Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jakby kogoś interesowało to napiszę gęstości moich pszenic, a mianowicie LG keramik 78, skagen 77, Kilimandżaro 76.8, euforia 76, belissa 73.4 , ta belissa coś w tym roku nie wyszła.

Opublikowano

Pytanie o odchwaszczanie. Czy stosujecie zamienniki popularnych środków. Np legato 153 zł /l.  A taki Flash 500 SC  ok 112 zł /l. Producent sharda.  Działanie takie same ?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jezyk_nh napisał:

Pytanie o odchwaszczanie. Czy stosujecie zamienniki popularnych środków. Np legato 153 zł /l.  A taki Flash 500 SC  ok 112 zł /l. Producent sharda.  Działanie takie same ?

Działanie to samo, ja stosuję np. saper 500sc, a w tym roku był premazor sad 500sc. Jeżeli formulacja i stężenie jest ta samo to środek z reguły działa tak samo. Przykładowo tebukonazol w formulacji SC i EW mogą działać trochę inaczej (np. palić przy wyższych dawkach lub inaczej się trochę mieszać, wchłaniać, itp.), ale ja akurat tego nie stwierdziłem (ambrossio vs orius ekstra).

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano

Etofumesat w pszenicy ozimej - szukać tego środka w formulacji która ma rejestrację w zbożu, czy można zaryzykować formulację zarejestrowaną w innych uprawach? 

Główny problem to wyczyniec polny, z innymi chwastami sobie radzę

Opublikowano

Panowie chodzi mi taka myśl po głowie mianowicie mam pole po rzepaku gdzie pójdzie pszenica ozima i podorywka zrobiona gruberem ( rabewerk 2.2m 11 redlic sercowych za tym wał strunowy) teraz przejechane bronami żeby reszta rzepaku powychodziła i tak myślę że może by nie orać tylko jeszcze raz nim przejechać i w to zasiać? siew brona aktywna i siewnik stopkowy. klasa ziemi 3a-5

Opublikowano
misio3p napisał:

Etofumesat w pszenicy ozimej - szukać tego środka w formulacji która ma rejestrację w zbożu, czy można zaryzykować formulację zarejestrowaną w innych uprawach? 

Etofumesat w zbożu? Pierwsze slysze

Opublikowano
10 minut temu, MaXtzTS napisał:

Panowie chodzi mi taka myśl po głowie mianowicie mam pole po rzepaku gdzie pójdzie pszenica ozima i podorywka zrobiona gruberem ( rabewerk 2.2m 11 redlic sercowych za tym wał strunowy) teraz przejechane bronami żeby reszta rzepaku powychodziła i tak myślę że może by nie orać tylko jeszcze raz nim przejechać i w to zasiać? siew brona aktywna i siewnik stopkowy. klasa ziemi 3a-5

W ub sezonie podobnie zasiałem bez orki i 2-msce bez deszczu i wschody słabe

w tym sezonie jak b.sucho to orze ale plan mam siać bez orki.

Opublikowano
4 godziny temu, Uziu92 napisał:

jakby kogoś interesowało to napiszę gęstości moich pszenic, a mianowicie LG keramik 78, skagen 77, Kilimandżaro 76.8, euforia 76, belissa 73.4 , ta belissa coś w tym roku nie wyszła.

Jak plony poszczególnych odmian i inne parametry ?

Opublikowano
55 minut temu, MaXtzTS napisał:

po rzepaku 2 rok będę siał pszenicę bez orki.

Wg mnie będzie OK

Rzepak łatwo zniszczysz w pszenicy.

Opublikowano
3 godziny temu, misio3p napisał:

A wiesz, czy etofumesat zwalcza wyczyniec? Bo na jakieś chwasty działa, jedno i dwuliścienne. Z tym, że nie znalazłem za bardzo na jakie. A co stosowane do tej pory, flufenacet? Może lepiej dodać aklonifen.

Opublikowano
zetorr6441 napisał:

4 godziny temu, Uziu92 napisał:

Jak plony poszczególnych odmian i inne parametry ?

jak będę znal napiszę

Opublikowano

Zainteresowałem się tą substancją czynną po przeczytaniu tego "artykułu":

https://agrofoto.pl/artykul/nowy-herbicyd-do-zwalczania-chwastow-w-zbozach/

39 minut temu, metrax12 napisał:

A wiesz, czy etofumesat zwalcza wyczyniec? Bo na jakieś chwasty działa, jedno i dwuliścienne. Z tym, że nie znalazłem za bardzo na jakie. A co stosowane do tej pory, flufenacet? Może lepiej dodać aklonifen.

Opublikowano
wojak1986 napisał:

8 minut temu, Uziu92 napisał:

jak będę znal napiszę

Npk też sypałeś pod te pszenicę poza podkładem. Ile średnio azotu?

bez npk, sam podkład, azotu na wiosnę 120-140N poszło zależnie od działki. Plony gorsze na pewno jak rok temu, ale tutaj wody zabrakło na pewno.

Opublikowano

Panowie chyba trochę spiwpszylwm sprawę bo kupiłem fosdar40% czyli superfosfat planowałem rozsiać przed orka a przypomniałem sobie o nawozie jak zaoralem ostatni kawałek hehe Fosfor przemieszcza się ok 1cm rocznie to jak dam teraz przed siewem i wymieszam agregatem to granulki będzie tylko 2-3cm wymieszana z gleba, czyli tegoroczne zasiewy nie wykorzystają nawozu w całości?

Opublikowano

mam grykę na 1,2m do przyorania pod pszenicę, jak to zrobić by ładnie ją zakryć... przejechać bronami przypiętymi odwrotnie by ją przyklepać? rotosanem nie chce tego mielić, bo niby się nie powinno. 🤷‍♀️

Opublikowano (edytowane)

ja czepiam pod ciągnik belkę na łańcuchu i orzę na stojąco grykę czy gorczycę

warunek jest taki, że trzeba dość szybko jechać, żeby dobrze odwracało skiby, no i wskazany krój, żeby się nie ciągnęło zielsko

Edytowane przez jahooo
Opublikowano (edytowane)

😜😜

14 godzin temu, Piffpaff napisał:

Panowie chyba trochę spiwpszylwm sprawę bo kupiłem fosdar40% czyli superfosfat planowałem rozsiać przed orka a przypomniałem sobie o nawozie jak zaoralem ostatni kawałek hehe Fosfor przemieszcza się ok 1cm rocznie to jak dam teraz przed siewem i wymieszam agregatem to granulki będzie tylko 2-3cm wymieszana z gleba, czyli tegoroczne zasiewy nie wykorzystają nawozu w całości?

Nic wielkiego się nie stało , rozsiejesz pod agregat będzie na przyszłość zapasy fosforu w glebie zapewne  są ,   najważniejsze żebyś nie zapomniał zasiać bo jak pojedziesz młócić to dopiero się zdziwisz .😜

Edytowane przez Zbyszek3939
  • Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v