Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, pane napisał:

jest przynajmniej PRZYZWOITYM! człowiekiem ale to dla niektórych niepojęta kategoria...

a czy ty dzieciaku chociaż wiesz co to patriotyzm?

mam pytanie techniczne do forumowiczów, jak zablokować wyświetlanie użytkowników piszących puste, bezsensowne, błazeńskie, wręcz debilne wpisy na AF?

jak ci tak źle to zrób dobrze sobie i innym i wyjedź na wschód!

przecież to wszystko nieprawda...

Nie czytaj moich postów i nie cytuj ich, szkoda na ciebie czasu żeby wdawać się z tobą w dyskusję. A na wschód możesz jechać bo trzymasz stronę ukraincow z tego powodu że nim jesteś i dlatego szlak cię trafia że ktoś może ich nie lubieć . 

• Like 2
  • 0
Opublikowano
5 godzin temu, wojak1986 napisał:

Luksus to kiedyś było się z kimś spotkać w karty pograć flaszkę zrobić a nie teraz patrzeć w te pudełeczko. Samochód telefon internet to narzędzia pracy a nie nagroda. Jak ktoś mówi że smycz dla psa to przywilej to nie mamy o czym mówić

Jest dokładnie odwrotnie jak piszesz. To kiedyś właśnie było czymś powszednim, że ludzie sie spotykali, pomagali sobie wzajemnie w pracy. Nie była takiej zawiści i nienawiści jak dzisiaj co widać chociażby na tym forum. Zapewniam, że bez samochodu, telefonu i internetu da się pracować (z autopsji)

• Haha 2
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano
59 minut temu, pane napisał:

jest przynajmniej PRZYZWOITYM! człowiekiem ale to dla niektórych niepojęta kategoria...

Nieprzyzwoicie to masz chłopie sprany mózg przez TVP Info... Dorabiają się agroholdingi i mafie, a rodzinne gospodarstwa Ukraińców są wyżynane.

• Like 2
  • 0
Opublikowano
13 minut temu, Damianek20 napisał:

Nie czytaj moich postów i nie cytuj ich, szkoda na ciebie czasu żeby wdawać się z tobą w dyskusję. A na wschód możesz jechać bo trzymasz stronę ukraincow z tego powodu że nim jesteś i dlatego szlak cię trafia że ktoś może ich nie lubieć . 

czytam twoje posty ze zwykłej ciekawości czy napiszesz jeszcze coś równie głupiego jak wcześniej i jeszcze się nie zawiodłem :)

8 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Nieprzyzwoicie to masz chłopie sprany mózg przez TVP Info... Dorabiają się agroholdingi i mafie, a rodzinne gospodarstwa Ukraińców są wyżynane.

a tobie to kto pierze łeb? bo chyba nie masz w nim  syfu? Następny yntelektualista sie znalazł.... 

• Like 1
  • Haha 2
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

Polecacie jakies zaufane skupy zbóż z war-maz?

Elplon Elbląg ale to ilości całosamochodowe. A tak to Głowacki Adamowo albo Vittera Silos, ale tam niższe ceny.

• 0
Opublikowano
Dnia 5.01.2023 o 14:11, Wicherek napisał:

Pewnie jesteś pisiorem !

Zależy, co według ciebie oznacza bycie pisiorem. Rozumiem, że traktujesz to określenie jako pejoratywne, ale takie rzeczy nie działają na mnie. Jeśli to, że głosowałem w ostatnich wyborach na PiS, to tak - jestem pisiorem, - tak jak większość mieszkańców polskiej wsi, co wynika z danych  PKW. Podejrzewam, że również większość użytkowników tego forum głosowało na PiS, więc towarzystwo jest dosyć spore. Jeżeli kryterium twojej oceny jest to, czy w tej chwili głosowałbym na PiS, - to również możesz mnie tak określić. Chyba, że zaproponujesz mi coś lepszego z dostępnych obecnie na scenie politycznej partii. Pokaż teraz, czy masz jaja cwaniaczku.

