Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

21354 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

@jacek1296 Może i nie jestem rozsądny , ale ja osobiście zagłosuję , może nie konkretnie na niego bo to nie będzie pewnie mój okręg wyborczy, ale na AGROUNIA jak najbardziej chociaż że nie podoba mi się to że czepiają się wszystkiego , żeby się tylko pokazać ale życzę  im żeby się dostali , to chociaż na następny raz będę ich mógł rozliczyć i zagłosować na kogoś innego. A z drugiej strony  powiedz mi kto rozsądny zagłosuje na PO ?, 

Edytowane przez mysza103
  • Like 2
  • 0
Opublikowano
54 minuty temu, galan99 napisał:

Wystarczająco dużo by popsuć Polski rynek na długie lata po stronie Polski magazyny Ukraińskie to spadek cen pewny .

Cena pszenicy w Lubelskim:

1. Cena pszenicy przed pojawieniem się info o możliwym "tranzycie" ukraińskiej pszenicy przez Polskę - 1600 zł/tona.

2. Pojawienie się samego info o możliwym "tranzycie" ukraińskiej pszenicy przez Polskę - 1500 zł/tona.

3. Rozpoczęcie importu ukraińskiej pszenicy do Polski. Pszenica, która miała iść do Afryki, idzie do polskich kurników i paszarni - 1400 zł/tona.

4. Zapowiedź Bidena budowy silosów na ukraińską pszenicę na wschodniej granicy Polski, potwierdzone przez polski rząd -  1300 zł/tona.

5.  ... cdn ...

Zaszło to w ciągu 2-3 tygodni. A ten pseudo polski minister rolnictwa Kowalczyk zapewniał, że nawet 1 kg ukraińskiej pszenicy nie zostanie w naszym kraju, wszystko trafi do Afryki. Żaden polski rolnik nie straci nawet złotówki !!!

To już nie jest polski rząd !!!

A tym co są na zachodzie i północy i twierdzą, że ich te spadki ceny nie dotyczą, że to problem tylko ściany wschodniej, powiem tylko, że ukraina utraciła dostęp do morza już na trwałe i te silosy powstaną szybciej niż wszystkim się wydaje. A wtedy cała polska produkcja pszenicy padnie. Już to dotyczy wschodu a za chwilę dotknie wszystkich. PIS rolników już dawno poświecił w imię naszych "ukraińskich braci".

• Like 4
  • Thanks 2
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano

Problemem jest, że polski rolnik nie ma godnego zaufania lidera. Kołodziejczyk, a tym samym niestety cała agrounia nim nie jest. To zwykły krzykacz.

Tak jak melon, każdy będzie lepszy od pisu. To, do czego doprowadzili będziemy sprzątać nie latami, a dekadami. A najgorsze dopiero przed nami. I niestety jeśli tych patafianów nie rozliczymy i połowy nie zamkniemy w pierdlu to nigdy dobrze nie będzie. Żeby nie było, nie jestem zwolennikiem po. Ale to co odpierdalają pisiory, to sorry, ale w normalnym kraju siedzieliby dawno i w polityce byliby spaleni. Niestety Polska to kraj, gdzie do polityki idą najgorsze niedojdy? Mam pytanie do wyznawców obecnego obozu rządzącego: czy ktokolwiek z Was zatrudniłby w swoim gospodarstwie (firmie) na stanowisku dyrektorskim takiego np. suskiego, macierewicza, morawieckiego czy z młodego narybku kaletę, łajzę czy innego misiewicza?

• Like 2
  • 0
Opublikowano
13 minut temu, szumi napisał:

1. Cena pszenicy przed pojawieniem się info o możliwym "tranzycie" ukraińskiej pszenicy przez Polskę - 1600 zł/tona.

2. Pojawienie się samego info o możliwym "tranzycie" ukraińskiej pszenicy przez Polskę - 1500 zł/tona.

3. Rozpoczęcie importu ukraińskiej pszenicy do Polski. Pszenica, która miała iść do Afryki, idzie do polskich kurników i paszarni - 1400 zł/tona.

4. Zapowiedź Bidena budowy silosów na ukraińską pszenicę na wschodniej granicy Polski, potwierdzone przez polski rząd -  1300 zł/tona.

5.  ... cdn ...

Zaszło to w ciągu 2-3 tygodni. A ten pseudo polski minister rolnictwa Kowalczyk zapewniał, że nawet 1 kg ukraińskiej pszenicy nie zostanie w naszym kraju, wszystko trafi do Afryki. Żaden polski rolnik nie straci nawet złotówki !!!

