Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • 0
Opublikowano
9 minut temu, Zbyszek3939 napisał:

Będzie krzyczał i będzie ryczał jak ta krowa co mało mleka tylko że tego jego krzyku już nikt  nie będzie słuchał.

Z prawdziwych rolników tylko on ma szansę się dostać  , inni  się nie wybierają 

Przed chwilą, Pcheella napisał:

Może ktoś mi doradzi co posiać na piachu? Dwa razy żyto było i teraz nie bardzo mi się widzi trzeci raz siać 😅

słonecznik

• 0
Opublikowano (edytowane)

A zapomniałem dodać jelenie i sarny w okolicy, lubią słonecznik podgryzać? I miejscami bazalt już 20cm pod warstwą piachu jest 😑

Edytowane przez Pcheella
  • 0
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Pcheella napisał:

Może ktoś mi doradzi co posiać na piachu? Dwa razy żyto było i teraz nie bardzo mi się widzi trzeci raz siać 😅

Grykę tylko wcześnie siać, lepsza wychodzi na piachu niż na kwaśnej glinie

Edytowane przez Zbyszek3939
  • 0
Opublikowano
25 minut temu, Pcheella napisał:

Córka studiowała na UP we Wrocławiu. Na jednym z poletek uczelnianych od blisko 70 lat uprawiane jest żyto w monokulturze. Plon średni 4 tony. 
nie szczyp się i siej żyto zamiast jakiejś nieszczęsnej seradeli czy gryki. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, bezbarwny napisał:

Córka studiowała na UP we Wrocławiu. Na jednym z poletek uczelnianych od blisko 70 lat uprawiane jest żyto w monokulturze. Plon średni 4 tony. 

żyto po życie przez całe życie

2 godziny temu, Pcheella napisał:

2 godziny temu, Wicherek napisał:

słonecznik

nie wyjdzie nic z tego, a i tak zamiach piachu to będzie miał pustynię po takim czymś

• Like 1
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, rafal3939 napisał:

3t z ha jarego jęczmienia, nakłady małe więc na 0 wyszedłem, ostatni raz to sieję

Ja z jarego zadowolony, w tym roku bezorkowo przekroczył 5t z ha. Deszczu trochę było. Jedynie co mogę  narzekać  to na ceny ziarna,ale coś się zostało  z tej uprawy.

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, ksiaze napisał:

za 10 euro z tym zbożem po Polsce to sobie możesz pojeździć co najwyżej na stopa...

Za 10 euro od tony to ci ukrainiec wagonami tysiące ton przywiezie, chyba że furmanką każesz sobie wozić

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, panczo1922 napisał:

U mnie jeczmien dramat.! 

Co prawda nowa dzierżawa ale 3.3 ha nakosiłem 4.5 zbiornika bizona... 

Porażka 

Na nowej dzierżawie nie sieje się jęczmienia., chyba że dobrze znasz historię jej uprawy

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, Pcheella napisał:

Las

To głos mentorów z tego forum

Nie mój

Zreszta co niektórzy to juz 4 klasę lasem by zrobili

• 0
Opublikowano
29 minut temu, Agrest napisał:

Na nowej dzierżawie nie sieje się jęczmienia., chyba że dobrze znasz historię jej uprawy

I tyle w temacie

Święte słowa

Mądrego to ochotą posłuchać

• 0
Opublikowano
54 minuty temu, witejus napisał:

Za 10 euro od tony to ci ukrainiec wagonami tysiące ton przywiezie, chyba że furmanką każesz sobie wozić

😀😀 to sobie wynajmij skład to zobaczymy czy się w tych 10 euro zmieścisz... braknie ci tych euro tak samo jak i rozumu już ci brakuje

• 0
Opublikowano

Nie mam pojęcia po co wieszacie psy na Kołodziejczaku, w pojedynkę sam by nic nie z dzialal a tu może dostać się do Sejmu, to może być prawdziwy reprezentant rolników od wielu lat  kto roztrzasnal sprawę ukraińskiego zboża w mediach ,gdyby nie on dotej pory wielu tutaj by niewiedzialo gdzie leży ukraina kto pojechał robić zamieszanie na przejściach może któryś z was

