Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Też mam K5, tylko bez sterowania w lancy, bo to najbardziej awaryjny element tych myjek. Generalnie mam 5 czy 6 lat i jestem zadowolony, niejedną robote już zrobiła. Z wad - dla mnie ciut za krótki przewód do lancy, ale dłuższy można dorobić bez problemu.

Opublikowano

K5 pożyczałem od kolegi, myłem nią kostkę, betonowe płoty-sprawdziła się w tej pracy naprawdę fajnie

próbowałem też nią umyć auto-i tutaj lipa, uważam że lepiej jechać na myjnie samoobsługowe, wrzucić 10zł i umyć tam

Opublikowano
20 minut temu, bratrolnika napisał:

K5 pożyczałem od kolegi, myłem nią kostkę, betonowe płoty-sprawdziła się w tej pracy naprawdę fajnie

próbowałem też nią umyć auto-i tutaj lipa, uważam że lepiej jechać na myjnie samoobsługowe, wrzucić 10zł i umyć tam

to jest kwestia posiadanej lancy - ja mam trzy różne, a i tak myję gąbką i polewam z wężą spryskiwaczem do podlewania, wychodzi najlepiej, myjką tylko nadkola z błota i felgi jak bardzo zawalone

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, malaczarna napisał:

Chciałabym zakupić myjkę ciśnieniowa. Mycie kostki, rozrzutnika itp. jakiś konkretny model polecacie?

zadania sprecyzowane ale pewnie traktor i jakieś maszyny uprawowe i kosiarka dojdą jeszcze do listy mycia ,to ma być nówka cokolwiek czy używana markowa po serwisie 

, zapewne oczekiwane zasilanie 230V ,  budżet jeszcze mile widziany ale domyslam sie ze nie chodzi o solidny sprzęt na dekady tylko taki na 2-3  krotność gwarancji ,

tak czy siak ponad tysiąca dobrze byłoby wyłożyć jeśli mowa o nówce 

gdyby to był użytek domowy  (kostka i auto ) to faktycznie te plastikowe badziewia a silnikach szczotkowych mają rację bytu ale ze względu na czasochłonne i pracochłonne mycie rozrzutnika (nawet jesli jest to tylko mały polski to 2 x do roku pewnie byłby myty) to lepiej cos na silniku indukcyjnym i co najmniej aluminiowej pompie 

na pewno cos ponad 2-2,5kW musi to żreć z gniazdka żeby myło w twoich realiach , zwijak chyba zbędny o ile dobrze myślę 

kranzle 1050 to już za bogato pewnie , może jakiś lavor vertigo 26 lub inna marketowa budzetowa marka o zbliżonych parametrach i porównywalnej konstrukcji 

a to co polecał @Andpol radze darować chyba że największy model tej marki to troche posłuży bo podejrzewam że chińszczyzna konstrukcyjnie sprzedawana pod tą nazwą

i o filtrze wody zasilającej warto pamiętać 

Edytowane przez konteno
  • Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, bratrolnika napisał:

Bez gąbki czy szczotki auta nie umyjesz 

Ja zawsze myje Karcher plus szczotka/gąbka 

Ale kostkę umyłem Karcher plus szczotka 

https://allegro.pl/oferta/szczotka-obrotowa-karcher-t-racer-t-5-2-644-084-0-13564027969

Opublikowano
3 godziny temu, konteno napisał:

zadania sprecyzowane ale pewnie traktor i jakieś maszyny uprawowe i kosiarka dojdą jeszcze do listy mycia ,to ma być nówka cokolwiek czy używana markowa po serwisie 

, zapewne oczekiwane zasilanie 230V ,  budżet jeszcze mile widziany ale domyslam sie ze nie chodzi o solidny sprzęt na dekady tylko taki na 2-3  krotność gwarancji ,

gdyby to był użytek domowy  (kostka i auto ) to faktycznie te plastikowe badziewia a silnikach szczotkowych mają rację bytu ale ze względu na czasochłonne i pracochłonne mycie rozrzutnika (nawet jesli jest to tylko mały polski to 2 x do roku pewnie byłby myty) to lepiej cos na silniku indukcyjnym i co najmniej aluminiowej pompie 

na pewno cos ponad 2-2,5kW musi to żreć z gniazdka żeby myło w twoich realiach , zwijak chyba zbędny o ile dobrze myślę 

Ja szukam w budżecie 1000-1500zl

Co byś powiedział na to?

https://allegro.pl/oferta/myjka-cisnieniowa-170-bar-stalco-zestaw-karcher-pro-mocna-plyn-samossaca-15371735208

https://allegro.pl/oferta/myjka-cisnieniowa-stalco-pro-180-bar-zestaw-plyn-karcher-pompa-mosiezna-15323835591