• Like 3
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano

@tmk1974Na samym początku PiS bardziej przypominał republikanów w USA. Ja na takie PiS oddałbym głos, wieś to moim zdaniem ludzie ciężko pracujący i wierzący.Po drodze chyba był brak efektów i powstał obecny PiS socjalistyczny i tutaj zrobił się cyrk. Fakt jest taki że obecnie nie ma reprezentanta wsi. Populizm króluje i już nikt nie może powiedzieć przed wyborami że trzeba ciężko pracować i oszczędzać tak się nic nie osiągnie...

• Like 1
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, wojak1986 napisał:

@tmk1974Na samym początku PiS bardziej przypominał republikanów w USA. Ja na takie PiS oddałbym głos, wieś to moim zdaniem ludzie ciężko pracujący i wierzący.Po drodze chyba był brak efektów i powstał obecny PiS socjalistyczny i tutaj zrobił się cyrk. Fakt jest taki że obecnie nie ma reprezentanta wsi. Populizm króluje i już nikt nie może powiedzieć przed wyborami że trzeba ciężko pracować i oszczędzać tak się nic nie osiągnie...

Z partiami politycznymi powinno być jak z prezydentem dwie kadęcje koniec dłużej to już robi się dyktatura. Zresztą sami się przekonacie za rok jak PiS wygra po raz trzeci.

• Like 1
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, ursusek902 napisał:

Elplon Elbląg ale to ilości całosamochodowe. A tak to Głowacki Adamowo albo Vittera Silos, ale tam niższe ceny.

Vittera jest bodajże i w Kętrzynie , przed świetami paszowa 1300 netto teraz już 1230. Są skupy np agrocentrum w Giżycku ale prawdopodobnie pszenicy już nie biorą . Drugi skup do którego większość zboża swojego oddaje może odebrać w marcu dopiero 

• 0
Opublikowano
15 godzin temu, tmk1974 napisał:

Zależy, co według ciebie oznacza bycie pisiorem. Rozumiem, że traktujesz to określenie jako pejoratywne, ale takie rzeczy nie działają na mnie. Jeśli to, że głosowałem w ostatnich wyborach na PiS, to tak - jestem pisiorem, - tak jak większość mieszkańców polskiej wsi, co wynika z danych  PKW. Podejrzewam, że również większość użytkowników tego forum głosowało na PiS, więc towarzystwo jest dosyć spore. Jeżeli kryterium twojej oceny jest to, czy w tej chwili głosowałbym na PiS, - to również możesz mnie tak określić. Chyba, że zaproponujesz mi coś lepszego z dostępnych obecnie na scenie politycznej partii. Pokaż teraz, czy masz jaja cwaniaczku.

jestes niewiele mlodszy ode mnie i nie zauwazasz ze kaczystan to parodia prl-u ??? i dokladnie tak samo towarzysze z dojnej prawicy skoncza jak ci z pzpr-sd-zsl...

wiekszosc glosowala ??? -zapytaj w temacie o polityce -to nikt nie glosowal albo nie pamieta  🤣.

siedem lat tlustych sie skonczylo zaczyna sie 7 chudych.. 

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Ja bym tego PIS aż tak nie skreslałam , na pewno na obecny czas wojny Ukrainsko - rosyjskiej jest odpowiednią partią , gospodarczo też jest chyba niezle skoro bezrobocie jest niskie i kazdy kto chce pracować tą prace znajdzie choć putinem to nic nie wiadomo moze Ukraina się obroni to sobie zaanektuje Białoruś i powiekszy sobie granice z Polską  prócz kalingradu ,            Polska jest drugim w europie rynkiem zbytu  dla maybacha wiec i elita ma się dobrze https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/polska-wyroznia-sie-w-europie-wysoka-sprzedaza-superdrogich-aut/fys235p

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano

bezrobocie nie jest wcale takie niskie. jest solidnie ukryte. 

współczynnik zatrudnienia już nie wygląda tak ciekawie. 

• 0
Opublikowano
18 minut temu, jarecki napisał:

Ja bym tego PIS aż tak nie skreslałam , na pewno na obecny czas wojny Ukrainsko - rosyjskiej jest odpowiednią partią

Chyba najmniej odpowiednią. 

