Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, miwigos napisał:

U nas od 20 maja spadło 41 mm, prognozy obniżyliśmy już na 6 ton teraz podnosimy 8-9 bo ma padać po niedzieli

A u nas niestety marnie z deszczem , maj 15 l i dziś 5 l . Nawet na tym zdjęciu da się zauważyć że po pięterku już zredukowało od dołu 

IMG_20220604_184956.jpg

• 0
Opublikowano

piękna pszenica 

18 minut temu, Tigon napisał:

spadło 9 mm jutro śladu nie będzie, w temacie ponoć jest ustalony wywóz zbóż z ukry także przyszły tydzień ostry zjazd na matifie nas czeka

tak może jeszcze w żniwa będzie trzeba dopłacić żeby ktoś wziął bo nikomu nie będzie potrzebna 

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
52 minuty temu, jan88 napisał:

piękna pszenica 

tak może jeszcze w żniwa będzie trzeba dopłacić żeby ktoś wziął bo nikomu nie będzie potrzebna 

Różnie może być. 

Dzisiaj miałem klientów z Narola i jej brat też jest rolnikiem to u nich skupy zaczynają wstrzymywać odbiór bo tyle w wagonach jest zboża do odebrania 

• 0
Opublikowano

Terminal się pali a zboże w dół . Jeżeli zeczywiscie firmy zerwa podpisane wcześniej kontrakty to część gospodarstw w tym roku może stracić płynność finansową. 

Już wymieniają cenniki na stacjach paliwowych z 3 cyfrowych na 4 cyfrowe . Chyba nie muszę mówić co to oznacza 

• 0
Opublikowano
21 minut temu, marek1977 napisał:

Jak pisałem wcześniej że statki Putina wpłynęły i już poszedł atak ,pali się terminal zbożowy.Gość dba o ceny jak mało kto.

Trochę nie mogę tego zrozumieć ; ruskie statki gdzie wpłynęły i kto zaatakował jaki terminal , i kto dba o ceny zbóż ? napisz jeszcze raz bo nie wiem czy ten terminal ukraińcy zaatakowali czy ktoś inny , no i co to za gość 

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Niestety nic mi to nie mówi , bo nie mam tłumacza , więc tyle z tego wiem że sie pali, 

Już se przeczytałem na polskiej stronie , wcześniej myślałem że ruskie statki wpłynęły do portu po zboże i nastąpił atak , a teraz wychodzi na to że wpłynęły żeby ostrzelać terminal , więc już wiem o co chodzi 

Edytowane przez mysza103
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, mysza103 napisał:

A u nas niestety marnie z deszczem , maj 15 l i dziś 5 l . Nawet na tym zdjęciu da się zauważyć że po pięterku już zredukowało od dołu 

IMG_20220604_184956.jpg

U mnie też zredukowały , ale jeśli jeszcze popada to będzie piekna gruba pszenica, wole 8 , grubych pieterek  niż 11 chudych, u mnie jest 8 do10 , wiekszośc 9

• 0
Opublikowano (edytowane)

To u mnie na findusie podobnie 8-10 pięterek , zdarza się oczywiście że ma 7, czy nawet 6 , ale też są z 11 pięterkami , ale najwięcej kłosów ma 9 pięterek , a w Linus  średnia o jedno pięterko mniej od 7 do 9 , ale jak by napadało deszczu to o Linusa jestem spokojny , bo z doświadczenia i siania go ładnych parę lat ,wiem że on potrafi to nadrobić i to nawet z nawiązką

9 minut temu, miwigos napisał:

U mnie też zredukowały , ale jeśli jeszcze popada to będzie piekna gruba pszenica, wole 8 , grubych pieterek  niż 11 chudych, u mnie jest 8 do10 , wiekszośc 9

Edytowane przez mysza103
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, marek1977 napisał:

Jak pisałem wcześniej że statki Putina wpłynęły i już poszedł atak ,pali się terminal zbożowy.Gość dba o ceny jak mało kto.

Żeby to tak działało że rozwala port to cena do góry. Jest czyszczenie magazynów przed żniwami. Choćby wołki zjadły całą pszenicę w Polsce to cena nie wzrośnie. Bardzo dużo zboża jest pokontraktowanego. 

• 0
Opublikowano

Do zniw dwa miesiace a wy juz po 9 ton zbieracie.

