Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, tmk1974 napisał:

Przecież donek mówił, że to wał na granicy

nadal odchodzisz od tematu... może coś o willa plus, może coś o milionach dla szamana z Torunia?

Edytowane przez Pafnucy12
  • 0
Opublikowano

szanowni koledzy, nikt tu nie jest wyznawca pisu tylko dyskutujemy.  Tylko nie wiem czy zauwazyliscie, ja czy kolega potrafimy normalnie rozmawiac, wyrazamy swoje zdanie ,a zaslepieni ludzie tvn nie mysla tylko krzycza w pochodach czy tu na forum.  Chcialem przypomniec apropo cen paliw ze okolo 2 lat temu mielismy paliwa po 3,50 -4 zl przez pewien okres

ja sie zgadzam, na paliwie ostatnio byl jawny wał , vat wrocil a cena pozostala , to samo z nawozami. Tylko jak mam wybierac z dwojga zlego to wybieram pis , tyle na ten temat

a dla tych co zaraz tu sie znowu oburza ze tylko widzimy pis czy po to proponuje sie ocknac,  mamy 2 partie ktore rozdaja karty a pozostale partie sa partiami satelitami jednej badz drugiej partii, takie fakty

• Like 5
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy12 napisał:

nadal odchodzisz od tematu... może coś o willa plus, może coś o milinach dla szamana z Torunia?

Ta, na liczby zabrakło argumentów, to próbujesz rydzykiem grać. Może pogadajmy o ochojskiej i jachirze?

• Like 1
  • 0
Opublikowano
Przed chwilą, tmk1974 napisał:

to próbujesz rydzykiem grać.

a to nie liczby, nie przekręt?

jakim prawem??

• 0
Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy12 napisał:

a to nie liczby, nie przekręt?

jakim prawem??

Pisz konkretniej. Np. jeśli wiesz o jakimś przekręcie z CPK, to leć do TVN, może zrobią Jakiś program o tym. 🤣

• Like 2
  • 0
Opublikowano
7 minut temu, masa24 napisał:

szanowni koledzy, nikt tu nie jest wyznawca pisu tylko dyskutujemy.  Tylko nie wiem czy zauwazyliscie, ja czy kolega potrafimy normalnie rozmawiac, wyrazamy swoje zdanie ,a zaslepieni ludzie tvn nie mysla tylko krzycza w pochodach czy tu na forum.  Chcialem przypomniec apropo cen paliw ze okolo 2 lat temu mielismy paliwa po 3,50 -4 zl przez pewien okres

ja sie zgadzam, na paliwie ostatnio byl jawny wał , vat wrocil a cena pozostala , to samo z nawozami. Tylko jak mam wybierac z dwojga zlego to wybieram pis , tyle na ten temat

a dla tych co zaraz tu sie znowu oburza ze tylko widzimy pis czy po to proponuje sie ocknac,  mamy 2 partie ktore rozdaja karty a pozostale partie sa partiami satelitami jednej badz drugiej partii, takie fakty

A wiecie, że istnieje drugi budżet? Ile wynosi i o ile wzrosło zadłużenie w przeliczeniu na łebka?

• Like 2
  • 0
Opublikowano

tvpis się specjalizuje w takich reportażach... ostatnio nowość... jak oni oszukują... tylko nie wiem czemu nie o własnych programach daja... :D

• 0
Opublikowano

I ja wole TVP od TVN . Z prostej przyczyny . Któregoś razu trafiłem ma jakiś supervizjer lub coś podobnego  o uchodźcach którzy przeszli granice z bialorusia i których trzymany w ośrodkach . Jaka krzywda im się dzieje , jacy są bici prześladowani , głodni . Nie wiem czy ochojska tez nie poruszała tego tenatu w UE. To ja się pytam czyj interes oni reprezentują ? Skoro oczerniają nasz kraj , naszych żołnierzy strażników granicznych . Stają po stronie uchodźców którzy nielegalnie wtargnęli do obcego państwa . Można kłócić się wewnątrz kraju ale do cholery w takich sprawach powinna być jakaś granica a nie płuc na swój własny kraj . Tak samo jak któryś , wielki wolnościowiec frasyniuk prawdopodobnie coś na naszych żołnierzy  obraźliwego powiedział . Zwykła menda . 

