Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, galan99 napisał:

Wizyta Prezydenta Ukrainy w Stanach Zjednoczonych = to jest wielkie wydarzenie w świecie .

To moje słowa jak ja to widzę , to jest już wojna Ameryki z Rosją tylko żołnierze Ukrainy a broń Ameryki .

Ameryka przeznaczyła obecnie 1,8 mil Dolarów .

Ma ją zatwierdzić w Kongresie 45 mol dolarów to są kosmiczne sumy .

Europa słaba militarnie i gospodarczo , Ameryka zarabia miliardy każdego dnia .Może się komuś wydawać że Rosja nie słabnie gospodarczo , za rok czy dwa Rosja będzie cofnięta 100 lat do tyłu . Ameryka zwycięska , gospodarczo pokonała Europę i Rosję , tylko zostają im Chiny taki był cel Ameryki i zdobyli to .

Polska będzie tylko spichlerzem Amerykańskiej Gospodarki z upraw na Ukrainie nikt tego już nie zmieni .

dziadek Joe Biden sam to wygłosił kto podważy jego decyzję .

Widzieli jak witali ,Wołodymyr Zełenski w Ameryce jaką radością .

A można cofnąć do przodu?🤔🤔🤔🤔🤔

• 0
Opublikowano
19 minut temu, maszek1980 napisał:

Co to na tym forum nie można pisać o swoich sympatiach politycznych?

Można, ale w temacie o polityce. 

Pszenica paszowa 1250-1300 netto (PSZ) 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

W woj.Podlaskim Agrocentrum nie potrzebuje naszego zboża bo ma pełne magazyny UK a mleczarze niech dalej kupują od nich drogie pasze i wspierają wolny rynek jak to twierdzą niektórzy. Minister mówił w źniwa nie sprzedawajcie zboża bo będzie droższe a tu masz Ci los wszystko się zgadza tylko w drugą stronę.  To jest polityka UE u Nas wszystko zamknąć a od Nich wszystko sprowadzać. To idzie tylko w jedną stronę. 

• Like 5
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, notkiz napisał:

W styczniu 1500 jest realne? Jak myślicie?

to zalezy w ktorym roku 🤣.

gdy mi dawali po 1300 po zniwach to mowilem ze nie w tym roku...

2 godziny temu, przemek28_28 napisał:

A można cofnąć do przodu?🤔🤔🤔🤔🤔

tylem do przodu mozna.

• 0
Opublikowano
23 godziny temu, Marek123456 napisał:

wywiąż się z umowy łachu

To chyba nie do mnie.

Przed wojną w UA na spokojnie się podpisywało umowy. Była tel uzgadniana cena na emial przychodziła umowa 2,3 dni się odsyłało i nikomu się krzywda nie działa. Teraz praktycznie jak się umówisz na cenę to od razu leci umowa na emiala i musisz w ten sam dzień im to odesłać. 

Co do próby wykręcenia się z tego kontraktu. Według mnie to będzie niemożliwe. Wszystkie firmy z którymi współpracowałem tak mi wysyłały umowy. Agrii, Agrolok, cedrob, agriplus, piast, tasomix, Wszędzie tak samo to wygląda. Niektóre podmioty wysyłają sms z podstawowymi danymi i tylko się odsyła sms że się zgadza wszystko. Nie jeden by w tym roku próbował zerwać umowę a nie było o tym słychać. 

2 godziny temu, Bartek933 napisał:

Spam.

Z polityką zapraszam do: 

AWW 1300-1340zł netto, czyli cały czas w dół 

AWW dobry kontrahent. Zastanawiające jest to że dalej płacą w miarę dobrze a przecież oni to muszą dalej odsprzedać. 

