Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • Root Admin
Opublikowano
Teraz, Grzesiu90209 napisał(a):

To już na swoim polu liczę😉 fajnie by było gdyby z ha zostało na odsetki do banku za zakup gruntów 🤣

u nas to już prawnuki zadłużają, ostatnio 118tys ha - 3klasa

• Sad 1
  • Root Admin
Opublikowano
5 minut temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Kupowałem na kredyt 3 po 34 to przy plonach 7 pszenicy, 10 kukurydzy i 4 rzepaku to pole faktycznie się spłaca i zostaje mi na waciki. Gdybym kupił po 60 to bym musiał dokładać z innych działek...

a po 118?

Opublikowano
37 minut temu, yacenty napisał(a):

albo podnieść dzierżawy do 5ton pszenicy

Ja nie rozumiem jak zarabiają osoby które płacą po 3,5-4 tysiące dzierżawy uprawiając tam zboża.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Sadek napisał(a):

Ja nie rozumiem jak zarabiają osoby które płacą po 3,5-4 tysiące dzierżawy uprawiając tam zboża.

natym, że nie płacą

to, ze deklarują, że tyle zapłącą, nie oznacza, że wogóle cokolwiek płacą

• Like 2
  • Root Admin
Opublikowano
4 minuty temu, jahooo napisał(a):

natym, że nie płacą

to, ze deklarują, że tyle zapłącą, nie oznacza, że wogóle cokolwiek płacą

płacą, moim zdaniem ich marzeniem jest mieć 1ha więcej niż sąsiad i to ich napędza

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
46 minut temu, yacenty napisał(a):

albo podnieść dzierżawy do 5ton pszenicy

u nas świniarze z tuczu nakładczego i tak dopłacają sporo do ha i oddają dopłaty.... a ludzie z Radcza chyba kalkulatorów nie używają bo tam kto ma więcej tylko się liczy 

Opublikowano

Znaczy jak , umawia się z gościem na 3,5 tysiąca a później mu nie płaci ma odwagę spojrzeć mu w twarz.

Może coś w tym jest kiedyś miałem dzierżawę za 8 q/ha przez kilka lat po mnie wziął gość za 10 q/ha za 3 lata nie zapłacił i jeszcze coś gotówki od właścicielki pożyczył🤣.

Opublikowano
15 minut temu, yacenty napisał(a):

płacą, moim zdaniem ich marzeniem jest mieć 1ha więcej niż sąsiad i to ich napędza

znam wielu takich, co nie płacą, albo na końcu oddadzą podstawowe dopłaty i niewiele im można zrobić, bo umowa na 10 lat

• Confused 1
Opublikowano
57 minut temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Kupowałem na kredyt 3 po 34 to przy plonach 7 pszenicy, 10 kukurydzy i 4 rzepaku to pole faktycznie się spłaca i zostaje mi na waciki. Gdybym kupił po 60 to bym musiał dokładać z innych działek...

Grzegorz ile to było lat temu, bo coś taniawo. Wybulilem ostatnio 2 setki na pole, teraz szykuje się ponad 3, ale jak okoliczni wariaci się dowiedzą to pewnie nie będę się licytował bo skończy na 110 za ha. Nie wyobrażam sb kupować na kredyt, ale nawet gdybym był zmuszony to lepiej płacić nawet odsetki aniżeli 2.5-4 tys za dzierżawę, bo to istne szaleństwo. Choć zaznaczam że u nas jak już nie dasz 3.5 to weźmie kto inny. Ja mam gdzies te wyścigi. Na moje wyczucie są to chorzy ludzie, którzy muszą mieć więcej jak sąsiad nawet jeżeli będą dopacac po 2-4 tys do ha😆. Może nie wiedzą że sami psują rynek i robią dobrze, ale tym co znaleźli głupszych od siebie 

• Like 3
Opublikowano

Jak się nie opłaci dawać po 3,5 za hektar dzierżawy to może warto wydzierżawić swoje po 3,5 za hektar . Są uprawy / dopłaty i  gleby które te pieniądze są warte . Taki krowiarz jak ma kupować słomę to woli dać 3,5 za hektar ,  dopłaty + słoma pokryje dzierżawę , a zboże pokryje pozostałe koszty i jeszcze zostanie , bo większość kosztów to nawożenie , które ma za darmo  , często nawet  stanowi  problem z jego zagospodarowaniem . Na dodatek ma słomę taką jaką potrzebuje , bo ją skarmia , zboże również . Ziarno tanie dopiero jest od roku  , mleko dopiero tanieje , a wołowina i cielęta kosmos  

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, driver24 napisał(a):

W mojej okolicy modna ostatnio płatność z góry, nie po zbiorach. Więc w zasadzie nie ma opcji zeby nie zapłacił dzierżawca.

U nas też tak było ale gość trafił na takiego dzierżawcę że wziął za rok z góry i jeszcze zebrał plon więc i takie asy się zdarzają i to nie mały kawałek bo kilkadziesiąt ha jak finalnie się to skończyło nie dopytywałem.