Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tylko że maszyn do , nie ma ,ale to wyższy bieg ,mniejszy gaz ,aby choc maszyna nie wąziejsza od ciąbnika ,to idzie ogarnąc . U mnie rębak to może i trydziestka by ukręcila ,a ja 100 koni podpinam ,walek na 1000 ,czy 1200 ,tuk ,tuk ,traktora nie slychać na wsi ,a robota aż furka . I po letku 

• Like 3
Opublikowano
kizak napisał:

tylko że maszyn do , nie ma ,ale to wyższy bieg ,mniejszy gaz ,aby choc maszyna nie wąziejsza od ciąbnika ,to idzie ogarnąc . U mnie rębak to może i trydziestka by ukręcila ,a ja 100 koni podpinam ,walek na 1000 ,czy 1200 ,tuk ,tuk ,traktora nie slychać na wsi ,a robota aż furka . I po letku 

dużym traktorem i z wozem konnym i dużą przyczepą 15ton poleci a małym tylko z wozem małe to tylko do specjialistycznych maszyn dzie duży się nie mieści...

Opublikowano
24 minuty temu, slawek74 napisał:

dużym traktorem i z wozem konnym i dużą przyczepą 15ton poleci a małym tylko z wozem małe to tylko do specjialistycznych maszyn dzie duży się nie mieści...

Zależy ile kto ma morgów do obrobienia i ile $$$ w skarpetkach schowanych. Bo chyba nie powiesz że na 2 czy 5 a nawet i 10 ha potrzebna 100🐎?  

Opublikowano
ZetorMisio napisał:

24 minuty temu, slawek74 napisał:

Zależy ile kto ma morgów do obrobienia i ile $$$ w skarpetkach schowanych. Bo chyba nie powiesz że na 2 czy 5 a nawet i 10 ha potrzebna 100🐎?  

nie mówię o ,,3,, ale jak ktoś na 10ha kupuje 70km jakiś starszy traktor to czy 70 czy 100km w podobnym wieku będzie kosztował porównywalnie...

Opublikowano
19 godzin temu, jedrus2020 napisał:

tak ciężko idzie? to najwyzej pójdzie dalej w świat. Jakie masz ziemie?

sercówkę wymień na coś wąskiego i będzie lżej a jak dasz skręconą to i lepiej mieszać będzie

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

nie mówię o ,,3,, ale jak ktoś na 10ha kupuje 70km jakiś starszy traktor to czy 70 czy 100km w podobnym wieku będzie kosztował porównywalnie...

Niby tak, cena przy zakupie podobna. Tyle że do 70 KM podczepić graty od  mocarnej siątki i będzie robił , a do takiego 100 KM + trzeba cały park maszynowy inny. 

Chociaż u mnie w razie W ten sam pług ciąga 120 KM i 80🤷

Opublikowano

Takie pytanie i nie wiem gdzie je zadać. Patrzę na stan zbóż szczególnie jarych (owsa) i zastanawiam się co będzie jak popada. Na pewno się wymlodzi. Ziarno na nowo zielone i teraz sprawa taka. Czekanie i pryskanie mi się nie uśmiecha. Jakby taki owies wykosił z tym zielonym i w big bagi zakisil jak kukurydzę. Dałoby to radę? Próbował ktoś? 

Opublikowano
Dnia 11.06.2023 o 09:25, michal1993 napisał:

Chcę kupić wagę pod mieszalnik. Zależy mi na tym żeby po odcięciu zasilania i np wysypaniu trochę paszy i ponownym podaniu zasilania pokazywałą prawidłową wartość. Możecie coś polecić? Na razie oko zawiesiłem na tej: https://www.olx.pl/d/oferta/waga-3-stopkowa-waga-pod-mieszalnik-pasz-z-syrena-dzwiekowa-osuch-CID757-IDUDhlw.html?reason=observed_ad

Bielskie wagi 

Opublikowano (edytowane)

W elektronarzędziach jeden Ci poleci DeWalta, drugi Milwaukee, trzeci powie, że ma makitę i jest super, a czwarty, że ma Parkinsona i też daje radę.

Podnośnik jeśli chodzi Ci o taki zwykły słupkowy, to ja mam jakis stary skamet, z nowszych mam słabo markowe shmith i geko (ten 10t) i mam jej już po kilka lat i kompletnie nic się z nimi nie dzieje. Bdb opinie mają że skametu, ale to już dużo większą kasa.

Klucze tak samo - jeden powie że tylko gedore, drugi że ma proxxona, trzeci że ma Yato, a czwarty że ma niteo 🤷 ja mam od niteo, przez Yato, kuźnię, hazet, rashol, stahlwille po gedore i powiem Ci, że w zwykłym użytkowaniu każdy daje radę. 

Wszystko naprawdę rozbija się tylko i wyłącznie o Twój budżet. 

4 minuty temu, malaczarna napisał:

Bez szaleństw

Dziewczyno, miej litosc - a co to znaczy bez szaleństw? 

Zawez mniej więcej ile chcesz wydać na wszystko

A jeszcze bym dodał, że zależy komu to kupujesz - czy ktoś się cokolwiek orientuje w narzędziach czy nie. 

Jak ktoś ma pierdolca, to może zamiast kupować 3 tańsze rzeczy, to kupić jedna ale "markowa". 

Z drugiej strony jak ktoś tam dłubie okazjonalnie coś tam i się tym nie interesuje, to bardziej ucieszy się z 3 rzeczy ze średniej/niższej półki niż z jednej z najwyższej.

Edytowane przez daron64
Opublikowano
3 godziny temu, daron64 napisał:

Pany, ostatnio raz przekładam to z miejsca na miejsce. Auto z hakiem wróciło od mechanika, także w przyszłym tygodniu wycieczka na złom. Ktoś coś?

IMG_20230613_121623868_copy_1305x734.jpg

Jak po cenie złomowej to ten  czarno- żółty wałek wom ( dla ułatwienia szukania prawy górny róg zdjęcia) Nawet nie pytam jaki przekrój i długość 😉

Opublikowano

Syn marnotrawny 😅

Co mam Ci powiedzieć 🤷 trochę inne czasy były, wszystko mogło się przydać. Na ukojenie sumienia mogę powiedzieć, że nawet złotówki z tego złomu nie przepilem - wszystko wróciło z powrotem na gospodarkę - czy to w postaci narzędzi, czy innych materiałów.

Ale powiem Ci, że głupota jest chyba dziedziczna - kiedyś się złapałem, że na kolanach przez godzinę przebierałem śrubki i nakrętki - bo szkoda. Szczegół, że za te godzinę zmarnowanego czasu miałbym dwa kilo nowych śrub i nakrętek - ale nieee, bo swojego czasu i zdrowia się nie szanuje 🤷 jeszcze żeby to jakieś nietypowe, czy duże - a tu uj 6-8-10 🤦

Opublikowano
13 minut temu, malaczarna napisał:

jaki zestaw kluczy płaskoczkowych kupić w prezencie i wyrzynarkę i podnośnik do 10t.

ale zwykłe czy z grzechotką i do jakiego rozmiaru miałby być? lewarek to skametu fajny jest ale też pewnie poza budżetem a co do wyrzynarki to z autopsji moge polecić coś czego nie mam 

IMG_20230613_152426.jpg

2 godziny temu, daron64 napisał:

Dziewczyno, miej litosc - a co to znaczy bez szaleństw? 

raczej niekoniecznie markowe no i pewnie nietypowe rozmiary typu 16,18 20 23 25 będą zbędne 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v