Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

tylko że maszyn do , nie ma ,ale to wyższy bieg ,mniejszy gaz ,aby choc maszyna nie wąziejsza od ciąbnika ,to idzie ogarnąc . U mnie rębak to może i trydziestka by ukręcila ,a ja 100 koni podpinam ,walek na 1000 ,czy 1200 ,tuk ,tuk ,traktora nie slychać na wsi ,a robota aż furka . I po letku 

• Like 3
Opublikowano
kizak napisał:

tylko że maszyn do , nie ma ,ale to wyższy bieg ,mniejszy gaz ,aby choc maszyna nie wąziejsza od ciąbnika ,to idzie ogarnąc . U mnie rębak to może i trydziestka by ukręcila ,a ja 100 koni podpinam ,walek na 1000 ,czy 1200 ,tuk ,tuk ,traktora nie slychać na wsi ,a robota aż furka . I po letku 

dużym traktorem i z wozem konnym i dużą przyczepą 15ton poleci a małym tylko z wozem małe to tylko do specjialistycznych maszyn dzie duży się nie mieści...

Opublikowano
24 minuty temu, slawek74 napisał:

dużym traktorem i z wozem konnym i dużą przyczepą 15ton poleci a małym tylko z wozem małe to tylko do specjialistycznych maszyn dzie duży się nie mieści...

Zależy ile kto ma morgów do obrobienia i ile $$$ w skarpetkach schowanych. Bo chyba nie powiesz że na 2 czy 5 a nawet i 10 ha potrzebna 100🐎?  

Opublikowano
ZetorMisio napisał:

24 minuty temu, slawek74 napisał:

Zależy ile kto ma morgów do obrobienia i ile $$$ w skarpetkach schowanych. Bo chyba nie powiesz że na 2 czy 5 a nawet i 10 ha potrzebna 100🐎?  

nie mówię o ,,3,, ale jak ktoś na 10ha kupuje 70km jakiś starszy traktor to czy 70 czy 100km w podobnym wieku będzie kosztował porównywalnie...

Opublikowano
19 godzin temu, jedrus2020 napisał:

tak ciężko idzie? to najwyzej pójdzie dalej w świat. Jakie masz ziemie?

sercówkę wymień na coś wąskiego i będzie lżej a jak dasz skręconą to i lepiej mieszać będzie

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

nie mówię o ,,3,, ale jak ktoś na 10ha kupuje 70km jakiś starszy traktor to czy 70 czy 100km w podobnym wieku będzie kosztował porównywalnie...

Niby tak, cena przy zakupie podobna. Tyle że do 70 KM podczepić graty od  mocarnej siątki i będzie robił , a do takiego 100 KM + trzeba cały park maszynowy inny. 

Chociaż u mnie w razie W ten sam pług ciąga 120 KM i 80🤷

Opublikowano

Takie pytanie i nie wiem gdzie je zadać. Patrzę na stan zbóż szczególnie jarych (owsa) i zastanawiam się co będzie jak popada. Na pewno się wymlodzi. Ziarno na nowo zielone i teraz sprawa taka. Czekanie i pryskanie mi się nie uśmiecha. Jakby taki owies wykosił z tym zielonym i w big bagi zakisil jak kukurydzę. Dałoby to radę? Próbował ktoś? 

Opublikowano
Dnia 11.06.2023 o 09:25, michal1993 napisał:

Chcę kupić wagę pod mieszalnik. Zależy mi na tym żeby po odcięciu zasilania i np wysypaniu trochę paszy i ponownym podaniu zasilania pokazywałą prawidłową wartość. Możecie coś polecić? Na razie oko zawiesiłem na tej: https://www.olx.pl/d/oferta/waga-3-stopkowa-waga-pod-mieszalnik-pasz-z-syrena-dzwiekowa-osuch-CID757-IDUDhlw.html?reason=observed_ad

Bielskie wagi 

Opublikowano (edytowane)

W elektronarzędziach jeden Ci poleci DeWalta, drugi Milwaukee, trzeci powie, że ma makitę i jest super, a czwarty, że ma Parkinsona i też daje radę.

Podnośnik jeśli chodzi Ci o taki zwykły słupkowy, to ja mam jakis stary skamet, z nowszych mam słabo markowe shmith i geko (ten 10t) i mam jej już po kilka lat i kompletnie nic się z nimi nie dzieje. Bdb opinie mają że skametu, ale to już dużo większą kasa.

Klucze tak samo - jeden powie że tylko gedore, drugi że ma proxxona, trzeci że ma Yato, a czwarty że ma niteo 🤷 ja mam od niteo, przez Yato, kuźnię, hazet, rashol, stahlwille po gedore i powiem Ci, że w zwykłym użytkowaniu każdy daje radę. 

Wszystko naprawdę rozbija się tylko i wyłącznie o Twój budżet. 

4 minuty temu, malaczarna napisał:

Bez szaleństw

Dziewczyno, miej litosc - a co to znaczy bez szaleństw? 

Zawez mniej więcej ile chcesz wydać na wszystko

A jeszcze bym dodał, że zależy komu to kupujesz - czy ktoś się cokolwiek orientuje w narzędziach czy nie. 

Jak ktoś ma pierdolca, to może zamiast kupować 3 tańsze rzeczy, to kupić jedna ale "markowa". 

Z drugiej strony jak ktoś tam dłubie okazjonalnie coś tam i się tym nie interesuje, to bardziej ucieszy się z 3 rzeczy ze średniej/niższej półki niż z jednej z najwyższej.

Edytowane przez daron64
Opublikowano
3 godziny temu, daron64 napisał:

Pany, ostatnio raz przekładam to z miejsca na miejsce. Auto z hakiem wróciło od mechanika, także w przyszłym tygodniu wycieczka na złom. Ktoś coś?

IMG_20230613_121623868_copy_1305x734.jpg

Jak po cenie złomowej to ten  czarno- żółty wałek wom ( dla ułatwienia szukania prawy górny róg zdjęcia) Nawet nie pytam jaki przekrój i długość 😉

Opublikowano

Syn marnotrawny 😅

Co mam Ci powiedzieć 🤷 trochę inne czasy były, wszystko mogło się przydać. Na ukojenie sumienia mogę powiedzieć, że nawet złotówki z tego złomu nie przepilem - wszystko wróciło z powrotem na gospodarkę - czy to w postaci narzędzi, czy innych materiałów.

Ale powiem Ci, że głupota jest chyba dziedziczna - kiedyś się złapałem, że na kolanach przez godzinę przebierałem śrubki i nakrętki - bo szkoda. Szczegół, że za te godzinę zmarnowanego czasu miałbym dwa kilo nowych śrub i nakrętek - ale nieee, bo swojego czasu i zdrowia się nie szanuje 🤷 jeszcze żeby to jakieś nietypowe, czy duże - a tu uj 6-8-10 🤦

Opublikowano
13 minut temu, malaczarna napisał:

jaki zestaw kluczy płaskoczkowych kupić w prezencie i wyrzynarkę i podnośnik do 10t.

ale zwykłe czy z grzechotką i do jakiego rozmiaru miałby być? lewarek to skametu fajny jest ale też pewnie poza budżetem a co do wyrzynarki to z autopsji moge polecić coś czego nie mam 

IMG_20230613_152426.jpg

2 godziny temu, daron64 napisał:

Dziewczyno, miej litosc - a co to znaczy bez szaleństw? 

raczej niekoniecznie markowe no i pewnie nietypowe rozmiary typu 16,18 20 23 25 będą zbędne 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v