Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
5 minut temu, bezbarwny napisał:

Pewnie pomagałeś mu ustawić talerzówkę, bo z tego co pamiętam, jesteś w tym dużo bardziej biegły, niż w pisaniu pierdół na forum?🤣

😂 Dobrze że humorek dopisuje jeszcze . Rozumiem że ty jesteś alfa i omega we wszystkich sprawach i pracach za jakie się bierzesz !!! 

Grunt to być bezkrytycznym tak trzymaj 🤣

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Marl napisał:

Masz zdjęcie? Wstaw tutaj

Jechałem w pracy za kółkiem  więc nie mam 

Można było się zatrzymać i nawet filmik zrobić może trochę niedowiarkom tutaj nosa by utarł.

Może będę miał tam lota jeszcze to postaram się zrobić .

Edytowane przez Damianek20
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Na pszenicy pisze data zbioru

Nie pisałem że pszenica tylko zboże. Głównie jest to kukurydza  i raczej jeżeli wjeżdża sucha od marca do września to pochodzi ze zbiorów 2021. Jeśli chodzi o pszenicę i jęczmień to większość jest zarobaczona (rozkruszek) i wtedy cofają wagony ale po 2-3 wracają po gazowaniu i jadą dalej do szczęśliwych nabywców.

• 0
Opublikowano
35 minut temu, przybyslawice5211 napisał:

A kowalczyk w żniwa czasem nie mówił żeby zborze magazynować i nie sprzedawać  

Jak chcesz w zimie w trampkach chodzić to słuchaj Kawalczuka.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
47 minut temu, Damianek20 napisał:

😂 Dobrze że humorek dopisuje jeszcze . Rozumiem że ty jesteś alfa i omega we wszystkich sprawach i pracach za jakie się bierzesz !!! 

Grunt to być bezkrytycznym tak trzymaj 🤣

Ano. Też się cieszę. Grunt, to dobry humor. 

• 0
Opublikowano
Damianek20 napisał:

17 minut temu, Marl napisał:

Masz zdjęcie? Wstaw tutaj

Jechałem w pracy za kółkiem  więc nie mam 

Można było się zatrzymać i nawet filmik zrobić może trochę niedowiarkom tutaj nosa by utarł.

Może będę miał tam lota jeszcze to postaram się zrobić .

Następnym razem to nagraj takie zachowanie. Trzeba opublikować na youtube i wysłać do TVP 1 - wtedy zaraz cena podskoczy na kukurydzę.

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, witejus napisał:

Jak chcesz w zimie w trampkach chodzić to słuchaj Kawalczuka.

W mojej okolicy w żniwa pszenica była po 1300  teraz po 1450 znajomy dziś dzwonił ,A jako tak to nie lubię kowalczuka jako ministra    

Edytowane przez przybyslawice5211
  • 0
Opublikowano
47 minut temu, Marl napisał:

Następnym razem to nagraj takie zachowanie. Trzeba opublikować na youtube i wysłać do TVP 1 - wtedy zaraz cena podskoczy na kukurydzę.

Myślę że TVP w życiu by tego nie pokazała jak rolnik niszczy zasiew bez zbioru. Gdyby tak się już miało stać to wytłumaczyli by to małym areałem albo że zwierzaki zniszczyły na tyle że się nie opłacało zbierać, czego też nie mogę wykluczyć. 

Będąc w pracy też nie mogę stawać gdzie chce. Kto pracuje to wie że nie ze wszystkimi można w pracy rozmawiać o wszystkim i robić wszystko bo jest konfitura duża i walka o stołki .

Powiedziałem co widziałem, paniki nie robię , areał też nie był imponujący może z 60 arów na oko. Coś nie pykło że gość tak zrobił.

9 minut temu, tommy66692 napisał:

A ja tak zapytam co niby miał na celu ten człowiek który talerzowal nie zebrana kukurydze? Bunt że staniala? Czy może nie chcą kupic? Może autor tego posta to "stasek skup za 500 pszenicy passatem"?

Nic nie miałem na myśli i nie kupuje qq dla świń bo ich nie mam. Jedyna qq jaka mam to na kiszonkę dla bydła. 

Skoro było go stać żeby zniszczyć i nie zebrać to jego sprawa. Gość zaorał kilka ha fasoli mimo że jest droga bo doszedł do wniosku że nie opłaci się jemu zbierać jej w chwascie. Inny z kolei w podobnej sytuacji dosuszal ja i zbierał. Pola znajdowały się w gdeszynie. I co też powiecie że przeze mnie cena fasoli spada i podobno ma dalej spadać bo ciągną za granicy .

• 0
Opublikowano

ciekawe jak by który widział  i ogłosił że widział chłopa w kukurydzy ze  spuszczonymi spodniami też by była dyskusja że cena spadła i   mulczuje wackiem haha

kuku która opłaci się młócić nie da się talerzować

mogła być to kuku cukrowa

a najprawdopodobniej zasiana po jeczmieniu ozimym i zmarzła

• 0
Opublikowano

U nas w regionie(lubuskie) na VI klasie kukurydza wyrosła bo w czerwcu padało. Lipiec i do 26sierpnia zero deszczu. Kolby nie było nawet 500kg nie leciało a kombajn swoje bierze wiec tez poszla pod talerzówke s z drogi ktoś by powiedział że wariactwo. 

