Skocz do zawartości
  • 19

Ceny pszenicy 2024

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

5351 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
mysza103 napisał:

U niego nie robiłem badań , ale badałem w 2 innych miejscach i do konsumpcji brakowało,  więc I tu nie przejdzie na konsumpcję

nie chcę Ci doradzać ale może spróbuj u niego bo jak ja zawiozłem próbę to brakowało delikatnie gęstości ale dogadał się z młynem, że to pójdzie, jak zawiozłem na przyczepach i zrobił próbę to znowu gluten był na styk, trochę się na młynie rzucali ale poszło i zapłacił po 800 , tak jak wcześniej ustaliliśmy, niby różnica nie duża ale 5 tysięcy drogą nie chodzi

• 0
Opublikowano
15 godzin temu, 85Tomekkk napisał:

No właśnie gdzie ten post,co pisało ze 4 przejścia mają otwarte do ua

Napisałem go drugi raz i znwou skasowany,demokracja!!!!

• 0
Opublikowano
15 godzin temu, 12Pafnucy napisał:

Dziękuję w imieniu się wybierających.

to ubierz sie cieplo,kalesony, gumofilce z onucami konieczniem, waciaki, kufajka.

15 godzin temu, Łukaszek napisał:

To że niemiaszki przyjadą to w sumie dobrze tylko żeby później chcieli wrócić do siebie.

gdy zobacza polske wschodnia to nie beda wracac -oni beda sp***dalac jak w 44 🤣.

gorale dzwonia za zbozem..

jak sensownie zaladowac zboze w big-baga ?? 

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, MaXtzTS napisał:

nie chcę Ci doradzać ale może spróbuj u niego bo jak ja zawiozłem próbę to brakowało delikatnie gęstości ale dogadał się z młynem, że to pójdzie, jak zawiozłem na przyczepach i zrobił próbę to znowu gluten był na styk, trochę się na młynie rzucali ale poszło i zapłacił po 800 , tak jak wcześniej ustaliliśmy, niby różnica nie duża ale 5 tysięcy drogą nie chodzi

jak będzie odbierał to jesteśmy dogadani że w razie czego gdyby wyniki były w miarę to i cena ulegnie zmianie 

• 0
Opublikowano
15 minut temu, Kasza04 napisał:

To po co temat o cenach zbóż?

zapraszam do: 

Tu mamy temat o cenach pszenicy.

Po sąsiadach widzę ruch z sprzedażą zboża, sam będę kontaktował się z młynem w sprawie pszenicy. Liczę na 900netto ale czy będzie to osiągalne.. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
18 godzin temu, Wicherek napisał:

Możesz rozwinąć      ?       bo nie wiemy o co chodzi 

któryś z kolegów pisał tu że będą budowane nowe cztery przejścia graniczne z upa_dliną, było tez kilka postów z komentarzami, wszystko magicznie zniknęło

cena pszenicy w młynie przy ok 100t i podpisaniu kontraktu 900 netto jeszcze do osiągnięcia region PWA

za 15 minut ruszamy, tylko te protesty powinny być planowane na 2 tygodnie zamiast 2 godzin

• Like 3
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Protest w Czerniczynie sporo ciągników i psów . Objazd ciągników i trąbienie pod firmą fast chem Fabrowski.

Mocznik import 2150 brutto

Zwykły 2560

Saletra 2060 zł brutto 

Zapomniałam dodać że w fast chem ruchu ze zbożem brak,jeden duży ciągnik był do Max Plonu 

Edytowane przez Damianek20
  • Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
9 minut temu, Damianek20 napisał:

Protest w Czerniczynie sporo ciągników i psów . Objazd ciągników i trąbienie pod firmą fast chem Fabrowski.

Mocznik import 2150 brutto

Zwykły 2560

Saletra 2060 zł brutto 

NIECH pieski biorą przykład z francuskich policjantów...!

• Like 1
  • 0
Opublikowano
Dnia 24.01.2024 o 15:20, Łukaszek napisał:

A dlaczego trąbili pod fast chemem czyżby chcieli Stasia pobudzić żeby w terminie zaczął w końcu płacić ?

A ma poślizgi z płatnością ? Bo nic o tym nie wiem ale te ceny nawóz od niego . 

Poli 6 po 3550 brutto

Najlepiej zrobić bojkot i nie kupować od niego nawozów i chemii 

9 godzin temu, Wicherek napisał:

Nie kłóćcie się  , przypominam że wszyscy mamy wspólnych wrogów  przeciw którym był ten protest  !

Te protesty powinien być pod domami osłów 

• 0
Opublikowano

Statystyki Raporty przecież to jest jeszcze większa komuna jak w chinach... Ich przewidywania i zawsze takie w Brazylii susza spadek plonów -10% ale aczkolwiek w Australii wzrost Plonów o 30% a chiny mają w swoich magazynach 30% zbiorów... to wychodzi na to że rok rolnicy mogą wcale nie siać i będzie też dobrze . Jak ugorowanie wejdzie to tak będzie zapewne...

• 0
Opublikowano
11 minut temu, Agrest napisał:

Nie panikuj.