Ci wielcy światowcy w których jesteście zaślepieni , wielcy europejczycy Tusk TVN , ten powiew Europy to jest zwykle dziadostwo . Albo słucham radia a tam Hanna Gronkiewicz waltz jest gościem i ocenia PiS pod względem jakiś nadużyć ! Przecież to jest cyrk

• Like 9
  • Haha 2
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, fendt8188 napisał:

Co to sie stalo ze po roku dwoch hossy w rolnictwie wysokich cen plodow. teraz nie oplaca sie zadna branza chyba oprocz swin. A bylo takie wariactwo takm bum wszystkie kawalki obsiane niezaleznie od bonitacji. Walka o kazdy kawalek ziemi. I co bedzie po tym roku doplaty nizsze plon niski bo szalu to nigdzie nie bedzie.JEczmien sypie na poziomie 5 ton gdzie 4 idzie na koszta.A mooze Polskie rolnictwo to zywy trup?. ktore trzyma sie na nogach dzieki doplatom pisu jak suszowe  nawozowe przeciaggajac ta agonie. Przeiwnestowane maszyny gospodarstwa, ogolna naprodukcja i problem ze zbytem niewydajne porty posrednicy i ukraina.czarne chmury nastroje slabe

Z choinki spadełeś 2400 masz koszty na hektar , jeśli tak to gratuluje

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

I ja wole TVP od TVN . Z prostej przyczyny . Któregoś razu trafiłem ma jakiś supervizjer lub coś podobnego  o uchodźcach którzy przeszli granice z bialorusia i których trzymany w ośrodkach . Jaka krzywda im się dzieje , jacy są bici prześladowani , głodni . Nie wiem czy ochojska tez nie poruszała tego tenatu w UE. To ja się pytam czyj interes oni reprezentują ? Skoro oczerniają nasz kraj , naszych żołnierzy strażników granicznych . Stają po stronie uchodźców którzy nielegalnie wtargnęli do obcego państwa . Można kłócić się wewnątrz kraju ale do cholery w takich sprawach powinna być jakaś granica a nie płuc na swój własny kraj . Tak samo jak któryś , wielki wolnościowiec frasyniuk prawdopodobnie coś na naszych żołnierzy  obraźliwego powiedział . Zwykła menda . 

Ci wielcy światowcy w których jesteście zaślepieni , wielcy europejczycy Tusk TVN , ten powiew Europy to jest zwykle dziadostwo . Albo słucham radia a tam Hanna Gronkiewicz waltz jest gościem i ocenia PiS pod względem jakiś nadużyć ! Przecież to jest cyrk

A jak nazwiesz gościa zajmującego fotel szefa mon, oskarżającego bezpodstawnie generała?

• Like 5
  • 0
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, tmk1974 napisał:

Może czep się jeszcze muru na granicy

Chłopie sory ale widać że u ciebie pod kopułą brak dobrego oleju dalej chodzisz na milwusie i Jarka gównie które uważasz za krem do ciała 

4 godziny temu, tmk1974 napisał:

Ta, podnieśli marże pod pretekstem wojny. Tylko, że  firma zaczęła przynosić zyski nie po 24.02.2022, tylko w 2015 po przejęciu władzy. Rok 2014 (rządy PO) -  5,8 mld straty, 2015 -  2,38mld zysku, 2016 - 5,26 mld. zysku, 2017 - 8,65 mld. zysku itd, itp. 

Średnia cena oleju napędowego w 2014 roku - 5, 50zł, średnia pensja 2014 - 3783zł. średnia pensja 2022 - 6064. O marży nic nie pisz, bo robisz z siebie barana

