Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, tmk1974 napisał:

Albo udajesz Greka, albo sam jesteś w matriksie

Przesadzasz z tymi ilościami mieszkam nie daleko granicy i wiem kto czym kiedyś handlował i asortyment był słaby bo ludzie bali się tych środków z uwagi na to że nie jeden spalił. Pisało jedno a działało na co innego. 

1 godzinę temu, tmk1974 napisał:

Albo udajesz Greka, albo sam jesteś w matriksie

Przesadzasz z tymi ilościami mieszkam nie daleko granicy i wiem kto czym kiedyś handlował i asortyment był słaby bo ludzie bali się tych środków z uwagi na to że nie jeden spalił. Pisało jedno a działało na co innego. 

1 godzinę temu, pawelek98 napisał:

zaczęło się, tu toczy się gra o naszą własność , przyszłość, i wszystkie partie i media dogadane

I to samo trzeba robić u nas.  Nawet więcej. Każdy wie gdzie w jego okręgu mieszka jaki oseł i tak samo nacisk pod chata 

1 godzinę temu, GABBER85 napisał:

już niektórym się sie odbijaja te błyszczące traktorki, mysleli że to tak bezinteresowanie, a tu kij i marchewka...

A gdzie tam, większość z tego forum zaraz ci powie że z uni to trzeba umieć brać i oni to potrafią i bez uni to dramat. 

A ja uważam że bogaty nigdy nie dał nic biednemu za darmo. Niech każdy z ty obecnych odpowie sobie czy komuś coś dał bezinteresownie żeby on mógł być w przyszłości dla niego konkurencja !

Dali kasę jakąś ale ta kasa w większości wróciła do nich. Ciągniki nie nasze, markety nie nasze sprzęty renomowane nie nasze , firmy budujące drogi nie nasze i wiele innych więc kasa wypłynęła . 

• 0
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, jacus napisał:

pamietajcie ze to wy na nich glosowaliscie-wiec teraz miejscie pretensje do siebie a ja do was ...

Nie rób z siebie dziewicy orleańskiej, dobrze wiesz że przedtem nie było na kogo głosować, a teraz tym bardziej nie ma.

Edytowane przez Desperado
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, szzone napisał:

No ale moim zdaniem pisiory wygrają 3 raz to już całkiem zrobią nam piekło na ziemi. Poczują się bogami jak Putina i Łukaszenka.

Każda władze da się rozgonić tylko potrzebne jest zjednoczone społeczeństwo

• Like 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, tomek222 napisał:

Mądrzejsze o tym nie wspominać, to wcale nie podobne wcale niepodobne...😆 Jeszcze się niektórzy chwalili jak tępili wołka i inne robaki środkami z allegro nie zarejestrowanymi do tego, albo że mają znajomych w firmach co się tym trudnią zawodowo i mają dostęp do środków które zwykły człowiek kupić nie może.

No wcale nie przemycali w mauzerach na lewych papierach od środków czyszczących, nic a nic. A o innych sposobach już mi się wspominać nie chce.

Już 9d dobrych kilku lat celnicy to nieźle trzepią, sporo środków szło przez Kaliningrad ale to się urwało. Teraz pewnie jeździ to w łódkach że zbożem, nie wiem. Dwa trzy lata temu był już problem z kupnem czegokolwiek nawet pr,ez zaufanych ludzi 

• 0
Opublikowano

Do niedawna  było popularne mówienie ze może i koszty obecnie ogromne w produkcji ale są ceny to jakoś będzie

środki nadal drogie ceny leżą, teraz tylko niech jeszcze pogoda nabroi i koniec kariery

najlepiej obecną sytuacje opiszą miny patoagro jutuberów i gadka, do niedawna  może i azot po 5 tysi ale przy tych cenach plodów opłaci się dać

dziś oklapnieci jak koń po cało nocnej jeździe

• Like 3
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
47 minut temu, tadi77 napisał:

Każda władze da się rozgonić tylko potrzebne jest zjednoczone społeczeństwo

Jak społeczeństwo wybierze to jakie społeczeństwo  ma obalać ,inaczej mówić mniejszość może odebrać władzę bo jest mądrzejsza od większości To się nazywa anarchia Nie jestem pisiorem ale mandat dany przez suwerena trzeba szanować Na razie nic lepszego jak demokracja świat nie wymyślił a to co piszesz to uzurpacja i  prowadzi do wojen domowych Poczytaj historię choć by Europy Tak na koniec to nie rozganiaj ale wykazuj swoje zadowolenie albo złość przy urnie

• Like 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, Kaszlak79 napisał:

W moim powiecie dają to co GUS + średnio 25-30%. Słowem od 80 tys. w górę. Chętnych na sprzedaż brak.

