Skocz do zawartości

Odszkodowanie z KRUS za złamaną rękę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kilka dni temu byk się zerwał i przy próbie wiązania złamał mi rękę. Dziś byłem w KRUS zgłosić wypadek przy pracy i mają przyjechać, posprawdzać i pospisywać.  Później komisja .

Dokładna diagnoza to : Złamanie przynasady dalszej kości promieniowej  prawej.

Miał ktoś może w ostatnim czasie podobny wypadek?  Mam kilka pytań jak to wygląda i czy KRUS nie będzie szukał za wszelką cenę wymówek żeby wypłacić odszkodowanie?

Na ile procent uszczerbku mogę liczyć na komisji? Wiem że to zależy jak się będzie goić też ale załóżmy że ok się zagoi.

Opublikowano

Jestem w podobnej sytuacji , spadłem z drabiny i miałem złamanie ręki i pęknięcie kości udowej już trzeci miesiąc jestem na zwolnieniu lekarskim 

Były babki z KRUS podpisywały, poogladaly drabinę buty w których byłem i takie tam , ale nie szukały dziury w całym,  ale wszystko zależy od człowieka tzn urzędnika.

Opublikowano

Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć że to instytucja która działa przeciwko rolnikowi i na jego niekorzyść,to już musi być aby któryś z tych urzędasów działał w interesie rolnika,oni są z góry nastawieni na branie kasy ,a nie dawanie,jak już dadzą to na otarcie łez,i trzeba robić odwołanie aby coś od nich wydrzeć.

Opublikowano

Kilkanaście lat temu w czasie zwózki słomy, w koleinie odbiła kierownica w 360 i złamała mi  kciuk. Zgłosiłem. Nikt nie przyjeżdżał i nie robił wizji lokalnej. Nie pamiętam jaki to komisja uszczerbek uznała, ale wypłacili prawie 4 tysiące. Kciuk lata jak nowy, choć czasem rwie. 

Opublikowano

Znajoma złamała rękę idąc do kościoła i nic nie dostała bo kościół nie ma nic wspólnego z rolnictwem. Niekiedy wszystkiego nie trzeba mówić a nawet skłamać trzeba.

Opublikowano
46 minut temu, robert1226 napisał:

Jestem w podobnej sytuacji , spadłem z drabiny i miałem złamanie ręki i pęknięcie kości udowej już trzeci miesiąc jestem na zwolnieniu lekarskim 

Były babki z KRUS podpisywały, poogladaly drabinę buty w których byłem i takie tam , ale nie szukały dziury w całym,  ale wszystko zależy od człowieka tzn urzędnika.

A komisji lekarskiej jeszcze nie miałeś? 

26 minut temu, wieslaw16 napisał:

Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć że to instytucja która działa przeciwko rolnikowi i na jego niekorzyść,to już musi być aby któryś z tych urzędasów działał w interesie rolnika,oni są z góry nastawieni na branie kasy ,a nie dawanie,jak już dadzą to na otarcie łez,i trzeba robić odwołanie aby coś od nich wydrzeć.

Właśnie dlatego wolę się przygotować żeby nie palnąć czegoś co przekreśli wypłatę odszkodowania.

Opublikowano

Komisja po pół roku conajmniej żeby się dobrze zagoiło i nie było uszczerbku. Wszystko zależy od lekarza w komisji. Coś słyszałem ze jak jest jakiś czynnik zewnętrzny np ktoś spłoszył byka i ten złamał mi rękę to można wtedy jeszcze z oc tej osoby bez żadnych konsekwencji dla niej. 

Opublikowano (edytowane)

Najważniejsze to żeby mówić, że to się stało na terenie gospodarstwa i wyplacą bez problemu, uszczerbek za rękę to ok. 10% jest👀 Za lekko pęknięty palec dostałem 1%, a myślałem że złamany bo aż siny cały był 🤭🤭🤭 A i przyjedzie też z ubezpieczalni przedstawiciel protokół spisać i oględziny miejsca wypadku zrobić ze zdjęciami 👀

Edytowane przez kris91
Opublikowano (edytowane)

ja rok temu miałem wypadek podczas cięcia drzewa ze znajomym. Wypadek dość poważny bo skończył się operacją prawej dłoni a sprawność i tak nie wróciła.   Gość przyjechał porobił zdjęcia piły,drzewa, miejsca w którym był wypadek,przesłuchał mnie i znajomego. Za około miesiąc przyszło pismo że ten wypadek podlega pod prace rolniczą i należy mi się odszkodowanie. Na pierwszej komisji uznali mi 8% czyli 8240zł ale się odwołałem i na drugiej było 3 lekarzy i uznali 20%. Tylko co z tej kasy jak palec wskazujący nie sprawny w ogóle a środkowego nie mogę do końca wyprostować 

Edytowane przez Skowron16
Opublikowano

Ja miałem komisje tydzień temu po zerwaniu przyczepu bicepsa. Po pół roku dla mnie te teka jest sprawna ale na pewno to już nie ta sama ręka. Orzecznik powiedział ze wszystkie czynności zachowane zgiecie wyprost rotacjia i żadnego trwałego uszczerbku nie widzi 

Opublikowano
1 godzinę temu, Bogdan_ja napisał:

Przyjadą sprawdzić czy masz tego byka... Kiedyś szwagier krowę przewiązywał i zwichnął nogę bo go szarpnęła... To przyjechali i pytali gdzie ta krowa... Cyrk.. 🤭

Na pewno chcieli z nią porozmawiać i skonfrontować zeznania czy poszkodowany nie kłamie.    :P

Opublikowano
1 godzinę temu, maroko napisał:

A komisji lekarskiej jeszcze nie miałeś? 

Właśnie dlatego wolę się przygotować żeby nie palnąć czegoś co przekreśli wypłatę odszkodowania.

Już pismo dostałem że w maju . Zobaczymy co będzie bo miałem operacyjnie składane ręką na jakoś blachę,  a nogą na śruby skręcona.

Dwa lata temu kolega jechał szejseta i mu przednia os na głównym sworzniu pękła jak zarył  to rękę złamał niewiem i % ale było to 12tys .

Opublikowano (edytowane)

Sam nie wiem kto ale jest sporo roboczych które na oko można łatwo pomylić  ze zwykłymi  zimowymi czy też traperami :P

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano

Czyli komisja lekarska dopiero za pół roku. A może być tak że przyznają 0 % uszczerbku na zdrowiu? Bo przecież za taki czas to nie będzie większego śladu po tym jak wszystko będzie ok.

Opublikowano

Na razie mam tylko kartę czynności lekarskich ze szpitala. Za dużo nie dowiedziałem się tam, lekarz ciągle na oddział biegał bo coś się działo.

Jutro ma być wizyta z KRUS.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Opublikowano
Dnia 20.02.2023 o 18:47, wojtal24 napisał:

@wieslaw16 ale Cię jakiś urzędnik skrzywdził nie przesadzaj z tymi urzędnikami ta są ludzie

Pracujący tam za karę,bo już się tam ich pytałem czy nie pracują za karę że traktują byle jak ludzi,a no właśnie skrzywdził i zaprowadziłem ich do sądu i czekam za rozstrzygnięciem sprawy,jeśli bym nie miał powodów do takiej oceny ,to bym tego nie pisał jacy to są wspaniali ludzie ,co do szczegółów nie będę się rozpisywał lecz mam powody by tak ocenić ich.