Słuchaj barana to ty z siebie możesz zrobić bo mi do wyznawcy PiSu z klapkami na oczach wiele brakuje . I baranie bezmózgu baryłka w 2014 kosztowała 120 dół przy tej cenie twój PiS zafundował by ci 12 zł za litr i tylko dla takiej cioty jak ty idzie wmówić że jest dobrze baranie bez szkoły . A h*j z twoją średnia pensja jak majonez mosso w 2023 17 zł a w 2015 7 zł . Czyli tylko idioci z twoimi ambicjami chapna takie jęki w TVP . Masz mały móżdżek i niestety już raczej on objętości nie zmieni . I właśnie tacy debile jak ty wybierają rząd w Polsce bo niestety jest ich większość a tych którzy mają trochę pod kopułą niestety mniej . I nie mówię że po było dobre tylko dziwię się że po tych wałach rolnicy mogą oddać głos na PiS . Można zagłosować na agroynie chociażby . A no i słuchaj rozmowa z wyznawca PiS to jak rozmowa z owczarkiem niemieckim tyle że ten drugi więcej zrozumie i wykapuje bo jest bystrzejszy i ma możliwość swobodnego myślenia nad tym co się dzieje w jego otoczeniu . I nie naywaj mnie baranem bo na żywo niestety ale mógłbyś mi co jedynie buty czyścić językiem bo rozumem intelektem wykształceniem i ambicja raczej  daleko ci do mnie gnać gniocie . Ja nie myślę o dziś ja myślę jak będą miały moje dzieci za kilka lat ale niestety wyznawca PiS myśli o dziś nie o jutrze . Współczuję twoim dzieciom czy wnukom że mają w rodzinie kogoś tak krótkowzrocznego i zapatrzonego na dziś . I przede wszystkim ja jak cos pisze to potwierdzam to twardymi dowodami a nie tym czym usłyszę w TVP 

Edytowane przez alfa
  • Like 2
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, masa24 napisał:

Może i moznaby byłoby się z tobą zgodzić gdyby nie fakt, że PiS tylko na podwórku krajowym szczeka jak mały ratlerek bo tylko na swoim podwórku może coś ugrać dla siebie a na scenie europejskiej głosują przeciwko nam.

Przyznajesz, że na ropie, nawozie był wał. To nie kłuje cię później w oczy jak Sasin czy obajtek chwalą się rekordowymi zyskami Orlenu czy azotów? Przecież oni nie dali swoich tylko jak przyznałeś zrobili na tym wałek, na mnie, na tobie. Nam zabrali.

PO przy Pisie to są małe smarkacze dłubiące w nosie i zjadające własne gile jeśli chodzi o dojenie państwa. 

• Like 3
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Wały obecne takie że jeszcze nam się odechce obecnej władzy...o poprzednikach szkoda gadać. Burdel jest gorszg niż nam  się wydaje, Już tu pisane było Historia lubi się powtarzać. Warto zobaczyć nagranie,końcówka ciekawa🙆‍♂️

https://www.facebook.com/100003314583377/posts/pfbid0RDJACAMg5Bz5w1vs9S7GoaV5P4aEnzyvBpRvY3QCbRNjiqkyc7vfKALqBhA1TePWl/

Edytowane przez GRZES1545
  • 0
Opublikowano
7 godzin temu, thor1984 napisał:

Może i moznaby byłoby się z tobą zgodzić gdyby nie fakt, że PiS tylko na podwórku krajowym szczeka jak mały ratlerek bo tylko na swoim podwórku może coś ugrać dla siebie a na scenie europejskiej głosują przeciwko nam.

Przyznajesz, że na ropie, nawozie był wał. To nie kłuje cię później w oczy jak Sasin czy obajtek chwalą się rekordowymi zyskami Orlenu czy azotów? Przecież oni nie dali swoich tylko jak przyznałeś zrobili na tym wałek, na mnie, na tobie. Nam zabrali.

PO przy Pisie to są małe smarkacze dłubiące w nosie i zjadające własne gile jeśli chodzi o dojenie państwa. 

Poprostu przy po nikt nie nagłaśniał przekrętów bo nie miał kto . TVP państwowe , TVN sprzyjał po wiec media kryły tematy . Poczytaj o świętym adamowiczu , Hannie walc , Nowaku którego wkoncu zamkneli , o tanich liniach lotniczych powiązanych z amber gold jak Tusk i prezydenci trojmiata pchali samolot na otwarciu , o stadionie narodowym jak za grosze wydzierżawiono grupie iti a ta grupa zaraz sprzedala prawa reklamowe pepsi czy cofa coli za grube miliony . Wal na wale . Ja tu pisu nie bronię śle myślenie ze przyjdzie Tusk i będzie fajnie normalnie i super gospodarczo to wybaczcie ale jak ktoś tak mysli to …. 
a ty alfą przestań tak płuc , wyjdź na dwór przewietrz się . Będzie po to będziesz tak samo walony jak i teraz także spokojnie . Różnica taka ze zboże z Ukrainy będzie szło ale ty już dopłat do zboża i nawozów nie dostaniesz

