Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
9 minut temu, masa24 napisał:

Normalnie , czynsze około 2 t

Tylko 2T za hektar?

• 0
Opublikowano
35 minut temu, NieMadry napisał:

Kolego widzisz co najwyżej koniec własnej gminy i przenosisz to  na cały kraj.  Jak nie masz pojęcia za ile można dzierżawić ziemie to tu masz warunki i najniższa wartością jest 0,9 dt za hektar fakt ze za 6 klasy ziemie ale można.

Żebyś wiedział o czym rozmawiamy podrzucam link.

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/sposob-ustalania-wysokosci-czynszu-dzierzawnego-w-umowach-dzierzawy-18333150

Co do dzierżaw może u ciebie 95% to licytacje ale w innych stronach to może być większość ofertowych   . I znów żebyś wiedział o czym rozmawiamy podsyłam poglądowy link. 

https://www.kowr.gov.pl/nieruchomosci/harmonogramy/ot-szczecin

Możesz się tez zapoznać z cena czynszu za hektary i też zobaczysz że nie są to jakieś wielkie liczby.    To ze w twojej okolicy rolnicy pozwalają załatwiać przedstawicielom izb załatwiać własne interesy to wasza sprawa. 

Dodam że w naszych stronach też od jakiegoś czasu obowiązuje w umowie punkt dotyczący robienia badan i nie muszę mówić ze ma to znajomy znajomego mojego przyjaciela smoka wawelskiego bo sam posiadam taki zapis w umowie.

Jakbyś umiał chociaż odrobine czytać ze zrozumieniem , to przeczytałbys wyżej ze pisałem o tym ze czynsze w przetargach ofertowych ustalane są po ustawowych stawkach i nie jest to 3 dt za 1 ha , sam napisałeś 9 dt za 1 ha , czyli około 1 t z hektara i tak mniej więcej wyglądają czynsze w przetargach ofertowych lub od takiej wysokości wychodzi się w przetargach licytacyjnych .  Jeżeli ktoś uważa ze przetargi ofertowe to jest standard to niech przejrzy internet i poszuka artykułów o tym czemu kowr nie organizuje przetargów ofertowych lub organizuje i kończą się np tak https://www.agrofoto.pl/prawo/nieruchomosci/rolnicy-pikietowali-pod-kowr-we-wroclawiu-chca-wznowienia-przetargow-na-dzierzawy,116378.amp

Owszem , przetargi ofertowe są , ale być może nawet nie wiecie pod kogo są organizowane 😊tyle na ten temat 

• 0
Opublikowano

To zaskoczę może tu co niektórych, ale ja wygrałem ofertowke właśnie bez żadnych znajomości, a o czynszu nawet nie będę wspominał bo jeszcze niejeden zawał by dostał 😂

Dodam tylko, że pozostałe działki wygrali rolnicy których też o żadne kombinacje bym nie posądzał, a startowali tacy których i owszem

• Like 2
  • 0
Opublikowano

No ja mam tak samo😁 złożyłem kwity i czekałem, też nie wiem jak się licytuje w pizdu w kosmos i potem umarza, albo jak załatwić ofertowke pod siebie, może bym lepiej wtedy trafił 😂

• 0
Opublikowano
16 minut temu, komizmo napisał:

To zaskoczę może tu co niektórych, ale ja wygrałem ofertowke właśnie bez żadnych znajomości, a o czynszu nawet nie będę wspominał bo jeszcze niejeden zawał by dostał 😂

Mowisz🤔 A podziel się swą mądrością skoro już  taki kozak jesteś, obstawiam że byłeś bezkonkurencyjny😎

• 0
Opublikowano

Wiek, dystans do pola ,powierzchnia gospodarstwa, DJP na hektar

Twierdzisz, że byłbym takim idiotom chwaląc się wałkiem w internecie? Bo co, internet jest anonimowy? 😂

