Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, margoo78 napisał:

Czyli mam rozumieć, że na zachodzie europy mają takie super pokłady, że warto było zachować te kopalnie. Nie trzeba było ich zamulać, bo szkody górnicze tam nie występują. Tak mam to rozumieć? W mojwj okolicy pszenica 140 brutto.

Dosam jeszcze, że istotnie nie mieszkam na śląsku (mam do niego 50 km) ale wart posłychać pana z kanału telewizja tychy na yt, który tym tematem żyje. Pamiętam jak w jednym z odcinków wspominał na temat likwidacji kopalni, gdzie był bardzo bogaty pokład węgla koksującego i to właśnie ten pokład poszedł w pierwszej kolejności.

skad masz takie informacje ???- na zachodzie wegiel zaczeli kopac znacznie wczesniej i na bardziej masowa skale,wiec sie wczesniej skonczyl, skonczylo sie oplacalne wydobiecie wiec kopalnie zamkneli.

jak mozna zamulac  pelne poklady ?? piasek wtlacza sie do wykopanychy korytarzy..

wiesz ile w powiecie chrzanowskim bylo ostatnio  trzesien ziemi ??? ja mieszkam za miedza to wiem a ty ??

tauron probuje tlumaczyc ze nie wiadomo czy to na pewno wina kopalni 😂

10 godzin temu, yacenty napisał:

swój chłop co nie? tzn z PiSu

to zasluzony towarzysz- prokurator w czascha gierka, sedia stanu wojennego ,dlugoletni izasluzony dzialacz zls-u, potem prezes psl...

9 godzin temu, tmk1974 napisał:

Chyba nie bardzo jesteś w temacie. Zauważ, że właśnie węgiel w Europie przechodzi epokę renesansu. Nawet tacy ekologiczni niemcy wracają do węgla. Cała ta lewacka zielona ideologia poszła się nagle p....... Nie pisz, że ktoś tu nie rozróżnia rodzajów węgla, bo chyba sam nie rozróżniasz. Jakbyś rozróżniał, to byś wiedział, że unia jeszcze przed wybuchem wojny na Ukrainie wpisała węgiel koksowniczy na listę surowców strategicznych. A jeśli chodzi o pozwy, to dotyczy to Australijczyków a nie Kanadyjczyków [Kulik na lubelszczyźnie}, i sprawdź, czy przyczyna nie wynikała z rozporządzeń unijnych.

jakiego renesansu- wegiel kamienny kopia chyba tylko jeszcze w czechach, reszta to import-my tez mozemy importowac do woli.

co innego wegiel brunatny -wiec sam masz problemy  z percepcja. 

to nie jedyny pozew.

https://innpoland.pl/169081,prairie-mining-pozywa-polske-miliardy-odszkodowania-za-blokade-kopal

przeczytaj dokladnie o co chodzi...

9 godzin temu, witejus napisał:

No i znowu @jacus się zbłaźniłeś, a pszenicę po130 kupi, w pobliskim skupie tyle płacą

ja pisalem o innej sprawie ze slaska-znowu chciales zablysnac.. nie jestem z polski wschodniej wiec o niej sie nie wypowiadam.

jesli nie bedzie wegla to stana kurniki-wtedy pszenica bedziecie  w piecu palic.

• 0
Opublikowano
18 minut temu, Tigon napisał:

Ponoć przez 40 lat na konsultacje, badania, analizy pod budowę elektrowni atomowej wydano więcej kasy niż była by warta jej budowa

Nie chodzi o to, aby złapać króliczka, tylko żeby go gonić

• 0
Opublikowano
15 minut temu, witejus napisał:

Kurniki to głównie gazem ogrzewają, chyba że ty swój węglem, znawco.

Koło mnie duży drobiarz wszystko na ekogroszek. Drugi co ma indyki podobnie. A często są po jakiś zadupiach lokalizowane to skąd tam gaz, chyba że z butli. Więc czy tak głównie, nie wiem. Może i gaz. To nie wszyscy opałową pszenicę będą kupować.

• 0
Opublikowano
54 minuty temu, jacus napisał:

jakiego renesansu- wegiel kamienny kopia chyba tylko jeszcze w czechach, reszta to import-my tez mozemy importowac do woli.

Nie zrozumiałeś zbyt dobrze. To mój wpis: " Zauważ, że właśnie węgiel w Europie przechodzi epokę renesansu. Nawet tacy ekologiczni niemcy wracają do węgla". Czy zaprzeczysz, że niemcy włączają elektrownie węglowe, że cena węgla na świecie poszybowała, i wiele krajów się o niego zabija?