4 godziny temu, Tigon napisał:

spadło 9 mm jutro śladu nie będzie, w temacie ponoć jest ustalony wywóz zbóż z ukry także przyszły tydzień ostry zjazd na matifie nas czeka

Bardzo dobrze niech spadnie na 800 bo przy tych waszych plonach to nie wiadomo co z kasa robic

• Like 2
  • Thanks 1
  • Haha 3
  • 0
Opublikowano (edytowane)

DJI_0018.JPG

Rzepak , pszenżyto 2,06,22

Agrolok 1330 pszenżyto

Pszenica na Egipt z dostawą 480$

Bronisze grecka truskawka w polskich kobiałkach 

DJI_0030.JPG

Edytowane przez read
  • 0
Opublikowano
8 godzin temu, Alanio2011 napisał:

Do zniw dwa miesiace a wy juz po 9 ton zbieracie.

Bardzo dobrze niech spadnie na 800 bo przy tych waszych plonach to nie wiadomo co z kasa robic

dokładnie stać przy tych plonach po 3tys dzierżawy zapłacić i po 100 tyś za ha to nie jest źle

a tak na poważne idzie tu gruba fantastyka, 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
11 godzin temu, mysza103 napisał:

Niestety nic mi to nie mówi , bo nie mam tłumacza , więc tyle z tego wiem że sie pali, 

Już se przeczytałem na polskiej stronie , wcześniej myślałem że ruskie statki wpłynęły do portu po zboże i nastąpił atak , a teraz wychodzi na to że wpłynęły żeby ostrzelać terminal , więc już wiem o co chodzi 

Rosja rozpoczęła atak rakietowy na prywatny port Nika-Tera w Mikołajowie na Ukrainie. Jest właścicielem oligarchy Dmytro Firtasza. Na terenie znajduje się terminal zbożowy. Rosja nadal zaostrza kryzys żywnościowy.

• 0
Opublikowano
53 minuty temu, pawelek98 napisał:

dokładnie stać przy tych plonach po 3tys dzierżawy zapłacić i po 100 tyś za ha to nie jest źle

a tak na poważne idzie tu gruba fantastyka, 

Twierdzisz że na dobrej ziemi nie idzie zebrać 9 ton, na takiej jak kolega wstawił zdjęcia z drona to dużoooooooooooo mniej ,o ile popada jeszcze, 

• 0
Opublikowano
12 godzin temu, marek1977 napisał:

Każdy zniszczony terminal powoduje że więcej ukraińskiej pszenicy pojawi się w Unii co na pewno spowoduje wzrost  cen u nas?? jesteś pewny że tak będzie

• 0
Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, ws71 napisał:

Każdy zniszczony terminal powoduje że więcej ukraińskiej pszenicy pojawi się w Unii co na pewno spowoduje wzrost  cen u nas?? jesteś pewny że tak będzie

A ja się nie zgodzę z Toba. 

Teraz rzeka sraczki zalewa Polskę od Hrubieszowa aż po Morze Bałtyckie. I właśnie o to chodziło. 

Jest impuls do obniżania cen bo straszą ukraińskim zbozemy i skupują po niższych cenach. A skupy dają cenę w dół i szczęśliwi bo większość co ma to sprzeda. No i niech każdy odpowie na pytanie: po co skupy skupują teraz pszenicę po 1400 brutto jak w żniwa za 2 miesiące będzie taniej? 

A no dlatego że będzie pszenica droga tylko nikt o tym nie mówi. Zobaczcie, 20mln ton jest na Ukrainie w elewatorach, to zboże chcieli pewnie Arabowie kupić. No i jak nie da się przez Morze Czarne sprzedać to zechcą kupić prze Bałtyk. I to nie jest tak że nasze skupy się zasypia teraZ po dach i będą czekać do lutego. Zboże przyjeżdża koleja, szybko rozładowują i idzie to na nasze magazyny. Przyjedzie duży statek, jeden drugi trzeci i to pojedzie do portu. Bo Arabowie i Afryka coś jeść też chcą. 

I teraz czy będzie tak, że zaleją Polskę i u nas bedize po 800 a w świecie po 2k?  No nie, bo jak Ukraina nie sprzeda przez swoje porty to te same statki pojawia się Gdańsku i Gdyni i będzie ssanie na pszenicę. 

