Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, PAN88 napisał:

Debilu w 1943 upowcy pomagali Niemcom!!!!!. Oni i teraz deklu by cię zabili jakby weszli

a ty debilu nie stawiaj = między upowcami, a ukraińcami debilu!!!

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, rolnik039 napisał:

Stanąć na drodze agresoworowi za jaki kraj ty chcesz walczyć albo oni  🤣🤣🤣🤣🤣 Polska była Polski już nie ma 

coś przegapiłem? to gdzie my tera żyjem?

• 0
Opublikowano

Tak na prawdę to trzeba na to wszystko patrzec z przymrużeniem oka, telewizja kłamie i napuszcza ludzi i później polak z polakiem kłóci się o opcje polityczna albo o światopogląd albo właśnie o punkt widzenia tej całej wojny, nie oglądam tv, nie słucham radia bo zwyczajnie nie mam na to czasu, polityka mnie nie interesuje bo i po co? 

• Like 2
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
9 minut temu, przemek28_28 napisał:

Pisałem o inteligencji o twoim cofaniu do tylu- nie da się inaczej. 
niszczenie narodu nie polega tylko na rolnictwie. Znajomy wozi węgiel z kopalń pgg to ciagle podstawiane są pociągi po węgiel dla Ukrainy, ciężarówki. Wyzbyliśmy się sprzętu wojskowego nie otrzymując nic wzamian, wiem, kupimy ale kiedy bedą te dostawy gdyby wspomniane wojsko z kalingradu ruszyło to co? Przekopana mierzeja ich zatrzyma? 
kupimy prąd z Ukrainy wyprodukowany na naszym węglu? Nie uważasz że to chore? Wylacz tvp1 a poszukaj informacji trochę dalej. 
Wspieramy naród który nas mordował ponad nas samych, ciekawe czy równie mocno wspieralibyśmy Niemców czy Rosjan gdyby byli na miejscu Ukrainy?

wspieramy bo ktoś nam każe, dobrze toczy się wojny zdala od swojego terytorium i to od ponad 100 lat

Cofniecie do lat 90 nie jest niepoprawne. I nie chce mi się tego tłumaczyć.

Nie oglądam TVP i weź mi z takimi dziecinnymi argumentami nie wyjeżdżaj. Mogę Ci podesłać parę porządnych materiałów, które Ci udowodnią, że jako kraj robimy dobrze pomagając Ukrainie. Sprzęt mamy, nie bój się. Oddajemy jego skromną część aby wojna nie przyszła do nas i nie toczyła się na naszym terenie. To jest mądre. Walczymy nie na naszym terenie i bez naszych żołnierzy. Koszta wojny będą i to ogromne, tego się nie uniknie.

I nie beczcie jak baby o Wołyniu który był 80 lat temu czy jakimś węglu bo kolega wozi. Z Litwinami też nam nie po drodze, a przy okazji wojny idziemy tą samą ścieżką. Dziś jest wojna u granic i w naszym interesie jest maksymalne osłabienie Rosji

• Like 1
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, tommy66692 napisał:

Tak na prawdę to trzeba na to wszystko patrzec z przymrużeniem oka, telewizja kłamie i napuszcza ludzi i później polak z polakiem kłóci się o opcje polityczna albo o światopogląd albo właśnie o punkt widzenia tej całej wojny, nie oglądam tv, nie słucham radia bo zwyczajnie nie mam na to czasu, polityka mnie nie interesuje bo i po co? 

Jedyny słuszny punkt widzenia w tej degrengoladzie dzisiejszej.

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, tommy66692 napisał:

Powiem tak jeśli jest tak źle na Ukrainie to po co wykupują auta i maszyny rolnicze. A z wypowiedzią to masz rację

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, pane napisał:

no, widzę, że wróciłeś do proszków. Bardzo ładnie! Tak trzymać, a będą z ciebie ludzie...

He he dobre, długo nad tym myślałeś?

54 minuty temu, pane napisał:

tak się podniecasz tym aktualnym importem z Ukrainy, ale chyba pamiętasz jak jeszcze długo przed wojną zalewał nas ukraiński rzepak. Ciągnęły go zakłady tłuszczowe na potęgę, a u nas jego ceny na granicy opłacalności produkcji. 

Jeśli chodzi o ceny pszenicy to nie ma co narzekać jak na tą porę, a na pewno już tańsza nie będzie. Niektórzy "rolnicy"" na AF to nawet jak by była pszenica po 3000 to będą stękać, że mało i mało, a ravoj jak zwykle, że to wina pisu...

Cena mnie zadowala, bo tamtego sezonu nakładów nie robiłem dużych, na swoje wyszedłem. A reszta to wina PiSu,  bo to imbecyle bez szkoły, mistrzowie intrygi i manipulacji, nic nie poradzę. 

