Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
ROLOMAZ napisał:

Miałem plan zasiać rzepak wtorek/środa. Ale od czwartku nadają opady. Siać rzepak, czy lepiej wstrzymać się  i zasiać później, po deszczach ? 

Screenshot_20250823_084609_Chrome.jpg

Ja sieje poniedziałek wtorek kto wie czy prognoza sie nie zmieni i padać nie będzie.

Opublikowano

Zawsze pryskalem po siewie a teraz chce powschodowo czy to będzie też dobre rozwiązanie i co zastosowac i w jakiej fazie , żeby było dobrze bo nie mam doświadczenia z powschodowym

Opublikowano
7 godzin temu, toooomaszewski napisał(a):

Ok. Faktycznie adama mi zawsze kojarzyła z Polską bo na etykietach było Adama Polska sa. Teraz dopiero czytam że to izrael.

Rzymianie  trują  , leczą  ( i niedługo  )  żywią   ale  żywność  będzie    nie  z uprawy  gdyż ziemi  nie  da  się  oszukać.

• Sad 1
Opublikowano
9 godzin temu, mds212 napisał(a):

To co jest wg Ciebie najlepsze a co najgorsze z tej trójki?

Adama robi bardzo dobra chemię i w lepszej cenie niż Bayer czy BASF.

7 godzin temu, panczo1922 napisał(a):

Udało mi się zakupić nasiona Derrick 

Pytanie dla znawców - jaką obsadę polecacie dla siewu ST?

Ja sieje C3 w tym roku, rok temu wyszło mi 3kg i miejscami poległ ale sypał i tak kolosalnie.

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, panczo1922 napisał(a):

Udało mi się zakupić nasiona Derrick 

Pytanie dla znawców - jaką obsadę polecacie dla siewu ST?

Dlaczego udało ? Był normalnie dostępny w dlaroslin.pl.  Mam 2 js do odsprzedania jak coś, bo jednak dojechał jeszcze na dniach bachus i zamieniam.

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Lukas3512 napisał(a):

Lubelskie, północ od Lublina ziemia popiół, trawa wyschła, orka- kurz ze ciągnika nie widać.  Czekam na deszcz, nie ma chgba sensu aktualnie siać 

Lubelskie środek spadło w nocy parę litrów.

Zasiane wczoraj w mulcz, ale taki siew w sciernisko to tragedia, pierwszy i ostatni raz takim siewnikiem, po takim kombajniscie (sam młócilem)  może duży stripTill z kołem tnącym by zrobił to lepiej, Amazonka ma dwa duże talerze przed redlicą ale jednak zbyt mały nacisk, mimo ustawienia na maksa,  siew w polną drogę to bajka, w którą dalem się nabrać, na większej slomie , takiej nieprzemieszanej gdzie nasypałem na kupę a potem próbowałem 7 razy przemierzać talerzówką szedł praktycznie po wierzchu, coś tam wciskał ale to partactwo, nie może być ani kupki słomy. Kląłem wczoraj i klnę dziś, trzeba było podsiewacze nawozów wyrzucić bo garnęły. Kolejna bolesna lekcja. 

Deszcz w nocy trochę mnie pocieszył i może coś z tego będzie, niby nie dużo ale zawsze coś 

Edytowane przez ravoj
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Lukas3512 napisał(a):

Lubelskie, północ od Lublina ziemia popiół, trawa wyschła, orka- kurz ze ciągnika nie widać.  Czekam na deszcz, nie ma chgba sensu aktualnie siać 

LRA podobnie, wczoraj w okolicy padało u mnie kilka kropel i poszło bokiem😔 w poniedziałek może coś zacznę pod rzepak robić, ale w tym roku może jednostkę wysieje trzeba ziemi dać odpocząć od rzepaku.

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Tigon napisał(a):

Ja sieje C3 w tym roku, rok temu wyszło mi 3kg i miejscami poległ ale sypał i tak kolosalnie.

Ja siałem w tym roku 3 odmiany i wszystkie zasiałem  a ustawieniach       2,4 kg / ha , przy czym Lg Activus bedzie dużo mniejsza obsada bo nasiona zdecydowanie grubsze od Pt 303 i od Tuba  

Nie chciało mi się w tym roku bawić w wyliczanie i ustawianie dokładnie siewnika ale można by rzec ze przy zasianiu 2,4 kg to obsada orientacyjnie powinna być  w granicach.                Tuba i Pt 303  40 -50 sztuk/m2           Lg Activus 30-35 sztuk /m2 

