Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
25 minut temu, timo napisał:

Nie od "państwa", tylko od podatników. "Państwo" nie ma plantacji pieniędzy, rozporządza tylko tymi, które wpłyną do budżetu, przede wszystkim z podatków.

Ale bzdura! Glapa tylko troche dodrukuje i znowu inflacja do gory i oczywiscie stopy procentowe.

35 minut temu, Bartek933 napisał:

Jak sądzicie, jaka może  być średnia cena saletry podana przez ministerstwo do ustalania różnicy w zakupie? 

Tego to nikt chyba nie wie jaka cena i jak bedzie to liczone

• Haha 1
Opublikowano
29 minut temu, timo napisał:

Nie od "państwa", tylko od podatników. "Państwo" nie ma plantacji pieniędzy, rozporządza tylko tymi, które wpłyną do budżetu, przede wszystkim z podatków.

Nie prawda sam na włąsne oczy słyszałem jak precydent d*pa podczas kampani mówił  że dają ze swoich więc ja mu wieże ☺️

Opublikowano
5 minut temu, zbyszek8201 napisał:

Muszę napisać ,że jednak  są uczciwi sprzedawcy, chociaż nie wiem na ile może mieć na to wpływ obecna tendencja spadkowa cen azotowych. Kilka  dni po wybuchu wojny zamówione telefonicznie Korn kali [na przyszły sezon) i saletra na obecny na tak zwaną 2 ga  dawke.  Za kilka dni skok cen i problem z saletrą-że nie wiadomo jak to będzie bo towar zapłacony mają a wstrzymane dostawy itp itd. Ale zapewnienie ,że sprzedawca chciałby wyjść z tego z 'twarzą". Po jakimś czasie dostarczone Korn kali w cenie z dnia zamówienia. Dziś telefon, o tą saletrę z pytaniem czy chcę to zamówienie zrealizować. Cena z dnia zamówienia. Tak więc sprzedawca "zapunktowal" w okolicy z takim podejściem.

ilość nawozów co prawda nie jakaś duża, ale jednak fakt faktem liczy się podejście.

Czyli w jakiej cenie ?

Opublikowano
44 minuty temu, zbyszek8201 napisał:

Muszę napisać ,że jednak  są uczciwi sprzedawcy, chociaż nie wiem na ile może mieć na to wpływ obecna tendencja spadkowa cen azotowych. Kilka  dni po wybuchu wojny zamówione telefonicznie Korn kali [na przyszły sezon) i saletra na obecny na tak zwaną 2 ga  dawke.  Za kilka dni skok cen i problem z saletrą-że nie wiadomo jak to będzie bo towar zapłacony mają a wstrzymane dostawy itp itd. Ale zapewnienie ,że sprzedawca chciałby wyjść z tego z 'twarzą". Po jakimś czasie dostarczone Korn kali w cenie z dnia zamówienia. Dziś telefon, o tą saletrę z pytaniem czy chcę to zamówienie zrealizować. Cena z dnia zamówienia. Tak więc sprzedawca "zapunktowal" w okolicy z takim podejściem.

ilość nawozów co prawda nie jakaś duża, ale jednak fakt faktem liczy się podejście.

Naprawde godne podziwu. W moich stronach, większość sprzedawców jak cena nawozów idzie w góre to wstrzymuje sprzedaż i twierdzi że to co na placu to już sprzedane tylko czeka na transport.

Opublikowano

"Co, jeśli rolnik nie zachował faktury ani paragonu za zakupiony nawóz?

Ministerstwo rolnictwa przewidziało taką sytuację, że rolnik może nie mieć starych faktur, więc przyjęło alternatywne rozwiązanie. W Biuletynie Informacji Publicznej ukaże się oficjalna informacja o średnich cenach nawozów. I na tej podstawie rolnikom bez faktur będą wyliczane dopłaty"

Ciekawe jak to będzie. U mnie gospodarka jest podzielona, ale faktura za nawóz jest na ojca, a sprzedawca nie chce za żadne skarby zrobić korekty... 

Opublikowano
12 godzin temu, mysza103 napisał:

To niestety , nie będzie dopłat , sam kupiłem 5 ton siarczanu magnezu jesienią , bez fv i lipa , ale teraz coś się kupi z 6 ton czegoś tam i finito 

No tak teraz ludzie ruszą na zakupy pod dopłaty i cena znowu w górę.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał:

No tak teraz ludzie ruszą na zakupy pod dopłaty i cena znowu w górę.

Trafione w punkt.

Następny etap zbierania poparcia dla partii rządzącej i coraz większy socjal

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Partia wie jak zarobić. Wystarczy tylko destabilizować rynki. A resztę zrobi panika społeczeństwa.

Wmawia się wszystkim, że to przez drogi gaz. Kumpel ma kamienicę a w niej wynajmował sklep i mieszkanie. Za dwa miech zapłacił za gaz 9 tys. Śmiałem się, że chyba znicz olimpijski na dachu ma. Przepisał to na siebie z firmy. I zapłacił za kolejne dwa miechy 1800.