• Like 3
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Nikt nie wie jak zachowała by się np PO , wydaje mi się ze by miała podobne stanowisko do niemieckiego a wiec bez nacisku pomoc ograniczona a dlaczego PO  bo to jedyna realna alternatywa do stworzenia rządu .  A , OGÓLNIE CO BYŚ proponowałał zwiekszenie pomocy , zmiejszenie oprócz militarnego jest jeszcze pomoc logistyczna ze strony naszego kraju .

Edytowane przez jarecki
  • 0
Opublikowano

Jest ukryte jak poparcie dla PiSu. Marzenia PRL-u i Gierka ciągle żywe a później zmarnowane jedno albo dwa pokolenia. Przecież Gierek dla tych ludzi z lat 70 to dobrodziej, wtedy było dobrze, dostali jeszcze niezłe emerytury a spłacali inni. Teraz z PiSem będzie podobnie...

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, galan99 napisał:

Gdzie ukryte ?.

W Krusie, dlatego jest taki skowyt o definicję rolnika aktywnego. Sporo niepracujących osób jest ubezpieczonych w KRUS dzięki posiadaniu niewielkich kawałków ziemi... Zresztą i na tym forum są aparaty, które przez rok nie miały ani jednej udokumentowanej sprzedaży i kombinowały, jak wydębić suszowe. 

Edytowane przez JanKrzysztof
  • 0
Opublikowano

dlatego jest dobra pora żeby ze sceny zejsc .

1 minutę temu, wojak1986 napisał:

Jest ukryte jak poparcie dla PiSu. Marzenia PRL-u i Gierka ciągle żywe a później zmarnowane jedno albo dwa pokolenia. Przecież Gierek dla tych ludzi z lat 70 to dobrodziej, wtedy było dobrze, dostali jeszcze niezłe emerytury a spłacali inni. Teraz z PiSem będzie podobnie...

• 0
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, mirro napisał:

Chyba najmniej odpowiednią. 

Dramatyczne przesunięcie układu sił na froncie. "Policzek dla Władimira Putina"

Niemcy dostarczą Ukrainie ok. 40 Marderów do końca pierwszego kwartału – informuje rzecznik niemieckiego rządu. Dziennik "Der Tagesspiegel" zauważa, że dzięki dostawom broni układ sił na polu walki powoli się zmienia.

Podczas gdy Rosja wysyła w teren coraz starszy sprzęt, a zapasy amunicji artyleryjskiej i rakiet stopniowo się wyczerpują, Ukraińcy się modernizują. Ich armia jest coraz lepsza, Rosji coraz gorsza" – czytamy. Berliński dziennik zauważa, że zmiany dotyczą również żołnierzy ukraińskich, z których dziesiątki tysięcy zostaną w 2023 r. przeszkolone na Zachodzie.

Rosji liczył na mroźną zimę, podczas której Europie zabraknie surowców energetycznych, a to doprowadzi do ugięcia się przed Moskwą. Determinacja zachodniej polityki, przeznaczenie dużych pieniędzy na zakupy skroplonego gazu oraz ciepła pogoda pokrzyżowały jednak władcy Kremla plany.

"Nic dziwnego, że w Rosji słychać pogłoski o kolejnej fali mobilizacji. Dla Kremla najpóźniej teraz musi być jasne, że Zachód jest siłą, z którą należy się liczyć – tak samo, jak z odwagą i nieustraszonością Kijowa. Obie te sprawy zostały w Moskwie niedocenione

Ruskie wojsko to  więźniowie   szkoleni tylko trzy miesiące nic nie znaczą na froncie .

Ceny pszenicy się stabilizują tak samo jak surowce , gaz i ropa . Rus się pomylił że jak nie da ropy Europa padnie na kolana .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano

w krusie, w macierzyńskim, cowidowym, w wyrzutach z up i we wcześniejszych emeryturach 

• 0
Opublikowano
Przed chwilą, JanKrzysztof napisał:

W Krusie, dlatego jest taki skowyt o definicję rolnika aktywnego. Sporo niepracujących osób jest ubezpieczonych w KRUS dzięki posiadaniu niewielkich kawałków ziemi...

a z czego te osoby żyja ?  Z postem się zgadzam z tym że te osoby i tak pracuja tylko że na czarno 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v