Miałem tylko Tube i jeszcze Cl  zasiać teraz a resztę przełom sierpień- wrzesień,  ale z racji że przy uprawie ziemia była wilgotna więc w jeden dzień ( a raczej w nocy żeby nie schło) 6 ha uprawa - siew -oprysk , i wczoraj tak samo , i rzepak mam ogarnięty z siewem , przy oprysku złapał mnie deszcz 1 litr , a potem coś w nocy padało,  jeszcze nie wiem ile bo ciągle leżę w łóżku,  ale patrząc przez okno to sądzę że do 4-5 litrów dociągnęło , więc na doglebówkę jak znalazł , 

Opublikowano

Mam pytanie czy warto pryskać rzepak po siewie czy jednak lepiej poczekać i po pryskać po wschodach? Posiałem w piątek... Do kiedy możesz pryskać doglebowo i jakie środki byście polecili? Comand i metazaneks? Czy jest coś lepszego? Czy ewentualnie rośliny tego nie przechorują? Diane na ok 1.5 cm

Opublikowano
12 godzin temu, Aroo22 napisał(a):

A plon jaki wyszedł?

Coś koło 3.3 gdzie było 15% strat mrozowych i na mozaice, gdzie na 5 kl spalilo go bardzo.

W porównaniu z 303 łuszczyny wydawały się dłuższe i zdrowszy. 

W tym roku mam zasiane z Pionnera tylko 312

12 godzin temu, Aroo22 napisał(a):

A plon jaki wyszedł?

Coś koło 3.3 gdzie było 15% strat mrozowych i na mozaice, gdzie na 5 kl spalilo go bardzo.

W porównaniu z 303 łuszczyny wydawały się dłuższe i zdrowszy. 

W tym roku mam zasiane z Pionnera tylko 312

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Tigon napisał(a):

C3 czyli swoimi nasionami taak?

Opublikowano
2 minuty temu, Siedzacybyk napisał(a):

jedni po siewie, niektorzy po wschodach. po orce mozna po siewie jechac, po bezorce lepiej po wschodach. doglebowka dziala dobrze na czyste pole.

To dzięki bo to po bezorkowej taki głębosz trzy belkowy... Pewnie na liście będzie lepiej działać na to czego agregat nie zniszczył... Dziękuję 

Opublikowano
23 minuty temu, Michal0111 napisał(a):

Mam pytanie czy warto pryskać rzepak po siewie czy jednak lepiej poczekać i po pryskać po wschodach? Posiałem w piątek... Do kiedy możesz pryskać doglebowo i jakie środki byście polecili? Comand i metazaneks? Czy jest coś lepszego? Czy ewentualnie rośliny tego nie przechorują? Diane na ok 1.5 cm

Jak jest sucho to lipa będzie z deglebówką i działaniem, do 3 dni raczej trzeba prysnąć. 

14 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

jedni po siewie, niektorzy po wschodach. po orce mozna po siewie jechac, po bezorce lepiej po wschodach. doglebowka dziala dobrze na czyste pole.

I wilgotne

Opublikowano
2 godziny temu, ravoj napisał(a):

Zasiane wczoraj w mulcz, ale taki siew w sciernisko to tragedia, pierwszy i ostatni raz takim siewnikiem, po takim kombajniscie (sam młócilem)  może duży stripTill z kołem tnącym by zrobił to lepiej, Amazonka ma dwa duże talerze przed redlicą ale jednak zbyt mały nacisk, mimo ustawienia na maksa,  siew w polną drogę to bajka, w którą dalem się nabrać, na większej slomie , takiej nieprzemieszanej gdzie nasypałem na kupę a potem próbowałem 7 razy przemierzać talerzówką szedł praktycznie po wierzchu, coś tam wciskał ale to partactwo, nie może być ani kupki słomy. Kląłem wczoraj i klnę dziś, trzeba było podsiewacze nawozów wyrzucić bo garnęły. Kolejna bolesna lekcja. 

Deszcz w nocy trochę mnie pocieszył i może coś z tego będzie, niby nie dużo ale zawsze coś 

Deszcz popadał i popaduje to wzejdzie i kto zasiał to wygrał a ja chyba za tydzień jak kolejka przyjdzie i w okolicy strip będzie.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, ravoj napisał(a):

Wiesz ile? Moj deszczonierz grad pobil i jeszcze nie kupilem nowego. U mnie po bronie aktywnej z siewnikiem tez duzo słomy wyciagnelo ale brona rozbija kupy i lezy ona bardzo rownomiernie wiec nasionka na wierzchu praktycznie nie ma nigdzie i wczoraj patrzyłem to 90% lezalo w mokrym a teraz popadalo. Ale nigdy nie lubie deszczu po siewie rzepaku 😂

IMG_20250824_110639.jpg

1 godzinę temu, marcianjargit napisał(a):

Czy jak robisz na głęboko to zostają ci trochę rowki ? Bo kupiłem agrolift i mi czasami zostaja

Po łapach? Trzeba talerze dac glebiej

Edytowane przez kamil800