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Wicherek napisał:

i tak PIS to najlepsza władza w wolnej Polsce, POlaczki, komuchy i pedały nie mogą na nich patrzeć :)

Dnia 20.12.2022 o 10:54, Gość napisał:

I dlatego unia przez tyle lat wpompowała w nasze rolnictwo i drogi   tyle mld euro żeby koniec końców nas doprowadzić do upadku?

Połowa z was co tu wypisuje różne brednie chyba nigdy nie była pozagranicą własnego województwa o granicy kraju nie wspominając. Otóż wszędzie w Europie sytuacja jest podobna do naszej. Kryzys, inflacja, wysokie ceny paliwa, wysokie ceny ogrzewania/prądu.  A tutaj czytam brednie jak to nasz rząd  na spółkę z unią ( a może z żydami lub amerykańcami albo innym rządem światowym) realizuje jakiś długoletnie plany  wyniszczenia Polski i zniewolenia obywateli.  

Wieczory są  długie a roboty w polu brak  - polecam co niektórym lekturę książek na temat drugiej wojny światowej  oraz sytuacji politycznoekonomicznej w trakcie i po wojnie. Każda wojna przynosi kryzys a po każdym kryzysie następuje rozwój gospodarczy - to są FAKTY HISTORYCZNE.  

jest tu na forum parę głąbów i ciemnoty i takie argumenty to dla nich jak ryczenie krowy... hehe

• 0
Opublikowano
6 godzin temu, marek1977 napisał:

Toć Łuniia do tego dąży , rolnictwo zlikwidować , a towar sprowadzać.

A widziałeś ty kiedyś unijnego urzędnika? przyszedł coś ci nakazał zabronił?

To nie unia wymyśliła dopłaty do orzechów ekologicznych ptaszków i jakiś innych cudaków.  Jesteśmy w unii 20 lat prawie ktoś dostał pismo z Brukseli czy kontrola przyjechała ?

Toć to nasze urzędasy i nasz władza to wymyśla egzekwuje i karze.  Przecież my w papierach możemy napisać że Marsjan wypasamy na łąkach a co trafi do brukseli to już polski urzędnik decyduje i wszystko może być dobrze albo źle.

Jeszcze z miesiąc temu to za świnkę na własny użytek to kryminał groził teraz już ponoć 3 można będzie legalnie trzymać. Przepisy się k**wa w łuni zmieniły czy te pacany z rządu przepisy sobie inne wymyślili?

Rozumiem ze są jakieś wymogi i tendencja w stronę eko, ale p******** że to wszystko wina unii to chyba tylko piszecie bo dawno chyba nie sraliście.

Jak na razie nigdy nie miałem kontroli z łuni tylko mnie rodacy kontrolowali , Ciocia łunie dała Polska zabrała. 

W kleje przykładową wycenie dierzawy. Pamiętajcie ze decytona  w pierwszym kwartale 2022 wynosiła 153,67. Wiec kto tutaj jest zły ciocia unia daje kasę a polska ja za***rdala a ty rolniku się ciesz ze za frajer zapie*****.  Czemu rząd nie podzieli ziemi miedzy rolników przykładowo za 3-5 stówek od hektara. Niech ma jakaś kasę na rozwój biznesu niech się kula to. Nie oje**** i jeszcze powiedzieć ze łunia zła. Pochwalcie się koledzy ile czynszu dzierżawnego zanosicie w zębach dla państwa.  Ostatnio płakał kolega że czynsz mu z 60 do ponad 100 tys. skoczył a on taki porządny nawet startował z list władzy do powiatu.

Jak dla mnie Polski(jako rząd, urzednicy i td) może nie istnieć może być sama unia. Nie mylić z zniesieniem odrębności narodowej i tak dalej. 

P.S komuna wróciła tylko zamiast oddawania deputatu pałaci cie czynsze:)

Cena wywoławcza:
105,00 dt
Powierzchnia:
15,2050 ha

• Like 4
  • 0
Opublikowano
10 godzin temu, notkiz napisał:

W styczniu 1500 jest realne? Jak myślicie?

