Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • 0
Opublikowano
14 minut temu, pawelek98 napisał:

Jakie biedaczki w listopsdzie 100 poscilem po 1400 netto a ty o 1300 mazysz

I czemu nie sprzedałeś reszty  po te 1400? Też jesteś pazerny i liczyłeś na 2 tys ?😂😂😂

• 0
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, pawelek98 napisał:

Jakie biedaczki w listopsdzie 100 poscilem po 1400 netto a ty o 1300 mazysz

zamiast się wspierać to wy się wyzywacie i jak ma tu być dobrze w tym kraju... 

rolnicy powinni być jednością bo przecież ta tym samy wózku jedziemy 

Edytowane przez jan88
  • Like 2
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, sthil007 napisał:

I co biedaczki cebulaczki mówiłem że będzie cena 1300 za 12,5bialka a to dopiero początek.

No i czym się podniecasz ?Ja po 1300netto sprzedawałem koniec stycznia i 15 lutego , i już mogłem liczyć straty względem szczytów, a póki co to na obecną chwilę na matifie po przeliczeniu jest 1271zł , a nie 1300 zł , i do tego trzeba dodać że te odbicia w ostatnich dniach spowodowane są zawirowaniami politycznymi Rosja , Ukraina , a nie tym że zboża jest mało , i jeśli ktoś nie sprzedał pszenicy to raczej nie ma się co zastanawiać czy zboża jest dużo czy mało , tylko patrzeć na wschód , i jak się będzie robiło spokojniej to sprzedawać , bo cena wówczas znowu pójdzie w dół 

• Like 2
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, krzysiek29 napisał:

Dokładnie, nie liczylbym w najbliższym czasie na jakieś mega wzrosty

Zboza moze jest dużo ale istnieją  dwie opcje które zrobią 2000zl za pszenicę.

1.Najazd Putina na dalszą część Ukrainy. 2. Nałożenie sankcji  na Rosje. Brak korzystania z systemu Swift. Gdzie sprzedaz pszenicy za granice  jest prawie nie możliwa...

Ale i zapłata za gaz również ...

Wg. mnie Putin jeśli zatakuje to odetnie najszybciej dostęp do morza na Ukrainie...

Co do cbotu to podobno w stanach z 25 stopni zrobiło się -13 bez śniegu... 

Edytowane przez mtz55
  • 0
Opublikowano
16 minut temu, krzysiek29 napisał:

To gdzie są te podwyżki na rynku krajowym? Jeżeli się zrównały stawki giełdowe to czemu jest dalej taka różnica?

bo nasi zawsze z podwyżkami czekają 2-3 tygodnie

• 0
Opublikowano
17 minut temu, krzysiek29 napisał:

To gdzie są te podwyżki na rynku krajowym? Jeżeli się zrównały stawki giełdowe to czemu jest dalej taka różnica?

Jesteś rolnikiem bez rozeznania rynkowego czy  zajmujesz się handlem i żyjesz ze straszenia chłopów?

• Like 2
  • 0
Opublikowano

kolega @galan99 sprzedał w listopadzie, ja czekam

on nie śmieje się ze mnie - ja nie narzekam na niego, bo nie wiadomo za ile będzie np w marcu czy kwietniu

może wbrew pozorom on sprzedając po 1400 (prawie) w listopadzie będzie w gorszej sytuacji niż ja czekający od tej pory

albo na odwrót

i z czego tu się śmiac ? każdy ma swoje powody i wyliczenia

• Like 3
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Jakbyś śledził temat to byś wiedział że też mam pszenicę i też nie wiem co robić sprzedawać czy czekać. Chciałbym takie ceny o jakich piszecie ale nasz rynek jest pazerny i nie daje zarobić rolnikom. Chodzi mi o to że są podwyżki na giełdzie ale nie przekładają się na nasz rynek.  

A jeśli chodzi o rozeznanie rynkowe to ciągle dzwonię do mlynow i firm paszowych. Przeważnie w każdy poniedziałek i pytam o cenę pszenicy. 