A co do zakupów sprzętu wojskowego, to połowa z Was w wojsku nie była, to się znacie jak Kowalski na pszenicy, specjaliści od wojny, tyle lat degradacji wojska ciężko nadrobić w rok, ale niech kupują, tu przynajmniej przekrętów dużych nie zrobią i swoich nie wsadzą, bo kto rozsądny swoje dzieci pcha do czołgów. Niech tam nawet tysiąc czołgów kupią, to zawsze będzie czym na front podjechać, chociaż mnie to nie dotyczy bo na wypadek W mam inne zadania ustawowe. Kiedyś też mówiłem, że pierwszy stad spadam, bo za ten ciemny lud nie warto ginąć. Jednak to przemyślałem na spokojnie i z uwagi na przodków i ich krew a także wielu dobrych ludzi, których znam z chęcią bym sprawdził swoje umiejętności w boju, żonę i dzieci jak najdalej a sam do piekła. Może udałoby się chociaż ze trzech że sobą zabrać. 

Ukraińcom trzeba tyle pomoc w sprzęcie, żeby się wybronili a ruskim jak najwięcej strat zadać i to geopolitycznie i strategicznie najważniejszy cel. Dobrze bić wroga swoim sprzętem a cudzymi rękami. Nikt się nie spodziewał, że kilka lat po wprowadzeniu do służby nasze kraby będą rozpie....ć ruskie onuce i ich tankietki.

Ze zbożem czy rzepakiem z ukry sobie poradzimy, tak jak co niektórzy widzą, cena nie jest tragiczna. 

Wołyń można wybaczyć, ale zapomnieć, nigdy! Niemcom też wybaczyć można, ale nie zapomnieć. Wybaczenie to rzecz indywidualna i subiektywna, pamięć to wartość narodowa. 

• Like 5
  • 0
Opublikowano
9 minut temu, PAN88 napisał:

Powiem tak jeśli jest tak źle na Ukrainie to po co wykupują auta i maszyny rolnicze. A z wypowiedzią to masz rację

Nie twierdzę że jest im źle bo jeżdżą aby po wczasach ostatnio szwagier był na weselu z Ukrainka i ona już pół świata zwiedziła a tu człowiek jak ma pieniądze to nie ma czasu a jak ma czas to nie ma pieniędzy 

• 0
Opublikowano
14 minut temu, ravoj napisał:

He he dobre, długo nad tym myślałeś?

Cena mnie zadowala, bo tamtego sezonu nakładów nie robiłem dużych, na swoje wyszedłem. A reszta to wina PiSu,  bo to imbecyle bez szkoły, mistrzowie intrygi i manipulacji, nic nie poradzę. 

A co do zakupów sprzętu wojskowego, to połowa z Was w wojsku nie była, to się znacie jak Kowalski na pszenicy, specjaliści od wojny, tyle lat degradacji wojska ciężko nadrobić w rok, ale niech kupują, tu przynajmniej przekrętów dużych nie zrobią i swoich nie wsadzą, bo kto rozsądny swoje dzieci pcha do czołgów. Niech tam nawet tysiąc czołgów kupią, to zawsze będzie czym na front podjechać, chociaż mnie to nie dotyczy bo na wypadek W mam inne zadania ustawowe. Kiedyś też mówiłem, że pierwszy stad spadam, bo za ten ciemny lud nie warto ginąć. Jednak to przemyślałem na spokojnie i z uwagi na przodków i ich krew a także wielu dobrych ludzi, których znam z chęcią bym sprawdził swoje umiejętności w boju, żonę i dzieci jak najdalej a sam do piekła. Może udałoby się chociaż ze trzech że sobą zabrać. 

Ukraińcom trzeba tyle pomoc w sprzęcie, żeby się wybronili a ruskim jak najwięcej strat zadać i to geopolitycznie i strategicznie najważniejszy cel. Dobrze bić wroga swoim sprzętem a cudzymi rękami. Nikt się nie spodziewał, że kilka lat po wprowadzeniu do służby nasze kraby będą rozpie....ć ruskie onuce i ich tankietki.

Ze zbożem czy rzepakiem z ukry sobie poradzimy, tak jak co niektórzy widzą, cena nie jest tragiczna. 

Wołyń można wybaczyć, ale zapomnieć, nigdy! Niemcom też wybaczyć można, ale nie zapomnieć. Wybaczenie to rzecz indywidualna i subiektywna, pamięć to wartość narodowa. 

coś jest na rzeczy bo z większością twojego tekstu się zgadzam... :)

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
37 minut temu, przemek28_28 napisał:

niszczenie narodu nie polega tylko na rolnictwie. Znajomy wozi węgiel z kopalń pgg to ciagle podstawiane są pociągi po węgiel dla Ukrainy, ciężarówki. Wyzbyliśmy się sprzętu wojskowego nie otrzymując nic wzamian, wiem, kupimy ale kiedy bedą te dostawy gdyby wspomniane wojsko z kalingradu ruszyło to co? Przekopana mierzeja ich zatrzyma? 
kupimy prąd z Ukrainy wyprodukowany na naszym węglu? Nie uważasz że to chore? Wylacz tvp1 a poszukaj informacji trochę dalej. 
Wspieramy naród który nas mordował ponad nas samych, ciekawe czy równie mocno wspieralibyśmy Niemców czy Rosjan gdyby byli na miejscu Ukrainy?

wspieramy bo ktoś nam każe, dobrze toczy się wojny zdala od swojego terytorium i to od ponad 100 lat

a skad wie gdzie te pociagi jada?? zwykle z bocznicy na wezel i tam dopiero wyjezdazaja w trase.lokomotywy ani  weglarki nie maja zadnych oznaczen.

piata kolumna putina we wschodniej polsce trzyma sie dzielnie 🤣

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, jacus napisał:

a skad wie gdzie te pociagi jada?? zwykle z bocznicy na wezel i tam dopiero wyjezdazaja w trase.lokomotywy ani  weglarki nie maja zadnych oznaczen.

piata kolumna putina we wschodniej polsce trzyma sie dzielnie 

Ja z wlkp więc nie znam twoich żartów. 

