Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, T6155DCeco napisał:

i dziwić się że na polskiej wsi jest źle, jak wy się cieszycie że tanio wyprodukowane i dobrze sprzedane. nie wszyscy mieli zapasy taniego nawozu po kupione .   ciekawe kalkulacje bo jak wszystko poszło do góry niewyobrażalnie to wy takie dywagacje wypisujecie, zobaczcie ceny jakie mamy, pszenice po dobrym tysiaku j. ozimy tak samo, a przyczepę jak kupiłem 2 lata temu DB 12 za 54 netto przy cenie pszenicy +- 800, a teraz ile taka przyczepa kosztuje? paliwo  w czerwcu rok temu  po 4 netto było, dziwne że obsługa rolnictwa w ciągu 1 sezonu  zrobiła się abstrakcyjna cenowo. jak nas przycisną 2-3 lata zobaczymy jak będziecie tutaj pisać. szkoda że takie koszty nie przekładają się na całą UE. cała ta ukraina  nam bokiem już wychodzi a będzie jeszcze lepiej dzięki naszym możnowładcom.

DB12 obecnie w niezłym wyposażeniu (podest, plandeka, koło zapasowe, dyszel Y) ok 105-110 tys netto. Wiec ceny abstrakcyjne. Jezeli ktos jeszcze kupuje to tylko na PROW. 

• Sad 1
  • 0
Opublikowano

Pomorskie, powiat Człuchowski jęczmień ozimy 1100 netto na jednym skupię, drugi nie ma jeszcze ceny. Oba skupy do których dzwoniłem otwierają się w poniedziałek. 

A w Gdańsku na porcie 4 kilometrowa kolejka z pszenica z Ukrainy. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, DamianRolnikSkup napisał:

z tymi panelami to wszystko fajnie w teorii pasuje, ciekawe jak to będzie wyglądać za parę lat, bo te umowy są wręcz niewyobrażalnie korzystne. Coś gdzieś jakby nie pasowało. 

Normalnie, a jak ma wyglądać? Chybaze podpisuje się pierwszą lepszą umowę bez konsultacji z prawnikiem...

A z wiatrakami jak jest ? Jeszcze lepiej, bo za wyłączenie kilkunastu-kilkudziesieciu arów z dzialki otrzymujesz dziesiąt tysięcy złotych rocznie...

Edytowane przez skywalker89
  • 0
Opublikowano

Może rusz głową i pomyśl dlaczego taka firma woli nie kupować ziemi pod instalacje tylko wszystko robić na frajera/słupa...

Tym bardziej, że ten grunt kosztuje ułamek całej inwestycji...

• Like 4
  • 0
Opublikowano
19 minut temu, komizmo napisał:

Może rusz głową i pomyśl dlaczego taka firma woli nie kupować ziemi pod instalacje tylko wszystko robić na frajera/słupa...

Tym bardziej, że ten grunt kosztuje ułamek całej inwestycji...

A jakim to cudem firma może kupić ziemie rolnicza??

HICIOR

Zakup zboża z Ukrainy będzie traktowany jako zakup interwencyjny - premier
PAP - Biznes
13 lip 2022, 14:06

13.07.2022, Warsaw (PAP) - Zakup zboża z Ukrainy będzie traktowany jako zakup interwencyjny - powiedział premier Mateusz Morawiecki na briefingu."Poleciłem premierowi Kowalczykowi, aby zakup zboża z Ukrainy był zakupem interwencyjnym, nie wpływającym na cenę zboża w kraju" - powiedział. (PAP Biznes)

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

Mówić to oni mówią dużo a w realu dwojako to się ma inna rzeczywistość.. ciekawe jak to będzie wyglądać za 2 tygodnie jak żniwa będą..

• 0
Opublikowano

Po zakupie ziemi rolnej przez 5 lat trzeba osobiście użytkować rolniczo. I to już zamyka drogę tym firma. Oczywiście są takie rejony gdzie ktoś kupował wcześniej grunty pod takie instalacje. Był już moment gdy zakłady energetyczne nie chciały przyłączać nowe farmy fotowoltaiczne tłumacząc się brakami możliwości przesyłowych. Teraz jak prąd mega drożeje na giełdach i możliwe problemy zima z węglem to stanowisko energetyki może być inne.

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
23 minuty temu, QuQurydza napisał:

A jakim to cudem firma może kupić ziemie rolnicza??

HICIOR

Zakup zboża z Ukrainy będzie traktowany jako zakup interwencyjny - premier
PAP - Biznes
13 lip 2022, 14:06

13.07.2022, Warsaw (PAP) - Zakup zboża z Ukrainy będzie traktowany jako zakup interwencyjny - powiedział premier Mateusz Morawiecki na briefingu."Poleciłem premierowi Kowalczykowi, aby zakup zboża z Ukrainy był zakupem interwencyjnym, nie wpływającym na cenę zboża w kraju" - powiedział. (PAP Biznes)

To chyba w żniwa trzeba sprzedać bo potem może być gorzej ale tego nikt nie wie?

• 0
Opublikowano
Dnia 24.06.2022 o 11:54, damian303 napisał:

Teraz dostać kredyt nie jest tak łatwo(nie mówiąc już o spłacaniu).

To racja. Przez to, że wzrastają ludziom raty zmniejsza się ich zdolność.

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, DamianRolnikSkup napisał:

z tymi panelami to wszystko fajnie w teorii pasuje, ciekawe jak to będzie wyglądać za parę lat, bo te umowy są wręcz niewyobrażalnie korzystne. Coś gdzieś jakby nie pasowało. 

Słyszałem temat że zaczną ci płacić to co zapisane w umowie ale jest drobnym drukiem napisane że jak aparatura cała będzie działająca i specjalnie mogą czegoś nie podłączyć żeby nie płacić ale prąd będą produkować

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, skywalker89 napisał:

Normalnie, a jak ma wyglądać? Chybaze podpisuje się pierwszą lepszą umowę bez konsultacji z prawnikiem...

A z wiatrakami jak jest ? Jeszcze lepiej, bo za wyłączenie kilkunastu-kilkudziesieciu arów z dzialki otrzymujesz dziesiąt tysięcy złotych rocznie...

Dokładnie powiem jaką ofertę słyszałem 15 k / ha, natomiast od wiatraka 200/250 tys. zł rocznie

Edytowane przez DamianRolnikSkup
  • 0
Opublikowano
na zeszłorocznej pryzmie zboża zauważyłem pajęczyny na grubości 2 cm z góry, a po magazynie latają takie małe ćmy, jak się tego pozbyć? świecą dymna actelic sobie z tym poradzi? zboże będzie leżało do przyszłego roku
  • 0
Opublikowano
Bambi14 napisał:

na zeszłorocznej pryzmie zboża zauważyłem pajęczyny na grubości 2 cm z góry, a po magazynie latają takie małe ćmy, jak się tego pozbyć? świecą dymna actelic sobie z tym poradzi? zboże będzie leżało do przyszłego roku

Larwy będą już prawdopodobnie w całej pryzmie, najlepiej byłoby zagazować fosforowodorem

• 0
Opublikowano

"Płyną statki do Malagi,

płyną statki do Tyrgeru..." :)

Ruszył export ukraińskiej pszenicy przez Dunaj.

Jak to Pany oceniacie?Matif zapikuje w dół...Oj! będzie bolało???

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, Bambi14 napisał:

dużo tego masz?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v