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, HF86 napisał:

zato mamy tak 

Screenshot_20220827-071648_Samsung Internet.jpg

Na ciebie zawsze można liczyć. Argument w stylu: "A w Ameryce biją murzynów"🙄

Edytowane przez tmk1974
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, ws71 napisał:

Znajoma skończyła realizację suszarni do kukurydzy na gaz, cena gazu miesiąc temu coś ok 2,6 zł litr do tej pory miała na olej opałowy

W tej chwili gaz 2.5 nawet a na kupowałem po 2.65 bo już taniej miało nie być

Polskie młyny coś mają parcie na na pszenicę białkową, gęstość ich nie obchodzi byle tylko białko jak najwyższe. Pewnie nakupili jakiegoś syfu i teraz muszą mieszać

• Like 1
  • 0
Opublikowano
11 godzin temu, tmk1974 napisał:

Chyba nie bardzo jesteś w temacie. Zauważ, że właśnie węgiel w Europie przechodzi epokę renesansu. Nawet tacy ekologiczni niemcy wracają do węgla. Cała ta lewacka zielona ideologia poszła się nagle p....... Nie pisz, że ktoś tu nie rozróżnia rodzajów węgla, bo chyba sam nie rozróżniasz. Jakbyś rozróżniał, to byś wiedział, że unia jeszcze przed wybuchem wojny na Ukrainie wpisała węgiel koksowniczy na listę surowców strategicznych. A jeśli chodzi o pozwy, to dotyczy to Australijczyków a nie Kanadyjczyków [Kulik na lubelszczyźnie}, i sprawdź, czy przyczyna nie wynikała z rozporządzeń unijnych.

Nagle ta ideologia poszła sie..? A nie dziwna sprawa że jak tylko pis doszedł do władzy to poblokowal możliwości budowy wiatraków (w tej chwili bylibyśmy w lepszej sytuacji energetycznej gdyby wszystko się budowało tak jak mialo) i zaczęliśmy kupować od ruska dużo więcej wegla.. w każdej plotce jest trochę prawdy (apropo tego że ten masz kochany rząd był dogadany z putkiem że dostaniemy tereny do Lwowa.. )

14 minut temu, Zdzinio napisał:

W tej chwili gaz 2.5 nawet a na kupowałem po 2.65 bo już taniej miało nie być

Polskie młyny coś mają parcie na na pszenicę białkową, gęstość ich nie obchodzi byle tylko białko jak najwyższe. Pewnie nakupili jakiegoś syfu i teraz muszą mieszać

No jak to jakiego... najtańszego z ukrainy i cyk domieszamy i będzie piękna mąka. 

Tak jak zzz i elewar miały mieć w ciul miejsca magazynowego bo przecież ani ziarka ukraińskiego nie brali, a teraz przez żniwa prawie nikt tam nie woził a oni tak są zasypani że trzymają ziarno na koszu.. tak jak wyprani pislovcy nienawidzą Tuska tak ja zaczynam cały ten zasra ny propagandowy obóz rządzący.. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, skywalker89 napisał:

Nagle ta ideologia poszła sie..? A nie dziwna sprawa że jak tylko pis doszedł do władzy to poblokowal możliwości budowy wiatraków (w tej chwili bylibyśmy w lepszej sytuacji energetycznej gdyby wszystko się budowało tak jak mialo) i zaczęliśmy kupować od ruska dużo więcej wegla.. w każdej plotce jest trochę prawdy (apropo tego że ten masz kochany rząd był dogadany z putkiem że dostaniemy tereny do Lwowa.. )

Pamiętam te plany budowy wiatraków. W gminach, gdzie rządził PSL, dziwnym trafem miały być stawiane na działkach radnych, lub urzędników. Widzę, że lament jest do tej pory.😆 Co do Lwowa to nasuwa mi się jedno pytanie. Brałeś dzisiaj leki?

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

No a teraz niektórzy dostają prezenty za 1,5mln zł, i jest wszystko git. To jest ta zazdrość i zawiść zasiana w narodzie o której mówię..  na pewno sobie radni załatwiali hahaha człowieku widać jakie masz pojęcie o tego typu inwestycjach, tyle co natułkują w tvp 

• 0
Opublikowano (edytowane)

pamietajcie ze on zdradzil kukiza-gdy okazalo sie ze owocow z tego nie bedzie i przeszedl do solidarnego zera..

6 godzin temu, witejus napisał:

Kurniki to głównie gazem ogrzewają, chyba że ty swój węglem, znawco.

ja dzisiaj przejezdzalem lub bede- ze zbozem jade- kolo 8  kazdy weglem opalany, 

podaj zrodlo danych ile jest weglem a ile gazem-pod roznymi postaciami ??

u was czym tunele ogrzewaja??

Edytowane przez jacus
  • 0
Opublikowano
6 godzin temu, skywalker89 napisał:

No jak to jakiego... najtańszego z ukrainy i cyk domieszamy i będzie piękna mąka. 

To w 2013 przyszła z Rosji podzial ukrainy a wtedy ktoś inny był u władzy

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, jacus napisał:

pamietajcie ze on zdradzil kukiza-gdy okazalo sie ze owocow z tego nie bedzie i przeszedl do solidarnego zera..

ja dzisiaj przejezdzalem lub bede- ze zbozem jade- kolo 8  kazdy weglem opalany, 

podaj zrodlo danych ile jest weglem a ile gazem-pod roznymi postaciami ??

u was czym tunele ogrzewaja??

Ten koło mnie to ma ponad 100 kurników i wszystkie na ekogroszek raczej, więc z tym gazem to nie wiem, znawca nie jestem, ale wicia wyskoczył jakby wiedział lepiej.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v