• Like 2
  • Thanks 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
5 godzin temu, Pcheella napisał:

na poczontek posiej wapno magnezowe a ze 6 ton /ha potem zrób poplon żeby dużo masy zielonej zaorać na zimę i qq na ziarno zmłucić a resztki rozdrobnić i przyorać  i zacznie rosnąć wszystko tylko nigdy nie zbieraj słomy z takich piasków 

11 minut temu, tadi77 napisał:

Nie mam pojęcia po co wieszacie psy na Kołodziejczaku, w pojedynkę sam by nic nie z dzialal a tu może dostać się do Sejmu, to może być prawdziwy reprezentant rolników od wielu lat  kto roztrzasnal sprawę ukraińskiego zboża w mediach ,gdyby nie on dotej pory wielu tutaj by niewiedzialo gdzie leży ukraina kto pojechał robić zamieszanie na przejściach może któryś z was

zgadzam się co może zrobić w pojedynkę jak nawet na wsi nie ma pełnego poparcia bo niby warjat i krzykacz 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

a po co na tym piachu siać ??? miododajne we wniosku i  lezeć  do gory dopppą niech pis w piachu sieje

bezbarwny jak by nie peesel to byś do dziś gnój rękami roztrząsał  😀

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, przemek28_28 napisał:

Chciał za wszelką cenę do koryta to traci….

a bez koryta co zrobisz?  blokować i opony można tylko palić , tak rolnicy popierali agrounię ,że mają 1,5% poparcia , jakby mieli 10-15 pewnie by poszli sami do wyborów. Chociaż te blokady coś wpłynęły na to ,że pis ruszył d*pę i zaczął coś robić z ukraińskim zbożem, i  dostajecie dopłatę do zboża ,.Bo gdyby nie wybory to wielkie g. byście dostali

• Like 1
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, jajanek1 napisał:

miwigos

dobrze że ci pis dopłacił do nawozu i ziarna i cała polska prawie nie ma pszenicy konsumpcyjnej i oferują ci po 1000

jak by nie dopłaty to byś trzymał 3 rok z rzędu  pszenice po 700 , jak sprzedasz kuku mokrą po 300 albo suchą po 650 i dopłat nie będzie to zobaczymy jak będziesz walił nawóz i opryski 

Twoja wizja póki co na szczęście się nie sprawdza kuku po 950 idzie sprzedać, a jak się sprawdzi to z ugoru więcej zostanie niż z produkcji , ziemia odpocznie

• 0
Opublikowano
7 godzin temu, alfa napisał:

Nawet i za 1 klasę to nijak na tym wyjdzie tyle że się chłop napracuje i tyle z tego . Co jak ja zbiore na 3 klasie na swojej ziemi zadbanej wynawozonej 9 ton to on zbierze 14 czy 15 ? Dzierżawa to 500 zł i dopłaty właściciela wtedy tak 

Holendrzy w okolicach Inowrocławia daja ok 4 tys i wiecej ,no ale co oni mogą wiedzieć o rolnictwie[zbieraja 3 plony w ciagu sezonu]

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, ksiaze napisał:

braknie ci tych euro tak samo jak i rozumu już ci brakuje

Ani euro ani rozumu mi nie brakuje w przeciwieństwie do ciebie i kilku innych na tym forum którzy lani po łbie w domu odreagowują stres na tym forum, księciuniu😅

Edytowane przez witejus
  • Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, witejus napisał:

Ani euro ani rozumu mi nie brakuje w przeciwieństwie do ciebie i kilku innych na tym forum którzy lani po łbie w domu odreagowują stres na tym forum, księciuniu😅

sprzedam Ci trochę informacji matole, żebyś przestał siać tu na forum głupiznę.....

Porty chorwackie, włoskie czy bałtyckie kosztują 120-150 dolarów za tonę logistyki. Nie ma alternatywy dla ukraińskich portów — Anastasia Shepeleva

Po rosyjskich atakach na porty Wielkiej Odessy i Dunaju kraje europejskie aktywnie oferują własne zdolności do eksportu ukraińskiego zboża. Szczególnie aktywne są kraje bałtyckie i Chorwacja. Ale czy logistyka liczy się dla ich portów? 

