Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, kanalia2 napisał:

nie taki krótki bo na kremlu 2,5 roku oddziały siedziały. A co do przepicia i przejedzenia czym się dziś PIS i PO od nich różnią??? Tak jak i wtedy obci decydowali co nam wolno co nie. Ale wtedy polski szlachcic umiał w morde dać teraz dostał dopłaty i siedzi cicho

Kanalia ja Ciebie lubię, szacunek za czasy gdy karmiłeś gałęziami byki wyścigowe

Ale miej w głowie, że prędzej Ci rolnicy są potomkami chłopów co dla szlachty zasuwali w polu za koszyk pyrek niż potomkami szlachty ...

Zawsze dziwi mnie ta tęsknota współczesnych "dam" za rycerzami, każdy myśli że w czasach o których możemy poczytać już tylko w książkach o historii byłby księciem, księżniczką, no już w najgorszym razie jakimś rycerzem lub damą dworu ... tylko że największe prawdopodobieństwo jest takie, że byliby od usługiwania, przytakiwania i sprzątania szczyn. Może i nadchodzący czas nie napawa optymizmem w rolnictwie, ale społeczeństwo żyje jak królowie (przynajmniej Ci którzy coś potrafią i maja ochotę pracować)

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
6 minut temu, KarolaKarotka napisał:

Ale miej w głowie, że prędzej Ci rolnicy są potomkami chłopów co dla szlachty zasuwali w polu za koszyk pyrek niż potomkami szlachty ...

znaczy wiesz... jak sie jaka zgrabna chłopka pochyliła przy zbieraniu ziemniaków... nie czystej krwi, ale jednak...

8 minut temu, KarolaKarotka napisał:

Może i nadchodzący czas nie napawa optymizmem w rolnictwie, ale społeczeństwo żyje jak królowie (przynajmniej Ci którzy coś potrafią i maja ochotę pracować)

pracować? toż to jest karane coraz wyższymi podatkami... socjalobiorców ciągle się stawia na piedestale..

• 0
Opublikowano
5 godzin temu, kanalia2 napisał:

koledzy mam dobra wiadomośc i zła. Dobra taka ze zboża jest mało będą wysokie ceny , ruskie mają  na 99% nie przedłużą uwowy zbożowej  bo chcą windować ceny aby sprzedać swoje zboże jak najdrożej.  Matif ma wkrótce wywalić w kosmos. wiadomośc zła Ukraina też chce sprzedać morzem nie bedzie mogła  więc będzie to starym kanałem)))) po 15 wrzesnia embargo nie bedzie przedłużone  a wiec to co importowano w tym roku to bedzie pikuś z importem   który nastapi. Reasumując polska PIS  cały świat będzie na zbozu zarabiał  a w polsce rolnicy bedą bankrutować.

Wniosek z tego że trzeba magazynować zboże   ( ratuj się kto może , magazynuj zboże    )      !

• Like 1
  • 0
Opublikowano

sie przyzwyczaić trzeba do takiej sytuacji..

pa, pa rolnictwo w Polsce...

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, rumcio40 napisał:

To u nas są jeszcze jakieś huty?

Jeszcze jakieś są

3 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Te Ukraince to głupie jak po 500 będą spezedawać

Wołali by 1000 i każdy byłby zadowolony. 

Nie głupio gadasz👍

• 0
Opublikowano
6 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Te Ukraince to głupie jak po 500 będą spezedawać

Wołali by 1000 i każdy byłby zadowolony. 

Ukrainiec to ma tam tyle co Piotr z Małopolski.

Zachodni kapitał stać jest puścić partię towaru po cenie dumpingowej by rozwalić rynek.

Puszczasz milion ton po 400, by zbić cenę na kolejnych 10mln t z 1000 na 650. ( Swój rynek jednocześnie chronisz dając stałą cenę vide faszyści)

• 0
Opublikowano
5 godzin temu, kanalia2 napisał:

koledzy mam dobra wiadomośc i zła. Dobra taka ze zboża jest mało będą wysokie ceny , ruskie mają  na 99% nie przedłużą uwowy zbożowej  bo chcą windować ceny aby sprzedać swoje zboże jak najdrożej.  Matif ma wkrótce wywalić w kosmos. wiadomośc zła Ukraina też chce sprzedać morzem nie bedzie mogła  więc będzie to starym kanałem)))) po 15 wrzesnia embargo nie bedzie przedłużone  a wiec to co importowano w tym roku to bedzie pikuś z importem   który nastapi. Reasumując polska PIS  cały świat będzie na zbozu zarabiał  a w polsce rolnicy bedą bankrutować.

Moze byc cos w tym bo kolej robi dodatkowe 2 terminale 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Jak to jest z dopłatą do materiału siewnego? Pierwszy termin się kończy i nie wiadomo czy składać, bo miał być ten drugi nabór z wyższymi stawkami...

• 0
Opublikowano

Kurka  wódka  EKSPERCI   z pierdziszewa  w   każdej  dziedzinie    jak  poczytać  to  jeden   przebija  głupotą  drugiego   siedzieć   na  d*pie  i pitolić  to  każdy   może  tylko     gó........no  z  tego   wynika ,  to  co  podają  dla  pospólstwa  na  temat  wojny to  jest    może   50  procent a reszta  to    banda   pseudo  ekspertów   którzy  drą  ryja  po   to   aby  zaistnieć  .

• Like 1
  • 0
Opublikowano
28 minut temu, Karol6130 napisał:

Dziś za pszenicę dawałem po 1000, sprzedał za 900

Dużo kupujesz ziarna?

11 minut temu, Pablos_1970 napisał:

Kurka  wódka  EKSPERCI   z pierdziszewa  w   każdej  dziedzinie    jak  poczytać  to  jeden   przebija  głupotą  drugiego   siedzieć   na  d*pie  i pitolić  to  każdy   może  tylko     gó........no  z  tego   wynika ,  to  co  podają  dla  pospólstwa  na  temat  wojny to  jest    może   50  procent a reszta  to    banda   pseudo  ekspertów   którzy  drą  ryja  po   to   aby  zaistnieć  .

Ameryki nie odkryłeś 🙉

• 0
Opublikowano
42 minuty temu, Pablos_1970 napisał:

Rozwiń myśl, bo to że kłamią o wojnie to wszyscy wiedza ale pochwal sie co ty wiesz 

Nie wiem czy juz wstawiałem czy nie ale dla pewnosci wstawię bo widze ze tylko tutaj dobre nastroje 

Screenshot_2023-07-06-13-25-07-312_com.android.chrome.jpg

• Like 2
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Damianek20 napisał:

Rozwiń myśl, bo to że kłamią o wojnie to wszyscy wiedza ale pochwal sie co ty wiesz 

Nie wiem czy juz wstawiałem czy nie ale dla pewnosci wstawię bo widze ze tylko tutaj dobre nastroje 

Screenshot_2023-07-06-13-25-07-312_com.android.chrome.jpg

Panikę tylko sieją bo jest tak dobrze że nie mają o czym pisać. Ziemia w  moich  stronach podwoiła cenę w dwa lata. Jak ktoś chce sprzedać to mało się nie zabiją...

• Like 1
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v