Sr&ają a nie media milczą. Spędziłem w tym kraju 18 lat i powiem tyle że demokracji moglibyśmy się od nich uczyć, także ten nawiedzony moher. Mój brat tam do dziś mieszka i nawet jako nie rolnik wie na bieżąco co się tam dzieje w tej sprawie. Oczywiście inna sprawa że rząd Holandii powinien się wycofać z tego pomysłu bo to zamach na własność prywatną.

Może temu katooszołomowi marzą się czasy dzikich wysypisk w lasach, czerwonej wody w rzece (przykład u mnie we wiosce), palenie czym popadnie w piecu albo wylewanie szamba "panu bogu w okno" ale większość myśli inaczej.

teraz obywatel to musi pilnować żeby gołąb na chodniku nie narobił

a szambo jak płynęło Wisłą tak płynie, śmiecie jak paliły się tak się palą tyle że jeszcze za to trzeba zapłacić i w razie czego pożar na wysypisku albo rura pękła

nikt nie likwiduje plastikowych butelek, opakowań, jak było tak i jest tylko że ty za to wszystko płacisz

• Like 1
  • 0
Opublikowano
20 minut temu, renovoltage napisał:

Do niedawna  było popularne mówienie ze może i koszty obecnie ogromne w produkcji ale są ceny to jakoś będzie

środki nadal drogie ceny leżą, teraz tylko niech jeszcze pogoda nabroi i koniec kariery

najlepiej obecną sytuacje opiszą miny patoagro jutuberów i gadka, do niedawna  może i azot po 5 tysi ale przy tych cenach plodów opłaci się dać

dziś oklapnieci jak koń po cało nocnej jeździe

Dokładnie i ten z ruda broda kula czy jak mu tam .teraz niech wyliczenia zrobi ile się zostaje .

• 0
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Dziadek1187 napisał:

Taka zła Unia to uczciwy człowiek,katolik grosza smierdzącego by nie wziął

o co ci chodzi gospodarzyłem i przed unią i dawałem rady i powiem Ci więcej wejście do tego eurokołchozu może i popchnęło pewne sprawy do przodu

ale konkurencja zrobiła się nierówna, rozdawnictwo za posiadanie tylko ziemi itd, odbiorą z nawiązką

po drugie czy te pieniądze nie są przypadkiem naszymi w co najmniej 50% 

po trzecie nie jestem katolikiem ale chrześcijaninem

Edytowane przez pawelek98
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
5 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

Że zboże potaniało to nie wina KG też możesz się zapisać i odreagować stres .

Rząd dotuje KGW   ( kupuje głosy na wybory  ) myślę że nie jesteś tak ograniczony żeby ci to tłumaczyć   ,  problemem jest to że w chwili kiedy dzieje się dramat na polskiej wsi  TVP  pokazuje tylko jak   " baby  " lepią pierogi ,   tak jakby na tej wsi niczego ważniejszego nie było  !  teraz będą jajka malować , palmy  święcić , serwetki wycinać korowaje piec i tak im zejdzie do wyborów a o protestach polskich rolników nie wspomną   !   rząd tylko nie wie jednego ,  nie wie że co drugi z nas na tym forum ma żonę w KGW  i te nasze żony znają problemy z jakimi się borykamy . piszę delikatnie bo co drugi post mam kasowany i dostaje ostrzeżenia  . Gdyby nie ta cenzura to tekst byłby zupełnie inny  !

• Like 2
  • 0
Opublikowano
4 minuty temu, massey235 napisał:

Dokładnie i ten z ruda broda kula czy jak mu tam .teraz niech wyliczenia zrobi ile się zostaje .

a co tak się przejmujecie jego wyliczeniami,  możecie swoje zrobić

chałupę stawia, ziemie dokupuje, trzech chłopaków ma fajna żonkę i tyle

koszty jakie są każdy wie 

do sprzedaży  z  tego sezonu jeszcze może być i 15 miesięcy

najgorsze są tylko zagrywki PAŃstwa, zero zainteresowania tymi co produkują inwestują napędzają gospodarkę

• Like 1
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, Wicherek napisał:

