Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
17 minut temu, Damianek20 napisał:

Mieliśmy przed podziałem 17 h i będąc dziadem obrabiane było wszystko T25 , po 18 latach pracy doszła 60 która po 16 latach zastąpił 7211 do dziś . Ja bym się nie wstydził jechać T25 ciągnik mimo lat i wyrzałowania normalnie przechodzi przegląd i nic się z niego nie leje. Bardziej chodzi mi o fakt że jadą ci zadłużeni i krzyczą a zjeżdżają z protestu i latają z językami na brodzie za polem bo im się należy. 

Byłem w Niemczech u Hansa i mimo że on miał 30 h jego sąsiad 3 h a drugi 100 h wszyscy żyli sobie jak ludzie, spotykali się na kolacjach ma wino i nikt nikim nie gardził . A pokażcie mi gdzie mały idzie do bambra na kolację czy piwo jak kolega ?. 

W pewnej wiosce jest Bamber co mówi że on nie powinien nic płacić pracownikom bo on uczy ich pracy a oni chcą jeszcze za to kasy. 

Problem jest w naszej mentalności jak 🦆 ujęła " chłop jest pazerny " i uważam że nic się nie mylił. Dlatego jesteśmy rozgrywania jak chcą. 

Dziś rozmawiałem z chłopakiem z NH i mówił mi że ludzie rezygnują z zadatkowanych ciągników i kombajnów a sprzedają się jedynie jeszcze drobne rzeczy. Cięcia z wypłatami mechanicy zwalniają się .

Często jeżdżę po Polsce wschodniej i ogólnie takich zapchanych placów u dilerów już dawno nie widziałem nie zależnie od marki. Załamanie rynku w sprzedaży maszyn już jest a to dopiero początek. Jeszcze ostatnią deską ratunku jest dla nich obecna modernizacja ale ile będzie wniosków i czy ludzie złożą i kupią czy zrezygnują tego nie wiem. A po tym będzie zastój u dilerów.

• Like 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Kupią maszyny bo jest mentalność że zanim nazbierasz to podrożeją, to kupisz na kredyt i masz taniej 

A ja jeszcze odkond Polska weszła do unni ja nie widział aby maszyny stanieli tylko cały czas co jakiś program drożej i drożej.Powiedzmy jak nawozy.

Edytowane przez Strongman
  • 0
Opublikowano

Co wy się martwicie o dilerów? hjeny wyzyskiwacze... Podnoszą ceny przed każdą dotacją z unii... A ten sprzęt z pewnością idzie na ukraine oni sobie lepiej radzą dzięki naszemu  rządowi... znajomy w dużej firmie CNH zero zainteresowania wśród rolników polskich a kto kupi jak teraz zostaje socjal z hektara...

• Like 2
  • 0
Opublikowano

We wniosku do sprzedanego zboża będąc na ryczałcie zaznaczamy mikroprzedsiębiorstwo czy nic? A w oświadczeniu o otrzymanej pomocy nic czy zeszłoroczna dopłąta do nawozu się w to wlicza?

• 0
Opublikowano (edytowane)

Ale znowu dzisiaj w programie tydzień mówili że szykują program dla skupów mokrej kuku że kupili drożej mokrą niż teraz jest sucha.Niewiem co o tym myśleć bo cena była już dużo niższa wszedzie a ten skup zapłacił mi jak na początku, 

Edytowane przez Strongman
  • 0
Opublikowano
37 minut temu, Damianek20 napisał:

Mieliśmy przed podziałem 17 h i będąc dziadem obrabiane było wszystko T25 , po 18 latach pracy doszła 60 która po 16 latach zastąpił 7211 do dziś . Ja bym się nie wstydził jechać T25 ciągnik mimo lat i wyrzałowania normalnie przechodzi przegląd i nic się z niego nie leje. Bardziej chodzi mi o fakt że jadą ci zadłużeni i krzyczą a zjeżdżają z protestu i latają z językami na brodzie za polem bo im się należy. 

Byłem w Niemczech u Hansa i mimo że on miał 30 h jego sąsiad 3 h a drugi 100 h wszyscy żyli sobie jak ludzie, spotykali się na kolacjach ma wino i nikt nikim nie gardził . A pokażcie mi gdzie mały idzie do bambra na kolację czy piwo jak kolega ?. 

W pewnej wiosce jest Bamber co mówi że on nie powinien nic płacić pracownikom bo on uczy ich pracy a oni chcą jeszcze za to kasy. 

Problem jest w naszej mentalności jak 🦆 ujęła " chłop jest pazerny " i uważam że nic się nie mylił. Dlatego jesteśmy rozgrywania jak chcą. 

