Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Chcesz powiedzieć że ceny dobrej nie będzie na pszenicę ? .

Co z tymi co kupili nawozy po 5 tyś i powiadali że tanio kupione ? .

Przy tych kosztach to cena 1600 zł to żadna cena. Prosty przykład na giełdzie 2 netto u nas 1600 brutto na wschodzie. Nie wiem jak z ta agria bo niby pisze 1600 netto na tablicy. My tutaj raczej nie przewidzimy jaką cenę zrobią bo może cena będzie w świecie ale jak pośrednik będzie miał zboże z Ukrainy po 1 tys to uważacie że da Polakom po 1600 bo kupili u niego nawóz po 5 tys ? Myślę że nie tylko ochoczo kupi po 1 tys a sprzeda na kontrakt po 2 tys a wie że i tak ludzie będą musieli sprzedać jak nie w żniwa to na jesieni bo są raty i niech nikt tutaj nie ściemnia że ma tyle kasy żeby zapłacić ratę na koniec roku a zboże zatrzymać, są może marginalne wyjątki. Zresztą gdyby mieli wolna gotówkę to by nadplacili niektórzy kredyt bo procenta niszczą. 

Kolega z pracy miał radę 410 zł a teraz płaci ponad 700 zł , jego brat 1300 a teraz 2200. za***ią ludzi procentem i cenami. 

Prosty przykład nawet u mnie, część towaru na półce została po starej cenie przyszedł nowy i drożej i zmiana ceny na cały towar nie uśredniona czy zostawione dwie ceny. A cenę można zrobić z ręki. Ale przecież właścicielowi mało kamienice auta po 300 tys żyć nie umierać. I tak jest że skupami naszymi 

• Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, Damianek20 napisał:

Trafnie tu mówicie że telewizja kłamie więc też nie wiemy czy ta wojna toczy się na takim obszarze jak mówią a trzeba pamiętać że Ukraina jest potężna. Tak czy inaczej ceny ujebali do tego giełdy w dół i ciekawe na ile zjada skupy bo kontrakty podpisali dobre ale pretekst do obniżek jest raz że przecena na giełdzie dwa że na pewno część zboża zostaje u nas 

Ruski ponoć chce Ukrainę praktycznie zrównać z ziemią, więc ja jestem pewny że tam będzie się wszystko palić, u nas przy granicy powinni poczyniac jakieś zabezpieczenia żeby ten ogień w jakimś stopniu do nas nie przeszedł na pola..

• Like 4
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, skywalker89 napisał:

O to chodzi żeby ludzi nastraszyć Ukraińską pszenica że nas zasypie i żeby każdy czym prędzej opróżniał magazyny ! 

Ta pszenica po zniwach w jakimś stopniu z powrotem będzie wracać na wschód bo tam nic nie będzie 

Zachodni koncern , ktory posiada kilkaset tys ha na Ukrainie obrabia to na bieżąco i nie widzi większych problemów jak na razie, co do cen to gospodarstwo po sąsiedzku miało kontrakt na żniwa dla kilkuset ton 2 tys zł t/netto

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, skywalker89 napisał:

Ruski ponoć chce Ukrainę praktycznie zrównać z ziemią, więc ja jestem pewny że tam będzie się wszystko palić, u nas przy granicy powinni poczyniac jakieś zabezpieczenia żeby ten ogień w jakimś stopniu do nas nie przeszedł na pola..

Chce i nie równają także śmiech na sali. Teraz dudas pojechał do Kijowa i przemawia i jakoś kijów nie niszczą. Nie wierzę w to co mówią i w ta biedę Ukraińców. 

Ukraińce w oczy mówią Polakom że by nas nie przyjęli i nie pomogli by nam. Więc niech ich palą wali mnie to i nie żałuję tego bydła. 

• Like 3
  • Thanks 1
  • Haha 1
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Damianek20 napisał:

Chce i nie równają także śmiech na sali. Teraz dudas pojechał do Kijowa i przemawia i jakoś kijów nie niszczą. Nie wierzę w to co mówią i w ta biedę Ukraińców. 

Ukraińce w oczy mówią Polakom że by nas nie przyjęli i nie pomogli by nam. Więc niech ich palą wali mnie to i nie żałuję tego bydła. 

W podobnym tonie się wypowiedziałem kilkanaście postów wyżej ,to od razu była wielka obraza.

Edytowane przez marek1977
  • Thanks 2
  • 0
Opublikowano
5 minut temu, marek1977 napisał:

W podobnym tonie się wypowiedziałem kilkanaście postów wyżej ,to od razu była wielka obraza.

Nie przejmuj się tym, jeszcze ludziom woda w uszy się nabierze tymi Ukraińcami 

2 minuty temu, Y635 napisał:

pszenica kuj-pom 1720zł/netto

U nas brutto ciężko dostać 🤦

• Like 2
  • 0
Opublikowano
36 minut temu, Damianek20 napisał:

Pożyjemy zobaczymy, chyba logiczne jest że jak zboża suche ba polach będą to nie trzeba wielkiego wysiłku żeby to zniszczyć.. 

36 minut temu, ws71 napisał:

Zachodni koncern , ktory posiada kilkaset tys ha na Ukrainie obrabia to na bieżąco i nie widzi większych problemów jak na razie, co do cen to gospodarstwo po sąsiedzku miało kontrakt na żniwa dla kilkuset ton 2 tys zł t/netto

Może też tak być że to celowa robota żeby ponieśli koszty itp a później..  

Nie wiem, ale nic nie wskazuje za bardzo żeby miało być inaczej..

• 0
Opublikowano
8 minut temu, skywalker89 napisał:

Pożyjemy zobaczymy, chyba logiczne jest że jak zboża suche ba polach będą to nie trzeba wielkiego wysiłku żeby to zniszczyć.. 