Byli lepsi i gorsi ode mnie, załapało się tyłu ile było działek 

• 0
Opublikowano

pisze bo wiem, taka mam nature ze nie lubie opowiadac bajek. tylko wam cos powiedziec to zaraz albo nawyzywacie mnie od glabow albo podsmiechujki ze wiem bo zapewne sobie zalatwialem. nie zalatwialem i wk***ia mnie ze ja musze licytowac po 2 t minimum zeby cos miec , a jakies gogusie z izby rolniczej robia co chca

ale takie sa fakty,  w okolicy 3 powiatow nie ma lub prawie nei ma zadnych przetargow ofertowych. Jezeli sa jakies atrakcyjne kawalki 15- 20 i wiecej ha, okoliczni rolnicy mieszkajacy blisko nieruchomosci skladaja wnioski o przetargi ofertowe ktore sa odrzucena.  Natomiast znam 3 przypadki przetargow ofertowych ktore byly zrobione pod gosci z izby rolniczych lub ich znajomych.  Mieli dzialki blisko nieruchomosci, miejsce zameldowania, produkcje zwierzeca wiec byli prawie pewni ze wygraja i takie przetargi sobie organizowali. Powiem wiecej, 2 razy byly takie przypadki ze byly juz ogloszone listy na przetargi licytacyjne. Raz odwolali przetarg tydzien przed i zrobili ofertowy , a raz przetarg zostal odwolany dzien !!  przed przetargiem . Oczywiscie zmiana na ofertowy. 

lub licytacja w malym oddziale terenowym, a po przetargu na umowie wpisany mniejszy czynsz.  i to sa rzeczy ktore dzieja sie teraz , w dobie internetu. to odpowiedzcie sobie na pytanie co dzialo sie 10 -15 lat temu gdy nie bylo takiej przejrzystosci.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
22 godziny temu, hyperreal napisał:

A po co mali rolnicy maja produkować masowy towar? Wiadomo, że to nieopłacalne w ich przypadku. Musisz znaleźć niszę, albo sprzedać te 10 czy 20 ha, bo siejąc pszenicę albo jęczmień nie wyżyjesz z takiego gospodarstwa. Jak nawet zostanie Ci 5 tys. z ha, to przy 20 ha masz 100 tys. To już lepiej sprzedać gospodarstwo i maszyny za 1 mln i żyć z lokaty na 6% - to jest 60 tys. rocznie.

To już lepiej wyjdzie pracować na 20 ha niż na etacie.Na etacie załóżmy 3000zł na  miesiac,czyli rocznie 36000zł.To gdzie zarobi więcej,na etacie,czy z pola?

• 0
Opublikowano

Żeby było jasne . Wiem ze są przetargi ofertowe , wierze ze osoba czysta może taki przetarg wygrać. Pisze jak to jest w moim regionie . Jedno co to pierwszy raz usłyszałem o obowiazku badania gleby . Nie wyzywałem cie ws71 tylko napisałem ze to jakies bajki które opowiada znajoma , bo ja różne rzeczy już słyszałem i to zdaje się od osób które powinny mieć trochę oleju w głowie jeżeli zarządzają gospodarstwami kilkuset hektarowymi a bardzo często takie osoby nie rozumieją podstawowych rzeczy. Ale jak piszą tu inne osoby, jest to możliwe z tym badaniem, zastanawiają mnie sankcje za pogorszenie i czy jest to egzekwowane . Jeżeli kogos uraziłem to przepraszam

• Like 1
  • 0
Opublikowano
5 minut temu, lukasz1995 napisał:

To już lepiej wyjdzie pracować na 20 ha niż na etacie.Na etacie załóżmy 3000zł na  miesiac,czyli rocznie 36000zł.To gdzie zarobi więcej,na etacie,czy z pola?

Ale to 3 k na czysto.