Dziś rozmawiałem z chłopakiem z NH i mówił mi że ludzie rezygnują z zadatkowanych ciągników i kombajnów a sprzedają się jedynie jeszcze drobne rzeczy. Cięcia z wypłatami mechanicy zwalniają się .

I tak ktoś traci tak zwany zadatek ? 

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Wicherek napisał:

Ty się odpi.......l od najlepszego rolnika w  Polsce    !   Rolnicy Lubelszczyzny  są dumni z tego że tu mieszka i pracuje taki człowiek  ,  wszyscy starają się brać z niego przykład , ciągle go podpatrują i się od niego uczą  a Ty co sobą reprezentujesz   ?  zaproś nas do swego gospodarstwa i pokaż co potrafisz    !

Pisałem raz, napiszę kolejny raz.

5 lat w Wlkp i zwija interes 🤭

43 minuty temu, Damianek20 napisał:

A pokażcie mi gdzie mały idzie do bambra na kolację czy piwo jak kolega ?. 

Co to znaczy Bamber? Zazdrościsz że ktoś ma więcej?

Chcesz zobaczyć to co piszesz tj mały z dużym żyją w dobrych a nawet bardzo dobrych stosunkach to zapraszam. 

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
23 minuty temu, melon10641 napisał:

Często jeżdżę po Polsce wschodniej i ogólnie takich zapchanych placów u dilerów już dawno nie widziałem nie zależnie od marki. Załamanie rynku w sprzedaży maszyn już jest a to dopiero początek. Jeszcze ostatnią deską ratunku jest dla nich obecna modernizacja ale ile będzie wniosków i czy ludzie złożą i kupią czy zrezygnują tego nie wiem. A po tym będzie zastój u dilerów.

Znajomy mi mówił że agencja nie ma kasy i tnie pozycję w liście kolejności . Gość zrezygnował ostatnio z kombajny za 2 mln zł bo oznajmili mu że jednak się nie załapie. Zadatek przepadła na rzecz NH . Jest sprzętu. Jak w ubiegłym roku chciałem tam kupić bronę talerzowa z agro liftu to przedstawiciel powiedział mi żebym zostawił zadatek a jak ja ściągną to powiedzą mi za ile mi ja sprzedadzą. Zobaczymy jaka będzie cena rzepaku przenicy i buraka bo na razie inwestycje to grząski temat. 

Ja zrobiłem dach i teraz nie wiadomo kiedy kasa i czy w ogóle dadzą jak nie ma na nic pieniędzy poza socjalem i wspomaganiem bandery.  

8 minut temu, soltys48 napisał:

Pisałem raz, napiszę kolejny raz.

5 lat w Wlkp i zwija interes 🤭

Co to znaczy Bamber? Zazdrościsz że ktoś ma więcej?

Chcesz zobaczyć to co piszesz tj mały z dużym żyją w dobrych a nawet bardzo dobrych stosunkach to zapraszam. 

Nie w lubelskim nie u mnie w okolicy. Niby czego mam zazdrościć ??? 

Tego że mają kupę kredytu ? Tego że świątek piątek czy niedziela leja wodę na pole żeby warzywa urosły ? Mam to co mam, mam pracę, stać mnie to kupuje nie stać nie kupuje. Nie zamierzam się zarzynać bo widzę co się dzieje nikt nie dba o rolnika zarówno małego jak i dużego . 

20 minut temu, zbyszek8201 napisał:

I tak ktoś traci tak zwany zadatek ? 

No z tego co mówił to przepada wpłacona kasa przy zamówieniu. Nie wiem jaka oni mają tam umowę z klientem bo to mnie nie interesuje i pewnie kolega też nie wnika bo on tylko ma naprawiać a nie sprzedawac ale twierdzi że przepada . 

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Wicherek napisał:

Ty się odpi.......l od najlepszego rolnika w  Polsce    !   Rolnicy Lubelszczyzny  są dumni z tego że tu mieszka i pracuje taki człowiek  ,  wszyscy starają się brać z niego przykład , ciągle go podpatrują i się od niego uczą  a Ty co sobą reprezentujesz   ?  zaproś nas do swego gospodarstwa i pokaż co potrafisz    !

Z ciężkim sercem wicherek ale galan w tej wypowiedzi ma dużo racji. Nie jesteś z naszych okolic i znasz go trochę z innej strony od osób które jeżdżą z nim na protesty i kreują go na bohatera , ale to nie są wszyscy rolnicy z lubelskiego. To tak jak z medalem i moneta zawsze są dwie różne strony. Dlatego nie denerwuj się tak bo nikt nie chce w tej wypowiedzi cię wkurzyć czy zrobić na złość , mówię o tym gościu nie o kamizelkach jako całości . 

