Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • 0
Opublikowano
8 minut temu, stach12 napisał:

o gazie koleżko zapomnij pewnie niedostępny  , cena x 5 teraz to się dopiero jazda zacznie

jak w marcu wróci ochłodzenie to zamiast na forum będziecie chrust zbierać w lesie

myśle że saletra  po 3 000  za   500 kg. w promocji niebawem

Tylko dla ciebie szczególnie .

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, DamianRolnikSkup napisał:

to nie problem jest doczytać to co Paweł napisał, na każdym portalu biznesowym piszą o umacnianiu się złotówki i przełamaniu bariery 4,5

a fakt osłabienia złotówki określany był problemami na wschodniej granicy, nikt już nie patrzy na konflikt z UE.

Dzieki za wsparcie, ciezko tu sie dogadac, wszyscy mysla marzeniami, zero realizmu

Napisz ze magazyn pelny, to nie prawda

Ze nawozy potanieja nieprawda

Napisz ze pszenica po 2 klocki bedzie 90 procent brawo bije

• Like 2
  • 0
Opublikowano
22 minuty temu, Jasio88 napisał:

w przypadku handlarza i hodowcy jest jeden wspólny mianownik, tanio kupić

hodowla u mnie to 10% przychodów

ale właśnie o takim podejściu jak twoje wyżej pisałem

• 0
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, pawelol111 napisał:

Jaka cena obecnie za konsumpcję?

Zachodniopomorskie: 

Konsumpcja 1220 zł, paszówka 1200 zł

Wczoraj było 1250 zł i 1240 zł. 

Edytowane przez Gromi
  • 0
Opublikowano

Wszystkie zboża w okolicy w dół. Wyprzedaję pszenżyto, z pszenicą się wstrzymam. Ceny netto: Jęczmień 1030 (spadł o 40zł), Pszenica 1200-1220 i w dół idzie, Pszenżyto 1130 (spadło o 40 zł).

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Konferencja -  Siergiej Ławrowa w telewizji Rosja wycofuje się wojny nie będzie .

Czekać na notowania cen pszenicy .

Ale ty będziesz z siebie dumny jak spadnie faktycznie na tyle co piep żysz cały czas..

Tylko że z tą wojenką, to nie do końca tak.. putinek powie że on niechcial ale parlament chciał inaczej, żeby nie było na niego hahaha 

https://wiadomosci.wp.pl/rosyjski-parlament-zdecydowal-deputowani-zwroca-sie-do-putina-ws-ukrainy-6737602663615264a

Po za tym giełda teraz tylko na to patrzy, jak nawet wojenki nie będzie to wrócą do racjonalnego myślenia i patrzenia na inne rzeczy typu zapasy, zbiory, pogoda itp.itd. 

• 0
Opublikowano

Uderz w stół a nożyce się odezwą. Dla mnie nawóz może być i po 6tys żeby tylko opłacalność utrzymywała się na odpowiednim poziomie.

DamianRolnikSkup napisał:

Czyli reszcie odpowiada wysoki poziom cen nawozów, oj ta metalność chłopa :D

• 0
Opublikowano

Może zrozumiesz, chociaż wątpię

Pszenica może być dla mnie i po 900, a nawet po 1500 aby było opłacalnie kupić i sprzedać

Szczerze to mam wątpliwości w logiczne myślenie co niektórych bo tu jeden już pisał, że mi nikt nie zaufa bo mam skup w nicku 🤣

• Haha 2
  • 0
Opublikowano
6 godzin temu, jahooo napisał:

bo kupują paszę i mają do ch.... roboty

część jeszcze jakoś wychodzi na plus, ci, co nie mają swoich pasz, są do tyłu

ten co ma wodę z własnej studni, powinien do kosztu oprysku doliczyć koszt energii do jej wypompowania, a ten co bierze z wodociągu - koszt zakupu

który będzie miał niższy koszt ?

Na dzień dzisiejszy zrobienie własnej paszy na bazie premiksów to +110 zł do tony względem kupnej . Licząc tylko komponenty. Jak ktoś dokłada z produkcji roślinej do zwierzęcej to może tak liczyć. Ja wole kupić gotową mieszankę z mieszalni a na powrocie zabiorą zboże dzięki czemu nie płace za transport.

Turcja zablokowała cieśninę bosfor. Ukraina nie sprzeda na razie żadnego zboża przez morze czarne. 

Wszystkie giełdy mocno do góry, zboża,ropa w dół czyli nikt już nie wierzy że będzie wojna. 

pszenica paszow 1180 netto

pszenzyto 1000 netto

owies przez miesiąc o 250 zł spadł ;/

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Ciekawe jak się teraz będzie miała opłacalność kupionego nawozu za 3tys do ceny pszenicy po żniwach po 700, a tak się niektórzy obstawiali, że to niemożliwe, że tylko przezucimy większą kasę...

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Najgorszą rzeczą jaką teraz można zrobić to rzucić się wir sprzedazy, chyba, że trzeba sprzedac bo zobowiązania itd, ale jak nie ma ciśnienia na sprzedaz to lepiej czekać. Wiadomo w dzisiejszych czasach prognozowanie cen to prawie wróżenie z fusów, ale sprzedawanie jak wszyscy sprzedaja to tylko nakręcanie spirali obniżek. Proponuję wytrzymać ciśnienie. Następne dni z cenami zbóż mogą bardzo przypominać ceny nawozów kilka dni przed świętami. 

Edytowane przez driver24
  • Like 3
  • 0
Opublikowano
38 minut temu, Dastan napisał:

Ciekawe jak się teraz będzie miała opłacalność kupionego nawozu za 3tys do ceny pszenicy po żniwach po 700, a tak się niektórzy obstawiali, że to niemożliwe, że tylko przezucimy większą kasę...

Kontrakty na żniwa dalej 1100 netto. Jutro z ciekawości zadzwonię i spytam o rzepak, pszenicę i żyto bo to mnie interesuje. 

• 0
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, driver24 napisał:

Najgorszą rzeczą jaką teraz można zrobić to rzucić się wir sprzedazy, chyba, że trzeba sprzedac bo zobowiązania itd, ale jak nie ma ciśnienia na sprzedaz to lepiej czekać. Wiadomo w dzisiejszych czasach prognozowanie cen to prawie wróżenie z fusów, ale sprzedawanie jak wszyscy sprzedaja to tylko nakręcanie spirali obniżek. Proponuję wytrzymać ciśnienie. Następne dni z cenami zbóż mogą bardzo przypominać ceny nawozów kilka dni przed świętami. 

Ja nie rozumiem tylko tych co na 1500 czekali.  Przecież i tak wzrost był 100 procent to na ile miała ona dojść.  Nikt by tego nie kupił krowiarze z paszy by zrezygnowali a krowy co dadzą to dadzą i tak dziwie się ze kupują.  Ja sprzedałem wszystko od 890 netto 19 % wilg do 1040 netto za sucha i jestem bardzo zadowolony . Sam mam krowy i kupuje pepnoporcje za 1900 ale 2500 to za nią nie dam 

Edytowane przez alfa
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v