Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Takie pytanie, bo się w ogóle nie orientuje w temacie - jakie trzeba mieć pieniądze, żeby myśleć w ogóle o szukaniu kosiarki dyskowej, żeby nie trzeba było od razu wkładać drugie tyle w remonty? Oczywiście pomijając kwestie tego jak się trafi. No i czy na 15ha słabych starych traw, gdzie jest bardzo nierówny teren - nierówny w sensie skosy i nierówny w sensie dolki- jest sens kupować stara dyskowa, czy lepiej nowa większą rotacyjna? Skosić muszę tylko pod doplaty, a sąsiad sprzątnie. Pytam, bo już mnie uj strzela jeździć 1.65. kręcisz się w kółko cały dzień, a roboty nic nie ubywa. Ciągnik do dyspozycji 80-90koni z przodem.

Opublikowano
26 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Tam siedzą fabrycznie z przeciążeniowym i jednokierunkowym jednocześnie.

Czyli co do niej dokupić? Może jakiś przykładowy link. Rok jeździłem z wałkiem od przewracarki  potinger ale przy rozruchu mocno zgrzyta czyli za słabe. A może ktoś ma oryginalny wałek od tej kosiarki. 

Opublikowano

Bębnowe są w ogóle szersze niż 2.10m? Nawet jak tak to ich masa będzie duuża. Ja mam 2.40 dyskową i wcale taka duża nie jest, teraz chciałoby się z 2.60. Jak teren bardzo nie równy to czasami nie skopiuje idealnie terenu ale to bębnowa duża też nie. Ceny to na olx patrz.

Opublikowano

ławę pod , to zrobie, ale i tak jak korytko jest H=15-20cm to trzeba 8cm na kostke zostawić....

I też mi chodzi że nie chcę dać tak drogiego- 4mb =2000zł (!) to wole wylać osadzić kątownik i krate Wema ...

Opublikowano
GABBER85 napisał:

Odwodnienie liniowe na podwórku ktos praktykował co kupić/zrobić żeby było trwałe? Bo te korytka po 400zł/m to słabe sie wydają

https://www.olx.pl/d/oferta/odwodnienie-liniowe-d400-21x21-CID628-IDH9IHu.html

ja pod osobowke kupiłem takie z obi czy Castoramy wyjolem rządek kostki i jest ok

bratrolnika napisał:

Nie, nie dociągaj kostki bezpośrednio do korytka, tylko po bokach lej beton. Jak ci kiedyś tir na podwórku zakręci to zepchnie kostkę i połamie te boczne ścianki 

byłeś może na motobazarze w Łodzi oja pierwszy raz jakie tam cuda maja a czesci ze aż mnie zdziwiło

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jahooo napisał:

widziałem takie 0,5m szerokości i szersze

Te cieki na podwórku nie zdają rezultatu

Mocne korytka,w zależności od nacisku do wyboru w każdym sklepie z kostką.Kwestia ceny

3 godziny temu, bratrolnika napisał:

Nie, nie dociągaj kostki bezpośrednio do korytka, tylko po bokach lej beton. Jak ci kiedyś tir na podwórku zakręci to zepchnie kostkę i połamie te boczne ścianki 

Najprościej, założyć cały plac a potem odznaczyć korytko z  delikatnym luzem i wyciąć, obsypać nawet suchym betonem 

Jak ako nie będzie przystosowane do wagi pojazdów to żadne cuda nie pomogą 

Edytowane przez Baks00
Opublikowano
rafal3939 napisał:

MOŻNA SAmemu zrobić zbrojone korytka, troche zabawy jest z tym

kto w dzisiejszych czasach bawi się w samodzielne robienie korytek z betonu czy jakich pustaków? teraz wszystko jest dostępne do kupienia i lepszej jakości tonie komuna...

Opublikowano
9 godzin temu, wojtal24 napisał:

byłeś może na motobazarze w Łodzi oja pierwszy raz jakie tam cuda maja a czesci ze aż mnie zdziwiło

nie, ostatnio to nawet na jazdę motorem czasu nie mam...

8 godzin temu, Baks00 napisał:

Najprościej, założyć cały plac a potem odznaczyć korytko z  delikatnym luzem i wyciąć, obsypać nawet suchym betonem 

Jak ako nie będzie przystosowane do wagi pojazdów to żadne cuda nie pomogą 

mam w pracy najmocniejsze dostępne, ale jak ci tirem oberka tańczy na kostce, to nie ma siły, całe place kostki potrafi przesunąć, łącznie z krawężnikiem

albo jak ci tirem wzdłuż akodrenów jedzie, już nie raz się zdarzało że kratkę przednim kołem podbił i bak przebił, albo tylną oponę rozerwał

Opublikowano
6 minut temu, bratrolnika napisał:

nie, ostatnio to nawet na jazdę motorem czasu nie mam...

mam w pracy najmocniejsze dostępne, ale jak ci tirem oberka tańczy na kostce, to nie ma siły, całe place kostki potrafi przesunąć, łącznie z krawężnikiem

albo jak ci tirem wzdłuż akodrenów jedzie, już nie raz się zdarzało że kratkę przednim kołem podbił i bak przebił, albo tylną oponę rozerwał

Robilismy parkingi,zajazdy,cpn i nigdy nie było że ako wstalo,

Przesunięcie krawężnika widziałem -kiepski opór lub kiepskiej jakosci

Opublikowano
17 minut temu, Baks00 napisał:

i nigdy nie było że ako wstalo

u nas łamało boczne ścianki przy akodrenach, dopiero betonowa opaska dookoła zniwelowała ten problem

18 minut temu, Baks00 napisał:

Przesunięcie krawężnika widziałem -kiepski opór lub kiepskiej jakosci

jak chłopaki zaczęli kostki nasuwać, to na obszarze ok. 50m na końcu brakowało im półtorej kostki

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v