Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Dziad932 napisał:

A ja zwykłym UG 3 tak 👇 , tylko półśrubowe jakieś z neta założyłem . Tura to patrzę takiego 35 , czyli małe dokładniespacer.pngspacer.pngspacer.pngspacer.pngspacer.png

IMG20220912161315.jpg

Każdym pługiem można ładnie zaorać pod warunkiem odpowiedniego ustawienia i jednakowych elementów roboczych, a jak odkłania jedna z rus druga z prus, lemiesze wytarte, że drze już słupice, a do tego pokrzywiony, posmarkany  a operator pi....a  to wychodzą wtedy różne kwiatki

• Like 2
Opublikowano
10 minut temu, Grzechooo napisał:

weź wjedź z tym pługiem na borowinę aby zaorać poplon wtedy pogadamy jaki to operator.

tak się nie denerwuj - ja orzę borowinę UG4 i daje radę - kwestia mocy ciągnika w stosunku do zapotrzebowania pługa, bo jak pojedziesz ciągnikiem z brakami w uciągu, to każdy pług postawi klocki

• Like 1
Opublikowano

na rędzine, wiecej mocy i  pług z dłutem, nawet naspawanym resorem ,  jak zaczelismy doprawiać rędzine po koniu to C360 z jedną skibą orał...kto miał do czynienia z rędziną  i to jeszcze z kamieniami to sie niedziwi

Opublikowano
jahooo napisał:

tak się nie denerwuj - ja orzę borowinę UG4 i daje radę - kwestia mocy ciągnika w stosunku do zapotrzebowania pługa, bo jak pojedziesz ciągnikiem z brakami w uciągu, to każdy pług postawi klocki

nie denerwuję się, wykrzykników nie pisałem, tylko o tak rozsypanej ziemi na borowinach można zapomnieć, pole polu nie równe. Wiele lat orałem UG i to jeszcze tego starego typu z pokrętłami na wieżyczce i wcale nie uważam że to nie jest zły pług ale na ciężkiej ziemi na pewno tak nie rozsypie jak tu na zdjęciu.

Opublikowano

Jednak pług pługowi nierówny:) Orałem rabewerkiem na odkładniach półśrubowych- lekko szedł, nieźle wyglądało, później kvernelandem na pełnych już dużo lepiej, w międzyczasie na ażurach - prawde mówiąc tak sobie szło. Teraz overumem na pełnych śrubowych, jeszcze z tymi listwami na końcu- po prostu bajka. Tyle że jako orka zimowa to troche za dobrze kruszy i kładzie skibe. Na zime pewnie  lepsze by były cylindryczne.

Opublikowano

Overum cx. Orze super, zabezpieczenie hydrauliczne też super sprawa, ale wytrzymałość niektórych elementów dramat. Teraz w tą susze dobiłem ciśnienie i ogień. Sąsiad kvernelandem nie mógł orać bo resor puszczał i korpus na glinie wyskakiwał z ziemi. 

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Dziad932 napisał:

A ja zwykłym UG 3 tak 👇 , tylko półśrubowe jakieś z neta założyłem . Tura to patrzę takiego 35 , czyli małe dokładniespacer.pngspacer.pngspacer.pngspacer.pngspacer.png

IMG20220912161315.jpg

Czystą ziemię taką jak na zdjeciu to można sobie byle radełkiem przesypywać. Ale jedź orać 20-letni nieużytek albo rżysko po kukurydzy albo życie z pociętą słomą...

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, Grzechooo napisał:

weź wjedź z tym pługiem na borowinę aby zaorać poplon wtedy pogadamy jaki to operator.

Taka ziemię, jak poniżej, ojciec całe życie UG 3 i 7011 oral i nie pamiętam żeby była partyzantka jakaś kiedyś z orka odwalona. Może nie było tak odwrócone jak po zachodnim, się biedy nie było. Tu masz co kverneland robi. Parę razy na usługi przyjeżdżali różnymi sprzętami i nigdy rewelacji nie było

2 godziny temu, Krzysztof81 napisał:

. Tyle że jako orka zimowa to troche za dobrze kruszy i kładzie skibe. Na zime pewnie  lepsze by były cylindryczne.

Mam to samo. Jeszcze na glinie to pół biedy, ale na lżejszej ziemi równo jak na stole. Wolniej jeździj

IMG_20220907_180424_copy_2000x900.jpg

Opublikowano (edytowane)

Jednak ten mizar uznał zwrot z allegro,towar brany na fakturę.

@yacenty jak to jest z komputerem w hardi, bo niektórzy piszą ze nie tylko ustawia się dawkę na ha ale tez w komputerze jest poziom cieczy, opryskana powierzchnia czy powierzchnia jaką można jeszcze opryskać , to standard.

I chodzi mi jeszcze o te lance czy aluminiowe oprócz ze aluminium nie rdzewieje i jest lżejsze to ogólnie jest sztywniejsza konstrukcja niż metalowe czy nie.

Edytowane przez Strongman
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v