Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, superfarmer02 napisał:

A nie horal system?🤔

Horal to wersja 7245 czyli 66 KM, chociaż dawno, dawno temu w jakiejś gazecie czytałem że 62,5 KM...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Agrest napisał:

Tylko ciosany materiał. Reszta to opałówka

U siebie jak dla jakiejś firmy wysłałem foty swojego, to tylko krótko odpisali, że nie są zainteresowani takim materiałem 🤷 matka drugi rok już pali.

10 godzin temu, wlamaj1 napisał:

masz jakieś inne żródło to się nim podziel...

Z całej tej rozmowy o zetorze, to najwięcej jest "może", "wydaje mi się" itd. Kazdy gdzieś coś słyszał i tyle

A taką sprawę mam. Zacząłem składać przód w casie, narazie pozakladalem simmeringi wszystkie i poskładałem do kupy piasty. Dziś mam nadzieję już półosie i zwrotnice złożyć. No i mam taki dylemat  - na półosi są simmeringi, ktore od zewnętrznej strony powinny być osłonięte od kurzy, błota itd. Za te osłonę robi, zaraz przed simmeringiem, uszczelniacz ala filcowy i metalowy pierścień. Metalowe pierścienie mam nowe, ale jest problem z tym uszczelnieniem. Oryginalne kosztuje bodaj 200-300zl/szt 🤨 (a są 4szt)..no i odezwała się cebula we mnie - po co tyle płacić jak dopasuje z filcowego. No i jeden za mała średnica, drugi za duża. W sklepie dopasowaliśmy jeden, który wewnętrzna średnicę będzie miał ok, ale zewnętrzna za mała - czyli będzie się najpewniej kręcił razem z wałkiem (chodzić przód -tyl raczej nie powinien, bo tam wszystko dolega do siebie. Dopasowaliśmy też inny simmering - 1 mm mniejsza średnica wewnętrzna (powinno wejść na luzie na wałek, tylko muszę zmierzyć głębokość czy nie będą tarły jeden o drugi), a zewnętrzna idealnie pasuje w ten metalowy pierścień. No i która opcję wybrać? Filc, czy drugi simmering? Lepiej żeby dokładnie i mocno przylegał, czy żeby miał ciut luzu? Przy zbyt mocnym doleganiu trochę się obawiam, czy nie porobi progów na półosiach (a chyba nie muszę pisać ile one kosztują, jak uszczelniacz stoi kilka stów..)

Edytowane przez daron64
Opublikowano
8 godzin temu, konteno napisał:

2h jazdy to w obie strony do Radzia było 

więc musiałoby dobrze w dupe wiać albo za rejsowym autokarem na holu jechać , do wawy 2,5h jak na sandomierz leciałem ale DK50 ją minąłem więc trochę optymistyczne twoje szacunki 

z wjazdu na S8 koło Tykocina do zjazdu z A2 w Wiskitkach wyrobiłem się kiedyś w 1h 40min, ale nie polecam 

Opublikowano
47 minut temu, bratrolnika napisał:

z wjazdu na S8 koło Tykocina

węzeł Jeżewo ? do roboty na S8 jadę z węzła Złotoria

jak ty swymi prujesz o połowe szybciej niż mój da rade to nie dziwie się 

1 godzinę temu, wlamaj1 napisał:

Horal to wersja 7245 czyli 66 KM, chociaż dawno, dawno temu w jakiejś gazecie czytałem że 62,5 KM...

jak 7201 silnik to chyba to samo wszędzie , 46kW

Opublikowano (edytowane)

Zetor horal system to hamulce górskie bodajże na 4 koła 

Jak sama nazwa wskazuje horal , tak jak z tymi ciastami góralki horalki 

Edytowane przez mf362
  • Like 1
Opublikowano

Która opcja lepsza? Ma to byc uszczelnienie zabezpieczające główny simmering.

Simmering że zdjęcia szczelnie przylega do półosi (nie jest za ciasny).  Filc też  najdzie i lekko się obraca, ale odkształca się - niby nie robią się szpary, ale jak go nałożyłem i zdjalem, to lekko powyginany, nie wiem jak będzie po dłuższym czasie. Na głębokość i jedna i druga opcja - będzie maly luz między tym tutaj uszczelnieniem, a simmeringiem, które mam osłaniać. Bardziej mi się widzi wersja z simmeringiem, tylko jak pisałem - nienwiem czy to zdanegzamij, czy zaraz syfu naleci i porysuje walek

IMG_20230331_105226860_copy_1632x918.jpg

IMG_20230331_105209090_HDR_copy_1632x918.jpg

Opublikowano

@fergi99

U mnie samo się wyjaśniło - od strony mostu poszły 2simmeringi, a od strony piasty simmering + filc (za płytko jednak z tej strony na simmering).

32 minuty temu, conny napisał:

To jest to 3134272R1?

Nie. Nie chcę mi się teraz iść do katalogu. Narazie bawię się we wbijanie sworzni od zwrotnicy

https://technikarolna.pl/uszczelniacz-3224344r1-p-29789.html

Przepraszam - najtaniej widzę 160zl

Opublikowano

No i na poczekaniu wymyśliłem, że przecinakiem obcialem kawałek łba, nabiłem płaską 18 (czyli o rozmiar mniejszy klucz), i stukalem mlotkiem w korek jednocześnie próbując odkręcić i poszło 

received_597990398908406.jpeg

Opublikowano
1 godzinę temu, KlimekPL napisał:

Jakiś patent jak wykręcić korek z poomykanym łbem? Próbowaliśmy naspawać nakrętke, próbowaliśmy kluczem od rur - bez skutku jak widać

IMG_20230331_154836.jpg

Nałożyć nasadkę i przyspawać

Mam tak zrobiony korek spustu oleju w aucie 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v