• Sad 1
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, przybyslawice5211 napisał:

A kowalczyk w żniwa czasem nie mówił żeby zborze magazynować i nie sprzedawać  

te wipasze cedroby wszystko dogadane i za przyzwoleniem góry i lidera AU chyba też przysmarowali żeby nie krzyczał

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, stach12 napisał:

ciekawe jak by który widział  i ogłosił że widział chłopa w kukurydzy ze  spuszczonymi spodniami też by była dyskusja że cena spadła i   mulczuje wackiem haha

kuku która opłaci się młócić nie da się talerzować

mogła być to kuku cukrowa

a najprawdopodobniej zasiana po jeczmieniu ozimym i zmarzła

Na piękną nie wyglądała ale gorsze ludzie kosili więc trudno wypowiedzieć się czemu . 

Powiem więcej niech się nikt nie obraża ale nie mam qq na ziarno więc raczej cena nie bardzo mnie interesuje czy jest po 1 tys czy po 300 zł . Powiedziałem tylko co widziałem i mogę obiecać publicznie że teraz tego typu infa będę dokumentował i tutaj publikował żeby nikt mną nie wycierał sobie d*py .

Edytowane przez Damianek20
  • 0
Opublikowano
19 minut temu, staszek87 napisał:

U nas w regionie(lubuskie) na VI klasie kukurydza wyrosła bo w czerwcu padało. Lipiec i do 26sierpnia zero deszczu. Kolby nie było nawet 500kg nie leciało a kombajn swoje bierze wiec tez poszla pod talerzówke s z drogi ktoś by powiedział że wariactwo. 

Nie można było  na kiszonkę sprzedać?

8 minut temu, Damianek20 napisał:

Na piękną nie wyglądała ale gorsze ludzie kosili więc trudno wypowiedzieć się czemu . 

Powiem więcej niech się nikt nie obraża ale nie mam qq na ziarno więc raczej cena nie bardzo mnie interesuje czy jest po 1 tys czy po 300 zł . Powiedziałem tylko co widziałem i mogę obiecać publicznie że teraz tego typu infa będę dokumentował i tutaj publikował żeby nikt mną nie wycierał sobie d*py .

Przejmujesz się tym? Szkoda wątroby🙋‍♂️

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, tommy66692 napisał:

A ja tak zapytam co niby miał na celu ten człowiek który talerzowal nie zebrana kukurydze?

Może nie miała kolb , jak to pokazywał jeden yutuber i nie opłacalo się młócić.

9 minut temu, GRZES1545 napisał:

Nie można było  na kiszonkę sprzedać?

Co jest warta kiszonka z kukurydzy suchej bez kolb?

• 0
Opublikowano
13 minut temu, witejus napisał:

Może nie miała kolb , jak to pokazywał jeden yutuber i nie opłacalo się młócić.

Co jest warta kiszonka z kukurydzy suchej bez kolb?

Anie wiem co warta, ale przed wyschnieciem nie da się oszacować czy warto trzymać ją dalej?

• 0
Opublikowano
Przed chwilą, GRZES1545 napisał:

ale przed wyschnieciem nie da się oszacować czy warto trzymać ją dalej?

Da się ale nie znam osobiście sytuacji, tylko gdybam, może chłop nie ma hodowli, może nie było chętnego

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Marl napisał:

Marl, przecież w naszych stronach tak właśnie robią że talerzują lub mulczują stojącą kukurydzę . Sam w tamtym roku talerzowałem u kuzyna , a wytłumaczenie jest banalne , była to kukurydza na materiał siewny kontraktowania przez CN Pińczów, i o ile wcześniej jak zbierali kolby to od razu kombajn ciął łodygi , i w całości zostawały tylko rzędy kukurydzy zapylającej , tak teraz kombajn zrywa tylko kolby które idą na suszarnie w całości , a cała reszta stoi na polu i wygląda na taką która jest nie skoszona , więc jeśli ktoś obcy  widział jak to talerzuję , to też pewnie pomyślał ,, co ten gościu odpierdala" . I może w tym przypadku co pisze gość wyżej , tak było , bo przecież nikt o zdrowych zmysłach nie niszczy plantacji z której się zbierze więcej niż wyjdą koszty kombajnu i zwózki.

2 godziny temu, Marl napisał:

Edytowane przez mysza103
  • 0
Opublikowano

U nas kontraktują od 3 ha , ale jak ktoś chce np z 3,5 ha zakontraktować ale w jednej działce jest 3 ha , a w drugiej 0,5 ha to problemów nie robią . Podstawy warunek , to taki że musi być zachowana odległość od innych plantacji z kuku żeby się nie zapyliła  od tamtych , bodajże z 200 - 300 metrów musi być odległości

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v