A tym co są na zachodzie i północy i twierdzą, że ich te spadki ceny nie dotyczą, że to problem tylko ściany wschodniej, powiem tylko, że ukraina utraciła dostęp do morza już na trwałe i te silosy powstaną szybciej niż wszystkim się wydaje. A wtedy cała polska produkcja pszenicy padnie. Już to dotyczy wschodu a za chwilę dotknie wszystkich. PIS rolników już dawno poświecił w imię naszych "ukraińskich braci".

W przyszłym roku ukryj będą siać na Polskich polach, poważnie.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Mamy wpływ, możemy odsunąć Elite od koryta, wystarczy zagłosować. Nawet na tego Kołodziejczaka.

Kupi się świniaka, swój chlebek i przetwory, parę kurek. Jakoś przeżyjemy, ciekaw jestem kiedy miastowi się wku..ią.

Edytowane przez gustaww
  • 0
Opublikowano
31 minut temu, melon10641 napisał:

Obojętnie na kogo aby nie na PiS. Zapewne te złodzieje wygrają ale mam nadzieję, że nie będą mieć większości. Ja osobiście to od lat jestem za Konfederacja. 

Konfederacja to młoda partia , też ostatnio na nią głosowałem , wcześniej był kukiz , wcześniej 2x samoobrona , wcześniej  psl i jakoś nikt nie spełnił moich oczekiwań programowych , które zapowiadali , co niektóre partie to już latami szukają jakiegoś programu wyborczego i ciągle go nie mogą odnależć  

• Like 3
  • 0
Opublikowano

Agrounia nic nie zrobi , tydzień temu dawali 1600, obecnie juz 1700, dobrej jakościowo pszenicy niektórym brakuje, pozostało do sprzedaży 19 % zbiorów , średnia cena sprzedaży obecnie 1596, najniższa 1350, najwyzsza 1830 , ceny netto dla jasności

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, PAN88 napisał:

U kolegi jeżdżę z doskoku. A co jest?

Robótka na solówke z kiprem na żniwa. Miałem kupić ale się z kasą nie wyrobie trochę. I tak szukam kogoś. 

• 0
Opublikowano
52 minuty temu, tommy66692 napisał:

A gdzie on teraz jest ten kolodziejczak?

Kapusta 3-4 zł główka to nie protestuje😅.

Pamiętam giełdy 15 lat temu i dzisiaj to już nie ta sama giełda

• Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, szumi napisał:

5.  ... cdn ...

Podaj mi przykład takiego roku , w którym zboże w czerwcu drożało zamiast tanieć, mądralo. Co roku zboże w czerwcu tanieje. Czasem mniej, czasem więcej, ale co do zasady tanieje. Więc skończcie już z tym sianiem paniki i narzekaniem, które realnie nic nie zmieniają.

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, Wicherek napisał:

Na Agrounię rolnicy powinni głosować , przedstawiciele prawdziwych rolników powinni być w sejmie

Na co? Co niby to zmieni? Tylko nazwiska na które będziesz narzekać ...a miały być takie prorolnicze:D

• 0
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, AS2 napisał:

Podaj mi przykład takiego roku , w którym zboże w czerwcu drożało zamiast tanieć, mądralo. Co roku zboże w czerwcu tanieje. Czasem mniej, czasem więcej, ale co do zasady tanieje. Więc skończcie już z tym sianiem paniki i narzekaniem, które realnie nic nie zmieniają.

No to fakt, wielu zapomniało, że żniwa już widać na horyzoncie i trzeba cenniki skorygować. Więc czy ściągają z UA czy nie to chyba nikt się nie spodziewał, że ceny się utrzymają. Należy teraz zapiąć pasy i szykować magazyny bo czeka nas ostra jazda w dół. Pewnie jakiś skup obniży na 900 zł w lubelskiem. Stawiam perle chmielowa, że 9 będzie z przodu. Ważne, żeby od października szło w górę ;)

Edytowane przez melon10641
  • 0
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, rafal3939 napisał:

pewnie że będzie 9 jak w tej chwili brutto 1180 przelew ,

a wg mnie w żniwa może być drożej jak w czerwcu albo przynajmniej nie taniej, taka zachęta dla tych co będą się wahać czy magazynować czy sprzedać a jakby dawali 1500 to wielu by się skusiło napewno  i cyk handlarze by we wrześniu sprzedali za 2000

Edytowane przez jan88
  • Thanks 1
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v