać jakby te same substancje były. Moim zdaniem wydając tyle kasy na belkar kliper szkoda strzelić sobie w kolano i wymieszać to razem, a później nie byc zadowolonym z działania.

Edytowane przez maniek0987
  • Thanks 1