Zapytaliśmy o to Anastasiya Shepeleva , kierownika handlu i logistyki zbóż i roślin oleistych firmy Agromino . Firma po rozpoczęciu inwazji na pełną skalę wypróbowała wszystkie możliwe szlaki eksportu zboża — od korytarza zbożowego i Dunaju po porty europejskie i sprzedaż wewnątrzunijną. Zna więc dobrze wszystkie pułapki na drodze do Europy. 

Chorwacja i kraje bałtyckie oferują swoje porty do eksportu ukraińskiego zboża. Na pierwszy rzut oka, biorąc pod uwagę obciążenie logistyczne, jest to nieopłacalne. Czy rozważałeś dostawę do portów tych krajów?

Anastasia Shepeleva: Oczywiście, że się liczyli. To jest bardzo drogie. Ale oprócz ceny istnieje wiele innych niuansów. Przede wszystkim to już znane historie – szerokotorowy i wąskotorowy na Ukrainie iw UE, a także brak wagonów zbożowych w Europie. Złapanie ich na miejscu jest prawie niemożliwe, ponieważ większość z nich jest zakontraktowana na długie okresy. Jeśli udało ci się znaleźć wagony, czeka na ciebie wiele innych przeszkód. To planowane zamknięcie torów na przejściach granicznych, warunkowo między kolejami austriackimi i włoskimi. Może to potrwać kilka dni lub tygodni. 

Teraz wyobraź sobie, że warunkowo ładujesz panamax w Chorwacji. Ile pociągów potrzeba, aby go załadować? Około 33-35. A jeśli do Włoch, to około 40. 

Przez 5-6 miesięcy. Jak pokazuje praktyka, masz jeden zestaw wagonów, który będzie się obracał raz lub co najwyżej dwa razy w miesiącu. Załóżmy, że masz trzy pociągi, wszystkie wykonają około sześciu tras w ciągu miesiąca. W jednym pociągu znajduje się około 1500-1800 ton zboża. A teraz policz, ile ich potrzeba, aby załadować 60 000 panamax. Kto będzie pracował za jednego panamaxa przez 5 lub 6 miesięcy?

A jeszcze nie zaczęliśmy mówić o infrastrukturze w portach.

Anastasia Shepeleva: Na przykład niuanse przechowywania. W europejskich portach nie ma tak dużych silosów, jakie są używane w tej samej Odessie. Są tam silosy, nie są złe, ale nie są to porównywalne objętości.

Porozmawiajmy o cenie. 

Anastasia Shepeleva: Może wahać się od 120 do 150 dolarów za tonę. Wszystko zależy od tego, dokąd się wybierasz i czy jest wystarczająco dużo miejsca. Dodaj do tego statek, który czarterujesz. Tak, jest to tańsze niż czarter na Ukrainie. Ale wszystko zostanie zjedzone przez logistykę pociągów. Przy takim transporcie łatwo popaść w czerwień. 

Czy to jest cena logistyki do wymienionych krajów? Bo mniejsze liczby słyszeliśmy w portach polskich i niemieckich. 

Anastasia Shepeleva: 120-150 dolarów za tonę to Chorwacja i Włochy. Kraje bałtyckie mają podobne liczby, a może nawet wyższe. Bo następuje podwójne przełożenie par kół — po Polsce, gdzie jest tor wąski, w krajach bałtyckich znów jest tor szeroki. Trudno jest raz dostosować tłumaczenie, ale tutaj jest to konieczne dwa razy. Poza tym to dodatkowe koszty. 

Logistyka do portów polskich i niemieckich jest rzeczywiście tańsza. Ale jest inna historia. Załadowałeś statek, dokąd nim popłyniesz? Do Europy? Europa Północna jest mało prawdopodobna, ponieważ tam się utrzymują. Lub umieść coś w małych ilościach. 

Tak, istnieje wiele krajów, w których nasze zboże jest poszukiwane. Ale to już dodatkowe koszty transportu morskiego z portów północnych. Ale wróćmy do poprzedniej tezy – robić dwa panamaxy rocznie z mnóstwem problemów i zagrożeń? Taka ekonomia.

