Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

A gdzie jest państwowy inspektor sanitarny ,że dopuszcza ten syf do spożycia skoro dla hodowli nie przechodzi norm  , to jak to się ma dla ludzi ,miejmy nadzieję że w końcu ktoś przejrzy na oczy i zacznie kontrolować co mielą w młynach na mąkę bo tańsza nie jest a wyroby  piekarskie cały czas dożeją.

• Like 2
  • 0
Opublikowano
13 minut temu, jan88 napisał:

w tym roku jednak nie opłacało się siać trzeba było ugrem zostawiać pole a zboże kupić bo to taniej by wyszło niż je produkować 

Po co ugorem oddaj w dzierżawę , mimo wszystko chętni się na pewno znajdą.

• 0
Opublikowano
7 minut temu, Zbyszek3939 napisał:

Napewno odda, niech ugorem leży a nie da komuś żeby zarabiał na jego ziemi 😅

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

a po co w dzierżawę? pole przynajmniej odpocznie, a znając dzierżawców to zostanie tylko wyjałowione. a tak cyk i powrót do produkcji jak się zacznie opłacać 😅

• Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
36 minut temu, Zbyszek3939 napisał:

A gdzie jest państwowy inspektor sanitarny ,że dopuszcza ten syf do spożycia skoro dla hodowli nie przechodzi norm  , to jak to się ma dla ludzi ,miejmy nadzieję że w końcu ktoś przejrzy na oczy i zacznie kontrolować co mielą w młynach na mąkę bo tańsza nie jest a wyroby  piekarskie cały czas dożeją.

20 letnie mięsa zasmiardniete wjeżdżają do Polskich zakładów z Zachodu np. Hiszpanii  i nikt nie bada a zbożem będą się zajmować 🙆‍♂️

15 minut temu, Zbyszek3939 napisał:

To ile proponujesz żeby bardziej opłacało się wydzierżawić niż ugorować?

10 minut temu, Zigi94 napisał:

a po co w dzierżawę? pole przynajmniej odpocznie, a znając dzierżawców to zostanie tylko wyjałowione. a tak cyk i powrót do produkcji jak się zacznie opłacać 😅

Taka prawda, trzeba się  dobrze zastanowić komu oddać jak już, a jak się ma w planie jakieś dofinansowanie pociągnąć to umowy już nie podpiszesz.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Zbyszek3939 napisał:

To jednak się przekonałeś , bo jeszcze kila/naście dni temu pisałeś że nie jesteś pewny ,że ten szajs[pszenica]  zostaje u nas rozpychają gdzie się da , a że paszarnie , boją się już to brać , to jeszcze młyny biorą  bo czego  świnie nie zjedzą to ludzie na pewno,.ps. za granicę nikt tego gówna nie chce zasypią nas a niemcy  póżniej będą brać nasze zboże, a my będziemy jeść ten gips

Wygląda na to, że tak będzie. Towar jest badany, bo o ilości wiem od koleżanki która pracuje w Inspekcji Jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych ale co i jak tam badają nie wiem. Byle glifosatu tam nie było. 

• 0
Opublikowano
9 minut temu, ravoj napisał:

Wygląda na to, że tak będzie. Towar jest badany, bo o ilości wiem od koleżanki która pracuje w Inspekcji Jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych ale co i jak tam badają nie wiem. Byle glifosatu tam nie było. 

Z tego co ja wiem to badają wybiórczo. Wybierają losowo1-2 wagony z partii od danego importera. Z każdego wagonu nie są wstanie pobrać bo jest ich osobowo za mało w stosunku do ilości towaru. 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Zigi94 napisał:

strączki pod talerzowy potem miedzyplony jakąś gorczyce i ziemia fest przygotowana do następnych plonów. 

a i zysku z dotacji tyle że raczej dzierżawca nie sypnie grosza. 

• 0
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Tomek90 napisał:

Napewno odda, niech ugorem leży a nie da komuś żeby zarabiał na jego ziemi 😅

Nasieje/nasadzi ci ktoś okopowych przez kilka lat lat, nawozu tylko tyle, żeby urosło i za słaby czynsz to głupota oddawać. Zostanie wyciągnięte pole.  Jeżeli przyjdzie czas, że będzie bardzo niska opłacalność to ja w ramach przeczekania planuję żyto populacyjne. Jeden oprysk na  chwasty, w kwietniu odrobina azotu i zbiór. 

3 godziny temu, Rogas7171 napisał:

ceny pszenicy zostały sztucznie zawyżone i nie miały racji bytu

Oj wybory sie zbliżają, że znowu zostałeś tu oddelegowany, Stachu.  Chyba, że Passata z przyczepką Ci porwali podczas wyprawy po tani ukraiński towar  i nie masz co robić.

