Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, Krzysztof81 napisał:

A ja. N posiałem późno bo cały czas w nocy był duży mróz. 2 tyg temu dałem odżywki, mocznik i siarczan. Popadał deszczyk i żyto wygląda jak na razie pięknie. Jak da mi 4t z ha będe bardzo zadowolony bo mam niskie nakłady. 

No to wygląda pięknie czy wygląda na 4 tony?

Hybryda?

Opublikowano
2 minuty temu, krilan06 napisał:

No to wygląda pięknie czy wygląda na 4 tony?

Hybryda?

Zwykłe. Wiesz 5-6 klasa połnocno wschodnia polska. Tutaj niestety nie ma 8 ton na vI klasie. Trzeba być realistą a nie bajki pisać. Dankowskie Agat-pierwszy raz posiałem taki wynalazek.

• Haha 1
Opublikowano
25 minut temu, Desperado napisał:

Tak wygrali że jak ja siałem później to oni już trzeci raz rzucali żeby dorównać mojemu, wczesny siew, to domena chłopców co myślą o 8-10 tonach na piochach.    :)  

Pierwsza dawka początek marca , druga dawka początek kwietnia , i co niby chcesz od tej pszenicy ,skoro twierdzisz że azot poszedł w powietrze

Wstaw swoją z tym późnym nawożeniem , 

IMG_20220523_183944.jpg

IMG_20220523_182729.jpg

• Like 3
Opublikowano

Robiłem pomiar jakie głębokie szczeliny od suszy się w tej pszenicy porobiły , wstawiłem w ochronie pszenicy , szczeliny mają głębokości 30 cm , a tu tak zmierzyłem z ciekawości , jaka wysoka jest pszenica , a metrówka cały czas jezdzi w skuterze , to i skorzystałem z niej

5 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Będziesz słome na strzechy sprzedawał, że z metrówką po polu chodzisz?

Opublikowano
18 minut temu, mysza103 napisał:

Pierwsza dawka początek marca , druga dawka początek kwietnia , i co niby chcesz od tej pszenicy ,skoro twierdzisz że azot poszedł w powietrze

Wstaw swoją z tym późnym nawożeniem , 

IMG_20220523_183944.jpg

IMG_20220523_182729.jpg

Panie toż to pszenica jak pszenica. 

Moja tak samo gęsta i tak samo zielona po n1 pod koniec marca a n2 pod koniec kwietnia., więc takie gadanie ze podałeś wcześnie...... 

Opublikowano

przy wczesnej drugiej dawca zabezpieczajacej cala faze strzelania w zdzblo mysle ze moze byc roznica w dlugosci klosa i zaziarnieniu, ale moze sie myle.  chetnie poslucham innych opinii

Opublikowano

No to się okaże niedługo jak z tą pierwszą dawką jest. U mnie poszła dopiero w kwietniu pod koniec krzewienia i to zaledwie 40 kg, w maju druga przed deszczem i na tym koniec. Dwa razy dokarmialem mocznikiem. Niestety było sucho (dalej jest) to nie było po co sypać. Nie musiałem dokrzewiać to mnie nie goniło, więc będę miał pogląd na te wieczne spory, bo w przeszłości nieraz dawałem azot bardzo wcześnie, ale późniejsze susze likwidowały plon, więc przestałem widzieć sens. 

Zdjęć nie wrzucam, bo co z tego że ładna, piękna i cudowna, jak to nie jest jeszcze wyznacznik plonu. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Desperado napisał:

Tak wygrali że jak ja siałem później to oni już trzeci raz rzucali żeby dorównać mojemu, wczesny siew, to domena chłopców co myślą o 8-10 tonach na piochach.    :)  

Co to jest pioch?? 

Wcześnie siać to trzeba umieć. Posiał szczotę w późnym siewie i myśli że jest gość 😂

Opublikowano
2 godziny temu, robercikj100 napisał:

Panie toż to pszenica jak pszenica. 

Moja tak samo gęsta i tak samo zielona po n1 pod koniec marca a n2 pod koniec kwietnia., więc takie gadanie ze podałeś wcześnie...... 

No wiadomo że pszenica jak pszenica, tylko jak by ten azot się ulotnił , bo wcześniej był pisany  jak to kolega Desperado stwierdził , to raczej bez azotu by taka nie urosła

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, mysza103 napisał:

No wiadomo że pszenica jak pszenica, tylko jak by ten azot się ulotnił , bo wcześniej był pisany  jak to kolega Desperado stwierdził , to raczej bez azotu by taka nie urosła

Ulotnił się wszystek nie ulotnił, jeszcze pytanie ile nawalił na pierwszą dawkę i na drugą, a kto go tam wie czy się skończyło na dwóch, teraz przy takich szczelinach w ziemi to tam nie jest licha ziemia, na piaskach takich nie będzie. Ale niech rośnie, życzę udanych plonów i Spokojnej nocy. Pozdrawiam.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
6 godzin temu, Desperado napisał:

teraz przy takich szczelinach w ziemi to tam nie jest licha ziemia, na piaskach takich nie będzie.

mam tez kl V i VI i miejscami są piaski prawie żółte z gliną pod spodem... glina pod spodem chyba pęka i na piasku widac jakby piasek sie zapadał/ rozchodził...

Opublikowano
6 godzin temu, Desperado napisał:

Ulotnił się wszystek nie ulotnił, jeszcze pytanie ile nawalił na pierwszą dawkę i na drugą, a kto go tam wie czy się skończyło na dwóch, teraz przy takich szczelinach w ziemi to tam nie jest licha ziemia, na piaskach takich nie będzie. Ale niech rośnie, życzę udanych plonów i Spokojnej nocy. Pozdrawiam.

Nawożenie standardowe jak co roku , 1 dawka początek marca ok 60 N w rsm 26+ s , czyli szybkiego azotu nie wiele , druga dawka początek kwietnia , dawka taką żeby dobić z nawożeniem całkowitym do 170-180 kgN  , więcej nawożenia nie ma, tak ustawione nawożenie żeby największe stężenie azotu przypadało od strzelania w źdźbło . Ziemią ta na zdjęciach to akurat 4 kl , Rędzina

Opublikowano

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/nawozy/26875-znaczny-spadek-cen-nawozow-azotowych-w-niemczech-od-polowy-marca-srednia-stawka-za-saletre-poszla-w-dol-o-30 Azotowe w dół... Przeczytaj cały artykuł,

Opublikowano
Desperado napisał:

Powiedz głupiemu jeden z drugim, że jak leży z półtora miesiąca na mrozie przed ruszeniem wegetacji to to działa.

Tego nawozu to już na drugi dzień nie było, bo w nocy mróz a w dzień na polu kisiel potem znowu mróz. Ale ty wiesz lepiej jak u mnie było.

Opublikowano
3 godziny temu, turtojs napisał:

nie wiecie po ile jest teraz saletra w Niemczech? piszą i gadają wszędzie że na dół mocno tam poszła

Skoro wszędzie piszo i gadajo to powiedz a nie pytasz się na forum...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v