Historia. Trzeba znać choć promil ze swojej historii żeby móc wypowiadać się o możliwej przyszłości ale historia dla wielu to gorsza nauka niż chemia czy fizyka…..

Trzeba myślec, nie da się wykuć

• 0
Opublikowano

historia jest taka , ze ukrainiec nienawidzi polaka. Jezeli sytuacja bylaby odwrotna to by nas sami lapali i dla ruskow dawali.

Tu nie chodzi o pomoc dla ukrainy. Wiem  ze jest pelno roznych teorii spiskowych, ale cos to wszystko jest za bardzo podejrzane. Covid, teraz wojna.   Te wszystkie działania unii to tez jakby jakas ukladanka ktora miala doprowadzic do obecnej sytuacji ( stawianie na ekologie, ograniczanie wydobycia wegla, zamykanie elektrowni atomowych itp). az strach pomyslec co bedzie dalej

• Like 3
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
9 godzin temu, przemek28_28 napisał:

Prawda w oczy kole, a taki jacuś jeszcze powiedzieć Ci żeś ruska Onuca. 

8 godzin temu, jacus napisał:

piata kolumna putina we wschodniej polsce trzyma sie dzielnie 🤣

Jak by Cię  wsadzili w jeden wagon i w Kijowie wypuścili to Małopolski zaczadzaiły mózg i tak nie zrozumie gdzie jest i co robi😆 Znam kilku co przejżało na oczy jak pod granicę pojechali, zobaczyli jak jes. TY JAK WIDAĆ  w d*pie byłeś i gówno widziałeś.

• Like 2
  • 0
Opublikowano

Nie wiem skąd przekonanie o tym,że gdyby sowiet zajął w dwa tygodnie Ukrainę to nie poszedłby dalej. Walczymy z moskalami od 500 lat, a z 300 nas ciemiężą. Jaki powód zatrzymałby ich przed tym żeby zgruzować przynajmniej wschodnią Polskę? Tupali byście nóżkami? Wyruchali by wszystko co by spotkali w każdy otwór,czy ciepłe czy zimne. Zaważyła jedna rzecz, NATO zaczęło wspierać Ukraińców i pokazało, że działa. Przypomnę czego domagał się ławrow, żeby nato spieprzało za Odrę. I nie wyszło. Dlatego teraz rusek jedyne co może to próbować wyjść z tego z twarzą i zachować wschód ukr, a będzie ciężko bo Jankesi wysoko obstawili ich przegraną. Zainwestowali tyle, że musi nastąpić zwrot inwestycji, a może nastąpić tylko jeśli Ukraina i zachód wygra. 

Ja tam do Ukraińców mam neutralne nastawienie, ale ważne że ktoś wreszcie leje się za nas i nie płynie najtańsza w Europie polska juha

• Like 3
  • 0
Opublikowano

Jasne.. już cudowna ruska armia miała zająć w 3 dni ukrainę a dalej siedzą na wschodzie.. to ciekawe czym mają nas zaatakować, jeśli nawet inwalidów na wózku już powołują.

• 0
Opublikowano
38 minut temu, GRZES1545 napisał:

Prawda w oczy kole, a taki jacuś jeszcze powiedzieć Ci żeś ruska Onuca. 

Jak by Cię  wsadzili w jeden wagon i w Kijowie wypuścili to Małopolski zaczadzaiły mózg i tak nie zrozumie gdzie jest i co robi😆 Znam kilku co przejżało na oczy jak pod granicę pojechali, zobaczyli jak jes. TY JAK WIDAĆ  w d*pie byłeś i gówno widziałeś.

foliarze i szury zamienily sie w onuce ..

wrog naszego wroga jest naszym przyjacielem -nawet wschodniopolskie glupki powiny to wiedziec.........

opowiedz jak jest-poslucham z ciekawosci.  deszcz pada,do pola nie pojade,czekam na dostawe nawozu.

pszenica sprzedana,tylko dla siebie zostalo troche. 

• 0
Opublikowano
9 godzin temu, msjaro napisał:

Sprzęt mamy, nie bój się. Oddajemy jego skromną część

Nie bądź śmieszny.

9 godzin temu, przemek28_28 napisał:

historia dla wielu to gorsza nauka niż chemia czy fizyka…..

Trzeba myślec, nie da się wykuć

Pozwolę sobie mieć odmienne zdanie, to właśnie na fizyce, chemii, matematyce musisz mysleć.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v