Może też tak być że to celowa robota żeby ponieśli koszty itp a później..  

Nie wiem, ale nic nie wskazuje za bardzo żeby miało być inaczej..

Zobaczymy a na razie trzeba martwić się o siebie a nie o banderowców. Dziś miało tak padać a to lipa, trochę deszczyk i tyle. Pogoda kiepska grzyb zaczyna atakować a do zbiór dużo może się wydarzyć 

• Like 3
  • 0
Opublikowano

Nie jestem jakoś super za nimi, ale nie podoba mi się tego typu gadanie na ten temat a to z jednego prostego względu- jakby u nas na wschodzie jutro rakiety spadały i ruski byłby za rogiem pewnie pierwszy byś rodzinę wywoził na zachód. 

• Like 5
  • 0
Opublikowano
4 minuty temu, skywalker89 napisał:

Nie jestem jakoś super za nimi, ale nie podoba mi się tego typu gadanie na ten temat a to z jednego prostego względu- jakby u nas na wschodzie jutro rakiety spadały i ruski byłby za rogiem pewnie pierwszy byś rodzinę wywoził na zachód. 

Niestety na tym forum jak i zapewne w społeczeństwie są ludzie, których wyobraźnia tak daleko nie sięga...

Sorry, że nie na temat, ale to Forum już od dawna "drufuje".

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, jahooo napisał:

Widzę , że trzeźwo myślący sa w mniejszosci, a najgłośniejsi ujadacze z trzech grup - prorosyjscy, proPIS i proPO

jest jeszcze czwarta grupa (mniejszość) to jasnowidze :)

• 0
Opublikowano
51 minut temu, skywalker89 napisał:

Gdyby u nas spadły rakiety to Ukraińce już by nas rżnęli żeby odebrać część ziem. 

• Like 3
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, skywalker89 napisał:

Potwierdzam.

Tylko co robią, ? Grilla z nimi palą...będą się palić pola tylko szum. Zdjęcia pokazują dużo zniszczeń, a znajomi filmiki jak nagrywają to jest ruina, miasta wsiej rozjebane drogi, braki wody prądu, znisczenia są dużo większe niż te co pokazują w tv. 

Edytowane przez GRZES1545
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, skywalker89 napisał:
19 minut temu, GRZES1545 napisał:

Potwierdzam.

Tylko co robią, ? Grilla z nimi palą...będą się palić pola tylko szum. Zdjęcia pokazują dużo zniszczeń, a znajomi filmiki jak nagrywają to jest ruina, miasta wsiej rozjebane drogi, braki wody prądu, znisczenia są dużo większe niż te co pokazują w tv. 

To skoro taka wojna to co twoi znajomi tam robią ? Już w  Kijowie miała być wojna i przy rakietach naprowadzanych na cel nie zniszczyli parlamentu. Zniszczenia muszą być bo jak byś światu wytłumaczył wojnę ? Wojna bez ofiar i zniszczeń. 

Spokojnie zobaczymy czy będą palić czy nie będą. Poza tym ogień to broń dwusieczna bo i podpalacz może spłonąc zależy jak powieje wiatr. 

Na razie wiemy że eksport zbóż niszczy ceny zboża w Polsce a zwłaszcza na ścianie wschodniej. Pogłębiająca się susza u nas podobno w Niemczech i Francji nie sprawia że ceny w skupach są podnoszone adekwatnie do sytuacji. Do tego widmo podwyżek paliwa węgla nawozów i inflacja dobija nas zarówno producentów zbóż jak i zwierząt. Ja jestem w tej drugiej grupie. 

• 0
Opublikowano (edytowane)

@GRZES1545, jeśli zapłacisz komu trzeba to masz święty spokój, tak było za ,,wolnej Ukrainy'' i zaczynam mieć podejrzenia że tak jest obecnie[jak na razie można wysnuć takie wnioski na podstawie informacji które stamtąd docierają] jakoś nie ma żadnych informacji o niszczeniu duńskich,niemieckich,chińskich farm,idą pod topór latyfundia należące do niektórych ukraińskich oligarchów, skoro tam jest wszechobecna wojna i w ogóle bieda z nędzą to jak wyjaśnić kilkunasto kilometrowe kolejki z używanymi samochodami na przejściach polsko-ukraińskich,sprowadzają po to by Rosjanie mieli co palić , bardzo nielogiczne postępowanie ludzi w kraju ogarniętego wojną???

Edytowane przez ws71
  • Like 2
  • 0
Opublikowano

Jak ich spalą to potem ciebie będą palić.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, skywalker89 napisał:

Jesteś pewny że zostałbyś przyjęty z otwartymi rękoma darmowym mieszkaniem socjalem bo ja nie 

• Like 3
  • 0
Opublikowano
13 minut temu, ws71 napisał:

@GRZES1545, jeśli zapłacisz komu trzeba to masz święty spokój, tak było za ,,wolnej Ukrainy'' i zaczynam mieć podejrzenia że tak jest obecnie[jak na razie można wysnuć takie wnioski na podstawie informacji które stamtąd docierają] jakoś nie ma żadnych informacji o niszczeniu duńskich,niemieckich,chińskich farm,idą pod topór latyfundia należące do niektórych ukraińskich oligarchów, skoro tam jest wszechobecna wojna i w ogóle bieda z nędzą to jak wyjaśnić kilkunasto kilometrowe kolejki z używanymi samochodami na przejściach polsko-ukraińskich,sprowadzają po to by Rosjanie mieli co palić , bardzo nielogiczne postępowanie ludzi w kraju ogarniętego wojną???

Maszyny rolnicze też Ukraińcy dalej kupują. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v