Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, Norman napisał:

@marcincbr Być może ja nie dzwoniłem tylko podaje dane ze strony notowań cen rolniczych.

Z tego co pytałem u innych to za pszenżyto 1270-1310 na 15.11.2022

IMG_20221116_122443.jpg

cedrob kluczbork psznieca 1430, pszenzyto 1340 netto

11 minut temu, Damianek20 napisał:

Te ceny były w ubiegłym sezonie nie w tym co mam zboże.

Niby gdzie to paliwo ??? Zamość 7,86 

Agri plus 1360 pszenica 

IMG_20221116_093412.jpg

Zza Zamość 1540 brutto konsumpcja 

agri plus pszenica paszowa 1450 netto 

2 minuty temu, Damianek20 napisał:

Nawet w nurcie 7,6 u mnie wołają 

jak na stronie orlenu już jest 7,20 brutto. Ktoś chce nieźle zarobić. 

• 0
Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, kibix napisał:

cedrob kluczbork psznieca 1430, pszenzyto 1340 netto

agri plus pszenica paszowa 1450 netto 

jak na stronie orlenu już jest 7,20 brutto. Ktoś chce nieźle zarobić. 

Cena z agri plus Zamość z godziny 15

Całkiem możliwe w końcu to polska

32 minuty temu, kubamako66 napisał:

wczoraj mi przywieźli bO po 7,27 łukowa petrol 

No to spadło ładnie. Cena z ubiegłego tygodnia może piątku taka mi podali za b0 przy tysiącu 

Edytowane przez Damianek20
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, Damianek20 napisał:

Cena z agri plus Zamość z godziny 15

Całkiem możliwe w końcu to polska

No to spadło ładnie. Cena z ubiegłego tygodnia może piątku taka mi podali za b0 przy tysiącu 

w piątek 7,57 poniedziałek była 7.52 a wtorek 7.27 a dziś ponoć deczko taniej 

• 0
Opublikowano

Petrol Opole przesłał mi cennik za ON 7,14z  ilosci od 1000-2999

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, Damianek20 napisał:

Nic tylko brać zanim VAT wróci 

A może jest na vacie

• 0
Opublikowano

Do tego ruski mają gromadę towaru i chcą sprzedać nawet po cenie niższej niż rynkowa. Ja pszenicę sprzedałem po 1530 netto konsumpcja. Wcześniej była 1600. Ale przy plonie z tego roku wyszło super. Pszenżyto i rzepak czeka, może leżeć i do żniw

• 0
Opublikowano

No nic, sprzedałem 50t ze składu, w żniwa można było po 1500 z miejsca sprzedać to teraz poszło po 1420 + opłata za przechowanie 50zł od tony... świetny interes.

50t jeszcze trzymam u siebie licząc na cud.

• Haha 1
  • Sad 1
  • 0
Opublikowano

U mnie nie biorą wogole zasypani po pachy. Nie mają odbiorów bo kukurydza idzie na potęgę. Jak będę brać to w granicach 1400 brutto gdzie 2 tyg temu sprzedawałem po 1560 brutto pasza.

Rsm 32 3300

Saletra 3800

• 0
Opublikowano

Żałuję że silos postawiłem. W okolicy Człuchów problem z robakiem w silosach i magazynach,  z roli co trzeci transport cofnięty i trzeba gazować. Sam gazowalem pszenżyto i pszenicę. Cena od żniw spadła. Roboty dwa razy tyle.w naszym regionie na 15 lat  tylko 3 może 4 sezony były takie że warto było magazynować. No trudno.w przyszłym tygodniu wywiozę pszenicę na skład i może przy większej ilości coś dorzuca do ceny. 

• 0
Opublikowano

Do jakiej ceny w LHR pszenica może spaść? Jednemu jeszcze za dzierżawę nie zapłaciłem 3ha bo czeka na wyższą cenę jak w żniwa było po 1400 to za mało i czeka chyba na 1200?

• 0
Opublikowano

Mazowieckie zachód , cena netto.

Dziś jęczmień sprzedałem po 1250

Zastanawiam się nad pszenżytem bo jeszcze w jednym miejscu 1300 placą, u innych 1250-1280.

Pszenica 1350-1440 

• 0
Opublikowano

Co tu sie dzieje to nie wierzę. Jak cena rośnie to wszyscy cisną po frajerach co w żniwa sprzedali, bo każdy wiedział że wzrośnie. Teraz jak lec w dół to każdy żałuje, że w żniwa nie sprzedał....komedia.

• Like 2
  • Haha 2
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, Andpol napisał:

Do jakiej ceny w LHR pszenica może spaść? Jednemu jeszcze za dzierżawę nie zapłaciłem 3ha bo czeka na wyższą cenę jak w żniwa było po 1400 to za mało i czeka chyba na 1200?

To ci policzy z ceny 1600 zł .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v