Zamiast tego zrozumiała jest historia znad Morza Śródziemnego lub Morza Czarnego. Ponieważ otwiera się tam wiele rynków. 

Jeśli rozłożymy ekonomię logistyki, czy dobrze rozumiem, że logistyka z centrum Ukrainy do zachodniej granicy będzie kosztować do 40 USD, 20 USD za przeładunek, a resztę za dostawę w Europie? 

Anastasia Shepeleva: Wspomniane liczby są bardzo bliskie rzeczywistości. Jeśli idziesz dalej, to dolicz jeszcze składowanie w europejskim porcie i przeładunek na statek. 
Sugerujesz, że nie ma alternatywy dla ukraińskich portów?

Anastazja Szelewiewa: Tak. Sam zobacz. Ukraina eksportuje od 40 do 50 mln ton zboża. Wszystkie porty europejskie razem wzięte nie wyeksportują takiego wolumenu z wszystkimi swoimi możliwościami. Ponieważ mają wiele swoich produktów. Dlatego nic nie zastąpi ukraińskich portów Wielkiej Odessy. 

Weźmy również pod uwagę, że ceny światowe spadły, a ponadto mamy wzrost kosztów produkcji dla rolników. 

Dlatego trzeba zabiegać o otwarcie portów i „korytarza zbożowego” bez regałów. To jedyny sposób na utrzymanie marży zarówno dla rolników, jak i handlowców. Nasze porty potrzebują dobrej ochrony przeciwlotniczej. A eksport przez inne kraje europejskie, innymi drogami, nie jest rozwiązaniem. 

Z jakiegoś powodu nie wspominasz o Dunaju.

Anastasia Shepeleva: Bo nie radzi sobie z takimi tomami. Ponadto jest to bardzo kosztowne i problematyczne, zwłaszcza jeśli chodzi o dostawę zboża koleją. 

Ale co z ujściem Bystrego, otwarciem kotwicowisk i załadunkiem na nalot w Konstancji na Sulinę?

Anastasia Shepeleva: Dlaczego takie perwersje? Mamy własne duże porty i trzeba je chronić. Prawdziwa droga jest tylko tam. I trzeba zrobić normalnie funkcjonujący korytarz bez Rosjan. Bo wszyscy widzieli, jak pracował i jakie były opóźnienia.

22 minuty temu, witejus napisał:

Około 60% ukraińskiego eksportu zboża może przechodzić przez sąsiednią Rumunię po wycofaniu się Rosji z umowy zbożowej.

Poinformował o tym w piątek premier Rumunii Marcel Colacu, pisze Reuters.

Jeszcze zanim umowa zbożowa utknęła w martwym punkcie, rumuński czarnomorski port Konstanca stał się największą alternatywną trasą żeglugową Ukrainy.

W ciągu pierwszych siedmiu miesięcy tego roku Ukraina przetransportowała przez Konstancę 8,1 mln ton zboża, a w 2022 r. łącznie 8,6 mln ton.

„Mamy nadzieję, że ponad 60% całkowitego wolumenu ukraińskiego eksportu zboża będzie przechodzić przez Rumunię” — powiedział Cholaku po spotkaniu z premierem Ukrainy Denysem Szmyhalem w Bukareszcie.

Powiedział, że Rumunia stara się poprawić swoją infrastrukturę połączeń kolejowych, drogowych, rzecznych i morskich, a także na przejściach granicznych.

Jak informowaliśmy wcześniej, Rumunia planuje zwiększyć zdolność tranzytową ukraińskiego zboża z 2 do 4 mln ton miesięcznie.

myślisz że Rumunii to robią z marżą 10 euro na tonie?? 😀😀

Ukraina na eksport będzie miała około 20 mln ton zboża....

Edytowane przez ksiaze
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Tobie się bajki o Gumisiach pomieszały z rzeczywistością, księciuniu🤣, tu jest qwa POLSKA czy WŁOCHY, CHORWACJA?