• Like 2
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Wały obecne takie że jeszcze nam się odechce obecnej władzy...o poprzednikach szkoda gadać. Burdel jest gorszg niż nam  się wydaje, Już tu pisane było Historia lubi się powtarzać. Warto zobaczyć nagranie,końcówka ciekawa🙆‍♂️

https://www.facebook.com/100003314583377/posts/pfbid0RDJACAMg5Bz5w1vs9S7GoaV5P4aEnzyvBpRvY3QCbRNjiqkyc7vfKALqBhA1TePWl/

Aleś zgrałeś link w czasie  , bo znów coś kombinują na wzór Przewodowa , nawet drony dziś wypuścili do monitorowania choć był spokój , jak ukraińce robili prowokacje w Przewodowie to też latały drony . Myślę ze nie udało się zgonić na ruskich to terz zrobia numer z białorusią że niby zaatakowała . Zobaczymy co będzie .

Dnia 8.07.2023 o 07:45, miwigos napisał:

Uważaj bo ktoś Cie posłucha jak ministra i nie złoży potem będzie miał do Ciebie pretensje , według mnie wypłacą , miesiąc temu w to nie wierzyłem

Wypłacą jeśli przeznaczą na to pieniadze , na nawozy zarezerwowali 4 mld w tamtym roku , na suszowe wcześniej też nie mieli  pieniędzy zarezerwowane wiec propaganda mówiła o 10 tyś na gospodarstwo , potem obcięto do 5 tyś bo brak ubezpieczenia , następnie okrojono ta pomoc do pomocy socjalnej dla małżeństw bo tylko tam mieli pieniądze socjalne, Dopłaty do nasioń też mogą wypłacić z de minimis ale na dopłaty w drugim rozdaniu nie zarezerwowano pieniedzy . Niunia jewropejska dała 39 mln€ , Polska mogła to podwoić a telus nawet to pomnożył przez cztery :) ale nigdzie nie ma zapisu że te pieniadze sa zarezerwowane na dopłaty . Wnioski każdy złoży a współczynnik , stan cywilni i przynależność do PiS wyznaczy ile kto dostanie odszkodowania . Może pieniadze wezmą z funduszu obronnego państwa tylko zmi3nia wytyczne że dopłatę do zbóż dostanie rolnik który ma dwa granaty w świątecznym odzieniu :) albo choć krarabin z wypadającym  zamkiem :) . Każda dopłata czy 500+ do krowy, nawadnianie , łapanie deszczówki , rynna + itd. miały zarezerwowane pieniadze w budżecie , nawet dopłata do nawozów 4 mld a wykorzystana tylko do poziomu 2,6 mld a potem zajumali z tych dopłat 1,4 mld i do dziś nikt nie wie gdzie przesunieto te środki . Każde pazerne kaczyńskiego miało zapis w budżecie a do zbóz nie ma wskazanej kwoty . Trzeba zrozumieć że obecne wypłacane 600 mln było zarezerwowane podczas posiedzenia sejmu , nawet dopłaty wynosiły 825 zł do hektara , teraz dopłaty wynoszą 3 tyś do hektara ale tylko na papierze a nie w budżecie . myślałem że przy nowelizacji budżetu zrobią przesunięcia , zwiekszą deficyt o dopłatę do zboża ale nic z tych rzeczy , teraz to najwyżej mogą robić przesunięcia wewnątrz resortowe , i w sumie jakieś pare milionów mogą wysupłać ale na pewno nie znajda po 3 tys do hektara . Skoro dopłata  poniżej tysiąca złotych potrzebowali by przegłosować w sejmie te 600 mln a potem pytać UE . Teraz UE dała 39 mln € (170 mln zł) to na wiele nie wystarczy .