Większość zakładów jest zawalona po dach i mogla by nie kupować do żniw , poza tym rekordowe zbiory zboż, ale tak na 1500 można zawsze liczyć. W tamtym roku od stycznia był ostry zjazd w dół przypomne,  dopiero wojna cos zmieniła.

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, Wicherek napisał:

https://www.agrofoto.pl/fakty/polska/kowalczyk-polska-i-ukraina-beda-wypracowywac-mechanizmy-bezpiecznego-tranzytu-ukrainskiego-zboza,126615.html

Teraz będą pół roku uzgadniać, osły , barany , będziecie beczeć po wyborach  !

Tylko masowe protesty z blokadą skupów mogą to zatrzymać i to trzeba robić zanim przyjdzie wiosna  !

Raczej więcej jak 2 kadencje żadna opcja polityczna nie powinna rządzić bo się już tworzą za silne układy, a najlepiej jakby to była jedna kadencja nieco dłuższa np.5 lat zamiast 4.

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Leszy napisał:

PiS robi tak z każdą grupą społeczną. Szkoda, że dopiero teraz to zauważamy. Zresztą na każdą napuszczają masy, skłócając i dzieląc społeczeństwo. Z sędziów zrobili nadzwyczajną kastę z zamiłowaniem do kleptomanii. Immunitety trzeba odebrać, bo kradną w sklepach. Potem byli lekarze, nauczyciele którym się w d*pach poprzewracało i tylko za pieniędzmi gonią. Tak samo zresztą przedsiębiorcy są źli, i "żyją z cwaniactwa". Teraz się zaczyna napuszczanie na rolników. Najpierw już byli na celowniku hodowcy zwierząt futerkowych, a teraz reszta, bo podobno "są pazerni". 

Tylko że sądy się nie dadzą  ,lekarze i nauczyciele coś wywalczyli ,a " głupi " chłop  największa siła społeczna nic nie wywalczy.

Edytowane przez Zbyszek3939
  • Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
7 godzin temu, NieMadry napisał:

A widziałeś ty kiedyś unijnego urzędnika? przyszedł coś ci nakazał zabronił?

Unijny urzędnik ma osobiście z Brukseli fatygować się do twojego kurwidołka? osobiście w gumiakach mierzyć krokiewką twoje zagonki i patrzeć coś tam zasiał i zasadził?😆

7 godzin temu, NieMadry napisał:

To nie unia wymyśliła dopłaty do orzechów ekologicznych ptaszków i jakiś innych cudaków

A kto wymyślił? NATO, ONZ czy RWPG?🤣 nie masz pojęcia jak działa unia a mędrkujesz, unia nakreśla ramy w których może poruszać się państwo, a rząd ma tyle swobody co pies na łańcuchu😅

Bardzo trafny nick sobie wymyśliłeś

• Like 2
  • 0
Opublikowano

jeszcze z miesiąc temu to za świnkę na własny użytek to kryminał groził teraz już ponoć 3 można będzie legalnie trzymać. Przepisy się k**wa w łuni zmieniły czy te pacany z rządu przepisy sobie inne wymyślili?

Mylisz się kto trzymie świnki może nawet co miesiąc zabić na własny użytek

• 0
Opublikowano
10 minut temu, melon10641 napisał:

Witejus temu niemadremu może chodziło z tym unijnym urzędnikiem o to, że my sami sobie więcej wymogów narzucamy niż unia nam każe. 

Nie wiem o co jemu chodziło ,tylko odniosłem się do tego co napisał, a z tego co napisał wynika że nie wie o co chodzi.

• 0
Opublikowano
58 minut temu, witejus napisał:

A kto wymyślił? NATO, ONZ czy RWPG?

Tęgie głowy z ul. Wspólnej 30. 

Naiwnością jest, że jak byśmy wyszli z Unii to skończyłby się nasze problemy z biurokracją.  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v