Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Dnia 14.01.2023 o 20:38, daron64 napisał:

Już miałem ochotę napisać żeby spierdalali 😅

ja to juz nabieram ochoty zeby poskreca talerzowke i wszystkie laki zlikwidowac..

i skonczy sie sprzedawanie siana 🤣.

wczoraj gosc dzwoni juz jedzie -pyta dokladnie gdzie to jest wiec tlumacze adres ,ulica -pyta czy daleko od szkoly ,no kawalek ale nie taki duzy ,wiec pyta czy w kierunku jelesni ? kurna nazwa miejscowosci ta sama tylko w innym wojewodztwie..

ladnych pare lat temu dyrektor szkoly zamowil autokar z krakowa  na wycieczke - kierowca dzwoni ze jest na bp ale nie moze znalezc adresu, bo nikt o takiej szkole nie slyszal, pojechal pod zywiec.najlepsze ze wycieczka miala w tamte rejony jechac 

Opublikowano
7 godzin temu, KlimekPL napisał:

Jak zadzwonił ktoś kto sieje 250kg na hektar bez patrzenia na nic to spoko. A tekst "fajnie rośnie" to i u mnie się słyszy jeśli w polu jest gęsto a sypnęło 1,5t zamiast 1t.  Ale ja jednak potrzebuje znać takie dane żeby nie siać na pałę, żeby zrobić coś dobrze i finalnie żeby coś na tym zarobić. A poza tym bardziej chciałem zwrócić uwagę na aspekt jak wielu rolników jeszcze nie patrzy na takie podstawy albo nigdy o nich nie słyszało. 

A mi chodziło bardziej o to że sprzedajesz pare kilo zboża bo zostało, dzwonią i ch*j wie czego chcą, może jeszcze do laboratorium wysyłać. Albo sprzedajesz jakieś gówno za pare zł bo myślisz szkoda na złom wyrzucać, a gość dzwoni i sie targuje oferując cene mniejszą niż na złomie.

• Like 1
Opublikowano

Z maszynami tak jest, wczoraj przyjechało oglądać kosiarkę 4 ekspertów i nowa by chcieli za 1800. Nawet nie wiedzieli ile nowa teraz kosztuje. A do decyzji żeby nie kupować najbardziej skłoniło ich to że nie było oryginalnego korka o d spustu oleju... 

• Haha 1
Opublikowano
10 godzin temu, rafal3939 napisał:

oj to nie, musza być 825, może ktoś miałe te opony nowe bieżnikowane, jest sens pchać się w to czy lepiej zainwestowac w felgi opony z ciężarówki?

ja mam w jednej przyczepie założone całe koła 17 cali z ciężarówki, mają jedną wadę - dość ciężko idą po polu, zwłaszcza po mokrym, ale ja wjeżdżam przyczepą na pole tylko w żniwa , da się przeżyć, z burakami czy ziemniakami mógłby być większy problem

Opublikowano
3 godziny temu, bratrolnika napisał:

tak, to jest niedościgniony wzór, poziom którego już nie osiągnę

Zwłaszcza mocowanie tego mostu z ramą to jest mejstersztyk konstrukcyjny. Może zadzwoń do gościa, podpytaj, jak niedaleko mieszka to się umów, może się jeszcze czegoś nauczysz na stare lata.

Opublikowano

a gdzie tam, daleko

choć żeby pod koniec zeszłego roku wypaliło, to bym był dokładnie w tej miejscowości żeby ciągnik zobaczyć

póki co ponad roku już minął od czasu jak ostatnia przyczepa wyjechała, i nie zanosi się żeby kolejną robić

Opublikowano

jak się je sprzedawało po 7-8-10tys.zł to były marzeniem każdego dziadka na 5ha, teraz gdy cena byłaby z 2 z przodu, to myślę że mało kto by się na nie skusił, dlatego też nie ryzykuję utopienia kilkunastu tysięcy złotych w materiał

coś tam dłubię cały czas, coś innego

Opublikowano
bratrolnika napisał:

teraz gdy cena byłaby z 2 z przodu, to myślę że mało kto by się na nie skusił,

Skuszę się nawet z tą 2 z przodu. Warunek tylko, że kwota ma być czterocyfrowa. 😉

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

a gdzie tam, daleko

choć żeby pod koniec zeszłego roku wypaliło, to bym był dokładnie w tej miejscowości żeby ciągnik zobaczyć

póki co ponad roku już minął od czasu jak ostatnia przyczepa wyjechała, i nie zanosi się żeby kolejną robić

No i widzisz... Muszę sam lepić🙈

Opublikowano
superfarmer02 napisał:

Z maszynami tak jest, wczoraj przyjechało oglądać kosiarkę 4 ekspertów i nowa by chcieli za 1800. Nawet nie wiedzieli ile nowa teraz kosztuje. A do decyzji żeby nie kupować najbardziej skłoniło ich to że nie było oryginalnego korka o d spustu oleju... 

No ale nie 750zl za stary lejek do nawozów. Ludzie. 🤦

Opublikowano
Stodoła napisał:

Ktoś szukał wideł z obrotnicą do tura. Widziałem takie coś na złomie ale mocowanie pod jakąś ładowarkę trzeba by przeróbkę 

Teraz na złomach chcą więcej jak za nowe. W okolicznych złomami po 4-5zł/kg.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v