Ja mówię o dowozie koleją ukraińską do granicy POLSKI a ten wyjeżdża z Włochami i Chorwacją😂

Podaj cenę frachtu do RPA lub Australii to efekt będzie jeszcze lepszy, księciuniu😆

A to ty chyba plułeś się kiedyś niedawno że głupi ludzie tak tanio cenią swoją pracę, już ci wklejałem linka z ceną ukraińskiej kukurydzy

Edytowane przez witejus
  • 0
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, witejus napisał:

Amen

Ukraina wysłała 8,1 miliona ton zboża przez rumuński port Konstanca nad Morzem Czarnym w pierwszych siedmiu miesiącach 2023 roku. Informuje o tym Reuters .

Tempo zwolniło w lipcu, kiedy Federacja Rosyjska zaczęła atakować infrastrukturę i porty. Dunaj jest ostatnią drogą wodną Ukrainy służącą do eksportu zboża po tym, jak Rosjanie odcięli dostęp do jej własnych portów nad Morzem Czarnym, gdy Rosja zerwała umowę zbożową.

Od tego czasu Federacja Rosyjska wielokrotnie atakowała porty na Dunaju. Z danych Zarządu Portu w Konstancy wynika, że w ciągu pierwszych siedmiu miesięcy port opuściło 8,1 mln ton ukraińskiego zboża, w porównaniu do 7,5 mln ton na koniec czerwca.

Ukraińskie zboże rywalizuje o miejsce w Konstancy, która tradycyjnie służyła eksportowi zboża z Rumunii i jej śródlądowych sąsiadów, w tym Węgier i Serbii. W sumie w pierwszych siedmiu miesiącach tego roku port przeładował 18,9 mln ton zboża.

W szczytowym momencie przed wojną na Ukrainie Konstanca przeładowywała 25 milionów ton rocznie, ale niektórzy operatorzy portów twierdzili, że rekord zostanie pobity, ponieważ wielu zainwestowało w zwiększenie przepustowości.

I TO JEST DRAMAT NASZYCH PORTÓW!! NASZA INFRASTRUKTURA LEŻY JESZCZE Z CZASÓW KOMUNY!! GDYBYŚMY MIELI TAK ROZBUDOWANE PORTY Z TAKĄ INFRASTRUKTURĄ TO STATKI CHĘTNIE BY DO NASZYCH PORTÓW ZAWIJAŁY, ALE JAK MAJA STAĆ I CZEKAĆ AŻ KTOŚ JE ŁASKAWIE W TYDZIEŃ ZASYPIE 30-60 TYS. TON TO JEST DRAMAT! 

PAMIĘTAM JAK 10 LAT TEMU Z UKRAINY PRZYSZŁO ZAPYTANIE DO TORNUM O REDLERY Z WYDAJNOŚCIĄ 3 000 TON NA GODZINĘ TO SZWEDZI MYŚLELI ŻE SIĘ POMYLILI I CHODZIŁO IM O 300 TON 😀😀

KONSTANCA.jpg

Edytowane przez ksiaze
  • 0
Opublikowano
6 godzin temu, bezbarwny napisał:

Aktualnie mam żyto po życie ale po talerzowce, plon około 3,5-3,8t/ha i chyba znowu pójdzie talerzowa razy dwa i siew (jeszcze nie wiem co albo żyto albo pszenica, kiedyś dała z tych piachu 5t więc może się udać 😅)

1 godzinę temu, tadi77 napisał:

1 godzinę temu, grys napisał:

na poczontek posiej wapno magnezowe a ze 6 ton /ha potem zrób poplon żeby dużo masy zielonej zaorać na zimę i qq na ziarno zmłucić a resztki rozdrobnić i przyorać  i zacznie rosnąć wszystko tylko nigdy nie zbieraj słomy z takich piasków 

zgadzam się co może zrobić w pojedynkę jak nawet na wsi nie ma pełnego poparcia bo niby warjat i krzykacz 

Wapno leci co roku w dawce około 3t/ha albo magnezowe albo sam węglan. Słomę zbierałem w tamtym roku z żyta ale za to dostało obornika około 20/25t/ha i staram się co 2/3lata rzucać obornik chodź na te najgorsze części. Blisko jest kopalnia więc ten piasek jest specyficzny po deszczu lepi się do butów jak glina

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.