I teraz tak, skupy naturalnie chcą zarobić więc ceny obniżają bo wiedza że coś przypłynie i dobrze zapłaci za towar. A czemu są pewni, że zdrożeje? 

Putin pilnuje by zboża na świecie zabrakło bo jak z Ukrainy nie wyjedzie to będzie drogo. Pozatym walczy na wyniszczenie i jest wielce prawdopodobne, że zboże będzie palone na pniu. 

- żniwa będą utrudnione przez walki, już szacowane było że zbiory będą mniejsze o 30%. A poza tym gdzie oni będą sypać to zboze? Jak zbierają 80mln a 1/4 leży w magazynach? 

Nie wiem czy wczoraj czy kilka dni temu słyszałem że ruskie uszkodzili kolej z Odessy do Lwowa. Przypadek? Nie sądzę. 

Edytowane przez melon10641
  • Like 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)

@melon10641 widzę że jesteś jednym z nielicznych ,co wie o co idzie gra, bo reszta cały czas swoje.U mnie silos pszenicy  spokojnie czeka ,a że mam super parametry to te firmy co robiłem badania to raz w tygodniu telefon ,czy sprzedaje. 

Edytowane przez marek1977
  • Like 1
  • 0
Opublikowano

narazie panika i sranie żarem. do jesieni unia przeprosi putina i będzie błagać o taniutkie weglowodory, ziarko i nawozy. 

2 to może zobaczycie jak nasze pajace yebna złotówkę totalnie o glebę i ojro po 7 będzie. 

• 0
Opublikowano

Tylko nasze teminale zbożowe mogą max rocznie przerobić 8mln t łącznie ze sprowadzaną śr sojową, przy obecnej sytuacji na swiecie sprzedaliśmy o prawie 55% miej zboża poza Unię niż w poprzednim sezonie , trochę to nielogiczne, powyżej 500$ za tonę to nie stać ich raczej i skończy się rozpierduchą, do tego niech dojdzie jeszcze z 5mln ton ukraińskiej na nasze porty w sezonie to jakoś blado to wygląda, dużo ogłoszeń jest ze strony ukraińskich gospodarstw z dostawą , u nas fermy biorą tę opcję na potęgę, kuku spadła w ciągu tygodnia o 180zł do 1400, w okolicy ferma trzody podała informacje że w żniwa nie bedzie prowadziła skupu, druga mająca 150 tys szt trzody w ogóle zawiesiła skup[ta jest połączona kapitałowo bezpośrednio z Ukrainą] raczej nastąpi stabilizacja na poziomie ok 1500 zł pszenica na Pomorzu

41 minut temu, melon10641 napisał:

A ja się nie zgodzę z Toba. 

Teraz rzeka sraczki zalewa Polskę od Hrubieszowa aż po Morze Bałtyckie. I właśnie o to chodziło. 

Jest impuls do obniżania cen bo straszą ukraińskim zbozemy i skupują po niższych cenach. A skupy dają cenę w dół i szczęśliwi bo większość co ma to sprzeda. No i niech każdy odpowie na pytanie: po co skupy skupują teraz pszenicę po 1400 brutto jak w żniwa za 2 miesiące będzie taniej? 

A no dlatego że będzie pszenica droga tylko nikt o tym nie mówi. Zobaczcie, 20mln ton jest na Ukrainie w elewatorach, to zboże chcieli pewnie Arabowie kupić. No i jak nie da się przez Morze Czarne sprzedać to zechcą kupić prze Bałtyk. I to nie jest tak że nasze skupy się zasypia teraZ po dach i będą czekać do lutego. Zboże przyjeżdża koleja, szybko rozładowują i idzie to na nasze magazyny. Przyjedzie duży statek, jeden drugi trzeci i to pojedzie do portu. Bo Arabowie i Afryka coś jeść też chcą. 

I teraz czy będzie tak, że zaleją Polskę i u nas bedize po 800 a w świecie po 2k?  No nie, bo jak Ukraina nie sprzeda przez swoje porty to te same statki pojawia się Gdańsku i Gdyni i będzie ssanie na pszenicę. 

I teraz tak, skupy naturalnie chcą zarobić więc ceny obniżają bo wiedza że coś przypłynie i dobrze zapłaci za towar. A czemu są pewni, że zdrożeje ( 

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v