• 0
Opublikowano

A po co mali rolnicy maja produkować masowy towar? Wiadomo, że to nieopłacalne w ich przypadku. Musisz znaleźć niszę, albo sprzedać te 10 czy 20 ha, bo siejąc pszenicę albo jęczmień nie wyżyjesz z takiego gospodarstwa. Jak nawet zostanie Ci 5 tys. z ha, to przy 20 ha masz 100 tys. To już lepiej sprzedać gospodarstwo i maszyny za 1 mln i żyć z lokaty na 6% - to jest 60 tys. rocznie.

Gdzie lokata na 6%?

• 0
Opublikowano

Super rada, pozbyć się majątku trwałego bedącego najpewniejszą lokatą i żyć z odsetek z oszczędności🤦‍♂️🤣

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, VonVegans napisał:

Ale to 3 k na czysto.

A dojazdy do roboty?

• 0
Opublikowano

Ależ ulegacie tym reklamom.

5, 6  czy 7% z limitem środków, krótkim trwaniu lokaty, stałym oprocentowaniu i innymi ograniczeniami...

A inflacja 30%

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, poosa21 napisał:

U nas na zachodzie wcześniej nie było takich zapisów a od 2019r po przedłużeniu umowy mam że na żądanie kowr mam przedstawić badania gleby. 

U mnie ziem z kowr nie ma , gospodarstw powyżej 50 ha raczej jest mało , ale te badania gleby mnie interesują , bo piszesz i inni zresztą też że trzeba co jakiś czas dostarczyć badanie gleby , i tutaj to mnie dziwi , że sami nie robią tych badań , bo jeśli masz dostarczyć wyniki badań , to przecież to ziemią badana może pochodzić nawet z księżyca, a nie z tego pola 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

U mnie termin dzierżawy kończył się w listopadzie a w październiku podpisywałem nową umowę, i był tam zapis że na działce jest zabrany plon i jest przeprowadzona uprawa pożniwna, oraz że mam przeprowadzone badania gleby podstawowe. To była umowa na 2 lata, teraz mam już na 5 lat i warunki takie same. Ale badania mam pokazać na żądanie Kowr i do tej pory nic nie chcieli. 

• 0
Opublikowano
54 minuty temu, Agrest napisał:

Super rada, pozbyć się majątku trwałego bedącego najpewniejszą lokatą i żyć z odsetek z oszczędności🤦‍♂️🤣

A co masz z tego majatku? Komfort psychiczny? Bo chyba traktora nie włożysz do garnka? To siej pszenicę, dokładaj do interesu i siedź cicho. Zdecydujcie się w końcu - nie opłaca się, czy się opłaca?

57 minut temu, 6465 napisał:

A choć by i znalazł i te 6% sprzedać gospodarkę wpłacić na 6% a inflacja 16%.biznes jak su***syn 🤣🤣🤣🤣🤣 @hyperreal ty prawdziwy  🦈 biznesu😁

Lepiej produkować za 2000/t (według rolnika) i sprzedawać za 1500/t. A inflacja nadal 16% 🤪

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, 6465 napisał:

Gdzie lokata na 6%?

Toyota bank 7% do 300 tys

3 minuty temu, hyperreal napisał:

A co masz z tego majatku? Komfort psychiczny? Bo chyba traktora nie włożysz do garnka? To siej pszenicę, dokładaj do interesu i siedź cicho. Zdecydujcie się w końcu - nie opłaca się, czy się opłaca?

🤪

Mądrego to i warto posłuchać

• 0
Opublikowano
17 minut temu, mysza103 napisał:

Ale gdyby ci kazali pokazać badania , to równie dobrze mógłbyś oddać do badań , obojętnie jaka ziemię , żeby tylko wyniki były takie jakie byś chciał 

Raczej tak. Ale to pole uprawiam dobrze i wyniki są dobre. 

• 0
Opublikowano
5 minut temu, hyperreal napisał:

Lepiej produkować za 2000/t (według rolnika) i sprzedawać za 1500/t. A inflacja nadal 16% 🤪

Ja w przeciwieństwie do pewno 95% tego forum żyję tylko z tego majątku. 

A opieranie się na życiu z odsetek to chyba prosta droga do szybkiego sięgnięcia dna

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v