Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Doinformuj bo chyba wszyscy wiedzą do czego miały iść te komponenty a trafiły do pasz? Nie wiem czy sprawa zakończona w sądzie ale pewnie nie, a całej prawdy i tak pewnie nie wiele wyjdzie bo wielu ludzi w to zmieszane.

To był olej taki sam jak dodaje się do paszy, tylko nazywał się techniczny i chodziło o różne stawki VAT. Przecież IW nie wykryła nic szkodliwego w paszach.

Edytowane przez forterra11441
  • Like 1
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano
Przed chwilą, Pitraszek napisał:

Historia to pasja. Jeśli coś Cię interesuje to się nie uczysz tylko sam chłoniesz wiedzę.

na tej pasji można zrobić niezłe pieniądze, uwierz mi

• Like 1
  • 0
Opublikowano
9 minut temu, jahooo napisał:

@galan99 Jak tam ceny w Skierbieszowie ? Widzę u Balona suszarnia znowu pracuje

Pracuje .

Ceny spadają 1480 kos , brutto .

2022-11-22 _______

CENNIK SKUPU
obowiązuje od dnia 2022-11-22

Pszenica:  1 498,00 zł/t  brutto

Kukurydza mokra: 749,00   zł/t  brutto 

Jak inni mają nie wiem nie pytam .

• 0
Opublikowano
40 minut temu, oregano napisał:

Bez urazy, ale co kieruje młodym człowiekiem, który świadomie idzie na taki beznadziejny kierunek?

Wiele kierunków można uznać za beznadziejne. Jeżeli ktoś jest dobry z matmy idzie w tym kierunku, inny z chemii. Ja wybrałem taki, łatwy nie był bo dużo przedmiotów miałem takich samych co ludzie z prawa i trzeba było to zdać jak oni. Fakt kierunek okazał się nie przyszłościowy bo nie liczy się dyplom umiejętności a liczą się plecy. 

• 0
Opublikowano
7 godzin temu, Damianek20 napisał:

Rozsypany to jest z wagonów jak przeładowywali. Myślę że suszy tam nie było tylko za wcześnie zebrali. Ziarko ładne grube jest  tylko że jeszcze czerwone 

Jak rozsypany , to po prostu zamókł , i się zrobił czerwony.

Ja kiedyś ładowałem , była mgła opadająca , i aż zrobiłem zdjęcie, po lewej nasypany jako pierwszy a po prawej sypany na bieżąco, i już się zrobiła duża różnica w kolorze , parametry oczywiście przeszedł 

IMG_20221117_090454.jpg

• 0
Opublikowano

@Damianek20, pierwszego posta napisałeś dzisiaj 11 godzin temu i trzeba przyznać, że dzisiaj,  to się napracowałeś. Sądzę, że śmiało możesz wystąpić z wnioskiem do Yacentego, o wynagrodzenie za podtrzymywanie żaru na forum, a prócz tego, kto wie, może z racji Twojego wykształcenia, na współadministratora Cię przyjmie. 

• Like 2
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
40 minut temu, oregano napisał:

Bez urazy, ale co kieruje młodym człowiekiem, który świadomie idzie na taki beznadziejny kierunek?

Wiele kierunków można uznać za beznadziejne. Jeżeli ktoś jest dobry z matmy idzie w tym kierunku, inny z chemii. Ja wybrałem taki, łatwy nie był bo dużo przedmiotów miałem takich samych co ludzie z prawa i trzeba było to zdać jak oni. Fakt kierunek okazał się nie przyszłościowy bo nie liczy się dyplom umiejętności a liczą się plecy. 

• 0
Opublikowano
Przed chwilą, Damianek20 napisał:

tak mówią ci, co nie mają za wiele umiejętności i liczą na znajomości

• Like 1
  • 0
Opublikowano
7 minut temu, mysza103 napisał:

Jak rozsypany , to po prostu zamókł , i się zrobił czerwony.