5 minut temu, soltys48 napisał:

Musi u Was ludzie bardzo zawistni 

Wszędzie są tacy sami, głód i pragnienie ziemi można przyrównać to pragnienia jedzenia przez głodnego. Zmieniają się jedynie osoby . Mam sąsiada przez miedzę i typiara była u niego i nie kupił pola a ja się dogadałem z nią to teraz jak mam buraki to robi mi na złość i pyli do końca regulatorem wzrostu i drugi rok cały siewnik jest gorszy . Mówić świni a i tak ona swoje. Drugi Bamber 50 h zbiera pole z jednej działki z moją i tam nie ma między i jak miałem rzepak a on pszenicę to przepalił mi i miał wyjebane i jeszcze focha zajebał jak zwróciłem mu uwagę co odpierdala. Jak posiał rzepak i myślał że będę sypał buraki na tej działce to przyjechał i kija na bruznie stawiał zeby przypadkiem nie zniszczyć jemu rzepaku. Typ miał porzeczkę przez kilka lat po sąsiedzku ze mną Bamber 100 h i jechał pryskać jak wiatr był w moją stronę na pastwisko, nie dość że wy***ał się w rodzinę z jednej działki to jeszcze na złość robił. Nie mam litości dla pseudo Bambrów i chamów skoro ja mogę nie robić nikomu na złość pryskając to i inni też mogą . I tak jest ze wszystkim, dlatego stąd moje przekonanie że duży ma małego za nic a mały przez to nie stanie za dużym mimo że traci . 

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Coś niesamowitego, gdzie Ty mieszkasz że  tak siebie wzajemnie okradacie? Nigdy drugiemu rolnikowi nie sprzedalem drożej ziarna niż na skupie, a nawet taniej. Bywało  że  i po kilka ton workowalem bo tak znajomy co miał hodowle wolał. 

wielkopolska, 4 miesące otręby kupowałem drożej nawet jak pszenica  po 1200 -1300 zł bo nikt Ci niżej jak 1500 nie chciał sprzeda, a potrzebowałem włókno do dawki. Na wiosnę zaś się dowiadywałem po ile finalnie sprzedali ten owies / mieszankę  to mnie krew zalewała.  Trzymał kisił 1500 wołał a potem lamentował ze przez ukrainę ze zbożem został. Tak samo Ci z pszenicą mieli ofertę od skupu 1700 netto nie sprzedali , potrzebowałem do prosiaków też za Chiny Ludowe  poniżej 2000 nie chcieli sprzedać. teraz sprzedali za... 820 z vat. Oczywiście nie wszyscy tak postepowowali. Parokrotnie chciałem już ze skupem się dogadać aby odkupywac zboże.   2 znajomych autentycznie kupili zboże techniczne z Ukrainy  bo  nie ze chcieli taniej ale dlatego ze polacy kisili te zboże myśląc ze cena jeszcze do góry pujdzie. A co do strajków szczerze mam dość jeździłem na strajki AU, 2 razy traktorem w warszawie byłem, pare razy dostałem pałą, na strajku w warszawie  w sprawie 5 dostałem o mały włos gazem,  o mandatach  i pogawetkach z dzielnicowym nawet nie wsominam, to aby szyderstwo od zbożowców i mlecarzy mnie spotkało , teraz pier**le niech sami d*pę nadstawiają

• Sad 1
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, kanalia2 napisał:

4 miesące otręby kupowałem drożej nawet jak pszenica  po 1200 -1300 zł bo nikt Ci niżej jak 1500 nie chciał sprzeda, a potrzebowałem włókno do dawki. Na wiosnę zaś się dowiadywałem po ile finalnie sprzedali ten owies / mieszankę  to mnie krew zalewała. 

Pretensje do 🤣Kowalczuka bo to on kazał chłopom trzymać zboże bo będzie jeszcze droższe

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, Wicherek napisał:

a moze wicherek to gryn ?  Wicherek od imienia Wiesław.... pasuje  

nie wiem ale dla mnie rolnik jak kazdy, od jakiegos roku na sile promowany najpierw na yt  , teraz wielki lider strajkow w ktorych gowno jak narazie wywalczyl oprocz tego ze tusk do niego przyjechal

dziwne ze jeszcze drugiego gryna promuja na yt  ktory niby nie jest rodzina z nim ,,, ciekawy zbieg okolicznosci ( tez maszynki do bezorki robi )

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
Przed chwilą, witejus napisał:

Pretensje do 🤣Kowalczuka bo to on kazał chłopom trzymać zboże bo będzie jeszcze droższe

ale to kazał jak zaczeło tanieć ja mówie co się w szczycie cenowym działo, a potem mimo ze taniało to część nadal chciała tak postępować jak wcześniej, mówie jeszcze w kwietniu kiedy cena praktycznie dno zaliczała to gość odemnie rządał  2x tyle co mu na skupie proponowali, a jak jeczał sasiadowi ze kase potrzebuje ze chyba bedzie musiał sprzedać za te 580 netto ale jak zadzwonilem to mi 1000 zł zaśpiewał za dwa tygodnie później sprzedał drobiarzowi po wręcz lizaniu d*py za 600 zł netto brutto 650 zł