To samo było z nawozami. Na początku marca nawozy podrożały o 50 % na rynku wybuchła szalenizna. Ale jak znajdziecie wykresy z notowaniami cen gazu nigdzie tam nie zobaczycie takich wzrostów cen gazu.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 3
Opublikowano

jeszcze w 3 tygodnie wyprzatna magazyny. ciekawe co będzie pod koniec maja na cennikach 🤔

Opublikowano
17 godzin temu, Marcin34 napisał:

Ja w 2020 kupile nawozy w sierpniu 2021 we wrześniu i co ze mam faktury z 20 roku oni sami nie wiedzą jak liczyć.A we wrześniu kupile saletrę po 2 tys musiałem sprzedać pszenicę po 950 taka była cena wtedy i jak saletra była po 3 tys  a pszenica po 1500 to czemu mam być pokrzywdzony niby przy wyliczaniu że kupilem nawoz tanej jak i pszenica sprzedalem tanej .

no wychodzi na to że lepiej jest trzymać pszenicę ... wicherek znowu miał rację 

Opublikowano
10 godzin temu, biznesmen95 napisał:

Wszyscy o doplatach do nawozow.

A kto z was szykuje sie na suszowe 2021?

Od 16 maja wnioski, wystarczu 5% strat i znowu 500.

Ja bym złożył na mokrowe jakby się dało bo u nas jest znowu źle pod względem nadmiaru wody

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Zetix napisał:

"Co, jeśli rolnik nie zachował faktury ani paragonu za zakupiony nawóz?

Ministerstwo rolnictwa przewidziało taką sytuację, że rolnik może nie mieć starych faktur, więc przyjęło alternatywne rozwiązanie. W Biuletynie Informacji Publicznej ukaże się oficjalna informacja o średnich cenach nawozów. I na tej podstawie rolnikom bez faktur będą wyliczane dopłaty"

Ciekawe jak to będzie. U mnie gospodarka jest podzielona, ale faktura za nawóz jest na ojca, a sprzedawca nie chce za żadne skarby zrobić korekty... 

Też mam ten sam problem z fakturą jest na ojca ale sprzedawca mówił że da się wszystko zrobić 

Opublikowano
38 minut temu, tommy66692 napisał:

Ja bym złożył na mokrowe jakby się dało bo u nas jest znowu źle pod względem nadmiaru wody

To się nazywa deszczowe. Ma byc w przyszlym roku przed wyborami.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jan88 napisał:

no wychodzi na to że lepiej jest trzymać pszenicę ... wicherek znowu miał rację 

Nie każdy ma  możliwość magazynowania, czasem są też inne wydatki w terminie jesiennym a nie każdy chce lub może brać kredyt. Chociaż gdybym wiedział że  o 300% nawóz zdrożeje pewnie wziął bym kredyt albo fakturę na nawóz z terminem dłuższym do spłaty. Mówi się trudno, trzeba jakoś przetrwać ten trudny dla nas okres.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
7 minut temu, witejus napisał:

Wychodzi na to że nie ważne po ile kto kupił np saletrę bo ma być brana do obliczenia dopłaty średnia cena od września ub roku do maja tego roku.Info z Agrobiznesu przed chwilą

Ale to dotyczy roku 2020/2021  wtedy biorą srednia jak nie masz faktury za ten rok trzeba mieć fakture

Opublikowano
3 minuty temu, witejus napisał:

Wychodzi na to że nie ważne po ile kto kupił np saletrę bo ma być brana do obliczenia dopłaty średnia cena od września ub roku do maja tego roku.Info z Agrobiznesu przed chwilą

To by było skrajnie chore, bo kto kupił we wrześniu ten dostałby max zwrot. Licząc słynną tonę nawozu na 3 ha wyjdzie, że tona dotowanej saletry kosztować go będzie... około 50 złotych.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, timo napisał:

To podatnicy decydują o przeznaczeniu publicznych pieniędzy na formy pomocy w gospodarce, napisz gdzie tak jest?

10 godzin temu, mysza103 napisał:

Różnie z tym bywa . Jeśli ktoś posiadał pole przed ślubem , to takie pole nie jest wspólne . Znam małżeństwa że jedno i drugie mają swoje pola i do dopłat składają osobno , a nawet jeśli jest tak jak mówisz to też musiało być gdzieś napisane że druga strona może reprezentować ciebie i na odwrót

Jest oświadczenie dołączane do wniosków w razie takiej sytuacji,że druga strona zgadza się ,tak jak wyżej napisałeś[ u mnie takie coś było jak były potrzebne faktury do przyznania pomocy unijnej w 2015r,trzoda chlewna]]

Edytowane przez ws71
Opublikowano

Dziś kończę sadzenie ziemniaków i brakło mi 200kg polifoski krzem.Cena jest widoczna

IMG_20220422_082744_1CS.jpg

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Ceres2 napisał:

https://www.gov.pl/web/arimr/doplaty-do-nawozow--sprawdz-procedure-ubiegania-sie-o-pomoc

O suszowym jeszcze cicho tylko projekt więc czekamy. Podobno od 25. 04 ale jeszcze cisza. 

Dzwoniłem do Agencji Rolnej Zamość w poniedziałek jadę składać wniosek nawozowy z fakturami z tego roku i zeszłego rocznymi zrobią ksera faktur z godność .

Z oryginałem wiec powodzenia w składaniu wniosków .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

najlepsi sa ci co wnioski o doplaty wypelniam- wydzwaniaja o doplate na nawozy-poczatek rozmowy wyglada zawsze tak..

kupowales nawoz ?? masz faktury?🤣 i koniec tematu. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v