Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Trochę lat już gospodarzę, ale ten sezon tak człowieka upodlił, że wystarczy na lata. Ludzie zamiast zająć się robotą w polu śledzą giełdy i nowe pomysły rządu. Pszenica konsumpcja -900 plus VAT.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

na to wychodzi że protesty rolników zaowocowały drastycznymi  obniżkami ziarna hahha

wcale bym się nie zdziwił jak by pisiaki te protesty sami wymyślili i za nie zapłacili  organizatorom hahaha

to że postawili się unii wykorzystają w kampanii wyborczej   nie inaczej z dopłatami  do ziarna chcą dać  niby ich stać haha  ale czy się zgodzi unia nie wiadomo , kiedy dadzą również nie wiadomo , ani ile tym bardziej

sama zapowiedż dopłat po 2200 do hektara wprowadzi do następnego tygodnia stratę 3000 do hektara

• Like 2
  • Haha 1
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano
14 minut temu, AdamKutno napisał:

Proszę o radę. Jeśli w naborze od 1 grudnia do 14 kwietnia przyjęto 3,3 tony z hektara dla pszenicy, to np sprzedane 33 tony blokują 10 hektarów przy drugim naborze?

A będzie można zabrać część z jednego naboru , reszte z drugiego korzystniejszego

• 0
Opublikowano

I kto ją kupi? Ja to widzę tak. Nastroje sięgnęły dna, panika. Skupy się towarują mega tanim towarem. Jak ze wszystkim na tym świecie, cena zboża odbije. To nie papierki z twarzą starego nieboszczyka,, że można drukować. 

Podstawa to zachować spokój i rozsądek, nie ulegać emocjom. Robić odwrotnie do tego co robi większość. Na jesień, jak nikt nie sprzedawał, bo będzie tylko drożej, trzeba było sprzedać. Jak teraz każdy sprzedaje, ręce pod d*pę i czekasz.

• Thanks 2
  • 0
Opublikowano
13 minut temu, alandil napisał:

I kto ją kupi? Ja to widzę tak. Nastroje sięgnęły dna, panika. Skupy się towarują mega tanim towarem. Jak ze wszystkim na tym świecie, cena zboża odbije. To nie papierki z twarzą starego nieboszczyka,, że można drukować. 

Podstawa to zachować spokój i rozsądek, nie ulegać emocjom. Robić odwrotnie do tego co robi większość. Na jesień, jak nikt nie sprzedawał, bo będzie tylko drożej, trzeba było sprzedać. Jak teraz każdy sprzedaje, ręce pod d*pę i czekasz.

Mam podobne zdanie od stycznia ale pękłem teraz i polowe towaru wywiozłem 

• 0
Opublikowano
18 minut temu, alandil napisał:

Tylko nie zawsze i nie każdy może sobie pozwolić na trzymanie zbóż z dwóch lat w magazynach. Chodzi o powierzchnie magazynowe, ale także o inne czynniki. 

• 0
Opublikowano

Swoją drogą, jeśli te pestycydy i gmo to prawda, to w czy problem przebadać kilka produktów? Jeśli gdzieś coś wyjdzie, nagłośnić i do utylizacji. W takim wypadku cena na normalny towar wystrzeli ...

• Like 3
  • 0
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, alandil napisał:

Swoją drogą, jeśli te pestycydy i gmo to prawda, to w czy problem przebadać kilka produktów? Jeśli gdzieś coś wyjdzie, nagłośnić i do utylizacji. W takim wypadku cena na normalny towar wystrzeli ...

Wiesz co by było 🙆‍♂️ pozwy i trucie ludzi itd , chociaż I tak wyjdzie powoli ten syf a oberwie się Polskim firmom,kwestią czasu jak zagranicą podziekuje za nasze towary.

8 godzin temu, SawekIlecki napisał:

Mam podobne zdanie od stycznia ale pękłem teraz i polowe towaru wywiozłem 

Myślę że źle nie zrobiłeś. Zbóż na kolejny rok mamy o wiele za dużo, na przyszłe żniwa szykujcie silosy bo że sprzedażą łatwo nie będzie, a o cenie lepiej nie myśleć. 

Edytowane przez GRZES1545
  • 0
Opublikowano
19 minut temu, alandil napisał:

Z jakością to jest zwyczajne bicie piany w celach politycznych, pobierała próbki Agrounia i co wyszło to jedynie mykotoksyny 3 tys donów[ i to zsumowanych 3 rodzajów], pozostałe próbki cisza, Czesi szczycą sie że przebadali 4 tys t na 400 substancji i nic nie znaleźli, Hiszpanie skarmili mln t trzodą która sprzedają calemu światu i też nikt sie nie przyczepił[ przypominam że w razie skarmiania trefnego zboża w mięsie następuje kumulacja szkodliwych substancji także sama szkodliwość nie ma potwierdzenia jak na razie w rzeczywistości, zresztą jest obecnie prosty przykład hiszpańska karkówka ok 16 zł i tłumy chętnych, polska ponad 30zł i tylko koneserzy kupują, czyli jedyne kryterium jaki ludzie sie kierują to cena produktu, jakość liczy się na samym końcu dla przecietnego zjadacza

• 0
Opublikowano

no ruch spory w okolicy, u jednego handlarza dzisiaj kolejki, a znajomy handlarz dostał oferty że od jutra konsumpcja 870brutto ! (do tej pory było tyle netto) 

jakbym miał większą górkę finansową to w najbliższym czasie byłbym skłonny zaryzykować i kupić trochę pszenicy, bo coś mi się wydaje, że jak tam ruski port zablokuje to ceny pójdą do góry na giełdach co chcąc niechcąc przełoży się to na ceny u nas, bo będzie ssanie na zboże bo będzie tego zboża brakować, podobnie powinno być z rapsem, w argentynie nagle najgorsze zbiory soi od 25lat oraz słabe stany zbóż, to samo w stanach, już kroją prognozy w rosji, robią dobre grunty na solidne zwyzki na giełdzie. 

• Like 2
  • Confused 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v