Edytowane przez krzysiek29
  • 0
Opublikowano
jahooo napisał:

Niestety taki naród, prędzej usłyszy więcej pozytywów od przechodnia na ulicy jak od człowieka z twojego środowiska.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

To co po tych szopach macie upchane , tak naprawdę nie ma większego znaczenia  po ile chcecie sprzedać albo czy  sprzedać zamierzacie  w ogóle  do żniw

jest koniec lutego , zamieszki na wschodzie były od dłuższego czasu i zdecydowana większość przetwórców  / importerów podejrzewam że zabezpieczona jest do nowych zbiorów w 100 %

te kilka milionów ton  ziarna co pozostało niezagospodarowane / sprzedane  to dla potencjalnych kupców zabezpieczenie na czas żniw na wypadek przesunięcia w czasie albo wzrostu cen po przyszłych  żniwach

jak młyn w lutym wstrzymał skup a od maja nie miele , bo przygotowuje się do następnego sezonu to kiedy on podniesie cene ????????????

jak by młynarz był przekonany że po żniwach cena wzrośnie o np. 100 za tone to pogazuje silosy weżnie nawet kredyt zaryzykuje  i kupi

na obecną chwile jak bym był młynarzem to bym wolał młyn zamknąć niż odbierać telefony od tych co chcą po giełdowych cenach sprzedać

bardziej według mnie prawdopodobny jest obrót zbożem po interwencyjnej 100 euro niż po  spekulacyjnej 2 000

• 0
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, stach12 napisał:

To co po tych szopach macie upchane , tak naprawdę nie ma większego znaczenia  po ile chcecie sprzedać albo czy  sprzedać zamierzacie  w ogóle  do żniw

jest koniec lutego , zamieszki na wschodzie były od dłuższego czasu i zdecydowana większość przetwórców  / importerów podejrzewam że zabezpieczona jest do nowych zbiorów w 100 %

te kilka milionów ton  ziarna co pozostało niezagospodarowane / sprzedane  to dla potencjalnych kupców zabezpieczenie na czas żniw na wypadek przesunięcia w czasie albo wzrostu cen po przyszłych  żniwach

jak młyn w lutym wstrzymał skup a od maja nie miele , bo przygotowuje się do następnego sezonu to kiedy on podniesie cene ????????????

jak by młynarz był przekonany że po żniwach cena wzrośnie o np. 100 za tone to pogazuje silosy weżnie nawet kredyt zaryzykuje  i kupi

na obecną chwile jak bym był młynarzem to bym wolał młyn zamknąć niż odbierać telefony od tych co chcą po giełdowych cenach sprzedać

bardziej według mnie prawdopodobny jest obrót zbożem po interwencyjnej 100 euro niż po  spekulacyjnej 2 000

Dzięki Bogu trzymasz tylko świnie po szopkach  a nie jesteś  młynarzem 😂😂😂 

Edytowane przez dlugin
  • 0
Opublikowano
23 minuty temu, krzysiek29 napisał:

Jakbyś śledził temat to byś wiedział że też mam pszenicę i też nie wiem co robić sprzedawać czy czekać. Chciałbym takie ceny o jakich piszecie ale nasz rynek jest pazerny i nie daje zarobić rolnikom. Chodzi mi o to że są podwyżki na giełdzie ale nie przekładają się na nasz rynek.  

A jeśli chodzi o rozeznanie rynkowe to ciągle dzwonię do mlynow i firm paszowych. Przeważnie w każdy poniedziałek i pytam o cenę pszenicy. 

Ci co znają się na analizowaniu giełdy twierdzili, że pszenica powinna drożeć na przełomie stycznia i lutego. Podmioty przerabiające dużą ilość zbóż też mają swoich analityków i na pewno się z tym liczyli. Dobrze wiedzą, że po ubiegłym roku lenie zaczęły przechowywać zboże i jeszcze na magazynach go trochę jest więc się zmówili i nakręcili panikę, że będzie tanieć, tanieć i tanieć. Część chłopów tradycyjnie połknęła ten kit jak bocian żabę. Od razu uprzedzam, że faktycznie tak się mogło stać, ale skupujący bardziej oparli się na swoim chciejstwie w prognozach dla ciemnego ludu chłopskiego niż na chłodnej ocenie sytuacji giełdowej i geopolitycznej.

30 minut temu, jahooo napisał:

kolega @galan99 sprzedał w listopadzie, ja czekam

on nie śmieje się ze mnie - ja nie narzekam na niego, bo nie wiadomo za ile będzie np w marcu czy kwietniu

może wbrew pozorom on sprzedając po 1400 (prawie) w listopadzie będzie w gorszej sytuacji niż ja czekający od tej pory

albo na odwrót

Zawiść ludzka nie zna granic. Nie zazdrościłem tym, którzy sprzedawali w ubiegłym roku rzepak prawie po 3000, a ja dostałem tysiaka mniej. Wolę jak zarabiają rolnicy niż pośrednicy, ale widać wielu (także z tego tematu) twierdzi inaczej.

• Like 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Ceny  pszenicy na dziś bez zmian 14% 1270 netto.

W temacie o pogodzie i nie tylko  masz wszystko, także o pogodzie 🙂 z resztą  jest w Hyde Park a tam tak można 😛

Edytowane przez Pigmei
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v