Rząd dotuje KGW   ( kupuje głosy na wybory  ) myślę że nie jesteś tak ograniczony żeby ci to tłumaczyć   ,  problemem jest to że w chwili kiedy dzieje się dramat na polskiej wsi  TVP  pokazuje tylko jak   " baby  " lepią pierogi ,   tak jakby na tej wsi niczego ważniejszego nie było  !  teraz będą jajka malować , palmy  święcić , serwetki wycinać korowaje piec i tak im zejdzie do wyborów a o protestach polskich rolników nie wspomną   !   rząd tylko nie wie jednego ,  nie wie że co drugi z nas na tym forum ma żonę w KGW  i te nasze żony znają problemy z jakimi się borykamy . piszę delikatnie bo co drugi post mam kasowany i dostaje ostrzeżenia  . Gdyby nie ta cenzura to tekst byłby zupełnie inny  !

To są właśnie priorytety "naszego rządu"

• Like 1
  • 0
Opublikowano
18 minut temu, pawelek98 napisał:

o co ci chodzi gospodarzyłem i przed unią i dawałem rady i powiem Ci więcej wejście do tego eurokołchozu może i popchnęło pewne sprawy do przodu

ale konkurencja zrobiła się nierówna, rozdawnictwo za posiadanie tylko ziemi itd, odbiorą z nawiązką

po drugie czy te pieniądze nie są przypadkiem naszymi w co najmniej 50% 

po trzecie nie jestem katolikiem ale chrześcijaninem

Jako chrześcijanin nie pluj na rekę ,która daje Ci kasę ,albo pluj i nie bierz -taki masz wybór (albo uczciwy człowiek albo sprzedajna dziwka)

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
Przed chwilą, Dziadek1187 napisał:

Jako chrześcijanin nie pluj na rekę ,która daje Ci kasę ,albo pluj i nie bierz -taki masz wybór (albo uczciwy człowiek albo sprzedajna dziwka)

czy ty uważasz że kto coś ci dał?

jak tak to powodzenia

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

W moim powiecie dają to co GUS + średnio 25-30%. Słowem od 80 tys. w górę. Chętnych na sprzedaż brak.

Sr&ają a nie media milczą. Spędziłem w tym kraju 18 lat i powiem tyle że demokracji moglibyśmy się od nich uczyć, także ten nawiedzony moher. Mój brat tam do dziś mieszka i nawet jako nie rolnik wie na bieżąco co się tam dzieje w tej sprawie. Oczywiście inna sprawa że rząd Holandii powinien się wycofać z tego pomysłu bo to zamach na własność prywatną.

Może temu katooszołomowi marzą się czasy dzikich wysypisk w lasach, czerwonej wody w rzece (przykład u mnie we wiosce), palenie czym popadnie w piecu albo wylewanie szamba "panu bogu w okno" ale większość myśli inaczej.

Najwięcej wiedzą i piszą Ci co najdalej za stodoła byli a całość rozumu z TVP mają .

• 0
Opublikowano
5 minut temu, Wicherek napisał:

Na tym polega rządzenie PiS na odwracaniu uwagi od istotnych problemów , krzyknąć w TV ile to rolnikom nie dali lub dadzą , to jak wypowiedz pinokia że palnują a nie wykonuja plany . na Pierogi 120 mln , dotacja do firm nawozowych 250 mln , a dla rolników którzy stracili miliardy na przemycie zbóż ukrainy "zaplanowano" 600 mln i to trzeba podkreślić że zaplanowano bo UE nadal nie wyraziła zgody na dopłaty do tony zbóż , tak więc to wielki znak zapytania . Juz wojciechowski podgaduje ze moze lepiej dopłacić do przechowania zbóż - tak więc nasów sie stara zasada ,'' Jak PiS mówi że nie da -to na pewno nie da /ale jak PiS mówi że da - to mówi :) "" 

Cos widzę że towarzysze PiS znów będą musieli zaprzestać objazdu po Polsce bo myśleli ze ludzie będą ich oszczędzać po przez selekcje widowni na spotkaniach a tu wpadki za wpadką :) , czym się różnią ich spotkania od poprzedników ??niczym tylko wyglądać jakiejś Jowity co chodzi za kukiełka Pinokiem i nim steruje :) W naszym obowiązku jest by uświadamiać ludzi co jedzą , bo niestety hasło z protestu " Co tak świeci-twoje dzieci" nabiera prawdziwego kształtu . sami rolnicy nie spowoduja klęski PiS ale juz konsumenci mają realny wydzwięk , Choć cenzura coraz większa to uświadamianie konsumentów co jedzą jest bardzo ważne . Coraz więcej w TV mówia o promieniotwórczości a to o elektrowniach , a to o kamieniach zawierajacych uran - tego nie było wcześniej , po prostu chcą przekonać społeczeństwo że promieniowanie nie jest takie straszne . co do tych wagonów docierających do portów ( głównie gdańsk) to niech się tam zainteresują się rolnicy czy przypadkiem nie jest teraz z portu wywożone zboże techniczne które nie przeszło prób na statek i gdzieś to musza wypchać . 

