Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, masa24 napisał:

ile n dałeś , jaki podział dawek ? u mnie pallas 13.5 -14

Siarczan magnezu 150kg i 2 x saletra po 85n 

Reszta podobnie tyle że na n1 50n z saletrosan 26 i bez siarczanu

3 dawki 35n żadna nie dostala bo od 20 kwietnia praktycznie bez deszczu kilka razy po 2-4l  dopiero 27.06 17l ale 10.07 już zaczęły się zniwa 

Opublikowano

bezorke po rzepaku to żadna filozofia. po pszenicy to juz choroby, wiec jesien z fungi trzeba powiazac. trzybelkowiec, talerzowka, siewnik talerzowy - wszystko. moze byc zwykly d8, ale moze byc horsch pronto 😀 taki mi sie marzy 😍 trzybelkowiec moze byc jak dla mnie kazdy, jedynie wal rurowy mnie wkurza, musze wymienic. po silnych deszczach blota na polu nie bedzie, jak wiatry silne nie ma takiej erozji. po qq jesienia nie dotykam, w marcu trzybelkowiec i pod soje koncem kwietnia moge nawet stopkowym siac.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Kobrarj455 napisał:

Co masz na myśli pisząc że trzeba się bardziej przyłożyć?  Chodzi o stosowanie chemii? 

Ogólnie o samą uprawę. Tak by pole było dobrze do siewu przygotowane a w monokulturze to tak zrobione by jak najbardziej rozłożyć i wymieszać resztki pożniwne. 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano
Panowie czym opryskać pszenicę N jesieni aby wyszło jak najtaniej od chwastu ?
Opublikowano (edytowane)

albo bacara trio + triben. mialem zasiac technika, ale agrolok mnie wykiwal, dla mnie zabraklo. mam do wyboru ragt metronom, kilimanjaro, chevignon, to maja byc pszenice na przyszly rok, ktora ciekawsza? nie moga sie polozyc, bo koszenie to koszmar.

Edytowane przez Siedzacybyk
Opublikowano
Siedzacybyk napisał:

albo bacara trio + triben. mialem zasiac technika, ale agrolok mnie wykiwal, dla mnie zabraklo. mam do wyboru ragt metronom, kilimanjaro, chevignon, to maja byc pszenice na przyszly rok, ktora ciekawsza? nie moga sie polozyc, bo koszenie to koszmar.

gdzie mają chevignon ?

Opublikowano

Panowie, mam pytanie o wsiewkę koniczyny czerwonej w pszenicy - rozumiem, że tylko w jarej ? Bo na mój rozum zimowa szybko ruszy z wiosny i zagłuszy koniczynę.

Czy może jakiś inny sposób ??

Opublikowano
jahooo napisał:

Panowie, mam pytanie o wsiewkę koniczyny czerwonej w pszenicy - rozumiem, że tylko w jarej ? Bo na mój rozum zimowa szybko ruszy z wiosny i zagłuszy koniczynę.

Czy może jakiś inny sposób ??

ewentualnie gdzieś w maju czerwcu rozrzucić w ozimą a jak nie musi to być wsiewka to czysty siew po żniwach

Opublikowano
10 godzin temu, Siedzacybyk napisał:

Ja zamawiałem w ,, dla roślin '' Technika , Optimist , Alegoria , wczoraj dzwoniłem bo już od zamówienia minęło z 2 tygodnie , to powiedzieli że jeszcze nie skompletowali wszystkiego żeby wysłać na raz , mają na razie Optimist z tego co zamówiłem , ale babka twierdzi że reszta będzie bankowo , ciekawe - za tydzień trzeba zacząć myśleć o siewie , a tu hurtownie kwalifikatu jeszcze nie otrzymali ?, coś to podejrzanie wygląda 

Opublikowano
1 godzinę temu, MaXtzTS napisał:

ewentualnie gdzieś w maju czerwcu rozrzucić w ozimą a jak nie musi to być wsiewka to czysty siew po żniwach

poczytałem trochę teorii, chyba pójdzie teraz jęczmień zimy a po zbiorze czysty siew koniczyny

Opublikowano

Ojciec kiedyś w kwietniu siał koniczynę w oziminy. Ale nie stosował herbicydów doglebowych. Ciekawe jak to wpłynie na ewentualne kiełkowanie

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Agrest napisał:

Ojciec kiedyś w kwietniu siał koniczynę w oziminy. Ale nie stosował herbicydów doglebowych. Ciekawe jak to wpłynie na ewentualne kiełkowanie

Właśnie tego się obawiam, a to pole, to obecnie wieloletnia trawa, koszona systematycznie 2x do roku. Jak nie dam dobrego herbicydu, to będzie herbapol. To jednak chyba pójdzie jęczmień ozimy, szybko schodzi z pola i po nim czysty siew koniczyny

Ojciec siał koniczynę w pszenice jara, ale potem tego niczym z chwastu nie wywabi, nie ma siły na takim polu

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
jahooo napisał:

Właśnie tego się obawiam, a to pole, to obecnie wieloletnia trawa, koszona systematycznie 2x do roku. Jak nie dam dobrego herbicydu, to będzie herbapol. To jednak chyba pójdzie jęczmień ozimy, szybko schodzi z pola i po nim czysty siew koniczyny Ojciec siał koniczynę w pszenice jara, ale potem tego niczym z chwastu nie wywabi, nie ma siły na takim polu

odkąd pamiętam to tata siał w jęczmieniu jarym, odchwaszczanie chwastoxem extra i puma i udawało się to super, od dwóch lat sieje w czystym siewie po żniwach po pszenicy i odchwaszczam corum ze względu na presję rzepaku

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, MaXtzTS napisał:

odkąd pamiętam to tata siał w jęczmieniu jarym, odchwaszczanie chwastoxem extra i puma i udawało się to super, od dwóch lat sieje w czystym siewie po żniwach po pszenicy i odchwaszczam corum ze względu na presję rzepaku

moim zdaniem chwastox jest wystarczający, na pole w dobrej kulturze, a nie na taki prawie ugór

Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

Ja zamawiałem w ,, dla roślin '' Technika , Optimist , Alegoria , wczoraj dzwoniłem bo już od zamówienia minęło z 2 tygodnie , to powiedzieli że jeszcze nie skompletowali wszystkiego żeby wysłać na raz , mają na razie Optimist z tego co zamówiłem , ale babka twierdzi że reszta będzie bankowo , ciekawe - za tydzień trzeba zacząć myśleć o siewie , a tu hurtownie kwalifikatu jeszcze nie otrzymali ?, coś to podejrzanie wygląda 

To jest u nich norma, może do końca miesiąca się wyrobią.

Opublikowano

jesli odchwaci jesienia bacara trio, to dla konczyny nie powinno to stanowic problemu. jedynie diflufenikan moze byc hamujacy, ale jesli jest stosowaany minimum 1 miesiac, to nawet dla soi nie stanowi problemu. flufenacet mozna stosowac w mottlkowych, metrybuzyne rowniez. natomiast diflu w soi wykazal fito, ale juz w lubinie moza stosowac. sialem soje po diflu stosowanym w listopadzie, nic jej nie bylo. takie tez informacje wyczytalem na jakis zagranicznych stronach. pytanie czy konczyna musi byc przykryta by wzejsc?!

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v