Luksemburg jeszcze raportu nie podał. Się wyrówna🤣

A na filmie legancka metoda natryskowego malowania elewacji.  Tylko ile osób na bezrobocie trafi, skoro da się tak szybko to zrobić?

kto odważy się tak pomalować , Francuskie czy Niemieckie sklepy w Polsce ?. 

Malują swoje .

Pszenica 217 euro .

• 0
Opublikowano
13 minut temu, MarekUA napisał:

Statystyki Raporty przecież to jest jeszcze większa komuna jak w chinach... Ich przewidywania i zawsze takie w Brazylii susza spadek plonów -10% ale aczkolwiek w Australii wzrost Plonów o 30% a chiny mają w swoich magazynach 30% zbiorów... to wychodzi na to że rok rolnicy mogą wcale nie siać i będzie też dobrze . Jak ugorowanie wejdzie to tak będzie zapewne...

zapasy światowe wystarczają na maks 3 miesiące zużycia

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

I do tego w 80 % są w Chinach :) 

jak wybuchnie Tobo to zrobi zimę stulecia i wtedy bedzie walka o żywność :) 

@jahooo

W Portugali i Hiszpanii także susze ale oni sobie poradza bo przywioza zboza z GMO z ukrainy a potem u nas promocja na hiszpański schab .

Edytowane przez marks50
  • 0
Opublikowano

Czyli teoretycznie na miesiąc  , to za czasów Jagielonów w zamku w Maborku na dłużej mieli

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, marks50 napisał:

@Wicherek

We francji scinaja drzewa na drogi . autostrady zasypywane gnojem i ziemią . Widziałem jak dzika na drzewie wysoko powiesili . Oponami i słoma zapychaja miasta -czysty armagedon a w naszej TV powiedza ze o paliwo strajkuja pokojowo :) .Francuzi pala opony razem z asfaltem .. Niemcy zmawiaja sie na Berlin .

Podobała mi sie francuska metoda ścielenia słomy ale policja to ograniczyła i teraz musza ręcznie . Ale sie tak zorganizowali że podzielili role by nie ponosić odpowiedzialości . Jedni przynoszą słomę , inni rościnają je a jeszcze inni roztelepuja czyli nie moga pociągnąć jednej osoby do odpowiedzialości zbiorowej . Policja bardzo boi sie tej słomy bo wystarczy jedna zapałka , raca i..... . Więc policja podgarta nogami ta słomę  :) . 

Ja wczoraj rano dzwonię do dużego rolnika żeby go zmobilizować do wyjazdu na protest a on nie odbiera       !         do tej pory się nie odezwał , wiedział w jakiej sprawie dzwonię bo przed każdym protestem w tamtym roku dzwoniłem a on zawsze miał wymówkę  .  takich rolników w kraju mamy 95 %   i co my możemy zrobić   ?

• Like 2
  • Sad 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Ale pewnie pierwszy poleciał po dopłatę do zboża :) .Takich wiele ale jak by tak patrzeć na innych to by trzeba było samemu kajdanki założyć :) .@Wicherek nie patrz na takich .

Edytowane przez marks50
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, marks50 napisał:

I do tego w 80 % są w Chinach :) 

jak wybuchnie Tobo to zrobi zimę stulecia i wtedy bedzie walka o żywność :) 

@jahooo

W Portugali i Hiszpanii także susze ale oni sobie poradza bo przywioza zboza z GMO z ukrainy a potem u nas promocja na hiszpański schab .

W Polsce NP.  co roku są JAKIEŚ KATAKLIZMY SUSZE 100 LECIA WYMROŻENIA GRADOBICIA , a i tak ludzie na koniec zbierają rekordowe plony , po za tym żniwa na świecie są cały rok , bo jak by były tylko miesiąc w roku to by mogli straszyć ludzi suszami czy innymi anomaliami , a tak to jedni teraz zbiorą 10 mln ton mniej , a inni potem zbiorą 20 mln ton więcej , póki co to żywności jest opór , jedynie mogą być braki tam gdzie ludzi nie stać na tą żywność 

• 0
Opublikowano
17 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Kołodziejczak jest jaki jest, ale tym razem rzeczowo przedstawił politykę rolną PiS w pigułce i małemu Karaluchowi gul falował pięknie. :)  

Na razie tylko mówi , zobaczymy co zrobią , bo na razie Tusk powiedział że będą chcieli zrobić licencje , coś na wzór rolników z Rumuni , bo tam to świetnie się sprawdza , ale skoro tam się tak dobrze to sprawdza to czemu rumuńscy rolnicy też nadal protestują przeciw napływowi Ukraińskich towarów ? Już ktoś tu wstawił jak Siekierski na proteście powiedział o cukrze że lepiej żeby ludzie mniej siali buraków , a to dowodzi że oni nadal nie rozumieją o co chodzi , bo co z tego że ludzie zasieją jednego czy drugiego 10-20 czy 50% mniej , jak te lukę uzupełni wówczas Ukraina , i znów trzeba będzie zmniejszyć produkcję , to niech UE wymusi na Ukrainie żeby ucięli produkcję o 20-50 % jak nie mają gdzie sprzedać i problem się sam wówczas rozwiąże , a nie że oni chcą tymi towarami utopić całą UE

• Like 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez Bartek933
      Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v