Ja kiedyś ładowałem , była mgła opadająca , i aż zrobiłem zdjęcie, po lewej nasypany jako pierwszy a po prawej sypany na bieżąco, i już się zrobiła duża różnica w kolorze , parametry oczywiście przeszedł 

IMG_20221117_090454.jpg

Nie bo to zaraz po rozładunku zdjęcie. Jak jest czarny to i czarny leży . Ale nie będę się spierał 

5 minut temu, jahooo napisał:

tak mówią ci, co nie mają za wiele umiejętności i liczą na znajomości

Pewnie masz rację 

8 minut temu, bezbarwny napisał:

@Damianek20, pierwszego posta napisałeś dzisiaj 11 godzin temu i trzeba przyznać, że dzisiaj,  to się napracowałeś. Sądzę, że śmiało możesz wystąpić z wnioskiem do Yacentego, o wynagrodzenie za podtrzymywanie żaru na forum, a prócz tego, kto wie, może z racji Twojego wykształcenia, na współadministratora Cię przyjmie. 

Ktoś musi odstresować tu obecnych od spadających cen 🤷

Czuję się zaszczycony że chciało Ci się tak wnikliwie sprawdzić kiedy zacząłem. 

A teraz miło było spadam do domu, dzień w pracy zakończony 💪

• 0
Opublikowano
6 minut temu, Damianek20 napisał:

A teraz miło było spadam do domu, dzień w pracy zakończony 💪

Biorąc pod uwagę te 11 godzin Twojej pracy  na forum, to wcale się nie dziwię, że wynagrodzenie za pracę w pracy wystarcza na miskę ryżu. 

• Haha 6
  • 0
Opublikowano
11 godzin temu, FarmerAdi napisał:

Na przyszły tydzień umówiona dostawa:

Pszenica - 1280

Pszenżyto - 1190

Jęczmień - 1150

Jaki region? 

Słabiutkie te ceny - 3 tygodnie temu jęczmień po 1300 sprzedany - lubelskie.

• 0
Opublikowano

znam takich urzędników z plecami, narzekających, że zarabiają 200 ponad najniższą krajową, a pracę dostali dzieki ciociom i wujkom z układami

jak słyszę takiego, to mówię, że popierwsze, zarabia tyle, ile warta jest jego praca, a może nawet i za dużo

po drugie, jesli uważa, ze jego talent i wiedza marnują się na tym stanowisku, można przeciez poszukać pracy poza państwową administracją, tylko tam trzeba zapier.... a nie nosić papierki z biurka na biurko

• Like 7
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Dubel

Edytowane przez Wędrowycz85
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, bezbarwny napisał:

Biorąc pod uwagę te 11 godzin Twojej pracy  na forum, to wcale się nie dziwię, że wynagrodzenie za pracę w pracy wystarcza na miskę ryżu. 

😂😂😂 W poprzedniej pracy za tyle robiłem i nie miałem czasu siedzieć na tel. A teraz jest czas wykonać rzetelnie pracę i popisać na forum, kasa jest o niebo lepsza jest dużo wolnego i chce się do niej iść. A zadowolony pracownik to dobry pracownik. 

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, oregano napisał:

3600 na łapę w obecnych czasach to raczej skromna wypłata. Osobiście wyznaję jedną zasadę odnośnie pracy - nie pasuje Ci obecna praca to ją zmień. Po co się tak męczycie na tych gospodarkach, hektary sprzedać, kurs CE zrobić i 5-6 tysięcy na łapę jest kręcąc się wokół komina.

Widze jak do mnie do firmy przyjezdżają kierowcy z towarem. Jazda głównie nocą, na 4 rozładunek w firmie. Jak trzeba niedziela sobota, do tego samochody gruzy że aż szkoda patrzeć.

Drugi robi w międzynarodówce- w poniedziałek albo w niedziele wyjazd, w sobote jak się uda powrót. Policz godziny w pracy to zdziwisz się ile wychodzi za życie w kabinie.

Są też naprawde pożądne firmy ale tam nie biorą z ulicy, tylko z polecenia a i tak nikt oprócz pójścia na emeryture pracy tam nie zostawia.

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, galan99 napisał:

Nauczyciel i le to godzin 40 i to krzyczy, że za dużo pracuje .

A podobno nie ma nic gorszego jak cudze dzieci uczyć 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, STIG13 napisał:

Mgr inżynier agronom, a jak dobrze pójdzie za jakiś czas doktor inżynier. Praca przy obsłudze rolnictwa 

Gratuluję. Studia na UP w Lublinie? 

• 0
Opublikowano

1500 netto konsumpcja jutro wywożę 50 ton opolskie agrarvet 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v