Tak więc to niektórym pazurki przytnie, to samo mlecarze  3 zł za mleko dostawał  3 pracowników, 6 traktorów ale na strajk nie dał ani traktora ani pracowika.... bo pyry pilnie trzeba radlić!!!. A teraz lament. bo te h....e z pisu mu 1 zł obnizyły ceny, a jeszcze pół roku wcześniej chciał ludzi przed kosciołem po sumie bić  jak ktoś przeciw pisowi był

• Like 1
  • 0
Opublikowano
6 minut temu, kanalia2 napisał:

jeszcze w kwietniu kiedy cena praktycznie dno zaliczała to gość odemnie rządał  2x tyle co mu na skupie proponowali,

Nie wiem czemu i o co wylewasz gorzkie żale, nie chciał sprzedać po cenie rynkowej to uj mu w de... i po temacie, kupuję tam gdzie sprzeda w rynkowej cenie. może ma/miał jakąś zadrę do ciebie i pomyślał temu ujowi cena x 2😂

• Like 2
  • 0
Opublikowano

strajki za lepera były skuteczne bo jeden za drugim stał, ludzie nie bali się bitwy z policją, całe rodziny walczyły, a teraz ty strajkujesz przyjezdzasz zmęczony z mandatem a pod kościołem mlecarz się z ciebie smieje  ze jestes dureń bo przecież tak dobrze jak jest teraz to nigdy nie było i trzeba się za PIS modlić. Czas się odwrócił i nagle zmina zdania o 180 stopni

• Like 1
  • 0
Opublikowano
Przed chwilą, kanalia2 napisał:

strajki za lepera były skuteczne bo jeden za drugim stał, ludzie nie bali się bitwy z policją, całe rodziny walczyły, a teraz ty strajkujesz przyjezdzasz zmęczony z mandatem a pod kościołem mlecarz się z ciebie smieje  ze jestes dureń bo przecież tak dobrze jak jest teraz to nigdy nie było i trzeba się za PIS modlić. Czas się odwrócił i nagle zmina zdania o 180 stopni

No nie mogę czasem przestaję wierzyć w zdrowy rozsądek. I czemu tyle zawiści. 

• 0
Opublikowano

może będę brutalny ale i cena mleka i zboża i tak jest dużo , ale to duzo za wysoka. Mam nadzieje ze przed wyborami zwłaszcza po 15 września  z ukrainy wjedzie zboża na potęge  tak aby ludziska wiedziały  jak głosować bo tłumaczenia nie pomoga tylko przypalanie jaj goracym zelarzem pomoże. ps. ja wiem ze inni nie bedą lepsi ale nie można bandytą, i oszustą dawać 3 kadencje i jeszcze się modlić za nich.

4 minuty temu, Desperado napisał:

Strajki nigdy nie były i nie będą skuteczne w tak  zawistnym i poróżnionym środowisku rolniczym.

pamiętaj ze obecnie jest wszędzie krach i im większa bieda tym większa solidarność bedzie wśród rolników

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, kanalia2 napisał:

i im większa bieda tym większa solidarność bedzie wśród rolników

Wtedy jak tak dopier**lą że już mało kto się podniesie, inaczej dalej będzie ja lepszy ten gorszy i jak ten gorszy zniknie to mi będzie lepiej, gówno prawda.

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, Desperado napisał:

Wtedy jak tak dopier**lą że już mało kto się podniesie, inaczej dalej będzie ja lepszy ten gorszy i jak ten gorszy zniknie to mi będzie lepiej, gówno prawda.

masz racje ale racjonalne argumenty już nie działaja na niektórych mózgi wyprane. 2,5 roku temu przyjerzdzam ze strajku do sklepu rolnego a tam gośc lamentuje ze skupnik mu maciore  zabrał i zapłacił.......  49 gr za kg ???!!!!!! więc mówie dlaczego Pan nie strajkuje? a bo niemam czasu . Jak Pan nie ma czasu skoro odbierają za 49 gr  to czas się musi znależ aby protestować. Usłyszałem w odpowiedzi. Nie będę protestował bo jakby Tusk władze przejoł to niebyło by za  co żyć!!!!!.   Reasumując lepiej dostać 49 gr za pisu bo tusk da jeszcze mniej. Pisiory  to na spotkaniach szłyszą na takich forach jak to czytają to po co mają się o rolników starać???? barany i tak bedą na nich głosować.. Tylko autentyczny głód takiego barana może otrzeźwić nie słowa i strajki

• Like 1
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.