Edytowane przez marks50
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
9 godzin temu, alfa napisał:

Chłopie sory ale widać że u ciebie pod kopułą brak dobrego oleju dalej chodzisz na milwusie i Jarka gównie które uważasz za krem do ciała 

Słuchaj barana to ty z siebie możesz zrobić bo mi do wyznawcy PiSu z klapkami na oczach wiele brakuje . I baranie bezmózgu baryłka w 2014 kosztowała 120 dół przy tej cenie twój PiS zafundował by ci 12 zł za litr i tylko dla takiej cioty jak ty idzie wmówić że jest dobrze baranie bez szkoły . A h*j z twoją średnia pensja jak majonez mosso w 2023 17 zł a w 2015 7 zł . Czyli tylko idioci z twoimi ambicjami chapna takie jęki w TVP . Masz mały móżdżek i niestety już raczej on objętości nie zmieni . I właśnie tacy debile jak ty wybierają rząd w Polsce bo niestety jest ich większość a tych którzy mają trochę pod kopułą niestety mniej . I nie mówię że po było dobre tylko dziwię się że po tych wałach rolnicy mogą oddać głos na PiS . Można zagłosować na agroynie chociażby . A no i słuchaj rozmowa z wyznawca PiS to jak rozmowa z owczarkiem niemieckim tyle że ten drugi więcej zrozumie i wykapuje bo jest bystrzejszy i ma możliwość swobodnego myślenia nad tym co się dzieje w jego otoczeniu . I nie naywaj mnie baranem bo na żywo niestety ale mógłbyś mi co jedynie buty czyścić językiem bo rozumem intelektem wykształceniem i ambicja raczej  daleko ci do mnie gnać gniocie . Ja nie myślę o dziś ja myślę jak będą miały moje dzieci za kilka lat ale niestety wyznawca PiS myśli o dziś nie o jutrze . Współczuję twoim dzieciom czy wnukom że mają w rodzinie kogoś tak krótkowzrocznego i zapatrzonego na dziś . I przede wszystkim ja jak cos pisze to potwierdzam to twardymi dowodami a nie tym czym usłyszę w TVP 

Tak właśnie wygląda "dyskusja" z wyznawcą TVN 😃 

• 0
Opublikowano

Ukraina zlamala waurnki prozumienia z Rosja  wpuszczajac  Azowcow z Turcji.TAkze duze szanse na zerwanie umowy zbozowej.TO moze poniekad uratowac ceny zboz na nadchodzcy sezon. Pod koniec przyszlego tygodnia bedzie wszystko wiadomo

• 0
Opublikowano

Jak tak pomyślec logicznie, to dlaczego Rosji ma zależeć na tym, aby ceny zboża były niskie, jaki ona ma w tym interes ?

Ukraińcy i tak wypchną swoje zboże , jak nie przez Morze Czarne, to przez Polske i inne kraje. Zbiory będą mieli w tym roku niższe i nie będzie kumulacji z dwóch lat.

A Rosja potrzebuje kasy, bo nie ma już z czego do rolnictwa dokładać. A trzeba też wiedzieć, że wysokie ceny zbóż to także narzęddzie walki politycznej, zwłaszcza w Afryce, a Rosja ma tam wielu "kontrahentów".

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Ale naprawdę jest tak kiepsko z ozimym jęczmieniem ??? jak sie widzi i słyszy ??? Wczoraj jeden podchodził do jęczmienia ozimego ale miał go na sasiedniej wiosce więc widziałem jak pojechał na dwa składy a wracał pod wieczór jednym na pusto a na drugim nie było za bardzo coś widać , w sumie to nie wiem czy w ogóle to położyli , moze nawet był za mokry czy zielony ale oczekiwania po przyczepach były duże .W sumie to początki ale 3,5 tony jak ktoś pisał powyżej to będzie masakra , nie ma plonu , nie ma ceny , koszty kosmiczne w produkcji , tu żadne śmieszne pomoce nie pomogą .

• 0
Opublikowano
40 minut temu, marks50 napisał:

Ale naprawdę jest tak kiepsko z ozimym jęczmieniem ??? jak sie widzi i słyszy ??? Wczoraj jeden podchodził do jęczmienia ozimego ale miał go na sasiedniej wiosce więc widziałem jak pojechał na dwa składy a wracał pod wieczór jednym na pusto a na drugim nie było za bardzo coś widać , w sumie to nie wiem czy w ogóle to położyli , moze nawet był za mokry czy zielony ale oczekiwania po przyczepach były duże .W sumie to początki ale 3,5 tony jak ktoś pisał powyżej to będzie masakra , nie ma plonu , nie ma ceny , koszty kosmiczne w produkcji , tu żadne śmieszne pomoce nie pomogą .

U mnie wczoraj odmiana Sandra 5.200 kg z hektara.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.