Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Tomek90 napisał:

6 godzin temu, ZELKOW napisał:

Czyli bez spadku plonu i nie trzeba spulchniać? ja u siebie do tej pory robie po rzepaku na 20cm 3belkowcem

Kolega glifosat, teraz brony ciężkie i siew horsch express 

a propo glifo jaką najmniejszą dawke dajesz żeby wyczyścić ścierń przy 360g/l, wiadomo na perz trzeba sporą ale gdy go nie ma?

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, ZELKOW napisał:

a propo glifo jaką najmniejszą dawke dajesz żeby wyczyścić ścierń przy 360g/l, wiadomo na perz trzeba sporą ale gdy go nie ma?

Ja 2l i zakwasić ciecz i wody jak najmniej. 

29 minut temu, SawekBraczyk napisał:

Ja miałem bezorkowo robić ale wkoncu i tak orka poszła . Tylko ze płytko nie rok temu na 30cm , tylko do 25cm . Wkoło mnje sama kuku rośnie 😀 

540070B5-56F1-49B9-9079-700FA0AACF13.jpeg

Jak dobrze zrobisz to resztek czasami niema, pole jak po orce, ale nie lubię tak. Według mniej lepiej jak sa resztki. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
11 godzin temu, Axd529 napisał:

Snajper 600sc bierze wyczyńca polnego?

Tak, tylko w miarę wcześnie i na mokrą glebę. Jak na liść to już za późno, nawet CTU nie pomoże, to cholernie trudny chwast. 

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, tommy66692 napisał:

Właśnie robienie 3 razy talerzowka jak dla mnie nie ma sensu, raz talerzowka 2 tygodnie po zbiorze i orka przed siewem nie wyjdzie drożej 

To zależy 😀. Kosztowo może będzie podobnie ale przy takim niszczeniu samosiewow jest ich po prostu mniej. Czasami można zrobić mniej talerzowka. Teraz pole jest czarne i teoretycznie można byłoby wjechać od razu z siewnikiem z bronami aktywna bez uprawy przed samym siewem. Koszt paliwa wychodzi 2 przejazdy talerzowka = 1 raz orka. A wygoda robienia talerzowka dużo wyższa. 

Ale mi chodziło o posłuchanie praktyków bezorkowca. Pod pszenice po rzepaku nie oram juz 10 lat i do orki  a pewno nie wrócę. Zastanawiam się tylko czy jest sens zamienić ostatnia uprawę talerzowka na bezorkowy agregat 3 belkowy. 

Edytowane przez odrion
Opublikowano
ravoj napisał:

11 godzin temu, Axd529 napisał:

Snajper 600sc bierze wyczyńca polnego?

Tak, tylko w miarę wcześnie i na mokrą glebę. Jak na liść to już za późno, nawet CTU nie pomoże, to cholernie trudny chwast. 

Będzie dobrze jak po siewie 3 dni opryskam? Czy jak zacznie kiełkować?

Opublikowano

Aby mokro było, ja pryskałem 7 dni po siewie, bo padało przez tydzień a oprysk idealnie na mokrą glebę, nawet producent takich warunków nie miał jak testował. Ciekawe jak się to przełoży na skuteczność. 

Na pierwszy rzut oka było jeszcze czysto, ale jak się kucnie i chwilę popatrzy, to już wyczyniec wystawał na 3mm z ziemi. Albo inna wiechlina, bo weź poznaj po czymś takim. 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 23.09.2022 o 22:32, hardkor113 napisał:

U mnie tez expert jakiś czas. 2 lata temu były czarne klosy ale był mustang,1 rok temu czysto i był tribenuron i fluroksypyr ,w tym również tribenuron i fluroksypyr i ogólnie wszędzie było czysto tylko na jednej działce były czarne ale tam monokultura i zaniedbane pole.

Powiem tak 2 ha w tym roku też dałem mustanga i zastanawiałem się czemu na tym kawłaku są czarne kłosy nie dużo ale było tylko tam 

Edytowane przez Marcin34
Opublikowano

@tommy66692 rozmawiałem z moim człowiekiem w procam o metrybuzynie i mówił że niemożliwe żeby były jakieś pozostałości i powiedział jeszcse tak. Jak chcesz możemy robić czymś innym, ale sam wiesz ze bedzie drożej, a skuteczność taka sama bądź coś puści.

Samo za siebie ze nie pcha na siłę droższego, a mógłby. 

Opublikowano

To po kiego grzyba coś dorzucać? Dawałem 15g Triben Super na wiosnę z T1.

Opublikowano
36 minut temu, Tomek90 napisał:

@tommy66692 rozmawiałem z moim człowiekiem w procam o metrybuzynie i mówił że niemożliwe żeby były jakieś pozostałości i powiedział jeszcse tak. Jak chcesz możemy robić czymś innym, ale sam wiesz ze bedzie drożej, a skuteczność taka sama bądź coś puści.

Samo za siebie ze nie pcha na siłę droższego, a mógłby. 

Bardzo możliwe, po prostu szukam przyczyn tych czarnych klosow, może po prostu nadmiar wody i tyle 

Opublikowano

Panowie doradźcie, jestem w tym świeży, moja pierwsza uprawa.

2,5ha wzięte w dzierżawę w ostatnim momencie. Rżysko dośc mocno zachwaszczone, perz i pytanie jaki oprysk jesienią? Teraz już za późno... orka zaczęta. 

W planie:

- pszenica Kariatyda zaprawiona funaben (wiem że lipa, pierwszy i ostatni raz) i primus b+ - 180kg/ha

- Unifoska 02 300kg/ha

- Tarnogran PK 200kg/ha

Nie znam żadnych zasobów glebowych, wypowiedzcie się proszę na temat oprysku, nawożenia i gęstości siewu aby coś z tego wyszło. 

Pozdrawiam

Opublikowano
2 godziny temu, tommy66692 napisał:

Bardzo możliwe, po prostu szukam przyczyn tych czarnych klosow, może po prostu nadmiar wody i tyle 

tez podejrzewalem experta ale wczoraj mnie olsnilo ze 2 lata temu jesienia dawalem pontos  na jakims kawalku i tez czarnuchy byly

Opublikowano

Dwa razy stosowałam experta i nigdy takich kłosów nie było. Za to po mokrym czerwcu chyba 2020 roku widziałem pojedyncze kłosy z takimi plamkami, na szczęście potem było sucho a na kłos poszedł tebu z tiofanatem i nic złego się nie stało. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v