Opublikowano
5 godzin temu, konteno napisał:

kranzle 1050 to już za bogato pewnie , może jakiś lavor vertigo 26 lub inna marketowa budzetowa marka o zbliżonych parametrach i porównywalnej konstrukcji 

a to co polecał @Andpol radze darować chyba że największy model tej marki to troche posłuży bo podejrzewam że chińszczyzna konstrukcyjnie sprzedawana pod tą nazwą

i o filtrze wody zasilającej warto pamiętać 

Ja mam Husqvarna ( tylko znaczek ) 160 bar 

W 2021 dałem 1600 zł nawet daje radę. Karcher k5 wcale nie jest wydajniejszy bo pracowałem też takim .

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, FarMaster napisał:

też dobre jak indukcja i ta alu głowica , choć jak sie skończy gwarancja to i tak do pompy trzeba zajrzeć i olej zmienić bo to nie dość że sie dociera po złożeniu i  sie miele wszystko w łożysku oporowym i krzywce a  większość kupi i  katuje aż zajeździ

problem może być tylko z częściami jak to chińczyk pod tą marką sprzedawany

Edytowane przez konteno
  • Like 1
Opublikowano

Temat mycia auta panowie żadna szczotka.

https://allegro.pl/oferta/adbl-caremitt-rekawica-z-mikrofibry-do-mycia-auta-14176406586

Coś takiego polecam do mycia na aliexpres można znaleźć tańsze zamienniki.

Polecam myć na dwa wiadra żeby w jednym wypłukiwać brud.

Kolejny aspekt pianownica można dokupić ułatwia temat wstępnego mycia bo rozmiękcza brud 

https://allegro.pl/oferta/pianownica-do-myjki-karcher-k2-k3-k4-k5-k6-k7-mosiezna-koncowka-techkar-1l-12462383284

Tylko mówię o takiej pianownicy a nie tym badziewie co dodają do myjek w zestawie.

A co do chemi i reszty to śmiało pytać trochę siedziałem w tym temacie 

Opublikowano

U mnie nic takiego nie występowało, dzień wcześniej pryskałem i było wszystko dobrze, na wieczór zalewam a tam z korka woda z olejem się wali. Ile tam musi być ciśnienia napompowane? i jaki olej do tej pompy?

Opublikowano

To jak woda z olejem ,to woda doszła na ,,korbowody'' zapewne . U mnie jak doszla ,to po rozebraniu tam gluto zajefajna rdza ,zamówiłem drugą i problem zniknął😉 ,no tam tylko że chyba lżejszy o te 1200 zl . Popatrz może ona tylko 700 zł kosztuje . Człek nie był w temacie to myslal że może tylko kilka typow pomp istnieje ,ale jak je pooglądał 🙆‍♀️

Opublikowano (edytowane)

Ja odkręciłem porządnym kluczem z łańcuszkiem do filtrów. Lekko nie było, ale poszło. U mnie przez mój błąd pękła głowica. Co ciekawe, to to do nowej głowicy nie pasowała ta pokrywka. I trzeba było cały zestaw brać. Tylko u mnie to pompa Tad lena chyba

Edytowane przez rafal4610
Opublikowano (edytowane)

Szukam poręcznego zestawu narzędzi w formie walizki bo wożę ze sobą dużo różnych narzedzi a w zwykłej skrzynce to upchane wszystko jak w cygańskim tobołku i żeby coś znaleźć to trzeba połowę wysypać, zwłaszcza jak szuka się konkretnego płaskiego klucza. Najważniejsza rzecz to komplet kluczy płasko-oczkowych od 6 do 32, oczywiście wystarczą popularne rozmiary w tym zakresie. Chodzi mi po głowie taka walizka jak na zdjęciu poniżej ale ma mało kluczy oraz niepotrzebny ten młoteczek który do niczego się nie nadaje a tylko miejsce zajmuje. A już w ogóle cudownie by było jakby komplet kluczy płasko-oczkowych byłby podwójny, bo to czesto się przydaje.

Używacie jakichś fajnych zestawów godnych polecenia? Potrzebuje czegoś co wrzucę do ciągnika i w razie potrzeby wyciągnę to co mi potrzebne bez przewalania wszystkiego tak jak w skrzynce

IMG_20240520_215029.jpg

Edytowane przez KlimekPL
Opublikowano

Pany gdzie, jakiej marki kupujecie amortyzatory gazowe do drzwi/ szyb uchylnych ciągników. Oryginały w drzwiach wytrzymały 10 lat, a te nowe już po roku do wy...

...rzucenia

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v