Edytowane przez JanKrzysztof
  • 0
Opublikowano

Jak ktoś PKR  to słyszał ile się księdzu w Mokronosie na przetargu za dzierżawę szarpnął jeden. 6,5tys za ha😂😂😂 ale w domu przemyślal temat i stwierdził że jedynie 5 moze dać. Przetarg od nowa i aby 5,3 wylicytowali 😁😁 

Gdzie wy mieszkacie, że u was odlogowac chcecie. U mnie postępowych tylu że żadnego odłogu w okolicy.

• 0
Opublikowano

Niech pieką z tej pszenicy.. zaraz będą afery jak ktoś zacznie badać produkt finalny, a zacznie bo to jest kasa, odszkodowania, kary itp. Młyny, przynajmniej słyszałem od jednego znajomego co handluje, trochę się właśnie tego obawiać zaczynają i tak nie koniecznie chcą to brać.. może będą mieszać żeby koszty zmniejszyć, bo to co będzie z prądem na jesieni to będzie albo gwoździ do trumny albo efekt domino i ceny przebiją sufity...

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Nasza pszenica widać nie kalkuluje się aż tak źle, skoro młyny interesowały się tylko najtańszym ukraińskim ziarnem. Jak się okazało że ta tania ma białko w granicach 9 to od razu przestali to brać i stanęło na tym, że tylko straszą chłopków Ukrainą. Drób też tego badziewia dostawał nie będzie, bo jak partia kurczaków czy indyków padnie, a w próbce wyjdzie toksyczna chemia to mieszalnia słono zapłaci. Będą to wkręcać głównie do paszy dla tuczników...

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Like 1
  • 0
Opublikowano

Tylko nie wiem czy nas trochę nie ponosi z tą toksyczną chemią przez którą zaraz zaczniemy umierać, w końcu ktoś to zboże zawsze od nich brał i było "ok". Co na ua można stosować tak toksycznego czego u nas się nie stosuję? Pytam poważnie 

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, PawelWlkp napisał:

Jak ktoś PKR  to słyszał ile się księdzu w Mokronosie na przetargu za dzierżawę szarpnął jeden. 6,5tys za ha😂😂😂 ale w domu przemyślal temat i stwierdził że jedynie 5 moze dać. Przetarg od nowa i aby 5,3 wylicytowali 😁😁 

Gdzie wy mieszkacie, że u was odlogowac chcecie. U mnie postępowych tylu że żadnego odłogu w okolicy.

wszystko zależy od ceny tej dzierżawy jak dajesz 10 tyś za ha to mogę wydzierżawić  płatne z góry 

3 godziny temu, Zbyszek3939 napisał:

raczej sięnie znajdą cena wyjściowa 10 tyś ha

Edytowane przez jan88
  • 0
Opublikowano

co niektórym się we łbach pierdl... konkretnie chemia chemia i na okrągło , w kraju w którym jest wojna nadużywają chemii , bardzo śmieszne !!!

podejrzewam że polskie jest w tym roku podwójnie chemiczne , bo cena była za ziarno  konkretna a chemia jeszcze tania nawozu nawalone / oprysków a tu susza i na horyzoncie obniżki i sraka konkretna haha

tym ukraińcom też dali byście spokój  ludzie giną miasta równają z ziemią , a wam tylko ziarno 100 potaniało , a przez wojnę 700 podrożało

• 0
Opublikowano
27 minut temu, jajonasz napisał:

Tylko nie wiem czy nas trochę nie ponosi z tą toksyczną chemią przez którą zaraz zaczniemy umierać, w końcu ktoś to zboże zawsze od nich brał i było "ok". Co na ua można stosować tak toksycznego czego u nas się nie stosuję? Pytam poważnie 

nasza tyle zdrowsza obszarników 🤣

częściej oprysk jak deszcz 😂

• 0
Opublikowano

nie odbiega poziom chemizacja od polskich upraw, jest tam chloropyrifos, stary bi, wszystkie tiazole, a druga sprawa być może bardziej szkodliwa niż pestycydy to opad po Czarnobylu który miał się rozkładać wstępnie około 100 lat, i to nie jest tylko śmieszna strefa wykluczenia tylko całkiem spory kawałek Ukrainy i Białorusi.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, Tigon napisał:

nie odbiega poziom chemizacja od polskich upraw, jest tam chloropyrifos, stary bi, wszystkie tiazole, a druga sprawa być może bardziej szkodliwa niż pestycydy to opad po Czarnobylu który miał się rozkładać wstępnie około 100 lat, i to nie jest tylko śmieszna strefa wykluczenia tylko całkiem spory kawałek Ukrainy i Białorusi.

Dlatego w kontrakcie na ,,polskie zboże,,  znalazł się dopisek , że nie jest radioaktywne. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v