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

A gdzie piszę że mi było dobrze?? Piszę tylko że to wierutna bzdura że media w tym kraju milczą w tym temacie. To nie Wolska że ostatnią niezależną grupę medialną TVN uratował jeden człowiek w osobie prezydenta Dudy. Takie akcje były tam nie do pomyślenia.

Na pewno mogę powiedzieć że czułem się tam o wiele bezpieczniej, polska Policja ze swoimi "kulsonami" czy osiedlowymi obciągarami całkiem przypadkowo zatrudnionymi jako mundurowi mogła by się uczyć. Do tego administracja czy sądownictwo działająca sprawnie. Wyobraź sobie sytuację że szpital wysyła Ci list tylko po to, żeby poinformować o z tym że planowana wizyta została przesunięta o... godzinę do przodu.

Ale niestety, pomimo fasady tolerancji bardzo dużo dyskryminacji obcokrajowców. Zarobiłem co chciałem zarobić i wróciłem. Aaa, międzyczasie oduczyłem się "beczeć" z byle problemu i wszędzie szukać winnych. Polecam.

Tak,tak,widziałem jak holenderska policja poszczuła psami protestujących przeciw ograniczeniom covidowym

• 0
Opublikowano
10 minut temu, Dziadek1187 napisał:

Dają doprawdy , jakby nie patrzeć dają parę groszy .

Lata 85 do 90 były piękne może nie dla wszystkich , ale to wszystko zależało od miejscowości zamieszkania .

Siennica Różana , Gmina miejscowość Stójło mieli hodowlę świń , sady , winogrona , buraki , bardzo wielu ciepłych gospodarzy rozwijali się bez Unii .

Stójło -Widkoski jak ktoś z tamtych stron to będzie wiedział o kim mowa , posiadali 2 bizony , traktory , samochody , z pracy nic Unia nie dawał .

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, andrzej78 napisał:

Wejdzie Putin to nie trzeba będzie chodzić na wybory.

I po co piszesz te bzdury? Po jaki czort Putinowi Polsza.Ani nie chce wejść,ani nie ma możliwości,ma problem ze zdobyciem Bahmutu.

• Like 3
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, Kaszlak79 napisał:

A gdzie piszę że mi było dobrze?? Piszę tylko że to wierutna bzdura że media w tym kraju milczą w tym temacie. To nie Wolska że ostatnią niezależną grupę medialną TVN uratował jeden człowiek w osobie prezydenta Dudy. Takie akcje były tam nie do pomyślenia.

TVN to niezależna grupa medialna? Chyba ostro jechałeś z używkami w tej Holandii, że cię tak długo trzyma😄

• Like 3
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, andrzej78 napisał:

Wejdzie Putin to nie trzeba będzie chodzić na wybory.

My teraz wielka rodzina , bracia ukraińscy  na to nie pozwolą, wszak walczą  za nas .

Edytowane przez Zbyszek3939
  • 0
Opublikowano

16 minut temu, pinochet napisał:

I po co piszesz te bzdury? Po jaki czort Putinowi Polsza.Ani nie chce wejść,ani nie ma możliwości,ma problem ze zdobyciem Bahmutu.

A jaką mamy pewność, że za rok ,za dwa ruskie nie wkroczą na wschodnie ziemie. A jeżeli nie Putin to tam u nich jest więcej takich ci chcieliby się odgryźć za pomoc Ukrainie  i nie tylko. W pierwszej kolejności chcieliby połączyć obwód Kaliningradzki. Historia lubi się powtarzać a był taki okres kiedy mieli zakusy na tereny do samej Wisły. W obecnym czasie nic nie jest pewnym , tak jak dwa lata temu nikt nie wierzył że będzie regularna wojna na Ukrainie. W pewnym stopniu można mieć pewność , że Niemcy nie wkroczą na tereny "odzyskane' - bo w tym celu jest Unia i oni to przejmą pokojowo.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.